стрічка

Чи можна військовозобов’язаним покидати свій регіон: що відомо станом на 5 липня. ОНОВЛЕНО

05 Липня 2022, 22:45
Чи можна військовозобов’язаним покидати свій регіон ФАКТЧЕК 3545
Чи можна військовозобов’язаним покидати свій регіон

Останні кілька днів ЗМІ «гудуть» про можливе обмеження виїзду військовозобов’язаних за межі місця проживання.

Якщо хочете зрозуміти, яка є інформація на тему станом на 15:40 5 липня і які суперечності виникли, то радимо ознайомитися з лонгрідом фактчекерів проєкту «НотаЄнота».

Спойлер: насправді все це схоже на недолугі комунікації держорганів.

Спочатку варто зазначити, що ніде – в жодному законі фактчекери не знайшли права обмежувати чи щось дозволяти в разі ВИЇЗДУ ЗА МЕЖІ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ. Хоча є повноваження «надавати дозвіл на зміну місця проживання (перебування)». Але це ж різні речі.

***

ОНОВЛЕНО О 22:45

Нардепи зареєстрували у Раді законопроєкт про вільне переміщення призовників, військовозобов‘язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у військоматі.

***

ОНОВЛЕНО О 21:47 

Увечері 5 липня, Генштаб опублікував додаткове роз'яснення.

Для виїзду за межі областей військовозобов'язані мають отримати дозвіл у ТЦК та СП.

Про це повідомив представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись в етері національного телемарафону, відповідаючи на запитання журналістів.

«Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл», – зазначив офіцер.

Крім того, він нагадав, що відповідні норми законодавства України діють давно та у зв'язку з поверненням великої кількості чоловіків до своїх домівок виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов'язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу.

Також полковник Олександр Хлись поінформував про використання додатка Дія для військового обліку у майбутньому.

***

Два дні тому журналісти фактчекерського проєкту «НотаЄнота» писали про те, що інформація поширюється у медіа і чогось абсолютно нового там немає. Ось тут детальніше: https://bit.ly/3IdCkD0

Проте, вчора, 4 липня ввечері, заступник голови комітету ВР з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко опублікував копію листа з підписом Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який підхопили усі як те, що тепер точно заборонено військовозобов’язаним покидати місто проживання без спеціальної довідки. Так, це той самий Федієнко, який називав введення обмеження для військовозобов’язаних фейком. 

До речі, у Василькові три місяці тому намагалися впровадити таку практику. Проте зі скасуванням блокпостів скасувалося і отримання довідок у військкоматі.

Подібне повідомлення про обмеження виїзду військовозобов’язаних опублікували також на сайті та у телеграмі Запорізької ОДА. «Через повномасштабне вторгнення на територію України та пов’язаний з цим режим мобілізації, вступили в силу певні обмеження на виїзд з територій проживання для категорій військовозобов’язаних. Це стосується в тому числі процедури перетину лінії розмежування на в'їзд або на виїзд». Зверніть увагу, йдеться про лінію розмежування на в’їзд або виїзд. Але до тексту докладено приклад клопотання та дозволу на такий виїзд.

***

Але є одне але.

В опублікованих роз’ясненнях вказано: «з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час», а у нас «воєнний СТАН». Це різні речі. Тому документ, ймовірно, ще змінюватимуть, щоб унормувати із законодавством.

Також сьогодні інформацію про це опублікував на своїй фб-сторінці Генштаб ЗСУ. 

А тепер дивіться. Воєнний стан у нас ввели ще 24 лютого. Нового закону немає, проте ці норми діяли (чи мали б діяти) раніше.

Наприклад, Закон України «Про Правовий режим воєнного стану». Його прийняли ще у 2015 році і там є стаття 8, відповідно до якої можна обмежувати конституційні права і свободу громадян. 

Заборона змінювати місце проживання без отримання дозволу від військомату є також у ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».  Те ж вказано і ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»  (ст.37). Там говорять про те, щоб повідомити військомат в семиденний термін.

Але найцікавіше, за законодавством, «місце проживання» - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), у яких особа отримує соціальні послуги. Тобто за цією логікою, для того, щоб вийти за межі свого будинку чи квартири потрібно мати довідку.

А якщо це межі юрисдикції конкретного військкомату. Тоді як бути з тими, хто зареєстрований в одному місті або районі, а живе зовсім в іншому?

Ніде не вказано, що це виїзд за межі району чи області. У матеріалі Генштабу вказано, що «Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю». Адміністративні межі чого? України? Області? Району? Громади? Якщо закони діяли до цього, то яким чином чи пересувалися до цього моменту без довідок? Сьогодні чи завтра ми ще можемо завезти волонтерку і відвідати батьків чи уже треба довідку?

Так, питань більше, ніж відповідей. Багато питань до формулювань і їх трактування у відповідними органами - військкомати, блокпостами та іншими структурами, які ці довідки перевірятимуть.

Ось тут цікавий аналіз людськими словами: https://t.me/DeadLawyers/1580. Але він теж не знімає питань.

***

Радниця головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Євгенія Рябека роз’яснила, що у повідомленні Генштабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють місце проживання або місце реєстрації.

У коментарі виданню РБК-Україна вона каже, що військовозобов'язані при зміні місця проживання мають звернутися до центру військового комплектування, знятись з обліку та поїхати стати на облік у новому місці, що не є новим правилом. «Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписано. Але, справді, мета така — щоб упорядкувати цей облік, щоб наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хтось зрозумів», — додала вона. Рябека зазначила, що для виїзду із міста не потрібно брати дозвіл.

«Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоби юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоби він був більш правильний. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилось», - підсумувала координаторка руху адвокатів ЗСУ. 

***

О 14:50 Валерій Залужний на офіційній сторінці написав: «Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося». Порядок надання дозволу за посиланням: https://bit.ly/3IdG1IY.

У листі Залужного, який викладений на офіційному сайті, чітко вказано, що він пропонує забезпечити виконання цих норм при оформленні документів для перетину державного кордону.

***

Журналісти моніторять ситуацію далі і чекають адекватних офіційних роз’яснень.

Коментар