стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 липня

02 Липня 2022, 21:39
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 липня 4116
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 липня

Сто двадцять дев'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

21:39

У Маріуполі окупанти відправляють усіх учителів на обов’язкову атестацію у Росії. При цьому діє неофіційна заборона виїзду педагогів з Маріуполя.

21:15

В Одесі під час тривоги було чутно вибухи

21:03

Лукашенко звинуватив Україну в запуску ракет по території Білорусі та наказав своїм військовим "взяти під приціл" центри ухвалення рішень у столицях противників Мінська

20:51

Лисичанськ не взято

«У районі міста точаться запеклі бої, проте місто не оточене і буде під контролем української армії», – прес-секретар командувача НГУ Руслан Музичук.

20:42

В Одеській області чоловік на смерть підірвався на невстановленому вибуховому пристрої, коли купався в морі. Ще один відпочивальник отримав контузію.

20:17

У селищі Сергіївка Одеської області ДСНС завершила розбирати завали житлового будинку та бази відпочинку, по яких росія вдарила ракетами. Наразі відомо про 21 загиблого та 39 поранених.

19:15

ОК «Південь» повідомляє, що наша авіація нанесла удар по ворожому опорному пункту на Миколаївщині

Вони знищили 1 зенітно-ракетний комплекс «ТорМ1», 2 бойові машини піхоти та десяток окупантів. Усі інші втрати ворога ще мають дорозвідати

18:40

Оперативна інформація станом на 18.00 02.07.2022 щодо російського вторгнення

Триває сто двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону в прикордонних районах Брестської та Гомельської областей. Проводяться тренування з наведення понтонних переправ. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку без особливих змін. Противник обстріляв позиції Сил оборони в районах населених пунктів Студенок, Товстодубове, Нова Слобода та Білопілля.

На Харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Золочів, Хрестище, Молодова, Коробочкине, Велика Бабка, Малинівка, Іванівка, Черкаська Лозова, Слатине та Чепіль.

Вів штурмові дії в районі населеного пункту Дементіївка, успіху не мав, відійшов. Завдав авіаудару неподалік Верхнього Салтова та Прудянки. Вів повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Слов’янському напрямку ворог продовжує ведення оборони. Обстрілював із артилерії райони Долини, Курульки, Адамівки та Барвінкового. Штурмові дії в районі населеного пункту Богородичне наші воїни вкотре успішно відбили.

На Донецькому напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру неподалік Івано-Дар’ївки та Золотарівки. За результатами бойових дій закріплюється в районі населеного пункту Верхньокам’янка.

На Краматорському напрямку ворожі обстріли зафіксовано поблизу Білогорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілювали наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Кодеми і Берестового. Біля останнього здійснили розвідку боєм. Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили ворога відійти.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник з артилерії різних калібрів обстріляв райони Авдіївки, Опитного, Нетайлового, Павлівки, Оріхова, Малинівки, Новосілки та Новоандріївки. Завдавав авіаударів неподалік Павлівки. Наступальні дії ворога у районі населеного пункту Новомихайлівка українські захисники зупинили та відкинули його назад.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії. Ведуть повітряну розвідку БпЛА.

За результатами дій українських воїнів противник залишив населений пункт Іванівка.

18:02

Станом на 2 липня в полоні у військових РФ перебувають 6 посадовців органів місцевого самоврядування Херсонщини. 

Серед них міський голова Херсона – Ігор Колихаєв. 

Асоціація міст України звертається за захистом полонених у міжнародні організації.

17:30

Російські війська здійснили обстріл міста Павлоград Дніпропетровської області, інформує Павлоградська міська рада у Telegram

 «У Павлограді «прильот». Працюють відповідні служби», – йдеться в повідомленні.

У міськраді попросили мешканців не викладати в інтернет фото та відео вибуху.

17:15

У результаті ракетного удару по ТЦ «Амстор» загинула 21 особа та постраждало 66 осіб, з яких 26 осіб госпіталізовано. 

Всього виявлено 29 фрагментів тіл. До розбирання завалів залучалося понад тисяча осіб та майже 140 одиниць техніки, з них від ДСНС понад 430 осіб та майже 70 одиниць техніки, – інформуть у МВС.

16:35

Вчорашніми авіаударами росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно на острові Зміїний. Однак, традиційно не впоралися з поставленим завданням.
«Ми «допомогли» окупантам остаточно евакуювати залишки свого гарнізону з нашого острова.
Більше там «русскім духом» не пахне», – розповів Головнокомандувач ЗСУ.

15:55

Кількість загиблих через ракетний удар по ТРЦ «Амстор» у Кременчуці збільшилася до 21 людини, ще одна вважається зниклою безвісти. Про це повідомив мер міста Віталій Малецький. 

Таким чином, на сьогодні кількість загиблих та зниклих безвісти внаслідок ракетного терористичного акту в ТЦ «Амстор» становить 22 особи. Пошуково-рятувальна операція продовжується, залишається розібрати менше 10% завалів.

14:55

О 13:25 рятувальники завершили пошуково-рятувальні роботи на місці зруйнованого ТЦ «Амстор» у Кременчуці. Остаточна кількість загиблих встановлюється, – повідомив Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА.

14:40

У тюрмах на окупованій частині Донецької області перебувають понад 10 тисяч цивільних маріупольців. Про це Маріупольська міська рада повідомила 2 липня.

Цивільних затримали російські окупанти та розподілили по чотирьох тюрмах — двох в Оленівці, у Донецькому СІЗО та в Макіївці.

Люди по десятеро закриті в тісних камерах 2 на 3 метри. Маріупольці майже не отримують води та їжу, їх не водять на вулицю. Міська рада наголошує, що люди не мають жодного доступу до нормальної медичної допомоги та піддаються різним формам катування — від психологічної до фізичної.

14:30

У ЗСУ показали, як вибухнув один зі складів боєприпасів російських окупантів на сході України.

13:42

Луганщина: поліцейські зафіксували 27 обстрілів з боку армії рф, є поранені цивільні мешканці, повідомляють у поліції.

 Окрім руйнувань, снаряди окупантів приносять пожежі, які випалюють багатоквартирні будинки вщент. Пораненим місцевим мешканцям надається допомога, за необхідністю – евакуація до медичних закладів. 

Поліцейські зареєстрували впродовж доби 114 повідомлень про злочини та події, що відбулися на території області. 

Встановлюються обставини незаконного позбавлення волі місцевого мешканця, вчинене на тимчасово окупованій території.

13:33

Протягом минулої доби рятувальники Донеччини 16 разів залучались до ліквідації пожеж, 8 з яких виникли внаслідок ворожих обстрілів, інформують рятувальники.

Так, 1 липня о 09:33 підрозділ ДСНС прибув на виклик про пожежу за межами села Олександрівка Черкаської СТГ Краматорського району, де було встановлено, що внаслідок обстрілу горить поле пшениці на корені на площі 3 га. Пожежу ліквідували через 40 хвилин.

Того ж дня, близько 10 ранку відділення 61 державної пожежно-рятувальної частини прибуло на виклик про пожежу у село Північне Торецької МТГ Бахмутського району. По прибуттю встановили, що внаслідок обстрілу відбувається горіння всередині гаражу на площі 20 м2. Пожежу ліквідовували близько двох годин. 

Слов'янські рятувальники ліквідували 2 пожежі, які виникли о сьомій вчора в результаті ворожого обстрілу міста. О пів на восьму вечора ліквідували пожежу гаража та автомобіля на площі 18 м2; того ж часу ліквідували пожежу покрівлі та перекриття приватного житлового будинку на площі 45 м2. 

Також рятувальників залучали до обстеження місця нанесення авіаудару у місті Бахмут.

13:26

За чергову добу в Миколаївській області вогнеборці ліквідували 15 пожеж, чотири з яких виникли внаслідок ворожих обстрілів, інформують у ДСНС.

  • через потрапляння боєприпасів та їх уламків внаслідок бойових дій у м. Миколаєві виникла пожежа вантажного автомобіля Газель. Вогнеборці 4 державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Миколаївській області ліквідували горіння на площі 10 кв. м;
  • внаслідок обстрілу Миколаївського району загорівся склад, робоча вежа та суха трава. Оперативними діями чергового караулу 16 ДПРЧ вдалось приборкати горіння та ліквідувати пожежу загальною площею 3 700 кв. м;
  • в лісовому урочищі Галицинівської ТГ горіли хвойна підстилка та лісові насадження на площі 1 га. Причина — ворожі обстріли. Вогнеборцями Галицинівського загону місцевої пожежної охорони пожежу ліквідовано та не допущено поширення вогню на більшу площу;
  • також, через ворожий обстріл, горіли суха трава та чагарники на відкритій території Галицинівської ТГ. За допомогою підручних засобів та подачі водяного пожежного ствола пожежу на площі 4,5 га ліквідовано.
    Ще 11 пожеж не пов'язані із бойовими діями.

13:00

Триває розбирання завалів у дев’ятиповерховому житловому будинку та триповерхової будівлі бази відпочинку у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району. Всього до робіт залучено 248 осіб та 58 од. техніки, з них від ДСНС 153 особи та 19 одиниць техніки. Про це інформує пресслужба ДСНС України.

11:55

На Чернігівщині прикордонники знайшли диск із документами російської військової частини, яка брала участь у війні проти України. Про це інформує пресслужба Державної прикордонної служби.

На знайденому носії – більше сотні гігабайт даних про зенітно-артилерійський підрозділ рф із-під Москви: штатно-посадовий розпис з біографіями російських військових, технічна документація озброєння та військової техніки. На диску також були документи з участі у навчаннях, бойової готовності, карти та інша службова документація. Деякі з них мали гриф «Таємно».

11:20

Кременчуцька міська рада ухвалила рішення про збільшення матеріальної допомоги сім'ям постраждалих унаслідок російського ракетного удару по ТЦ «Амстор» до 100 тисяч гривень. Про це повідомив  мер міста Віталій Малецький у фейсбуці.

Мер також повідомив, що міськрада виділила кошти на оплату поховань усіх загиблих.

10:50

Близько 4 години ранку 2 липня російські загарбники вдарили ракетами по Немишлянському району Харківської області. Про це повідомляє голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у телеграмі. Ніхто не постраждав.

Упродовж попередньої доби поранень зазнало четверо цивільних.

10:20

Станом на ранок 2 липня понад 984 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, з них 344 загинули.

10:00

У Пентагоні заявили, що українські військові досягли «значного успіху», використовуючи на полі бою американські системи залпового вогню HIMARS. Про це пише «Бабель».

Ними ЗСУ знищують російські штаби, склади та казарми. Самі військові кажуть, що знищили 10 важливих російських об’єктів, включаючи штаб російської армії в Ізюмі

09:25

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.07 орієнтовно склали

  • особового складу – близько 35870 (+120) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1582 (+5) од, 
  • бойових броньованих машин  ‒ 3737 (+1) од, 
  • артилерійських систем – 800 (+4) од, 
  • РСЗВ  – 246 (+0) од, 
  • засоби ППО – 105 (+0) од,
  • літаків – 217 (+0) од, 
  • гелікоптерів  – 186 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 653 (+8),
  • крилаті ракети – 144 (+1),
  • кораблі /катери – 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2614 (+4) од,
  • спеціальна техніка – 61 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

08:50

На окупованій Херсонщині зростає опір. Він може перерости у справжню партизанську війну. «Опір може перерости у куди ширшу боротьбу з повстанцями. Це стане серйозною проблемою для здатності Росії контролювати нещодавно захоплену територію України», – пише CNN, покликаючись на керівництво розвідки США.

08:30

За добу 1 липня у результаті атак росіян у Донецькій області загинули 5 мирних мешканців, ще 12 отримали поранення. Про це повідомляє голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram

08:00

1 липня 2022 року НАЕК «Енергоатом» власними зусиллями відновив втрачений зв'язок між Запорізькою атомною електростанцією та Міжнародним агентством з атомної енергії. Про це інформують у телеграмі «Енергоатома».

Всі дані обов'язкового моніторингу передаються, і Агентство підтвердило їх отримання 

07:20

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06:00 год.

На Волинському та Поліському напрямках, за наявною інформацією, в збройних силах республіки білорусь продовжено терміни проведення мобілізаційного навчання до 9 липня поточного року (попередні терміни 22 червня – 1 липня 2022 року). У рамках проведення зазначених заходів, через військові комісаріати Гомельської області триває вручення повісток. Крім того, лікарям повідомлено про заборону виїзду за межі країни.

На Сіверському напрямку з метою прикриття російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях противник продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп  зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу та підрозділів повітряно-десантних військ. Агресор здійснив вогневе ураження артилерією позицій Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей. 

З метою порушення системи управління та зв’язку підрозділів Сил оборони ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби у районах населених пунктів, що розташовані поблизу державного кордону на території Бєлгородської області.

На Харківському напрямку підрозділи противника зосереджують зусилля на сковуванні дій наших військ та недопущення їх подальшого просування. З метою повернення втрачених позицій ворог веде штурмові дії на напрямку Кочубеївка – Дементіївка. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Золочів, Руська Лозова, Хрестище, Перемога, Дементіївка, Верхній Салтів, Молодова, Старий Салтів, Коробочкіне, Замулівка, Велика Бабка, Волобуївка та Малинівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Верхного Салтова, Прудянки та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку ворог веде оборонні бої. Також штурмував Богородичне, успіху не мав. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Богородичне, Краснопілля, Адамівка, Суха Кам’янка, Гусарівка та Криничне. 

Противник намагається вдосконалити систему логістичного забезпечення на зазначеному напрямку.

На Краматорському напрямку обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Білогорівки, Маяків та Донецького, а на Лисичанському – Золотарівки і Верхньокам’янського. В напрямку останнього вів наступ, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії неподалік Вершини, Бахмута та Спірного. Також ворог завдав авіаударів в районі населеного пункту Вершина.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали із артилерії різних калібрівв райони населених пунктів Шуми, Нью-Йорк, Залізне, Авдіївка, Красногорівка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Павлівка, Вугледар, Золота Нива, Шевченко, Новоданилівка, Оріхів та Залізничне. Ворожі авіаційні удари зафіксовано поблизу Новобахмутівки та Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує свої зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні просування підрозділів Сил оборони України. Вів обстріли неподалік Партизанського, Кобзарців, Прибузького, Таврійського, Степової Долини, Посад-Покровського, Трудолюбівки, Миколаївки, Потьомкиного та Лупаревого. 

У північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту російської федерації продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій України та ведення розвідки. У готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України противник утримує два носії високоточної зброї.

Винищувальна авіація Повітряних Сил продовжує патрулювання повітряного простору України, а ударна — небезуспішно надає вогневу підтримку нашим підрозділам у визначених операційних районах.

Російські окупанти та їх посіпаки бояться опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській області. Керівництво загарбників пересувається з великою кількістю охорони, у броньованих машинах та бронежилетах. Місцеві жителі продовжують чинити тотальний спротив.

05:00

На південних рубежах захисту, зокрема й на острові Зміїний, українські військові знищили військову техніку, а також склади боєприпасів і живу силу ворога.

За інформацією ОК «Південь» ворожа армія вкоротилася на 27 рашистів, зенітно-ракетний комплекс «Тор», самохідну гаубицю «Мста-С», три одиниці броньованої та автомобільної техніки.

04:50

У Миколаєві пролунали вибухи. Про це у телеграмі повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

На момент повідомлення у Миколаєві було оголошено повітряну тривогу.

 

04:00

У Донецьку окупанти відкрили два пункти видачі паспортів Російської Федерації. Про це інформує російський «Интерфакс» із посиланням на повідомлення МВС так званої «ДНР».

Видача російських паспортів заявникам відбувається у спрощеному порядку.

03:00

Унаслідок обстрілів міста Бахмут щонайменше 5 поранених, серед яких – дитина. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко

02:00

Увечері 1 липня російські війська вдарили фосфорними бомбами по острові Зміїний. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Керівництво збройних сил рф не дотримується навіть власних заяв, які декларують «жест доброї волі». Сьогодні близько 18:00 з аеродрому Бельбек пара літаків Су-30 ВКС ЗС РФ двічі нанесла авіаційний удар фосфорними бомбами по острову Зміїний, де нібито «завершили виконання завдань». Усім, хто говорить про домовленості з росією, варто знати ці факти. Єдине, в чому противник послідовний, це незмінна «влучність» нанесення ударів», – заявив Залужний.

01:00

Упродовж 1 липня, починаючи з дев'ятої ранку, росіяни випустили більше 270 мін, ракет та снарядів різного калібру по території Сумщини. Про це у телеграмі повідомив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький

Під ворожим вогнем опинилися: Білопільська, Новослобідська, Шалигінська,  Есманьська, Великописарівська, Глухівська та Краснопільська громади.

У Шалигінській громаді постраждала 64-річна жінка: вона як раз працювала на городі як почався обстріл. Її поранило уламком російського снаряда.

Є також і пошкоджена інфраструктура: будинки мирних мешканців, фермерські господарства, електромережі та водонапірна башта. Точну кількість і характер руйнувань з'ясовують

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024