стрічка

Реакція світу на війну росії проти України: 18-24 липня

24 Липня 2022, 17:42
Ла-ла-ла-ла-ла 7524
Ла-ла-ла-ла-ла

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

24 липня

17:42

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, який іде у відставку, хоче здійснити третю поїздку в Україну за час повномасштабного російського вторгнення, щоб побачити президента Володимира Зеленського перед тим, як покине Даунінг-стріт.

17:17

Папа Римський Франциск заявив у неділю, що дуже хоче відвідати Україну.

Про це він заявив журналістам, вирушаючи в Канаду, повідомляє агентство Reuters.

«Я маю велике бажання поїхати до Києва", - сказав Папа Римський у відповідь на запитання про можливу майбутню поїздку в Україну», зазначив понтифік.

16:53

У рамках кампанії зі збору коштів на купівлю бойового безпілотника «Байрактар» для України поляки зібрали необхідну суму 22,5 млн злотих.

Про це оголосив ініціатор кампанії, журналіст Славомір Сєраковський.

«22 500 000 злотих! Зроблено у Польщі», - коротко написав він у своєму Facebook. Внески зробили понад 200 тисяч людей. До кінця кампанії зі збору коштів залишилось 4 дні.

15:45

Неофіційний коментар неназваного джерела для американського видання The New York Times не відображає позицію ООН щодо російської атаки на Одеський морський порт.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко після звернення до керівництва організації.

Напередодні NYT із посиланням на «одного з вищих посадовців ООН» написала, що Росія своїм ракетним ударом по порту Одеси «можливо технічно не порушила» підписані у Стамбулі домовленості щодо розблокування морського експорту зерна з України і може посилатись на «лазівку в документі». Як пише газета, рф нібито не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які напряму не задіяні у вивезенні зерна.

15:01

У Мюнхені невідомі осквернили могилу Степана Бандери.  Вандали намалювали на пам'ятнику балончиком серп та молот.

14:30

США серйозно розглядають питання про оголошення Росії державою-спонсором тероризму, зважаючи на дії окупантів під час повномасштабної війни проти України, заявила пані посол США Бріджит Брінк.

10:53

Двоє американців, громадянин Канади та громадянин Швеції загинули внаслідок російської танкової атаки на Донеччині.

Про це розповів виданню Politico їхній командир Руслан Мірошниченко.

Загиблих громадян США звали Люк «Скайвокер» Луцишин та Браян Янг, канадця – Еміль Антуан Рой-Сіруа, громадянина Швеції – Едвард Патріньяні. 

Мірошниченко розповів, що вони загинули 18 липня внаслідок танкового обстрілу в районі села Григорівка.

Бійці входили до складу сил спеціальних операцій територіальної оборони ЗСУ. Підрозділ базується поблизу Сіверська, міста на сході Донецької області

За словами Мірошниченка, «хлопцям було поставлено завдання зайняти вогневі позиції» і розчистити яр, де російські сили відпрацьовували переправу через річку

«Вони зробили це успішно. Але в кінці завдання вони потрапили в засідку російських танків», – сказав Мірошниченко. 

23 липня

21:58

У Конгресі США закликали надати Україні далекобійні ракети.

Старший радник Конгресу США Пол Массаро після російських ударів по порту в Одесі закликав надати Україні далекобійні ракети, передає Суспільне, посилаючись на сторінку політика у твіттері.

«Ця нова російська терористична атака на Одеський порт, що сталася всього через кілька годин після того, як РФ погодилася не атакувати Україну, вимагає, щоб ми передали Україні 300-кілометрові ракети. Настав час ракет дальньої дії. Україні потрібен постійний протиракетний щит», – заявив він.

Чиновник написав у твіттері кілька десятків повідомлень, в одному з яких багато разів написав: «Росія завжди бреше!». Він також написав, що США ніколи не втомляться підтримувати Україну.

Массаро також закликав країни ЄС не купувати російський газ. 

«Північний потік має бути закритий, як і Північний потік-2. В ідеалі без закупівель. Але будь-які закупівлі повинні здійснюватися через українські трубопроводи. російський газ фінансує російський терор», – написав він.

Довідково: у Конгресі США Массаро відповідає за санкції та протидію диктатурі.

17:35

Російська сторона стверджує, що не має жодного відношення до ракетного удару по Одеському порту та «детально вивчає це питання».

Міністр національної оборони Хулусі Акар заявив, що турецька сторона отримала інформацію про ракетний удар по Одеському порту, після чого відбулася розмова з міністром оборони України Олексієм Резніковим і міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим. Акар також повідомив, що відбулася розмова і з російською стороною.

«Росіяни сказали нам, що вони не мають абсолютно ніякого відношення до цієї атаки, і що вони дуже уважно і детально вивчають це питання. Те, що такий інцидент стався відразу після угоди, нас дуже занепокоїло. Ми також стурбовані цим», — додав міністр оборони Туреччини.

15:10

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив удари російських військових по українському порту в Одесі 23 липня.

«Вчора (22 липня – ред.) всі сторони чітко взяли на себе зобов’язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх продуктів на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів людей, які потребують допомоги, по всьому світу. Повне виконання Російською Федерацією, Україною та Туреччиною є обов’язковим», — йдеться у заяві заступника речника Генерального секретаря ООН Фархана Хака.

14:18

Обіцяні урядом Німеччини постачання зброї Україні явно затримуються, зокрема, зенітно-ракетні комплекси Iris-T SLM.

Як повідомляє «Європейська правда», про це пише Welt.

За даними видання, яке посилається на урядові кола у Києві, на початку липня український уряд подав заявку на купівлю 11 комплексів Iris-T SLM у збройової компанії Diehl Defense.

Міністерство економіки в Берліні позитивно відреагувало на заявку і направило її до Федеральної ради безпеки. За три тижні рішення так і не було ухвалено.

Рада, яка засідає у закритому режимі і до якої входять дев'ять міністрів, які займаються зовнішньою політикою та політикою безпеки, у всіх випадках або не погоджувалась, або погоджувалась з небажанням на постачання зброї.

Одна система Iris-T коштує близько 140 мільйонів євро, а за одинадцять одиниць потрібно заплатити 1,5 мільярда євро. Україна хоче закуповувати зброю у збройової компанії Diehl Defense.

На початку червня канцлер Олаф Шольц пообіцяв Україні постачання такої зброї у "найближчі тижні". Тим часом, за інформацією з Києва, постачання очікується лише до кінця року.

12:41

«Перша леді Литви, моя дружина Діана, прибула до Києва. Серце світу сьогодні б’ється в Україні. Українські герої зробили всіх нас трішки українцями. Ми маємо стояти з Україною, оскільки тут триває вирішальна боротьба за свободу та незалежність усіх нас», – президент Литви Гітанас Науседа. 

23 липня відбудеться другий саміт перших леді та джентльменів, присвячений питанню повоєнного відновлення країни.

Захід запланований у форматі телемосту між різними країнами світу: Україною, Польщею, Бельгією, Великою Британією та США.

8:37

Найближчими тижнями Велика Британія поставить Україні десятки артилерійських установок, сотні безпілотників, десятки тисяч артилерійських снарядів, сотні одиниць протитанкової зброї тощо. Про це інформує Генштаб ЗСУ.

У зв'язку з цим Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив: «Масштаб і види обладнання, яке ми надаємо, свідчать про силу нашої рішучості. Разом з нашими міжнародними партнерами ми забезпечимо Україну засобами для захисту від незаконного вторгнення Путіна».

 

Військова підтримка Сполученого Королівства з початку нової фази війни сягає £2,3 мільярдів та знаменує новий етап у підходах міжнародної спільноти, що дозволить Україні перейти до наступальних операцій.

Наступний етап підтримки передбачає ще більш технологічні системи протиповітряної оборони, безпілотні літальні апарати та інноваційне обладнання для радіоелектронної боротьби. Також проводять масштабні навчання для українських військових, взявши на себе зобов'язання підготувати до 10 тисяч солдатів на території Британії. 

7:24

США не готові надати Україні ракети ATACMS із дальністю 300 кілометрів для ракетних систем HIMARS попри запити Києва.

Радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван сказав, що одна ключова мета Штатів полягає в тому, щоб зробити все необхідне для підтримки та захисту України, а інша ключова мета – у тому, щоб не опинитися на дорозі до третьої світової війни.

22 липня

Міністерство закордонних справ Греції викликало посла України Сергія Шутенка нібито через те, що Афіни роздратовані погрозами Києва накласти санкції через діяльність грецьких компаній у Росії.

21:07

Президент США Джо Байден підписав новий пакет військової допомоги Україні на суму 270 мільйонів доларів.

Новий пакет допомоги президент Сполучених Штатів підписав сьогодні, 22 липня.

Повідомляється, що новий пакет допомоги для України містить у собі ще 5 HIMARS. Окрім HIMARS, пакет включає 36 000 боєприпасів, протитанкову зброю та 580 дронів Phoenix Ghost.

21:05

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у п’ятницю заявив, що з огляду на останні події Росія не є надійним постачальником газу. Про це повідомляє Європейська правда.

На пресконференції Шольц заявив, що постачання газу з Росії не буде більш безпечним, ніж воно є зараз – в умовах, коли Москва обмежила потужності "Північного потоку-1" до 40%.

«Саме тому ми віддаємо перевагу надійності», – додав німецький канцлер, згадавши про анонсовані напередодні міністром економіки Робертом Габеком заходи в енергетиці.

20:29

У США сумніваються, що Росія зможе продовжувати наступальні операції в Україні так, як це було досі.

Про це повідомляє Sky News з посиланням на високопоставленого представника ЦРУ з питань оборони.

За його словами, Росія «не може продовжувати так вічно», коли мова заходить про їхній шквал атак. Чиновник додав, що наступ у Донецькій області, ймовірно, триватиме впродовж літа, а Росія отримає невеликі успіхи дорогою ціною.

18:52

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель привітав укладення у турецькому Стамбулі угоди про розблокування експорту зерна з України морським шляхом.

Про це повідомляє Європейська правда.

«Незаконне вторгнення Росії в Україну поставило мільйони людей під загрозу голоду. Сьогоднішня Стамбульська угода є кроком у правильному напрямку. Ми закликаємо до її швидкого виконання», – написав Боррель у Twitter.

Топдипломат ЄС додав, що вітає зусилля ООН і Туреччини щодо розблокування експорту зерна з України, й наголосив, що Євросоюз «прагне продовжувати допомагати експортувати українське зерно».

16:57

Рада ЄС формалізувала політичне рішення про надання Україні додаткових 500 мільйонів євро військової допомоги.

Про це, як пише Європейська правда, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Відповідно до поточних пріоритетів, висловлених українським урядом, і підтримки, наданої до цього часу, заходи допомоги складаються з 490 мільйонів євро на військову техніку, і 10 мільйонів євро, призначених для покриття забезпечення обладнанням і  витратними матеріалами, такими як засоби індивідуального захисту, аптечки першої допомоги та пальне.

Завдяки п'ятому траншу вартістю 500 мільйонів євро, внесок ЄС у рамках Європейського фонду з підтримки миру для України тепер становитиме 2,5 мільярда євро.

 

«ЄС залишається зосередженим і непохитним у своїй підтримці України в її боротьбі за свободу та незалежність. Україні потрібно більше зброї; ми її надамо. У цьому контексті країни-члени ЄС погодилися мобілізувати п'ятий транш військової допомоги в розмірі 500 мільйонів євро, що збільшує загальну суму військової підтримки  Збройних Сил України до 2,5 мільярдів євро»,  – заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

14:13

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов планує обговорити із представниками Європолу заяви про нібито випадки контрабанди зброї з України.

«Очікуємо предметну розмову з офіційними представниками Європолу – з фактами і доказами щодо заяв про існуючі начебто випадки «торгівлі зброєю та військовими товарами на чорному ринку» з України. Максимально зацікавлені у швидкому обміні інформацією й миттєвому реагуванні», – написав він.

10:52

Придністров'я має намір приєднатися до росії, – заявив голова МЗС невизнаної республіки Віталій Ігнатьєв.

Коли саме це відбудеться, Ігнатьєв не повідомив.

Також учора Молдова не пустила до себе російські війська з Придністров’я для ротації.

07:59

Система протиповітряної оборони «IRIS-T» знаходиться в Німеччині ще на стадії виробництва, і буде готова для відправки її в Україну наприкінці літа, – повідомляє Українська правда.

07:21

Сполучені Штати засуджують Росію за черговий удар по мирному населенню в Харкові. Про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

21 липня

23:21

Литва в п’ятницю офіційно приєднається до справи України проти Росії щодо воєнних злочинів у Міжнародному Суді ООН у Гаазі. Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

23:05

Американські сенатори Джим Ріш і Бен Кардін представили проєкт, що визнає дії Росії в Україні, зокрема, депортації і навмисне вбивство мирного населення, геноцидом українського народу. Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні на сайті комітету Сенату з закордонних справ.

21:45

Канцелярія президента Туреччини підтвердила, що угоду про експорт зерна з України морським шляхом буде підписано в п’ятницю у Стамбулі.

21:05

Євросоюз запровадив санкції проти шести сирійців і охоронної компанії Al-Sayyad. Вони причетні до вербовки найманців для рф, щоб воювати в Україні. Al-Sayyad, відома як «Мисливці на ІДІЛ», потрапила під санкції за створення вербувальної мережі. Вона працює з «ПВК Вагнера» і захищає інтереси росії в Сирії (охорона нафтових об’єктів).

20:25

Європейське поліцейське управління (Європол) заявляє про ознаки контрабанди зброї з України.

Про це заявив речник Європолу Яп Оп Ген Оорт, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel. 

За його словами, були зафіксовані випадки торгівлі на чорному ринку  вогнепальною зброєю та товарами військового призначення..

17:58

У Британії оприлюднили новий пакет військової допомоги для України.

Протягом найближчих тижнів ЗСУ передадуть 50 тисяч артилерійських снарядів та безпілотники, а ще:

  • понад 20 155-міліметрових самохідних установок M109,
  • 36 105-міліметрових артилерійських установок L119,
  • радіолокаційні системи контрбатарейної боротьби,
  • понад 50 000 боєприпасів для наявної в Україні артилерії радянських часів,
  • 1 600 одиниць протитанкової зброї,
  • безпілотники з сотнями боєприпасів.

14:15

Євросоюз хоче запропонувати країнам-членам добровільно скоротити споживання газу на 15% вже з наступного місяця, повідомляє Bloomberg. 

За словами трьох дипломатів ЄС, якщо ситуація погіршиться, процедура може стати обов’язковою.

12:44

Країни Європейського союзу погодили новий пакет обмежувальних заходів проти Росії, до якого увійшла заборона на імпорт російського золота.

Про це повідомила у Twitter президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, – пише Європейська правда.

12:31

Велика Британія заборонила імпорт золота з РФ, а з 10 серпня заборонить імпорт російського вугілля, з 31 грудня відмовиться від російської нафти, – пише Українська правда.

00:31

Франція витратить 85 мільйонів євро для поповнення запасів САУ Caesar, які вона передала Україні. Про це йдеться в заяві аміністр з питань Збройних сил Франції Себастьяна Лекорню.

20 липня

21:10

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі планує висунути перші звинувачення на адресу Росії у воєнних злочинах в Україні вже цієї зими. Про це інформує Bloomberg.

МКС та Україна ведуть переговори про передачу Києвом як мінімум одного полоненого російського чиновника до суду. Відповідно до джерел Bloomberg, росіянин може захотіти надати свідчення проти високопоставлених російських командирів.

19:55

Український народ нагородили премією за «хоробру боротьбу за свободу». Нагороду від Меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні отримала перша леді України Олена Зеленська.

«Вперше за роки існування премію вручили цілій нації – за хоробрий опір російському агресору», – прокоментувала нагороду перша леді у твітері.

18:53

«Бойові дії в Україні перебувають на вирішальній стадії, і Захід продовжуватиме шукати способи надання довгострокової військової допомоги Києву», — заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час «Рамштан-4».

18:38

Міноборони Литви збирається передати Україні додаткові бронетранспортери M113 та M577, а також боєприпаси, – пише Українська правда.

18:31

Зеленський зустрівся з міністром європейських, інтеграційних та закордонних справ Австрії Александром Шалленбергом і міністром закордонних справ Чехії Яном Ліпавським, які відвідали Київ.

18:02

До України прямує нова партія французьких 155-мм самохідних артилерійських установок «CAESAR». Про це повідомила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Загалом українські військові матимуть у своєму розпорядженні 18 французьких установок.

17:22

Посли ЄС узгодили сьомий пакет санкцій проти РФ – він включає часткову заборону на російське золото, в тому числі золоті прикраси.

Нові санкції набудуть чинності 21 липня, – повідомляє «Радіо Свобода» з Брюселлю.

15:39

США передадуть Україні ще чотири системи HIMARS. Вони увійдуть в наступний пакет військової допомоги, – посилаючись на заяву Пентагону, повідомляють ЗМІ.

14:10

Консультативна місія Європейського Союзу – КМЄС (EUAM) відправила десять автомобілів і два спеціальні фургони в Україну зі свого штабу в Косово, щоб підтримати український народ у боротьбі з російською агресією.

Транспортні засоби з продуктами, одягом, спальними мішками, засобами гігієни та медичним приладдям вже прибули в Україну.

13:48

Сполучені Штати та союзники починають вивчати можливість навчання українських пілотів, щоб допомогти Києву створити оновлені Військово-повітряні сили, – повідомляє начальник штабу ВПС США генерал Чарльз Браун

10:00

У Сирії теж вирішили розірвати дипломатичні відносини з Україною у відповідь на аналогічний крок із боку української влади. Україна зробила це після того, як сирійська влада офіційно визнала «незалежність» проросійських утворень «л/днр».

19 липня

23:15

Адміністрація Байдена цього тижня оголосить про надання Україні чергового пакету військової допомоги. Він включатиме додаткові ракетні системи HIMARS. У Білому домі заявили, що задоволені тим, як ЗСУ використовують ці РСЗВ. 

Окремо міністр оборони України Олексій Резніков каже, що для ефективного стримування противника потрібно мінімум 50 HIMARS та M270, а для контрнаступу — щонайменше 100.

19:50

 У Канаді також розпочали збір коштів на Bayraktar для України – некомерційна організація UHelpUkraine планує зібрати 7 мільйонів канадських доларів та передати безпілотник в руки українських військових до Дня Незалежності України 24 серпня

19:45

 В рф кажуть, що потоки російського газу через газопровід «Північний потік-1» відновляться вчасно в четвер після завершення планового технічного обслуговування.

18:15

ЄС та Україна підписали меморандум про мільярд євро екстреної допомоги. Про це у своєму Twitter повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

За його словами, цю суму виплатять наприкінці липня для підтримки уряду та народу України

17:37

Українці, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії можуть і надалі користуватися роумінгом на території Європейського Союзу безоплатно.

У Мінцифри нагадали, що близько 70 європейських операторів надають українцям безоплатний роумінг. З українського боку цю заяву підтримують Київстар, Vodafone та lifecell.

17:30

Вантажна компанія LTG Cargo, що входить до групи «Литовських залізниць» (Lietuvos gelezinkeliai, LTG), розпочала перевезення вироблених підприємством Orlen Lietuva (у структурі польського нафтоконцерну Orlen) нафтопродуктів для України в обхід Білорусі. Про це повідомляє «Європейська правда».

LTG Cargo перевозить нафтопродукти між терміналами Моцкава (Литва) та Тракішки (Польща). Подальший маршрут пролягає Польщею до пункту пропуску Ягодин на кордоні з Україною, транспортування здійснюють польські перевізники та «Укрзалізниця».

За останні тижні цим маршрутом до України вирушили 12 потягів із більш ніж 12 тис. тонн нафтопродуктів.

15:50

Українські діти, які втратили кінцівки внаслідок російських обстрілів, зможуть поїхати на лікування в США. Україна та США домовились про відповідну програму протезування травмованих дітей. Про це в телеграмі повідомила перша леді України Олена Зеленська.

15:15

Через сильний потік біженців із Європи, Ірландія вирішила тимчасово призупинити дію безвізового режиму для них із 20 країн.

Уряд країни призупинив безвізовий режим для біженців із більшої частини Європи, щоб звільнити місце для українців, пише «Суспільне», покликаючись на видання Politico.

Влада повідомила про нововведення 18 липня увечері після того, як в Ірландії, яка вже приймає понад 43 тисячі українців, закінчилися ліжка, призначені для новоприбулих українців, тому що їх забирали біженці з інших країн.

14:15

Услід за Литвою, Польщею та Норвегією, Канада також почала збирати пожертви для покупки турецького ударного оперативно-тактичного безпілотного літального апарата з великою тривалістю польоту Bayraktar для Збройних сил України. Про це повідомляє «Суспільне».

Ініціювала збір некомерційна організація українсько-канадських добровольців UhelpUkraine. Команда волонтерів збирає пожертвування у Канаді та організовує транспортування через Польщу товарів першої необхідності в Україну.

Ініціатори планують зібрати 7 мільйонів канадських доларів. Головне завдання – передати безпілотник українським військовим до Дня Незалежності 24 серпня. Наразі на рахунку зібрано 12,450 тисяч доларів.

10:56

Ірландія призупинила безвіз для біженців із 20 країн Європи, щоб звільнити місце для українців. Про це пише Українська правда.

09:14

Лише за перші сто днів війни білоруси через фонд BYSOL зібрали для допомоги Україні 524 288 євро. Про це повідомляє Білоруський Гаюн.

07:56

Перша леді Олена Зеленська в рамках візиту до США 18 липня зустрілась з держсекретарем Ентоні Блінкеном, – повідомляє УП.

На 19 липня запланована зустріч Зеленської з дружиною президента США Джилл Байден, а на 20 липня – виступ перед законодавцями в залі Конгресу в Капітолії.

21:07

Президентка Словаччини Зузана Чапутова дозволила чотирьом громадянам країни воювати проти Росії на боці України.

Про це заявив речник президентки Словаччини Мартін Стріжінец в інтерв’ю dpa.

В цілому громадяни Словаччини не мають права служити в іноземній армії. Однак виняток може бути надано індивідуально за запитом. В той же час необхідні адміністративні кроки можуть зайняти кілька тижнів або навіть місяців.

20:52

Глави МЗС країн Євросоюзу погодили новий пакет санкцій проти росії

Ним передбачено:

  • вводиться ембарго на золото,
  • затверджуються додаткові обмеження на державні закупівлі та прийом депозитів.

Але новий пакет санкцій не вводить додаткові обмеження на транспортування енергоресурсів з рф.

20:20

Комісар Європейської комісії з питань юстиції Дідьє Рейндерс вважає, що замість конфіскації активів Росії, які виявилися замороженими через санкції, Європейський Союз може "утримувати"їх як гарантію участі Москви в повоєнній відбудові України.

Як повідомляє «Європейська правда», про це Рейндерс розповів в інтерв’ю Reuters.

Він нагадав, що наразі ЄС розглядає можливість організації конфіскації підсанкційного російського майна без винесення судового вироку, «але це пов’язано з великою кількістю правових проблем, і ми ще не певні щодо цього».

Єврокомісар зауважив, що США, Канада та Італія мають досвід цивільної конфіскації, але, на його думку, потрібно довести пряму причетність майна до кримінального злочину – наприклад корупційного, – аби конфіскація була коректною з правової точки зору.

Тож як альтернативу Рейндерс пропонує тримати російські активи замороженими, поки Росія не погодиться заплатити за відновлення України після завершення війни.

18:56 

У Норвегії запустили кампанію зі збору коштів для купівлі турецького ударного безпілотника Bayraktar TB2 для потреб Збройних сил України. Про це повідомляє Аnadolu.

18:17

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс виявилася єдиною з претендентів на посаду лідера Консервативної партії, хто висловив бажання зустрітися з Владіміром Путіним на саміті «Групи двадцяти».

Про це повідомляє Європейська правда.

Під час другого туру дебатів між претендентами на посаду лідера консерваторів їх спитали, чи сіли б вони за один стіл з президентом РФ Владіміром Путіним на саміті G20, якби вони перемогли на виборах і стали прем’єр-міністром Британії.

«Гадаю, дуже важливо, щоб голоси вільного світу протистояли Владіміру Путіну. Я була готова протистояти Сєргєю Лаврову, готова прямо сказати Путіну перед усіма країнами, які ще не визначилися – як-от Індією, Індонезією. Тож я б пішла туди й викрила Путіна», – сказала Трасс.

17:17

Швейцарія відмовилась лікувати поранених під час російського вторгнення українських військових, відхиливши запит НАТО, – повідомляє УП.

17:11

Азербайджан постачатиме в ЄС до 20 мільярдів кубометрів газу на рік – президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписала в Баку меморандум про стратегічне партнерство з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

16:03

Німеччина планує остаточно звільнитися від російського газу до літа 2024 року. При цьому зазначається, що країна дві зими повинна буде жити із загрозою нестачі газу на внутрішньому ринку.

Крім того, канцлер Олаф Шольц заявив, що в разі закінчення війни в Україні на умовах рф санкції з неї не зніматимуться, – пише Енергоатом.

У своїй колонці для Frankfurter Allgemeine Zeitung Шольф закликав громадян країни готуватися до «непростого шляху», щоб зупинити «неоколоніальний» курс путіна.

14:37

Ще 500 мільйонів євро військової допомоги для України надійде від ЄС. Про це рішення Європейської Ради повідомив її очільник Шарль Мішель.

Загалом підтримка ЄС військовою технікою для ЗСУ вже становить 2,5 мільярда євро.

12:04

Шведський бренд H&M йде з російського ринку. Компанія поступово закриватиме бізнес у росії, перед виходом H&M розпродасть товари, які залишилися.

10:20

Німецький фонд, який фінансував «Північний потік-2», хоче розірвати всі зв'язки з проєктом, – пише Reuters

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024