стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 липня

15 Липня 2022, 23:46
Російський терор в Україні 6563
Російський терор в Україні

Сто сорок другу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:45

Над Дніпром українська ППО збила чотири ракети Х-101. Їх запускали з північної частини Каспійського моря літаки Ту-95 МС.

Ракета Х-101 — одна з найтехнологічніших на озброєнні рф. Її бойова частина містить понад 400 кілограмів вибухівки, а дальність польоту становить 5 500 кілометрів при швидкості 720 км/год.

23:20

У результаті ракетного удару військ рф по Дніпру загинув водій автобусу одного з міських маршрутів. Він завершив роботу і якраз їхав у парк, повідомив представник департаменту транспорту міськради Іван Васючков. 

Ракети влучили по промисловому підприємству і по вулиці поряд з ним. Попередньо, 3 людини загинуло, ще 15 — отримали поранення, повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко.

22:26

У Вінниці продовжують розбирати завали на місці ракетного обстрілу, що стався 14 липня. 

У медзакладах міста перебувають 80 людей. 15 пацієнтів у важкому стані, з них 4 в критичному. 11 людей досі у списку зниклих безвісти. Руйнувань зазнали 49 будинків, повідомляє Суспільне Вінниця.

21:37

З російського полону звільнили п'ятьох українців: серед них один військовий, колишній співробітник поліції та троє цивільних.

Одна людина має серйозне поранення, повідомляє Суспільне.

21:25

Пролунали вибухи у Дніпрі та Кременчуці.

Мер Дніпра закликав людей не виходити з укриттів.

Керівник Полтавської області вибухи підтвердив. 

20:55

Росіяни обстріляли Краматорськ ракетами. Вдарили по площі «Миру», повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. 

20:47

Сім'ям загиблих та поранених вінничан внаслідок ракетного обстрілу з бюджету громади виплатять матеріальну допомогу: 50 та 25 тисяч гривень, повідомив міський голова Сергій Моргунов.

19:53

Українські військові вже збили 650 російських безпілотних літальних апаратів. 

Про це розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Інгнат у інтерв'ю Радіо НВ.

19:42

Ввечері росіяни випустили дві ракети по Одещині. Одну з них збила наша ППО. На щастя, постраждалих нема. Про це повідомив Максим Марченко, голова Одеської ОВА

19:30

У мечетях Чечні чоловіків вербують на війну в Україну. Імами під час п’ятничних проповідей закликають парафіян йти в батальйони «Ахмат» за 60 тисяч рублів. При цьому їм кажуть, що в Україну їх не відправлять, повідомляє Бабель.

18:38

На Волинському та Поліському напрямках, у повітряному просторі Білорусі, відзначається чергування літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50У повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку, з метою демонстрації присутності та сковування дій Сил оборони, ворог утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей до чотирьох батальйонних тактичних груп. Окупанти обстріляли наші позиції поблизу Кучерівки та Покровки Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів Харкова, Старої Гнилиці, Руської Лозової, Українки, Руських Тишків, Перемоги, Микільського, Слатиного, Золочева, Криничного, Чепіля, Новомиколаївки, Нової Дмитрівки, Дібровного, Богородичного та Карнаухівки. Завдав авіаудару поблизу Верхнього Салтова.

Українські воїни знову успішно відбили штурм, під час якого окупанти намагалися встановити контроль над Богородичним.

На Донецькому напрямку, на окремих ділянках, ворог активізував застосування авіації, ствольної та реактивної артилерії з метою розширення тимчасово зайнятої території та виходу на адміністративний кордон Донецької області.

Противник завдавав авіаударів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Івано-Даріївка, Краматорськ, Берестове, Білогорівка, Покровське, Соледар, Нова Камʼянка, Парасковіївка, Бахмут, Весела Долина та Нью-Йорк. Ракетно-авіаційні удари зафіксовані неподалік Білогорівки, Ягідного, Бахмута, Авдіївки та Новоселівки.

Окупанти намагалися взяти під контроль ділянку дороги Бахмут – Лисичанськ. Вели штурмові дії  в напрямку Нагірного та Білогорівки. Українські воїни вогнем зупинили всі ці недолугі спроби ворога та відкинули його назад.

Також загарбники провели декілька безуспішних спроб покращити своє тактичне положення на напрямках Миколаївка – Спірне, Миронівка – Вуглегірська ТЕС та Відродження – Вершина. Як результат – окупанти зазнали втрат та відкотилися назад.

В районах Павлограда та Покровська противник вів повітряну розвідку БпЛА.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новомихайлівка, Павлівка, Пречистівка, Новопіль, Мирне, Малі Щербаки.

Значними втратами для російських окупантів завершилась спроба покращити тактичне положення на напрямках Солодке – Водяне, Володимирівка – Водяне, Єгорівка – Павлівка. Під вогнем українських воїнів залишки ворожих сил відійшли.

З метою виявлення змін в положенні наших військ та корегування вогню артилерії противник вів повітряну розвідку БпЛА в районі Малої Токмачки.

На Південнобузькому напрямку противник обстрілює позицій наших військ із танків, ствольної і реактивної артилерії по лінії зіткнення. Намагається вести повітряну розвідку БпЛА.

В акваторії Чорного моря окупанти утримують в готовності до застосування три носії високоточної зброї.

18:26

У тимчасово окупованому Каховському районі Херсонської області окупаційна влада дозволила затримувати на строк до 72 години підозрюваних у причетності до «терористичної діяльності». Цим самим розпорядженням посилюється окупаційний пропускний режим на «державних об'єктах та муніципальних установах», контрольно-пропускних пунктах.

17:24

Мінус два ворожих літаки – свіжий результат роботи наших бійців із Центру спецоперацій «А» СБУ та військових Збройних сил України на запорізькому напрямку. Днями в районі населених пунктів Оріхів та Степове ворог намагався атакувати з двох Су-25 українські позиції. Але наші хлопці діяли на випередження – влучно відпрацювали по ворожим літакам із ПЗРК.

Як наслідок: один Су-25 знищено, інший – уражено.

Також у нещодавньому здобутку спецпризначенців – знищення чотирьох одиниць БМП, одного БТР, складу боєкомплекту та позицій противника.

17:10

7-річного хлопчика, який загинув під час удару окупантів по Вінниці, звати Максим. Він разом із мамою, Вікторією Рекутою перебував у клініці «Нейромед». Родина мешкала у одному з сіл неподалік Вінниці і приїхала на прийом до лікаря. Мати дитини також загинула. 

15:09

Окупанти навмисне випалюють поля з зерном: на Миколаївщині сотні гектарів знищених полів. росіяни нищать поля з пшеницею не випадковими артобстрілами, а роблять це навмисно. Почорнілі, обвуглені колоски пшениці, які фермери уже б мали збирати, лежать на землі.

14:55

До Єльська (Білорусь) прибув ешелон з близько 15 БМП Збройних Сил Білорусі, а навчання військових продовжено як мінімум до 23 липня. Про це свідчить графік проведення навчань на білоруських полігонах. Загалом дату завершення затримали вже на 12 тижнів. Про це зазначає Мониторингова група «Беларускі Гаюн»

14:24

 «Немає вцілілих аудиторій»: мер Миколаєва Олександр Сєнкевич публікує нове відео наслідків попадання російської ракети по університету кораблебудування. За даними місцевої влади, відновлення постраждалих сьогодні закладів до початку навчального року — неможливе.

13:57

Опізнали ще двох дітей – хлопчиків 7 і 8 років, які загинули під час ракетного удару росії по Вінниці. Як повідомив голова Нацполіції України Ігор Клименко, один із хлопчиків у момент атаки був на обстеженні у медичному центрі та загинув разом із матір'ю. Інший — чекав на дядька в припаркованому авто і потрапив у вогняну пастку.

Наразі ідентифіковано тіла 19 із 23 загиблих. 80 постраждалих досі залишаються у лікарнях. 11 людей вважаються зниклими безвісти.

13:37

«Очікуємо ракети для HIMARS дальністю на 300 кілометрів». Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю Financial Times заявив: 

«Українські військові точно використовують західну зброю і мають отримати до американських ракетних систем HIMARS більш далекобійні ракети, здатні вражати цілі в радіусі 300 км». 

13:22

Окупанти країни-агресорки росії завозять техніку на захоплену Запорізьку АЕС в Енергодарі. На АЕС перебуває до пів тисячі росіян. Вони фізично контролюють периметр станції. Крім того, там розміщена важка техніка загарбників: танки, броньовані машини піхоти, вантажівки зі зброєю і вибухівкою.

12:45

Наслідки нічного обстрілу Харкова:

12:43

Наслідки обстрілу Миколаєва:

11:44

За добу росіяни 29 разів вдарили по Донеччині забороненою зброєю. Під ворожим вогнем опинилося 19 населених пунктів області.

Зруйнований житловий сектор, підприємства, знищені посіви, – пишуть ЗМІ.

11:34

Суд наклав арешт на майно народного депутата Олексія Ковальова, якого підозрюють у державній зраді і співпраці з окупантами. Його самого суд теж вирішив арештувати, – пише Українська правда.

11:30

СБУ затримала коригувальників нещодавніх ворожих обстрілів по Миколаївщині.

Служба безпеки України викрила російських агентів, чия інформація  про розміщення підрозділів ЗСУ та розташування інфраструктурних об'єктів була використана окупантами для нещодавніх ракетних ударів по Миколаєву та Баштанці.

СБУ встановила, що зловмисниками виявились мешканці Миколаївщини. Агенти передавали зібрану інформацію своєму куратору через відпрацьовані канали закритого зв’язку.

У ході обшуку, проведеного за місцями проживання зловмисників, виявлено та вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності.

Наразі коригувальників ворожих обстрілів затримали та повідомили про підозру. 

10:30

У Вінниці після ракетного удару ще не ідентифікували тіла двох загиблих дітей та 11 дорослих, родичі розшукують 18 громадян, – пише УП.

10:28

Наслідки влучення ракети у НУК ім. Адмірала Макарова у Миколаєві:

10:17

Протягом минулої доби підрозділи ДСНС виявили, вилучили і знешкодили 660 вибухонебезпечних предметів, обстежили територію площею 140 гектарів.

10:16

Станом на сьогоднішній ранок понад 1 009 дітей постраждали в Україні від рук орків.

За офіційною інформацією 352 дитини загинули та понад 657 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

09:20

Загальні орієнтовні бойові втрати ворога:

09:03

Вранці росія завдала ударів по двох університетах у Миколаєві, випустивши понад десять ракет, – повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

08:56

Станом на 08:30 відомо про 23 загиблих, зокрема трьох дітей, у Вінниці. Про це повідомляють у ДСНС.

Ще 71 особу госпіталізували. Загалом за медичною допомогою звернулося 117 осіб.

Зниклими вважаються 18 осіб.

08:47

У Вінниці та області сьогодні День жалоби за загиблими від російського теракту.

08:28

Російські окупанти вночі обстріляли приватний житловий будинок в Чугуївському районі на Харківщині. На щастя, загиблих немає. 

Місто Харків вночі зазнало ракетного обстрілу: дві ракети влучили поблизу будівлі навчального закладу у Холодногірському районі, ще одну ракету запустили на подвір'я неподалік школи в Індустріальному районі. Загиблих та поранених немає, – повідомляють ЗМІ.

08:10

У Миколаєві щойно прогриміло понад 10 потужних вибухів, – повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

В області зараз повітряна тривога.

07:42

Уночі ворог обстріляв Дніпропетровщину. Про це повідомляють ЗМІ.

У Нікопольському районі через обстріл зайнялося пальне. На місці обстрілу знайшли уламки від «Градів» та фосфорних боєприпасів. 

У Криворізькому районі ворог знову обстріляв зі ствольної артилерії паркову зону Зеленодольська. 

У Синельниківському районі був «приліт». Ракета влучила у школу. Там серйозні руйнування. Рятувальники розбирають завали. Інформація про загиблих та постраждалих уточнюється. 

07:35

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в діяльності збройних сил республіки білорусь не відзначено. 

На Сіверському напрямку противник продовжує здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. З метою демонстрації присутності ворог періодично обстрілює позиції наших військ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог намагається утримати зайняті райони та не допустити просування наших військ у бік державного кордону. Здійснив обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Петрівка, Рідне, Соснівка, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інших. Вів повітряну розвідку оперативно-тактичним БПлА “Орлан-10” неподалік Приморського.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення та вести наступальні дії у напрямку Слов’янська. Обстріляв із артилерії райони Дібровного, Подолівки, Мазанівки, Адамівки, Чепіля, Краснопілля, Курульки та інших. 

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи сил оборони України із артилерії і танків по лінії зіткнення. Веде розвідку, намагаючись знайти слабкі місця в обороні наших військ. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському та Новопавлівському напрямках, намагається просунутись у напрямку Соледара та Бахмута. 

На Краматорському напрямку ворог проводить перегрупування з метою відновлення наступу у напрямку Сіверська. Із ствольної та реактивної артилерії обстріляв райони Краматорська, Закітного, Григорівки та інших. Завдав авіаударів поблизу Верхньокам’янського. 

На Бахмутському напрямку здійснював обстріли наших позицій, зокрема, в районах населених пунктів Новолуганське, Покровське, Весела Долина, Берестове, Веселе, Майорськ, Вершина. Завдав авіаударів неподалік Семигір'я, Берестового та території Вуглегірської ТЕС. Спроби ворожого штурму в районі Кодеми та Білогорівки наші воїни успішно зупинили, як і намагання оволодіти селами Спірне та Вершина.  Окупанти отримали жорсткий опір, зазнали значних втрат та безславно відійшли. 

Ворог задіяв БпЛА поблизу Бахмутського. Також, противник намагається посилити систему протиповітряної оборони тилових баз та підрозділів. 

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій загарбники не проводили, продовжували обстріли по лінії зіткнення. Завдавали авіаційних ударів поблизу Кам’янки. Спробу ворожого наступу поблизу Водяного наші захисники швидко придушили влучним вогнем. Противник завдав ракетно-авіаційного удару по цивільній інфраструктурі в районі Вугледара.

На Південнобузькому напрямку окупанти здійснювали систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури. Завдали ракетного удару по Миколаєву та авіаударів в районах Великого Артакового та Ольгіного.

Ворог вів повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами оперативно-тактичного і тактичного рівнів та продовжує інженерне обладнання позицій. Зберігається значна загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону. 

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують відверто брехати про розташування військових підрозділів в дитячих садках, лікарнях та церквах.

06:12

Намагаючись уразити позиції ЗСУ, російські військові завдали удару парою гелікоптерів по півночі Херсонщини, а у небі Нової Каховки російський СУ-35 намагався збити штурмову авіацію ЗСУ. Проте безрезультатно, – повідомляють в оперативному командуванні «Південь».

06:00

Із порту Маріуполя вийшли три судна у бік Ростова з вантажем металопрокату. Ще чотири судна та танкер йдуть із Ростова до Маріуполя, можливо, з військовим вантажем, -– припускає радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

02:15

У Чорному морі угрупування військового флоту росіян складається з трьох кораблів. На їх борту 24 ракети. Також є три великі десантні кораблі, –  повідомляють в оперативному командуванні «Південь».

00:20

Ворог продовжує застосовувати заборонені Женевською конвенцією запалювальні капсули 9М22С, які скидає на українські поля для виникнення пожеж. Про це пишуть українські ЗМІ.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024