стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 23 червня

23 Червня 2022, 23:06
Реакція світу на війну росії проти України 23 червня 2423
Реакція світу на війну росії проти України 23 червня

Більшість світових лідерів засуджують повномасштабну агресію росії проти України та надають допомогу для захисту нашої держави.

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабну війну росії. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:06

США оголосили про додаткові 450 мільйонів доларів безпекової допомоги для України, який зокрема включає реактивні системи залпового вогню, патрульні катери та артилерійські боєприпаси, повідомили під час брифінгу в Білому домі.

21:30

Cаміт ЄС погодив статус кандидатів для України та Молдови, повідомляє прем'єр-міністр Люксембургу.

20:36

Переговори лідерів ЄС на саміті в Брюсселі щодо статусу кандидата для України дещо ускладнюються бажанням деяких країн надати його також і Боснії та Герцеговині.

18:48

Адміністрація президента США Джо Байдена може сьогодні оголосити про те, що виділить новий пакет військової допомоги Україні на 500 мільйонів доларів. До нього увійдуть реактивні системи залпового вогню HIMARS, а також артилерійські боєприпаси.

17:28

Американська технологічна компанія Cisco вирішила піти з рф та Білорусі, – пише Reuters.

Cisco є одним із світових лідерів у галузі інформаційних технологій та мереж. Її капіталізація станом на 1 лютого оцінювалася в $235 мільярдів.

17:18

Білорусь може дати росії свою зброю та техніку, яка може бути переміщена на донецький або херсонський напрямок для посилення угруповань противника, – припускає заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

«На аеродромі Зябрівка наразі відбувається будівництво військової інфраструктури, що дає підстави вважати, що ця територія стане місцем розміщення російської техніки та військ», – йдеться в повідомленні.

16:55

Nike вирішив повністю піти з російського ринку: сайт і додаток американського ритейлера будуть недоступні в Росії, а магазини більше не відкриються, – пише Економічна правда.

14:52

Міністр оборони Білорусі генерал-лейтенант Віктор Хренін прибув до Москви, де 24 червня візьме участь у засіданні Ради міністрів оборони держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, – повідомляють ЗМІ.

14:24

У Брюсселі відбулась акція на підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

13:48

Великобританія заборонила постачання на росію авіапалива, а також товарів та технологій, пов'язаних із роботою в морі, переробкою нафти, хімічною та біологічною зброєю.

Крім того, запроваджуються заборони на надання фінансових та брокерських послуг, постачання критично важливих промислових товарів та технологій, а також банкнот, номінованих у фунтах стерлінгів та євро.

13:00

Європарламент підтримав надання Україні та Молдові статусу кандидатів у ЄС та прийняв відповідну резолюцію, – пише Україна 24.

12:40

Чехія не видаватиме візи для росіян та білорусів.

Уряд країни схвалив пропозицію МЗС щодо подовження положення про невидачу віз і і дозволів на проживання росіянам і білорусам. Заборона діятиме до кінця березня 2023 року.

11:01

Глава Європейської ради Шарль Мішель впевнений, що лідери Європейського Союзу 23 червня офіційно нададуть статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові.

Про це Мішель сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС у Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

«Це вирішальний момент для Європейського Союзу. Це геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні. Я впевнений, що ми надамо статус кандидата Україні та Молдові, а також чітку європейську перспективу Україні, Грузії та Молдові», – сказав Мішель.

08:50

У Брюсселі сьогодні, 23 червня, стартує дводенний саміт ЄС. Головними темами зустрічі є російське вторгнення та надання Україні і Молдові статусу кандидатів на членство в ЄС, повідомляє Бабель.

07:21

Представники суднобудівної галузі Польщі хочуть організувати співпрацю з українськими колегами задля відновлення в нашій країні торговельного флоту.
 
Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу у рамках форуму Українсько-польського підприємництва у Варшаві повідомив директор суднобудівного підприємства Crist Тадеуш Коповський.
 
«Суднобудівна промисловість Польщі пропонує створити постійні польсько-українські робочі групи, в рамках яких ми б обговорили будівництво кораблів для України, відновлення торговельного флоту, співпрацю проєктних бюро двох країн», – розповів Коповський.
 

Він додав, що польська сторона готова запропонувати навчання українських студентів на корабельному відділенні Гданської політехніки, а також на навігаційному відділенні Морської академії у Гдині.

«Йдеться про те, щоб майбутній торговельний флот України мав своїх капітанів та інженерів, які обслуговували б ці судна», – пояснив директор суднобудівного підприємства Crist.

За його словами, польська сторона готова провести аудит українських суднобудівних підприємств, допомогти у відновленні їхнього технічного потенціалу та розпочати там будівництво суден у співпраці з проєктними бюро та фахівцями з Польщі.

«Це комплексна пропозиція на багато років», – зауважив Коповський. Він додав, що враховуючи добрі відносини президентів України і Польщі та за їхньої згоди можна було б запропонувати співпрацю американській стороні, яка б частково профінансувала відновлення українського торговельного флоту, зокрема в рамках ленд-ліз.

Представник польської суднобудівної галузі зазначив, що співпрацю можна було б розпочати, наприклад, з будівництва тягачів і барж, які б перевозили по Дніпру будматеріали, продукцію металургії тощо.

06:24

14 країн Європейського союзу долучилися до розслідування воєнних злочинів рф в Україні, у процесі загалом задіяно від 15 до 20 тисяч фахівців

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив єврокомісар із юстиції Дідьє Рейндерс, пише Європейська правда.

«Ми намагаємося зібрати свідчення біженців у всіх державах-членах ЄС, де вони перебувають. І ви знаєте, що ми також маємо намір боротися не лише з воєнними злочинами та злочинами проти людяності чи геноцидом, але й з порушенням прав людини. (…) Свідчення щодо цього збирати складніше, але ми намагаємося надсилати експертів. На даний момент у мене немає даних про те, скільки російських солдатів фігурують у слідчих процесах у країнах-членах ЄС», – сказав єврокомісар.

Рейндерс також підкреслив, що ніхто з тих, хто скоїв воєнні злочини, не залишиться безкарним.

 

На уточнювальне запитання, як бути з російськими солдатами, що навряд чи залишать країну, знаючи про порушені проти них справи, єврокомісар наголосив, що важливо надіслати сигнал про рішучість притягнути до відповідальності всіх винних.

«Я знаю, що це не так просто. Я знаю, що, можливо, деякі люди вважають за краще залишитися в Росії надовго, але вони мають знати, що, якщо вони вчинили якісь злочини, ми продовжимо займатися розслідуванням і судовим процесом. Але стосовно деяких людей, які залишаються в Росії або намагаються залишитися там на довгий час, – це буде складніше, можливо, буде якась координація без їхньої присутності. Але ми продовжимо, і, якщо вони одного разу переїдуть, то потраплять до в’язниці», – наголосив комісар.

Коментар