стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 червня

22 Червня 2022, 21:46
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 червня 5579
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 червня

Сто дев'ятнадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

21:44

На Херсонщині був підірваний автомобіль нардепа-колаборанта Олексія Ковальова. інформацію про це підтвердив начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

21:37

У Скадовську ворожа ракета прилетіла в промислову зону в районі порту. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється, – повідомляє міський голова Олександр Яковлєв.

21:22

У Дніпрі чоловік кинув з вікна гранатою в дітей, – повідомляє Україна 24.

Внаслідок вибуху поранено 11-річного хлопчика, який був з групою інших дітей у дворі.

Зловмисник вже затриманий.

21:01

ППО знищила ворожу ракету, що летіла сьогодні в один з районів Одещини, – повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

20:30

Керівник головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що на цьому етапі війни загрози вторгнення білоруської армії на територію України немає, – повідомляє УП.

20:18

На Сумщині надзвичайники «виловили» у річці Сейм переносний зенітно-ракетний комплекс «Ігла», призначений для ураження вертольотів та літаків.

19:11

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. 

На Сіверському напрямку ворог застосував ствольну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Тур’я, Миропільське та Славгород Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник штурмовими діями намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів в районі міста Слов’янськ. Застосовував ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Богородичне, Нова Дмитрівка, Новопавлівка, Курулька, Долина, Пришиб, Краснопілля, Вірнопілля, Рідне, Червоне, Шнурки, Червона Поляна, Карнаухівка, Велика Комишуваха, Нова Дмитрівка та Семиланне.

На Харківському напрямку ворог веде бойові дії для стримування підрозділів Сил оборони та недопущення їх виходу до державного кордону. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Байрак, Перемога, Коробочкине, Шевелівка, Рубіжне, Леб’яже, Мосьпанове, Шестакове, Петрівка, Руська Лозова, Хрестище, Кулиничі, Уди, Старий Салтів, Верхній Салтів, Питомник, Ртищівка та Печеніги.

На Донецькому напрямку окупаційні війська намагаються просунутися у напрямку міста Бахмут та встановити контроль над містом Сєвєродонецьк. 

На Сєвєродонецькому напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Верхньокам’янка, Сєвєродонецьк та Сиротине. Тривають бойові дії за місто Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Берестове, Яковлівка, Клинове і Вершина та авіаційно-ракетних ударів неподалік Часового Яру, Новолуганського та Гірського.

На Краматорському напрямку противник активних наступальних дій не вів. Обстрілював позиції Сил оборони із ствольної артилерії в районах Пришиба, Сидорового, Донецького та Маяків.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог продовжує систематичний вогневий вплив з метою недопущення перекидання підрозділів Сил оборони на інші напрямки.

Противник завдав авіаційних ударів поблизу Новобахмутівки, Кам’янки, Авдіївки, Павлівки, Вугледара та Шевченка. 

В районі Новобахмутівки наші воїни відбили штурм та змусили ворога відійти.

На Південнобузькому напрямку противник, інженерним обладнанням позицій, вогневим впливом із ствольної та реактивної артилерії, намагається не допустити просування підрозділів наших військ вглиб захопленої території.

18:49

Окупанти примушують українських лікарів виписувати фіктивні довідки і спалюють тіла вбитих, – повідомляє Головне управління розвідки МО України.

В тимчасово окупованому місті Токмак Запорізької області почастішали випадки звернення до місцевих лікарів з боку російських військових. Головна вимога: надати довідки про нездатність продовжувати військову службу за станом здоров’я. При цьому для лікарів виникає подвійна загроза. 

В разі відмови надати довідку – рашисти погрожують розправою.

18:21

У Верховній Раді хочуть тимчасово звільнити від мобілізації частину українців.

Згідно з пропонованими змінами, не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти при відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації проти України, – повідомляє сайт українського парламенту.

17:41

Внаслідок ракетних ударів по Миколаєву поранення отримали три людини, інформація про загиблого не підтвердилась.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкєвич.

17:15

Підрозділи збройних сил Білорусі розміщують у прикордонних з Україною районах дерев'яні муляжі танків, щоб продемонструвати свою присутність.

Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

«Волинський та Поліський напрямки. Визначені підрозділи зс білорусі (до семи батальйонів) продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Основні зусилля зосереджено на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій та охороні державного кордону (до чергування залучені військовослужбовці строкової служби). З метою проведення заходів оперативного маскування та демонстрації своєї присутності, підрозділи збройних сил республіки білорусь розміщують у прикордонних з Україною районах дерев’яні муляжі танків», – написав він.

16:49

Українські захисники майже повністю знищили «еліту» збройних сил рф, яку готували для протистояння з НАТО Підрозділи західного воєнного округу рф були вщент розбиті ЗСУ, вціліли лише ті, хто відмовився наступати на Україну. 

Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку перехопила СБУ.

«Западного округа уже нет, потому что он весь в россии, отказники. Мимо меня одни «восточники» мотаются, потому что «западников» уже почти нету. Вся техника подбита, то башня не работает, то колеса пробиты, то еще что-то не работает… А так, на передок чисто добровольцы едут и все» – розповідає дружині окупант, чий підрозділ перебуває на Харківщині.

До західного військового округу рф входять, у тому числі, Москва, Санкт-Петербург і «військова еліта», яку готували до протидії силам НАТО. Але чимало офіцерів загинули, водіїв не вистачає, а сили піхоти використовуються як «живе м’ясо».

Тож зараз російська армія воює кількістю і тупцює на місці. 

16:08

Сьогодні росіяни знову обстріляли Миколаїв ракетами. Мер міста Олександр Сєнкевич повідомив, що пошкоджені декілька будівель, зокрема школа. Одна людина загинула, двоє постраждали, пише Бабель.

15:34

Вночі 22 червня до Білорусі привезли нову партію російських ракетних установок для ЗРК «С-300» – щонайменше 16 ракет, а також, ймовірно, один ЗРГК «Панцир».

Про це повідомляє Українська правда.

Моніторингова група зафіксувала, що вночі до аеропорту Гомеля прилетіли два Іл-76МД ПКС РФ, імовірно з Пскова. Перший літак (реєстраційний номер RF-76650) прилетів о 3:30 22 червня, а другий (RA-78845) приземлився о 5:30.

Повідомляється, що вони привезли до Білорусі не менше 16 ракет для ЗРК "С-300", а також, ймовірно, один ЗРГК «Панцир».

Журналісти зазначають, що ракетні установки привезли до Білорусі без тягачів. Останні (типу БАЗ-6402) самостійно прибули до аеропорту Гомеля пізно увечері 21 червня. Повідомляється, що коли тягачі проїжджали вул. Радянській у Гомелі, то на всій вулиці цілеспрямовано гасили світло.

Після розвантаження, о 6:25 та 8:00 літаки полетіли до Пскова. А техніка близько 8:30 залишила аеропорт і рушила у напрямку Речиці.

14:31

Служба безпеки України запобігла розкраданню комплектуючих до літаків ЗСУ і заблокувала мільйонні активи видобувної компанії рф

В Одесі:

На одному з держпідприємств зловмисники намагались незаконно реалізувати партію запчастин до авіадвигунів на загальну суму понад 10 млн грн. Завдяки реагуванню контррозвідки СБУ у власність держави повернули більше пів тисячі найменувань продукції.

У Житомирській області:

за матеріалами СБУ накладено арешт на активи російського та білоруського промислових підприємств на суму понад 30 млн грн. Їх кінцевими бенефіціарами є представники кремлівських бізнес структур.

На Закарпатті:

військова контррозвідка СБУ знешкодила злочинне угруповання, яке нелегально переправляло чоловіків призовного віку через кордон.

У Полтавській області:

за матеріалами СБУ до 15 років ув’язнення засуджено 9 бойовиків так званої «днр», які воювали проти України.

14:29

Довкола Києва створили ешелоновану систему ППО, яка в цілому здатна захистити місто від повітряного нападу. Систему постійно вдосконалюють, повідомив командувач угруповання сил і засобів оборони міста Києва Олександр Павлюк, пише Бабель.

Він додав, що загроза повторного наступу на Київському напрямку все ще існує. Ще більшою загрозою є ймовірність ракетних обстрілів Києва.

13:51

На Херсонщині підірвали машину чорнобаївського колаборанта Турульова
 
Про це кореспонденту Укрінформу повідомив депутат облради, радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.
 

«Підірвана його машина, але колаборант не постраждав», – зазначив Хлань.

За його словами, йдеться про автівку «голови адміністрації» у Чорнобаївці. Наразі деталей інциденту немає.

12:42

Міністерство оборони Білорусі оголосили про «мобілізаційні навчання» з 22 червня по 1 липня у Гомельській області, яка межує з Україною.

Про це пише Українська правда з посиланням на білоруське провладне інформагентство «Белта».

«Щорічне вчення, минулого року аналогічне було проведено з військовими комісаріатами Могилівської області. Мета – перевірити готовність військових комісаріатів виконувати завдання щодо призначення».

Білоруські військові потягнуть на збори військовозобов'язаних запасу. Комісаріати хочуть "відпрацювати" питання оповіщення та відправки громадян у військові частини. Планується у навчаннях задіяти сили спеціальних операцій збройних сил Білорусі. Це робиться для того, аби створити наближеною до реальності обстановку.

12:03

По Миколаєву здійснили удар сімома ракетами, повідомив керівник ОВА Кім.

10:31

У Харкові лунають вибухи. Повітряну тривогу в області не оголошували.

10:18

Фонд «Повернись живим» отримав офіційне право купувати за кордоном товари військового призначення. Тепер волонтери зможуть закуповувати навіть летальне озброєння. 

9:59

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.06 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 34230 (+130) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1496 (+0) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3614 (+8) од, 
  • артилерійських систем – 752 (+0) од, 
  • РСЗВ - 239 (+0) од, 
  • засоби ППО - 99 (+1) од,
  • літаків – 216 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 182 (+1) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 614 (+3),
  • крилаті ракети - 137 (+0),
  • кораблі /катери - 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2543 (+6) од,
  • спеціальна техніка - 60 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

9:49

Шестеро дітей отримали поранення внаслідок обстрілу Часового Яру російськими військовими 21 червня, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

9:24

Росія, швидше за все, готується спробувати перекинути на Донбас велику кількість резервних підрозділів — розвідка Британії.

Розвідка наголошує: сильні обстріли на Донбасі продовжуються, оскільки Росія прагне оточити район Сєвєродонецька через Ізюм на півночі та Попасну на півдні.

9:01

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай та очільник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк розповіли про ситуацію в регіоні станом на ранок 22 червня:

  • ЗСУ утримують промзону у в Сєвєродонецьку, там досі лишаються понад 500 цивільних;
  • загалом у місті лишилися 7-8 7—8 тисяч жителів;
  • до Лисичанська щодня привозять гуманітарну допомогу, триває «тиха» евакуація;
  • росіяни перекинули величезні сили для захоплення Луганської області, чим оголили «оголивши» інші напрямки;
  • під самим Лисичанськом окупантів поки немає, бої тривають у навколишніх селах

6:53

Оперативна інформація станом на 06.00 22.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто дев’ятнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Окупанти продовжують завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та охороні державного кордону. 

На Сіверському напрямку ворог, з метою демонстрації присутності, утримує до трьох батальйонних тактичних груп та підрозділи повітряно-десантних військ в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Противник обстріляв з мінометів та ствольної артилерії райони населених пунктів Середина-Буда, Миропілля Сумської області, а також населеного пункту Грем’яч Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог веде повітряну розвідку з метою виявлення місць дислокації наших військ. Агресор проводив інтенсивні артилерійські обстріли українських позицій поблизу Харкова, Старого Салтова, Рубіжного та Чепіля. Крім того, ворог обстріляв  із ствольної та реактивної артилерії цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Українка, Петрівка, Шевелівка, Базаліївка і Прудянка. 

На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють систематичний вогневий вплив з метою створення умов для відновлення наступу на місто Слов’янськ. Ведуть штурмові дії. Здійснюють вогневе ураження із реактивних систем залпового вогню неподалік Нової Дмитрівки, Осинівки, Курульки, Іванівки та Адамівки. 

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Луганської області. 

Ворог намагається встановити повний контроль над містом Сєвєродонецьк, блокувати підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Борівське та Воронове, бойові дії тривають.

З метою посилення, на Бахмутському напрямку противник перегрупував військ.

Українські воїни на напрямку Миронівка – Семигір’я відбили штурм в напрямку Вуглегірської ТЕС. Також зупинили наступ у напрямку Молодіжне – Катеринівка. Ворог відійшов.

На Краматорському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник веде бойові дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та недопущення їх перекидання на загрозливі напрямки. Обстріляв райони населених пунктів Андріївка, Новодонецьке, Стара Українка та Гуляйполе. Завдав авіаційного удару поблизу Красногорівки.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на недопущенні наступу наших військ. Активних дій не вів. Водночас, здійснював вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Таврійське, Шевченкове, Киселівка, Квітневе. Завдав авіаудару поблизу Білої Криниці.

Російський агресор продовжує блокування цивільного судноплавства. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Ударні групи українських штурмовиків та бомбардувальників, під прикриттям винищувачів, здійснюють авіаудари по ворожих позиціях. Ліквідовано близько 10 бойових броньованих машин, живу силу противника та знищено декілька складів боєприпасів. Успішно продовжує бойову роботу і наша артилерія.

4:55

Російські війська успішно просуваються до Лисичанська з півдня і, імовірно, атакують околиці Лисичанська протягом найближчого тижня.

Про це пише Українська правда з посиланням на американський Інститут дослідження війни (ISW).

Цей російський наступ є явною невдачею для української оборони в районі Сєверодонецьк-Лисичанськ.

Уточнюється, що росіянам, ймовірно, будуть потрібні подальші затяжні бої з українськими військами, подібні до блокадних боїв у Маріуполі та Сєвєродонецьку, щоб захопити Лисичанськ.

Аналітики ISW раніше прогнозували, що росіяни намагатимуться   атакувати Лисичанськ з півдня, щоб звести нанівець перевагу в обороні, яку українським захисникам надає Сіверський Донець.

ISW пише, що водночас російські операції на осі Ізюм-Слов’янськ дедалі більше гальмуються, оскільки росіяни надають пріоритет операціям навколо Сєвєродонецька.

4:24

Працівники системи МВС за минулий тиждень затримали понад 20 осіб, які ймовірно співпрацювали з ворогом, з них близько десятка - у Києві.

3:15

На Зміїному ЗСУ влучили в ЗРК «Панцир С1», радіолокаційну станцію та  ворожу автомобільну техніку.

Крім того, на півдні знищені  49 росіян, 2 самохідних гаубиці «Мста-С», один тягач, одна станція радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів, а також п’ять  одиниць броньованої та автомобільної техніки.

0:03

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні був день дуже активної зовнішньополітичної роботи – майже марафон телефонних переговорів. Збільшуємо коло тих, хто за кандидатство для України, та додаємо впевненості, що рішення у п'ятницю буде позитивним.

Словаччина. У розмові з Прем'єр-міністром Хегером скоординували наші позиції напередодні засідання Європейської ради.

Литва. Подякував Президенту Наусєді за рішення саміту Триморʼя надати Україні статус партнера-учасника. І також скоординували наші кроки.

Угорщина. Була дуже плідна розмова з Премʼєр-міністром Віктором Орбаном. Запросив його відвідати Україну й подякував за важливу підтримку нашого суверенітету, територіальної цілісності нашої держави. Домовилися розвивати співпрацю в енергетиці.

Португалія. Домовилися з паном Премʼєр-міністром Антоніу Коштою залучати досвід його країни в нашому зближенні з Європейським Союзом.

Далі – Данія. Подякував за підтримку України, зокрема підтримку зброєю. Також відзначив виступ пані Фредеріксен у Верховній Раді України, який відбувся сьогодні.

Іспанія. Відзначив у розмові з Прем'єр-міністром Санчесом, що наша взаємодія посилить і Україну, і весь Європейський Союз. Обговорили можливі результати Мадридського саміту НАТО, який відбудеться вже наприкінці червня.

Ірландія. Відзначив активну підтримку Ірландією нашої євроінтеграції та запросив Прем'єр-міністра Ірландії Мартіна відвідати Україну.

Хорватія. Я  впевнений, що ми можемо розширити нашу співпрацю й на двосторонньому рівні, і на рівні європейських структур. Подякував пану Премʼєр-міністру Пленковичу за підтримку України.

Був радий бачити в Києві великого друга нашої держави – Премʼєр-міністра Люксембургу Бетеля. І я хочу ще раз звернути увагу на допомогу від Люксембургу. 15% оборонного бюджету цієї держави – ось це був внесок у захист України. Одразу відчувається і велич, і шляхетність держави. 

Мій графік на завтра – такий же насичений, як і сьогодні. Зроблю все для того, щоб історичне рішення Європейського Союзу було ухвалене. Для нас це важливо. 

Сьогодні, не відкладаючи, підписав ухвалений вчора закон про ратифікацію Стамбульської конвенції. Захист усіх людей від насильства й дискримінації – це наш принцип.

В усіх переговорах незмінно наголошую: сьомий пакет санкцій Європейського Союзу потрібен якнайшвидше. Росія має відчувати постійне посилення тиску за війну і за свою агресивну антиєвропейську політику. 

Ситуація на передовій – без суттєвих змін. За допомогою тактичних рухів українська армія посилює захист у Луганській області – там справді зараз найжорсткіше. Окупанти дуже серйозно тиснуть і на Донецькому напрямку. На Харківщині – жорстокі й цинічні російські артилерійські обстріли. Вони нічого не дадуть окупантам, але російська армія глуха до будь-якої раціональності. На півдні захищаємо нашу Миколаївщину, наше Запоріжжя, поступово звільняємо Херсонщину.

Так само активно, як боремося за позитивне рішення Європейського Союзу щодо кандидатства для України, щоденно боремось й за постачання сучасної зброї для нашої держави. Жодного дня не збавляємо нашої активності. 

Підписав сьогодні два великі укази про нагородження наших захисників і наших захисниць. За поданням від Головнокомандувача Збройних Сил України нагороджені 210 учасників бойових дій, з них троє – посмертно. За поданням від міністра внутрішніх справ державними нагородами відзначені 255 бійців Національної гвардії України, із них 41 – посмертно, 41 прикордонник, із них 12 – посмертно, і 45 поліцейських. 

Я хочу, щоб ви усвідомлювали: коли я говорю про підписання таких указів, це не просто рутина й не щось механічне. Лише завдяки масовій хоробрості та мудрості наших людей на полі бою Україна живе і справді може розраховувати на перемогу.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024