стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 липня

18 Липня 2022, 21:40
Ситуація щодо російського вторгнення 4280
Ситуація щодо російського вторгнення

Сто сорок п'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

22:09

Рятувальники завершили пошуково-рятувальні роботи на промисловому підприємстві в Дніпрі та дістали з-під завалів тіло останнього загиблого під час ракетного удару по центру міста 15 липня.

 

В результаті вибухів того дня загинуло четверо людей, 16 дістали поранень, повідомив у своєму телеграм-каналі Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

22:06

Росіяни призначили главою "уряду" окупованої частини Запорізької області Антона Кольцова, який обіймав посаду першого віце-губернатора Вологодської області РФ.

Про це повідомив член окупаційної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов у коментарі РИА Новости

21:43

За день військові РФ випустили понад 150 мін та снарядів по Сумщині. У Білопіллі внаслідок обстрілів поранені дві людини, руйнувань зазнали 16 будинків, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

21:30

«Нам вдалося стабілізувати ситуацію. Вона складна, напружена, але повністю контрольована. Важливим чинником, що сприяв утриманню нами оборонних рубежів і позицій, є вчасне прибуття М142 HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожим пунктам управління, складам зберігання боєприпасів та палива. 

Напередодні засідання Контактної групи з питань оборони України ми з генералом Міллі синхронізували запити української сторони. Щиро подякував своєму колезі та в його особі Сполученим Штатам і їх союзникам за допомогу у боротьбі за свободу», – Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний

21:24

У Новій Каховці ЗСУ знищили склади ворога, у Бериславі – ворожу базу, – радник голови Херсонської ОВА

Останнім часом у русні дуже часто горять склади з БК. Наприклад, сьогодні палало з 5 ранку й практично до обіду.

Про новий «приліт» у районі асфальтного заводу, що на об'їзній у Новій Каховці місцеві жителі повідомили близько 18 години.

21:09

На окупованій території Запорізької області росіяни вкрали 20 елеваторів із зерном, власники яких не погодилися з ними співпрацювати. Проо це інформує Центр національного спротиву

«Росіяни продовжують красти українське зерно, для цього вони «націоналізують» елеватори. Так, в Запорізькій області окупанти створили "Державна зернова компанія", на чий баланс оформили 20 елеваторів. По факту ці елеватори вони вкрали, адже їх справжні власники не погодились з ними співпрацювати», – йдеться у повідомлені.

20:32

Співробітнику СБУ, який працював на спецслужби рф, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою

Чинному співробітнику Служби безпеки України, який працював на спецслужби рф, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 вересня 2022 року без можливості внесення застави.

Слідчі ДБР повідомили фігуранту про підозру за трьома статтями:

  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 114 (пособництво у передачі або збиранні з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю).

Працівники ДБР затримали зрадника. Тривають слідчі дії, у тому числі вживаються заходи щодо затримання та оголошення підозри іншим учасникам угруповання.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

18:48

У Дніпрі рятувальники дістали з-під завалів загиблого через ракетний удар 15 липня. Пошуково-рятувальні роботи на промисловому підприємстві завершені, повідомив керівник ОВА Резніченко.

Унаслідок обстрілу загинуло чотири людини, 16 — отримали поранення, семеро з них нині у лікарні.:47

18:30

Оперативна інформація станом на 18:00 щодо російського вторгнення:
 
На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.
 
На Сіверському напрямку противник продовжує вести повітряну розвідку наших об’єктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. Також ворог здійснив мінометний обстріл поблизу Атинського Сумської області.
 
На Харківському напрямку противник продовжує ведення бойових дії з метою недопущення просування наших військ в бік державного кордону. Ворог здійснив обстріли позицій наших військ із ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харкова та населених пунктів Уди, Прудянка, Слатине, Борщова, Руські Тишки, Печеніги, Чугуїв та Леб’яже. Завдав авіаційних ударів неподалік Прудянки, Рубіжного та Верхнього Салтова.
 
На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів на напрямку Ізюм – Барвінкове. Здійснив артилерійські обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Чепіль, Карнаухівка, Вірнопілля, Богородичне, Дібровне, Долина, Краснопілля і Адамівка. Авіаудари зафіксовано неподалік Прудянки та Богородичного.
Українські воїни завдали втрат та відкинули противника назад, коли той намагався просунутись в напрямку Бражівки та Дмитрівки.
 
На Донецькому напрямку ворог продовжує спроби наступу в напрямках міст Бахмут та Сіверськ.
Противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Тетянівки, Донецького, Дронівки, Григорівки, Стародубівки, Сіверська та Миколаївки. Завдав авіаудару поблизу Верхньокам’янського. Вів повітряну розвідку БпЛА.
 
Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Білогорівка – Григорівка, Золотарівка – Верхньокам’янське, Золотарівка – Серебрянка та Лисичанський НПЗ – Верхньокам’янське. Успіху не має. Бойові дії тривають.
На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції поблизу Виїмки, Берестового, Білогорівки, Покровського, Веселої Долини, Курдюмівки, Травневого та Шумів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берестове і Покровське. Наші захисники відбили ворожий штурм у напрямку Миронівка – Вуглегірська ТЕС.
 
На Авдіївському напрямку ворог активізував ведення бойових дій. Намагався покращити тактичне положення на напрямку Верхньоторецьке – Кам’янка, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.
 
На Курахівському і Запорізькому напрямках активних наступальних дій ворог не вів. Здійснював артилерійські обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Тоненьке, Невельське, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Павлівка, Новопіль, Гуляйполе, Юрківка, Оріхів та Малі Щербаки. Завдав авіаударів біля Новоданилівки та Новоандріївки.
На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу Сил оборони, активно веде повітряну розвідку БпЛА.
 
Артилерійські обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Кавказ, Біла Криниця, Мурахівка, Кобзарці, Оленівка, Шевченкове, Степова Долина, Українка, Благодатне, Нова Зоря та Таврійське. А авіаційні удари - біля Потьомкиного та Білої Криниці.
 
У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України окупанти утримують два носії високоточної зброї.

 

Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації. Загарбники бояться активного опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській та Запорізькій областях. Все це призводить до збільшення відмов окупантів від участі в бойових діях на території України.

18:20

У Харківській області українські військові знищили диверсійно-розвідувальну групу росіян, до якої входили морські піхотинці Північного флоту рф. Пізніше розвідники, нацгвардійці та бійці тероборони у бою змусили окупантів відійти

16:34

Білоруські локомотиви, якими рф перекидала військові угруповання рф до кордонів України, заарештували. Орієнтовна вартість заблокованого майна становить понад 70 мільйонів гривень, – повідомляють у СБУ.

За даними слідства, локомотиви були задіяні для перевезення особового складу, озброєння, військової техніки і засобів тилового забезпечення загарбників до північних кордонів нашої країни.

У подальшому вони брали участь в бойових діях проти українських Сил оборони на території Київської та Чернігівської областей.

В ході слідчо-оперативних дій співробітники СБУ встановили місцезнаходження цих тепловозів на території Київщини та ідентифікували їх використання у злочинах проти України.

15:16

Верховна Рада України звільнила Марину Лазебну з посади міністра соціальної політики. Рішення підтримали 277 депутатів.

14:56

Слідчі Служби безпеки України встановили, що частина російських командирів, які вдерлися на нашу територію, керувалися топографічними картами України 1969 року. Про це свідчать документи загарбників, які СБУ вилучила на місці тимчасово окупованих рашистами районів Харківської області.

14:47

Розвідувальна група Головного управління розвідки «Кедр» провела спецоперацію в селі Дементіївка Дергачівського району Харківської області у результаті якої вдалось виявити великий підрозділ рашистів, що розміщувався у зруйнованих будівлях, – повідомляє ГУР.

Знищити вдалось 36 окупантів. Крім того, багато рашистів отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Також вдалось взяти в полон пораненого командира взводу ворожої ДРГ. Ним виявився уродженець Запорізької області 1989 року народження Станіслав Трутнєв.

14:41

Росія завдала по Одещині ракетного удару. Про це повідомляє Одеська міськрада з посиланням на ОК «Південь».

За даними військових, об 11:00 три літаки Су-35 з акваторії Чорного моря випустили чотири ракети повітряного базування.

Одну ракету вдалось збити над морем. Дві влучили в об'єкт військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі.

Ще одна влучила в міст через Дністровський лиман, який ворог продовжує нищити з квітня, відколи міст і не функціонує.

Постраждалих немає.

13:05

Росіяни обстріляли Атинський психоневрологічний інтернат на Сумщині.

Для ударів по мирному населенню ворог використовував міномети, реактивну артилерію, РСЗВ, великокаліберні кулемети. На щастя, обійшлось без постраждалих, – повідомляють ЗМІ.

12:40

Щойно у Нікополі рятувальники дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих через ворожий обстріл.

Поранена жінка досі у лікарні. Її стан медики оцінюють, як середній, – повідомляють в Дніпропетровській ОВА

12:02

Фотографувала військові об’єкти: у Києві затримали інформаторку рф

60-річна українка збирала інформацію про місця розташування військової техніки, блокпостів, об’єктів критичної інфраструктури, а також цивільних та військових об’єктів у столиці та Київській області.

 Ці дані ворог планував використати для ракетних ударів, а також для можливого проведення диверсій.

Агентка отримувала завдання від своїх кураторів з рф і передавала їм фотографії та геолокації військових об’єктів за допомогою месенджерів.

Їй повідомили про підозру за ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). 

11:25

російські війська обстріляли Торецьк: загинули шестеро мирних мешканців

Вранці 18 липня ворожий снаряд зруйнував двоповерхову будівлю, в якій перебували люди, повідомили у ДСНС.

Рятувальники виявили тіла п’ятьох загиблих і врятували з-під завалів трьох людей, одна з яких згодом померла в лікарні.

11:08

При відході з Сєвєродонецька знищили півтора взводу окупантів, - повідомляють у Національній гвардії України.

9:57

Понад 1019 дітей постраждали через дії кацапні в Україні

Станом на ранок 18 липня офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 353. Зросла кількість поранених – більше як 666.

9:54

РФ перекинула значну кількість своїх кораблів із окупованого Севастополя до Новоросійська, повідомив очільник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Він зазначив, що російські окупанти могли провести такі маневри, щоб контролювати вивезення вкраденої продукції на окупованих територіях Запорізької та Донецької областей.

9:45

Внаслідок ворожих обстрілів на Харківщині загинули дві людини. Ще дві – поранені

Протягом минулої доби, 17 липня, окупанти обстрілювали Богодухівський, Чугуївський та Ізюмський райони, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

 У Калиновому одна жінка загинула, ще одна – була поранена та госпіталізована. У Печенігах загинув чоловік, ще один – постраждав.

 Внаслідок обстрілів горіли приватні будинки, господарчі споруди, пошкоджено п’ятиповерхівку. Також зайнялися сміттєзвалища та озима пшениця на полі.

 Вночі росіяни вдарили артилерією по Київському району Харкова – частково зруйнували кілька багатоповерхівок. Без постраждалих.

9:41

Окупанти обстріляли Краматорськ

 «Гучний ранок у Краматорську. Чотири удари по промисловій зоні, схоже з РСЗВ» – міський голова Олександр Гончаренко

Інформацію про руйнування та постраждалих уточнюють.

9:27

Загальні втрати російських військ за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  •  особового складу – близько 38 450 (+150) осіб ліквідовано,
  •  танків ‒ 1687 (+3) од,
  •  бойових броньованих машин ‒ 3886 (+7) од,
  •  артилерійських систем – 849 (+3) од,
  •  РСЗВ – 248 од,
  •  засобів ППО – 113 (+3) од,
  •  літаків – 220 од,
  •  гелікоптерів – 188 од,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 690 (+2),
  •  крилатих ракет – 166,
  •  кораблів / катерів – 15 од,
  •  автомобільної техніки та автоцистерн – 2753 (+7) од,
  •  спеціальної техніки – 70 (+2) од.

8:12

У Київському районі Харкова від російського обстрілу частково зруйновані два дев’ятиповерхових будинки. Загиблих або поранених немає

8:09

Олександр Стрюк про ситуацію в Сєвєродонецьку станом на ранок 18 липня:

- в місті продовжують накопичуватися гуманітарні проблеми;

- спостерігається нестача продуктів харчування;

- в Сєвєродонецьку повністю відсутні централізовані комунікації;

- окупанти намагаються налагодити постачання води, розвозячи її по місту;

- якщо росіянам і вдасться подати газ до меж Сєвєродонецька, то в самому місті блакитне паливо буде відсутнє через значне руйнування розподільної мережі;

- очисні споруди росіянами знищені

- в лікарні ще залишився запас медикаментів;

- на момент окупації там працювали 5 лікарів та 10 осіб молодшого медичного персоналу. Один із лікарів вже виїхав на підконтрольну Уряду територію. Інші залишилися.

7:40

Ворог вночі обстріляв Дніпропетровщину

російські війська кілька разів ударили з РСЗВ по Нікополю. Скерували понад 60 снарядів на житлові квартали та міську інфраструктуру, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко

Попередньо, поранена 75-річна жінка. Вона у лікарні.

Зруйновані з десяток приватних житлових будинків. Пошкоджено водопровід та газопровід на одній з вулиць. Зачепило лікарню, промислове та енергетичне підприємства, порт.

На місці працюють фахівці різних служб. Відновлюють понівечені мережі та з’ясовують масштаби руйнувань.

7:00

Оперативна інформація станом на 06.00 18.07.2022 щодо російського вторгнення

На Волинському та Поліському напрямках без змін.

На Сіверському напрямку ворог періодично здійснює повітряну розвідку та артилерійські обстріли позицій наших військ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог намагається не допустити просування наших військ у бік державного кордону. Здійснював обстріли в районах міста Харкова та населених пунктів Дергачі, Печеніги, Прудянка, Руські Тишки, Питомник, Коробочкине. Завдав авіаційних ударів біля Верхнього Салтова та Рубіжного.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв із артилерії райони населених пунктів Новомиколаївка, Дібровне, Костянтинівка, Богородичне, Мазанівка, Курулька, Чепіль, Вірнопілля, Нова Дмитрівка та інших. Завдав авіаудару неподалік Богородичного.

На Донецькому напрямку підрозділи противника здійснили обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Донецьке, Сіверськ, Верхньокам’янське, Григорівка, Івано-Дар’ївка, Спірне та інших. Ворог намагається вести штурмові дії неподалік Григорівки, бої тривають. Штурмові дії в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне та Серебрянка наші захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Берестового, Курдюмівки, Веселої Долини, Соледара, Бахмута, Вершини, Травневого та території Вуглегірської ТЕС. Ворог вів штурмові дії в районах Новолуганського, Семигір’я та Вуглегірської ТЕС, успіху не мав, відійшов. Завдав ракетно-авіаційних ударів неподалік Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали позицій наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Красногорівка, Новомихайлівка, Кам’янське, Малі Щербаки, Пречистівка. Завдали авіаударів неподалік Новоданилівки і Новоандріївки. Всі спроби  ворожих штурмів в районах населених пунктів Кам’янка, Новомихайлівка та Вугледар українські воїни звели нанівець. Загарбники з втратами відійшли.

Противник задіяв засоби радіоелектронної боротьби для придушення каналів супутникового зв’язку.

На Південнобузькому напрямку тривають обапільні обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Ворог завдав авіаудару біля Потьомкиного. Для виявлення змін у положенні наших військ та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

Корабельне угруповання противника продовжує блокувати цивільне судноплавство в північно-західній частині Чорного моря.

6:52

на Луганщині українські захисники знищили склади боєприпасів та командний центр ворога

Про це в етері телемарафону повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За словами Гайдая, кількість обстрілів із боку російської армії зменшилася саме завдяки тому, що точно вразили та зруйнували склади, всю логістику.

6:21

На Херсонщині ЗСУ вдарили по ворожому опорному пункту та пункту постачання боєкомплекту

Окрім того, українські військові уразили скупчення живої сили окупантів, озброєння та техніки ворога в районі Благодатного та Давидова Броду. Про це повідомив спікер ОК «Південь» Владислав Назаров.

Загалом на півдні за добу втрати окупантів склали: 36 загарбників, два комплекси «Панцир-С1», три машини зв’язку стратегічної та оперативної ланок управління, радіолокаційну станцію «Підліт», 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

 Також підтверджено знищення двох складів боєприпасів на окупованих територіях Миколаївщини.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024