стрічка

Путін «воскрес» із коми: чому це інформаційна операція кремля

17 Червня 2022, 21:58
Путін «воскрес» із коми: нова інформаційна операція кремля 10824
Путін «воскрес» із коми: нова інформаційна операція кремля

Нещодавно у волинській і рівненській мережі фактчекери «Брехунця» зафіксували появу хвилі повідомлень про те, що нібито президент рф володимир путін впав у кому. А сталося це, мовляв, після операції. Також писали, що йому готують заміну, а на публіці з’являються його двійники.

Насправді такий вкид виявився черговим інфотерором зі сторони кремля. Метою якого є бажання сформувати недовіру до українських ЗМІ, дискредитувати їх в очах читачів.

МЕСЕДЖ

Джерела у розвідці: «путін впав у кому після невдалої операції, у кремлі терміново розробляють сценарій передачі влади. Його життєдіяльність підтримують за допомогою систем штучного життєзабезпечення. На публіці з’являються двійники путіна. Це необхідно для створення необхідної картинки медіа».

СПРОСТУВАННЯ

Поставив під сумнів такі чутки радник міністра МВС Віктор Андрусів в одному з ефірів Радіо НВ.

«Я спостерігаю за цією історією упродовж восьми років (історія про те, що путін смертельно хворий, в комі – ред.). Це загалом відбувається напередодні офіційної потенційної появи путіна публічно. Він саме має виступити на пітерському економічному форумі. І якраз перед цією появою починають з’являтися такі вкиди. 

Їхня суть в тому, що це така теж інформаційна операція аби підривати довіру. Люди, ЗМІ починають «розганяти» цю інформацію. А потім оп, і виходить путін весь такий «живіший всіх живих», як вони там про своїх вождів кажуть. І одразу в людей виникає недовіра до ЗМІ, людей, блогерів і всіх інших, хто це поширює. І таким чином росіяни як правило, дискредитують якісь інформаційні ресурси», – висловився радник.

І додав, що в це не вірить, але якщо це станеться, то готовий це відсвяткувати. А ще зауважив, що краще підходити до таких історій з недовірою.

Слова Андрусіва підтвердилися сьогодні, 17 червня, коли путін з’явився з промовою на 25 Петербурзькому економічному форумі. Спіч диктатора тривав півтори години. Він торкнувся багатьох тем, зокрема і геополітки, озвучивши основні меседжі роспропаганди. Західні партнери, за його словами, «підірвали міжнародні стандарти, задля своїх геополітичних ілюзій», «намагаються протидіяти ходу історії, мислять категоріями минулого віку». А також передбачив для Європи подальше посилення нерівності, розкол суспільства, сплеск радикалізму і в перспективі – зміну еліт. А російська «спецоперація» в Україні стала, за його словами, «рятувальним кругом», щоб звалити усі проблеми на росію.

владімір путін на 25 Петербурзькому економічному форумі

ВИСНОВОК

Уже давно не секрет, що окрім бойових дій і відкритої війни з росією ми воюємо і на інформаційному фронті. кремлівські пропагандисти не втрачають жодного шансу, аби дискредитувати українські ЗМІ. Щодня ми бачимо чимало вкидів, дезінформації, фейків, які намагається «просунути» москва. Так сталося і з «комою путіна», який сьогодні «воскрес» і сказав не більше, чого від нього очікували – озвучував конспірологічні речі і нарікав на санкції проти росії.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар