стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 27 червня

27 Червня 2022, 22:05
Реакція світу на війну росії проти України 27 червня 2166
Реакція світу на війну росії проти України 27 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:05

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що після ракетних обстрілів ТРЦ в Кременчуці потрібно накласти ще більше санкцій проти Росії, – пише Українська правда.

21:05

Турецька компанія Baykar безплатно надасть три Байрактари, дізнавшись про те, що українці спільно за три дні зібрали кошти на їх придбання. Про це повідомляють українські ЗМІ.

20:05

У Туреччині заявили про досягнення консенсусу щодо створення «операційного центру», який займатиметься питанням вивезення зерна з України. Про це пише Українська правда.

16:25

Лідери країн Групи семи за підсумками саміту в Німеччині оголосили, що готові надавати Україні фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку стільки, скільки буде потрібно.

Про це йдеться у їхній спільній заяві, пише Європейська правда.

«Ми прагнемо допомагати Україні підтримувати свій суверенітет і територіальну цілісність, захищати себе та обирати власне майбутнє. Україна має вирішувати про майбутнє мирне врегулювання, вільне від зовнішнього тиску чи впливу», – йдеться у заяві.

Лідери наголосили, що країни G7 продовжимо координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці.

 

«Ми також продовжимо надавати Україні матеріальну, навчальну та матеріально-технічну, розвідувальну та економічну підтримку для розбудови її збройних сил», – йдеться у заяві.

Відзначається, що Україну продовжать підтримувати в захисті її мереж від кіберінцидентів та у сферах енергетичної безпеки ядерних матеріалів та об’єктів, екології та водокористування.

«З метою життєздатного післявоєнного мирного врегулювання ми готові досягти домовленостей разом із зацікавленими країнами та установами та Україною щодо стійких зобов’язань у сфері безпеки, щоб допомогти Україні захистити себе, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє та стримувати майбутню російську агресію», – йдеться у заяві.

16:14

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у режимі відеоконференції в засіданні саміту лідерів «Групи семи», який триває в Німеччині.

16:05

Президентка Молдови Майя Санду під час відвідування Бородянки, Бучі й Ірпеня на власні очі побачила масштаби руйнувань після російської окупації міст. 
 
Як повідомляє Укрінформ, про це вона повідомила у Твіттері.
 

«Я сьогодні в Україні. Відвідала Бородянку, Бучу й Ірпінь. У мене не залишилося слів після того, як побачила той рівень насилля та руйнувань. Це неймовірна трагедія», – написала Санду.

Вона додала, що з усього серця бажає сміливим самовідданим українцям миру, свободи та процвітання, та життя за власним вибором.

14:11

Лідери країн «Великої сімки» у спільній заяві запевнили, що продовжуватимуть координувати зусилля з військової та економічної допомоги Україні, а також засудили «невиправдане використання Росією ядерної риторики». 

Про це повідомляє Суспільне.

14:06

Європейська комісія після запиту українського уряду щодо медичного обладнання, засобів захисту та спеціалізованого обладнання вирішила надати Україні спорядження від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз.

Про це, як пише Європейська правда, йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Обладнання, надане ЄС, включає 300 000 спеціалізованих захисних костюмів, 5 600 літрів дезактивуючих речовин і 850 одиниць обладнання для операцій з дезактивації.

Оскільки лікарні в Україні терміново потребують медичного обладнання, ЄС також подарує монітори пацієнтів, інфузійні насоси та апарати штучної вентиляції легень, а також захисне обладнання для медичного персоналу, як-от маски та халати.

Загальною вартістю 11,3 млн євро ця допомога буде доставлена ​​в Україну з аварійних запасів ЄС, які зберігаються в Румунії, Угорщині, Швеції, Німеччині, Греції та Данії.

«Невиправдана війна Росії та напади на заклади охорони здоров’я завдали сильного тиску на системи охорони здоров’я України. Протягом останніх чотирьох місяців ми цілодобово працювали, щоб забезпечити швидку реакцію ЄС на запити України щодо специфічного обладнання та гуманітарних вантажів. Вже 30 країн передали Україні товари через Механізм цивільного захисту ЄС, але враховуючи величезні медичні потреби, викликані триваючою війною, ми мобілізували стратегічні резерви rescEU. Медичне обладнання та обладнання для хімічних, біологічних чи ядерних надзвичайних ситуацій уже на шляху до України», – сказав комісар з антикризового управління Янез Ленарчич.

Зазначається, що Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації знаходиться в постійному контакті з українською владою для надання подальшої допомоги на основі конкретних потреб, зазначених Україною.

13:27

Проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон розкритикував наміри Молдови приєднатися до західних санкцій проти Росії, заявивши, що це «чужа війна», а Молдова «можливо й ніколи не вступить до ЄС».

Як пише Європейська правда.

Додон заявив, що через «русофобську політику» влади Молдова може «не тільки втратити вигідні економічні відносини з партнерами на Сході, але й ризикує залишитися без частини територій», та додав, що «війна Заходу з Росією – не наша війна».

Він заявив також, що надання Молдові статусу кандидата на членство у ЄС, мовляв, ніяк не зобов’язує її приєднуватися до західних санкцій проти Росії. 

 

Додон додав, що Молдова не стане членом ЄС «ще кілька десятиліть, а може й ніколи». 

Як відомо, екслідер Партії соціалістів перебуває під домашнім арештом за звинуваченнями у держзраді і незаконному збагаченні, а його майно частково заарештували. 

12:01

У НАТО заявили, що не планують залучати свої кораблі, щоб розблокувати Чорне море. Заступник генсека НАТО Мірча Джоане повідомив, що це може загострити конфлікт з росією. Зараз альянс шукає інші варіанти. Один з них — організувати безпечні коридори у морі спільно з росією.

11:50

Президентка Молдови Мая Санду прибула до Києва з офіційним візитом — протягом дня Санду відвідає Бородянку, Бучу та Ірпінь.

10:45

Велика Британія виділить Україні до 10 мільйонів фунтів стерлінгів на ремонт залізниці, щоб розблокувати експорт зерна, а також ініціює тестування зерна, яке продає РФ, щоб визначити, чи не вивезли його з України.

7:41

В росії вперше з 1918 року стався дефолт за зовнішнім боргом в іноземній валюті, що стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам. Про це пише Bloomberg.

Протягом місяців країна знаходила шляхи обходу покарань, запроваджених після вторгнення в Україну. Але наприкінці дня в неділю, 26 червня, закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 мільйонів доларів США до 27 травня, що вважається дефолтом в разі невиплати.

«Це ознака швидкої трансформації країни в економічного, фінансового та політичного ізгоя. З початку березня національні єврооблігації торгуються на проблемних рівнях, валютні резерви центрального банку залишаються замороженими, а найбільші банки відірвані від світової фінансової системи», — пише видання

6:12

Прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо оголосив додаткові санкції проти росії, включаючи заборону на імпорт російського золота та обмеження для 70 фізичних осіб.

1:43

США планують уже цього тижня оголосити про закупівлю для України передових зенітно-ракетних систем середньої та великої дальності.

Зазначається, що українські посадовці просили надати ЗСУ систему протиракетної оборони NASAMS, яка може вражати цілі на відстані понад 160 км, хоча для цього військовим потрібно буде пройти відповідне навчання.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024