стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 червня

29 Червня 2022, 23:41
Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців 5400
Жодні російські ракети, жодні удари не здатні зламати дух українців

Сто двадцять шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:41

Дві людини загинули, вісім  людей отримали поранення внаслідок обстрілів Білопільської, Краснопільської та Великописарівської громад 29 червня — голова ОВА Дмитро Живицький.

23:00

Головне зі звернення Президента:

Тиждень тому наша держава отримала статус кандидата на членство у Євросоюзі, а вже сьогодні зроблено черговий крок на шляху до членства. Дуже практичний крок. Підписано «транспортний безвіз». 

Це угода, яка прибирає бар'єри для українських перевізників. Більше не треба чекати дозволів на вантажні перевезення. І це дасть змогу значно наростити експорт українських товарів автотранспортом.

Саме таке завдання в нашої держави зараз – не втрачати жодного тижня у відносинах із Європейським Союзом. Ми постійно будемо, попри цю війну, попри всі складнощі, робити те, що наближає нас до повноправного членства в Євросоюзі.

Вчора я провів спеціальну нараду – велику нараду, було 28 учасників, які представляють і виконавчу, і законодавчу, і судову гілки влади. У держави буде відповідний документ – чітка карта дій, яку зможе перевірити будь-який громадянин і будь-яка громадянка України: що потрібно зробити державним інституціям, щоб ми виконали свою частину роботи на шляху до Євросоюзу. Вже 1 липня цей документ буде представлений.

Сьогодні вранці взяв участь у засіданні саміту НАТО. Це особливий саміт. Саміт трансформації. Альянс змінює свою стратегію у відповідь на агресивну антиєвропейську політику Росії та російську війну проти нашої держави. Очевидно, що гарантувати безпеку у Європі в таких умовах неможливо без нашої держави. І ми зробимо все, щоб ця очевидність була трансформована в конкретні рішення – для України, для Альянсу. 

Нам потрібні чіткі гарантії безпеки – вони в нас будуть, і я сьогодні звернувся із закликом до членів НАТО знайти такий формат рішень, який передбачав би повноцінну участь України в нашій спільній європейській архітектурі безпеки. Закликав держави НАТО прискорити постачання систем протиракетної оборони для України та значно посилити тиск на державу-терориста. 

Один тільки сьогоднішній удар Росії по місту Миколаїв – одразу 10 ракет, і всі – по цивільних обʼєктах – доводить абсолютно для всіх у світі, що тиску на Росію недостатньо. 

Одна з цих ракет, надзвукова протикорабельна ракета «Онікс», зруйнувала звичайну п'ятиповерхівку. Розбір завалів тривав протягом дня. Станом на цей час відомо про п'ятьох загиблих. А ще удар по Очакову, по Дніпру, продовжилися російські обстріли на Харківщині, в Сумській області, також на Донбасі. Лисичанськ, Авдіївка, громади на Бахмутському напрямку – ситуація там залишається наджорсткою, дуже тяжкою. 

Росія все ж таки вичавила із Сирії повідомлення про нібито визнання окупаційних структур на Донбасі як нібито держав. Це нікчемна історія. І в такому разі жодних відносин України із Сирією більше не буде, а санкційний тиск проти Сирії навпаки буде ще більше. 

Вперше за всі роки незалежності сьогодні відбувся візит до Києва Президента Індонезії – дуже впливової держави, яка може значно постраждати від спровокованої Росією продовольчої кризи. Тож це були важливі переговори, які відкривають для України ще один стратегічний напрямок відносин з Азією.

Також Україну відвідав один із найвідоміших бізнесменів світу Річард Бренсон. Він більш ніж просто підприємець. Він – візіонер, людина, яка працює заради прогресу та кращих технологій для всього людства. Його приїзд в Україну саме зараз – а він побував в Гостомелі, де обговорював, зокрема, і можливості відбудови аеропорту, і побудови нашої «Мрії», найбільшого у світі літака, – це дуже потужний сигнал всім у світі, що Україна точно вистоїть у цій війні. І я вдячний пану Бренсону за його готовність долучитися до післявоєнного відновлення нашої країни.

І ще одна оптимістична й дуже важлива новина: повернули додому 144 українських воїнів з російського полону. 59 бійців Нацгвардії, 30 – Військово-Морських сил; 28 – армія, 17 прикордонників, 9 тероборонівців, один поліцейський. Найстаршому зі звільнених – 65 років, наймолодшому – 19. Зокрема, додому повертаються 95 захисників «Азовсталі». Я вдячний Головному управлінню розвідки та всім, хто працював на цей результат. Зробимо все, щоб повернути додому кожного українця й кожну українку. 

21:26

ГУР Міноборони опублікувало фотографії обміну полоненими, під час якого на підконтрольну Україні території повернули 144 військових, з яких 95 — захисники Маріуполя.

20:26

З-під завалів будинку в Миколаєві, в який вранці влучила російська ракета, вдалося врятувати трьох людей. За інформацією ДСНС, ще четверо можуть перебувати під завалами. Наразі відомо про п'ятьох загиблих і п'ятьох поранених, рятувальники працюють на місці.

Приблизно о 6:00 ранку російські військові обстріляли Миколаїв понад десятьма ракетами. Один зі снарядів влучив у багатоповерхівку — пробив дах та зруйнував квартири.

19:33

Окупаційна влада Херсону спільно з фсб росії частково захопили «Херсонобленерго». Підприємство не може обслуговувати електромережі Херсонської області. 

Зараз у Херсонську область електроенергію постачають з підконтрольної території України виключно українські постачальники. Оплата за енергію можлива тільки у гривнях.

18:55

У селі Демидів на Київщині пошкоджений міст, проїзд транспорту наразі не можливий, повідомив голова громади. За попередніми даними рятувальників, причиною стали «погодні явища».

Внаслідок цього одна людина загинула, ще двоє — отримали поранення, повідомили в Київській ОВА.

18:35

Оперативна інформація станом на 18.00 29.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто двадцять шоста доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Проведено масштабний обмін полоненими, завдяки якому додому повернулись 144 українських захисники. Серед них - 95 оборонців «Азовсталі».

На Волинському та Поліському напрямках, в рамках навчань, військовими комісаріатами республіки білорусь проводиться перевірка приписного складу та можливості щодо проведення мобілізації на території окремих регіонів.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, агресор здійснив обстріли цивільної і військової інфраструктури в районах населених пунктів Тур’я та Лугівка Сумської області. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Угроїди.

На Харківському напрямку противник обстрілював із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Харків, Базаліївка, Пришиб, Шестакове, Руська Лозова, Верхній Салтів, Іванівка та Замулівка.

На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування військ та утримує раніше зайняті рубежі.  Зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Долина, Богородичне, Микільське, Грушуваха та Довгеньке. Також окупанти завдали авіаудару поблизу Гусарівки.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. Здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка, Сіверськ та авіаудар по району Лисичанського нафтопереробного заводу. Для підтримки наступальних дій, в районі населеного пункту Верхньокам’янка задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили та знешкодили. Залишки ДРГ окупантів відійшли.

На Краматорському напрямку активних бойових дій ворог не вів, обстріляв із артилерії район Тетянівки.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював позицій наших військ із артилерії різних калібрів поблизу Клинового, Роздолівки, Виїмки та Івано-Дар’ївки. Завдав авіаудару неподалік села Відродження. Намагався наступальними діями покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спірне, успіху не мав, відійшов. Диверсійно-розвідувальну групу противника наші воїни знешкодили неподалік Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Павлівка, Білогір’я, Інженерне, Ольгівське, Преображенка та Гуляйпільське. Окрім того, російські окупанти завдали авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі поблизу Оріхова та Щербаків.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії, проводить перегрупування військ.

На тимчасово зайнятій території України окупаційна влада продовжує проведення заходів адміністративно-поліцейського режиму. Триває збір особистої інформації місцевих жителів, примусова паспортизація та заборона виїзду населення на територію, підконтрольну українській владі. 

Окремі підрозділи збройних сил російської федерації, що були виведені на відновлення боєздатності з території України, не мають змоги своєчасно доукомплектувати підрозділи через небажання особового складу брати участь у війні проти України. Особовий склад, що відмовився від участі у війні звільняється, є спроби притягнення таких осіб до кримінальної відповідальності.

17:31

Україна повернула з полону 144 військових, 95 з них – захисники «Азовсталі». Більшість звільнених поранені чи травмовані, повідомляє Суспільне.

Це найбільший обмін від початку повномасштабної війни.

17:10

Російські окупанти продовжують обстрілювати Золочівську громаду, в тому числі з використанням гелікоптерів, повідомив Суспільному голова громади Віктор Коваленко. 29 червня війська РФ вдарили по цегельному заводу у Золочеві та приватних будинках у селі Івашки. Жертв немає.

15:43

ППО збила над Одещиною російську ракету Х-22, випущену з літака Ту-22.

Про це повідомляє Одеська міська равда.

15:27

Дніпро сьогодні після учорашнього «прильоту». 

«Їхні «Калібри» забрали життя у двох мирних людей», – повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

14:13

Служба безпеки України повідомила про підозри ще 5 колаборантам, які допомагають рф на тимчасово окупованих територіях

Зокрема, перед законом постане «банкір», який у змові з російськими кураторами створив і очолив у Маріуполі псевдоутворення, що за своїм функціоналом нагадує «Центробанк днр».

Крім того, СБУ підозрює ще двох колаборантів, які погодились тимчасово очолити незаконні структури у Троїцькому та Сватівському районах Луганської області.

Також викрито депутатку Міловської селищної ради, яка представляла заборонену в Україні партію «ОПЗЖ». Вона добровільно стала «заступником голови Міловської районної адміністрації лнр».

Ще одна прихильниця «русского мира» під час тимчасової окупації Херсона добровільно зайняла посаду так званого «начальника департамента образования и науки».

Стосовно усіх цих осіб СБУ проводить досудове розслідування за статтею 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). «Кар’єра» в окупаційній владі може коштувати їм 10 років ув’язнення.

14:12

Засновник Virgin Galactic, мільярдер Річард Бренсон відвідав Гостомель, повідомляє Бабель. Мільярдер цікавився аеродромом ДП «Антонов» та можливостями, як його відновити. 

13:46

«Енергоатом» повідомляє, що тимчасово окупованій Запорізькій АЕС росіяни готують провокацію вони хочуть звинуватити українських атомників у тому, що вони зберігають зброю на території станції.

Окупанти затримали кількох працівників і тортурами вимагають, щоб вони «зізналися» про те, у березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули якусь зброю, пише Бабель.

Росіяни наполягають на тому, що треба осушити охолоджувальні басейни (щоб перевірити чаші) та зупинити наноси, які подають воду на системи безпеки енергоблоків.

«Енергоатом» зазначає, що під час «перевірки», окупанти можуть накидати у бетонні чаші вибухівку, нерозірвані снаряди, іншу зброю, а потім звинуватити у цьому працівників ЗАЕС. 

13:19

В Одесі пролунав вибух, повідомляє Суспільне.

12:48

З полону звільнили двох очільників громад Херсонщини.

Голопристанського міського голову Олександра Бабича і Станіславського сільського голову Івана Самойленка вдалося повернути додому, повідомили в Асоціації міст України.

Олександра Бабича окупанти викрали 28 березня за патріотичну позицію, віддану роботу в інтересах громади і відмову співпрацювати.

Івана Самойленка ворог полонив 24 червня під час виїзду разом з працівниками-комунальниками на аварійну дільницю для ремонту електричної мережі.

Ще чотири міських голови залишаються у полоні, їхня доля невідома.

12:45

Міноборони рф повідомляє про знищення високоточними ракетами бази підготовки іноземних найманців у районі міста Миколаїв.

На фото та сама «база іноземних найманців».

12:36

Стартувала підготовка до «референдуму» про входження до складу росії на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Про це заявив маріонетковий призначенець Кирило Стремоусов для росЗМІ, – пише Україна 24.

11:23

Кіберполіція викрила злочинну групу на привласненні 100 мільйонів гривень українців під виглядом соцвиплат з ЄС.

Дев’ять осіб створили понад 400 фейкових вебресурсів для отримання банківських даних громадян. Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн Європейського Союзу. За фішинговими посиланнями потерпілі проходили опитування та зазначали реквізити банківських карток.

Отримавши дані, зловмисники здійснювали несанкціоноване втручання до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків. Ошукали понад п'ять тисяч громадян.

11:13

На знімку – 6-річна дівчинка під завалами зруйнованого будинку в Очакові.

10:05

ЗМІ пишуть про вибухи у Дніпрі.

09:55

Президент України Володимир Зеленський «За мужність та відвагу» відзначив п'ять військових частин Десантно-штурмових військ Збройних сил України:

  • 25 окрему повітрянодесантну Січеславську бригаду;
  • 79 окрему десантно-штурмову бригаду;
  • 80 окрему десантно-штурмову бригаду;
  • 81 окрему аеромобільну бригаду;
  • 95 окрему десантно-штурмову бригаду.

09:32

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів про ситуацію в області:

  • Тривають бої по всіх населених пунктах Лисичанської громади. Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ, але їм це не вдається. Обстріли тривають постійно, руйнації катастрофічні
  • Тільки на Лисичанськ росіяни кинули дві батальйонно-тактичні групи важкої техніки. Ворог має кількісну перевагу і в особовому складі, і в техніці, проте у майстерності ведення бою наші захисники виграють
  • траса «Лисичанськ-Бахмут» не оточена

09:29

Понад 968 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. 

Станом на ранок 29 червня офіційне число дітей-жертв – 341. Зросла кількість поранених – понад 627.

08:59

Загальні бойові втрати противника:

08:58

Кількість постраждалих унаслідок ракетного удару по житловому будинку Миколаєва збільшилась: п'ятеро поранених і троє загиблих, – повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

08:23

У Криворізькому районі ніч і ранок були напружені – ворог кілька разів вгатив з артилерії по двох громадах – Зеленодольській та Широківській. На щастя, обійшлося без постраждалих.

У Великій Костромці зачепило лінію електропередач – село частково без світла, – повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

08:03

Двоє людей загинули, троє поранені внаслідок удару по багатоповерхівці в Миколаєві.

Також поранень зазнав співробітник ДСНС, – повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

07:44

За інформацією ДСНС України, з початку війни внаслідок ворожих атак зруйновано у Донецькій області – 89 342 будинки, Київській – 26 192 будинки, Харківській – 6 157 будинків, Миколаївській – 5 449 будинків, Запорізькій – 3 612 будинків

Майже 22 тисячі об’єктів критичної інфраструктури в країні зруйновані повністю, більш ніж 139 тисяч об'єктів – частково.

Крім того, рятувальники ліквідували 9 949 пожеж, що виникли внаслідок ворожих обстрілів.

07:22

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках триває перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь. За наявною інформацією, на період з 28 червня по 16 липня поточного року у Гомельській області сплановано проведення військових зборів з військовозобов’язаними. За планами зборів будуть відпрацьовані питання формування окремих стрілецьких батальйонів територіальних військ, проведення бойового злагодження, а також організація охорони та оборони об’єктів. 

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів з території республіки білорусь по об’єктах на території України. 

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати у прикордонних районах на території  Брянської та Курської областей до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій і підрозділів повітряно-десантних військ.  Агресор обстріляв з артилерії позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

З метою вогневого ураження прикордонних районів Сумської області відзначено розгортання в безпосередній близькості до державного кордону України  реактивних систем залпового вогню “Град”. 

На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на утриманні раніше зайнятих позицій. З метою уточнення положення наших військ ворог провів повітряну розвідку в районах населених пунктів Циркуни, Кутузівка.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на веденні штурмових дій з метою виходу на рубіж Богородичне – Краснопілля і створення умов для подальшого наступу на Барвінкове та Слов’янськ. 

Здійснював обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Маяки та Серебрянка.

У рамках логістичного забезпечення та комплектування військ, що зазнали втрат, противник перемістив до визначених районів озброєння та військову техніку.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні бойових дій на Лисичанському та Бахмутському напрямках з метою оточення міста Лисичанськ.

На Лисичанському напрямку ворог продовжує наступ у напрямку Вовчоярівка – Верхньокамʼянка. 

На Бахмутському напрямку веде наступ у напрямках Мідна Руда – Клинове. Має частковий успіх, закріплюється у північній частині Клинового та поблизу траси Е-40 (у районі Вуглегірської ТЕС). З метою збереження темпу наступу на зазначеному напрямку окупанти посилили угруповання однією батальйонною тактичною групою.

На Новопавлівський напрямок окупанти перемістили до двох батальйонних тактичних груп з Авдіївського та Бахмутського напрямків. 

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування підрозділів Сил оборони України та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках підрозділи загарбників основні зусилля зосереджують на утриманні раніше зайнятих рубежів, недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. 

На Криворізькому напрямку ворог, з метою посилення своїх підрозділів, перемістив у визначений район до однієї батальйонної тактичної групи.

На Миколаївському напрямку, з метою прикриття районів зосередження озброєння та військової техніки,  агресор додатково розгорнув зенітну ракетну батарею С-300ВМ.

В північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту російської федерації продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій та веде розвідку. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наші літаки та гелікоптери продовжують завдавати авіаційних ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника на визначених напрямках. Окупанти і далі зазнають значних втрат у боях із Силами оборони України.

07:20

У Миколаєві російська ракета влучила у житлову багатоповерхівку. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

07:08

Двох загиблих знайшли після вчорашнього ворожого обстрілу під завалами будівлі автотранспортного підприємства на Дніпропетровщині.

Чоловік та жінка опинилися у епіцентрі вибуху. На місці «прильоту» фахівці виявили уламки ракети «Калібр», –повідомляє очільник ОВА Валентин Резніченко.

07:00

За минулу добу ЗСУ нанесли 5 авіаударів по позиціях ворога в Миколаївській та Херсонській областях, – повідомляють в оперативному командуванні «Південь».

Втрати загарбників за добу такі:

  •  жива сила – 22 осіб
  • реактивна система залпового вогню «Ураган»
  • 3 одиниці броньованої та 5 автомобільної техніки
  • 2 склади боєприпасів
  • зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10»

06:51

Зранку у Миколаєві прогриміли потужні вибухи. На місця вже виїхали рятувальники та медики, – повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

06:28

ЗМІ пишуть про вибухи у Миколаєві та Херсоні.

05:20

До шести батальйонів армії Білорусі посилюють кордон із Україною у Гомельській та Брестській областях. Про це повідомляє речник Міноборони Олександр Мотузяник.

«Станом на зараз не фіксується формування ударного угруповання Росії на території Білорусі. Але фіксуються факти підготовки російськими силами ДРГ з числа військових Білорусі», – йдеться у повідомленні.

00:03

Росія випустила вже 2 811 ракет по території України. Про це у своєму вечірньому зверненні розповів президент України Володимир Зеленський.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024