стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 16 червня

16 Червня 2022, 22:14
Реакція світу на війну росії проти України 16 червня 2521
Реакція світу на війну росії проти України 16 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:14

У своєму висновку щодо надання статусу кандидата на членство в ЄС Єврокомісія рекомендуватиме його для України і Молдови, висунувши щодо останньої додаткові вимоги, а Грузії — відмовить — нідерландське видання NOS.

20:40

Coca-Cola більше не буде виготовляти та продавати свої напої в Росії — зараз розпродають наявні запаси, заявили в компанії.

19:54

 Велика Британія закупила та відремонтувала понад 20 далекобійних самохідних гаубиць M109 у бельгійської збройової компанії, які вона спрямує в Україну — міністр оборони Бен Уоллес.

19:06

Байдену «не сподобалась» заява Остіна про перемогу України та послаблення Росії — NBC News.

Йдеться зокрема про твердження міністра оборони США про те, що мета США в Україні — послабити Росію настільки, щоб вона більше не змогла повторити свою агресію.

Байден висловив занепокоєння, що такі слова можуть задати нереалістичні очікування і збільшити ризики втягування Вашингтона в прямий конфлікт із Москвою.

18:31

Президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр Італії Маріо Драгі запевнили, що Україна сама визначатиме, на яких умовах буде встановлено мир з РФ.

18:26

Німеччина підтримує Україну та українців від початку російської агресивної війни — зокрема, держава прийняла вже 800 тисяч українських біженців, а також надає зброю і продовжить це робити — Шольц.

17:40

Після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві лідери Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за «негайний»»статус кандидата на членство в ЄС для України.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на BFMTV.

«Після зустрічі з Володимиром Зеленським в президентському палаці в четвер глави держав Німеччини, Італії, Румунії та Франції висловилися за «негайний» статус кандидата на членство в ЄС для  України», – йдеться у повідомленні.

«Німеччина виступає за позитивне рішення на користь України. Це стосується і Республіки Молдова. Україна є частиною європейської родини», – сказав Шольц, якого цитують німецькі ЗМІ.

 

Президент Франції Еммануель Макрон також підтримує цей крок.

«У будь-якому разі ми підтримуємо статус України приєднання до Європейського Союзу», – заявив Макрон.

За його словами, цей статус супроводжуватиметься дорожньою картою, а також враховуватиме ситуацію на Західних Балканах.

17:34

Уряд Канади передасть Україні військову допомогу на 9 мільйонів канадських доларів, яка включатиме стволи для гаубиць М777.

Про це повідомила міністерка оборони країни Аніта Ананд під час участі в засіданні контактної групи з питань оборони України, інформує пресслужба канадського уряду.

«Аніта Ананд, міністерка національної оборони, оголосила, що Канада надасть Україні 10 змінних стволів для гаубиць M777. Ця військова допомога оцінюється приблизно в 9 мільйонів доларів та доповнює попередню пожертву Канадою гаубиць M777, понад 20 000 снарядів сумісних артилерійських боєприпасів, а також навчання Збройних сил Канади українських сил використанню цього обладнання», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що військова допомога доповнює допомогу, яку Канада пообіцяла Україні з лютого 2022 року та яка передбачає постачання M777 із запасів канадських Збройних сил, а також зобов'язання із забезпечення понад 20 000 снарядів калібру 155 міліметрів.

«Купівля 10 змінних стволів на суму близько 9 мільйонів доларів забезпечить збереження дальності стрілянини та точності гаубиць M777, оскільки зношені стволи потребують регулярної заміни. Ця підтримка узгоджується з підтримкою критично важливого потенціалу, який надається Україні союзниками та партнерами», — підкреслили в міністерстві.

В установі нагадали, що з лютого 2022 року Канада надала Україні військову допомогу на суму у 274 мільйони доларів.

17:18

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс вважає, що країни Балтії та Польща повинні бути залучені до переговорного процесу між Україною та Росією.

Про це Трасс заявила в четвер, повідомляє «Європейська правда».

Глава британського МЗС підкреслила, що Росія досі не виявила свого серйозного ставлення до переговорів з Україною.

«Ми не можемо дозволити, щоб Україну примусили віддати територію у спосіб, у який ми самі б цього не допустили. Через «Велику сімку» і НАТО робимо все, щоб посилити переговорну позицію України. Ми також повинні забезпечити залученість наших друзів з Балтії та Польщі», – зазначила вона.

15:59

Завершилась зустріч Зеленського із Макроном, Шольцем, Драгі та Йоганнісом, повідомив Андрій Єрмак

Україна передала лідерам країн Європи повний пакет санкційних пропозицій проти Росії, які підготувала міжнародна група Макфола-Єрмака.

15:20

Макрон в Ірпені висловив повагу героїзму українців та заявив, що Україна має бути здатною далі чинити опір і здобувати перевагу.

Про це повідомляють кореспонденти французького BFMTV, пише «Європейська правда».

«Усі бачили ці кадри спустошеного міста, яке, водночас, героїчне місто - тому що тут, як і багато де в інших місцях, українці стримали наступ російської армії на Київ. Потрібно відзначити героїзм і військових, і цивільних українців… І тут можна бачити сліди варварства», – сказав він у коментарі ЗМІ, нагадавши, що Франція вже надає підтримку у розслідуванні можливих воєнних злочинів. 

 

Президента запитали з приводу його закликів «не принижувати Росію».

 

Макрон на це відповів, що Франція з першого дня війни підтримує Україну і в її позиції немає двозначності. 

«Потрібно, щоб Україна могла чинити опір і здобувати перевагу», – заявив Еммануель Макрон. 

Прем'єр Італії Маріо Драгі запевнив, що Україна отримає допомогу для відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури.

Про це повідомляє Ansa, пише «Європейська правда».

«Це місце руйнування, але також і надії. Багато чого з того, що мені тут розповідали, стосувалося майбутнього та реконструкції. Війна об'єднала людей, тепер вони можуть робити те, що до війни було неможливо. Світ – на вашому боці», – сказав Драгі.

Президент Румунії Клаус Йоганніс закликав притягнути до міжнародної відповідальності російських воєнних злочинців.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Немає слів, щоб описати неймовірну людську трагедію та жахливі руйнування, які ми бачили сьогодні в Ірпені. Я наполегливо знову закликаю притягнути до відповідальності всіх російських злочинців перед міжнародним кримінальним правосуддям, яке Румунія повністю підтримує» – написав Йоганніс у Twitter після візиту в Ірпінь разом з лідерами Франції, Італії та Німеччини.

15:06

Сейм Литви визнав вивезення українців до Росії депортацією українського народу, закликав міжнародне співтовариство так вчинити, також домагатися відповідальності за ці злочини. Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє портал Delfi.

14:16

Зеленський зустрівся з Макроном, Шольцом, Драгі та Йоганнісом — між лідерами держав почалися переговори, повідомляє УП.

13:56

Велика Британія додала до санкційного списку предстоятеля російської православної церкви патріарха кирила

Про це повідомили на сайті британського уряду.

«Велика Британія сьогодні оголосила про нову хвилю санкцій за варварське поводження з дітьми в Україні», – йдеться в офіційному повідомленні.

Патріарх кирило, він же володимир гундяєв, якого називають «агентом фсб», потрапив під санкції «за підтримку та схвалення війни путіна».

Окрім того, у санкційному списку опинилася уповноважена з прав дитини росії Марія Львова-Бєлова «за примусове переведення та усиновлення українських дітей».

13:30

Словаччина передала Україні чотири вертольоти Мі-17 та один гелікоптер Мі-2, а також боєприпаси для реактивної системи залпового вогню «Град».

Про це заявив міністр оборони Ярослав Надь, пише «Європейська правда» із посиланням на Aktuality.

За словами міністра, гелікоптери вже перебувають на озброєнні Збройних сил України.

«Ця допомога Україні, як і всі попередні постачання, буде відшкодована Словаччині з Європейського фонду миру, що є сильним виявленням солідарності Європейського Союзу з Україною», – сказав він.

12:39

Лідери Франції, Німеччини та Італії прибули в Ірпінь, щоб на власні очі побачити руйнування, які залишила російська армія.

Про це пише «Європейська правда» із посиланням на BFM TV.

Еммануель Макрон, Олаф Шольц та Маріо Драгі в оточенні кількох команд охоронців, військових та журналістів пройшли вулицями міста, де 75% будівель було пошкоджено в результаті вторгнення російських військ.

До тріо приєднався президент Румунії Клаус Йоганніс, який прибув до Києва окремо.

Лідерів супроводжує міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

11:52

Словаччина передала Україні чотири вертольоти Мі-17 та один гелікоптер Мі-2, а також боєприпаси для реактивної системи залпового вогню «Град» – про це заявив міністр оборони Ярослав Надь, повідомляє Українська правда.

11:50

Польща на південному сході хоче межувати з Україною, а не з росією. Відтак Київ має отримати від Заходу стільки військової допомоги, скільки це відповідає очікуванням України.
 
На цьому після зустрічі «Контактної групи з питань оборони України» у форматі «Рамштайн», яка відбулася в середу у Брюсселі, заявив керівник польського оборонного відомства Маріуш Блащак, передає Укрінформ.
 
«Йдеться про те, щоб скоординувати дії, аби підтримка України відповідала українським очікуванням, щоб вона мала сенс», – заявив Блащак.
 

Він підкреслив, що з польської точки зору незалежна Україна означає незалежну Польщу.

«Наша мета – щоб наш південно-східний кордон був з Україною, а не з росією. Ми всі усвідомлюємо: якщо росія окупує Україну, то вона не зупиниться, а йтиме далі, тому що мета Кремля – відбудувати імперію», – наголосив Блащак.

Блащак зауважив, що Польща належить до країн, які роблять найбільший внесок у підтримку України. Він зазначив, що військова підтримка Києва має бути тривалою і безперервною. На його переконання, треба уникнути враження, що громадська думка у країнах Європи «змучилася війною».

«російська імперія загрожувала і продовжує загрожувати свободі європейських країн. Тому необхідно рішуче протидіяти цій агресії, звідти – тверда підтримка, конкретна, реальна допомога, яку ми надаємо Україні», – зауважив польський міністр.

Блащак також поінформував, що під час зустрічі він закликав збільшити військову допомогу для України. Особливо йдеться про країни, оборонний потенціал яких є значно вищим за реально надану допомогу Україні.

11:47

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив Україну у постійній повній підтримці у боротьбі з нападом росії.

Про це він сказав під час спілкування з журналістами у поїзді дорогою до Києва, пише Європейська правда з посиланням на Bild.

«Важливо, коли глави урядів трьох великих країн, які брали участь у створенні Європейського економічного співтовариства, їдуть до Києва та демонструють свою підтримку Україні та громадянам України у цій особливій військовій ситуації», – сказав Шольц.

Підтримка продовжуватиметься доти, доки це необхідно для боротьби України.

 

«Але ми не просто хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо, фінансова, гуманітарна, а також коли йдеться про зброю, буде продовжено», – додав канцлер.

11:45

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна по приїзду до Києва заявила, що сьогоднішній день дуже важливий для України і стабільності світу.
 
Про це повідомляє французький телеканал BFMTV, передає Укрінформ.
 

«Це дуже важливий день для України, для Європи, для стабільності світу. Повірте мені», – сказала Колонна.

11:41

До Києва також прибув президент Румунії Клаус Йоганніс. Він їхав окремим потягом. Раніше за нього приїхали президент Франції Емманюель Макрон, премʼєр Італії Маріо Драгі та канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє Бабель.

08:34

Президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц та прем'єр Італії Драгі прямують до Києва з візитом, повідомила італійська агенція Rai News. Поїздку не анонсували з міркувань безпеки, пише Суспільне.

07:56

Аналітики припускають, що проукраїнські дії на тимчасово окупованих територіях стають на заваді Росії у планах анексії та повномасштабного адмінконтролю.

Про це повідомив американський Інститут дослідження війни (ISW), передає Українська правда.

Згідно із зібраними даними, Інститут припускає, що проукраїнські дії, ймовірно, «продовжуватимуть зривати зусилля Росії щодо консолідації повномасштабного адміністративного контролю над окупованими територіями та планів анексії».

Президент США Джо Байден пообіцяв надати військову допомогу на суму 1 мільярд доларів, включаючи озброєння берегової оборони, передові ракетні системи, артилерію та боєприпаси для підтримки українських операцій.

Члени НАТО оголосили, що додатково продовжуватимуть надавати Україні важке озброєння та системи великої дальності

На думку експертів ISW, «цей раунд військової допомоги буде неоціненним для підтримки українських операцій проти російських військ на сході України, хоча Україна потребуватиме подальшої постійної підтримки».

У той же час аналітики припускають, що російські війська можуть влаштовувати атаки «під фальшивим прапором» навколо Донецька, щоб стримати проукраїнські настрої.

Ці потенційні атаки під чужим прапором можуть бути відповіддю на заяви західних чиновників 15 червня про збільшення військової допомоги Україні.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Російські війська розпочали наземний штурм Сєвєродонецька та населених пунктів поблизу, але станом на 15 червня не взяли повний контроль над містом.
  • Загарбники ведуть здебільшого невдалі наступальні операції навколо траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ, намагаючись перерізати українські наземні лінії зв’язку до Лисичанська.
  • Окупанти продовжили просування по трасі Е40 до Слов’янська та на південний схід від Ізюма.
  • Тривають бої в населених пунктах навколо Харкова.
  • Російські війська продовжували зміцнювати резервні позиції в Запорізькій та Херсонській областях, одночасно вживаючи оборонних заходів для посилення російської присутності в Чорному морі.
  • Кремль і самопроголошені республіки продовжують проводити спеціальну політику анексії на окупованих територіях.

Крім того, за повідомленням ISW, російські війська, ймовірно, намагаються посилити свою присутність у північно-західній частині Чорного моря. Супутникові знімки від 14 червня показують збільшення укріплень і військового обладнання на острові Зміїний.

До аналізу ситуації після російського вторгнення Інститут додає карти ведення бойових дій.

07:14

Голова об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі високо оцінив рівень опанування українськими артилеристами західної зброї, а також застосування цих навичок у бою проти переважної сили агресора.
 
Про це Міллі сказав на пресбрифінгу за підсумками третьої зустрічі Контактної групи з питань оборони України в Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.
 

«Я скажу так: українська артилерія, навички українських артилерійських підрозділів є дуже-дуже добрими», - підкреслив Міллі.

Він зауважив, що ЗСУ добилися серйозного ефекту на полі бою з використанням гаубиць M777, які надали США разом із союзниками. «І ми очікуємо, що вони українці так само опанують системи HIMARS», – сказав генерал.

За його словами, армія рф хоч і має суттєву перевагу в кількості артилерійських систем, просто завдає масованих ударів по мирних містах. «росіяни вдаються до хаотичного вогню, який не завжди досягає ефекту у військовому плані», - вказав Міллі.

Американський генерал висловив переконання, що ЗСУ використовують артилерію набагато професійніше: «Українці ведуть бої в дуже ефективний спосіб – як щодо застосування тактики, так і ведення вогню, а також маневрів».

06:27

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про підсумки третьої зустрічі у форматі «Рамштайн».

Про це повідомляє Українська правда.

«Україна продовжить боротьбу за Свободу та Незалежність;

  • Наші партнери й надалі підтримуватимуть Україну;
  • НАТО має найбільшу єдність у своїй історії;
  • Україна переможе», – написав він у Twitter.

Міністр нагадав, що Грузія, Молдова та Еквадор «приєдналися до клубу».

За підсумками зустрічі, Україні нададуть більше озброєння. Зокрема, йдеться про 155-мм гармати, HIMARS, Harpoons тощо від США. А також – вертольоти від Словаччини; артилерію від Канади, Польщі та Нідерландів; РСЗВ від Німеччини.

«… і ще дещо», – додав Резніков.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024