стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 червня

16 Червня 2022, 23:05
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 червня 5396
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 червня

Сто тринадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:05

Повідомляють про вибухи у Харкові.

22:21

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні справді історичний день – Україна відчула підтримку одразу чотирьох потужних європейських держав. І зокрема підтримку нашого руху у Європейський Союз. Італія, Румунія, Франція та Німеччина – з нами. Усі четверо лідерів – і пан Драґі, і пан Йоханніс, і пан Макрон, пан Шольц – підтримують кандидатство для України.

Для мене було важливим почути від лідерів й іншу фундаментальну річ – вони погоджуються, що закінчення війни та мир для України мають бути саме такими, як їх бачить Україна. Як бачить їх наш народ. 

Вдячний Італії за принципову політичну підтримку, за макрофінансову та оборонну допомогу. Зараз маємо історично найкращі відносини – і я впевнений, що зможемо зробити ще дуже багато для наших народів.

Вдячний Румунії за оборонну допомогу, за сприяння в транзиті наших товарів, зокрема зерна. Домовилися збільшувати експортну спроможність через територію Румунії. 

Франція надасть додаткові артилерійські установки Caesar. Це дуже важливо для нашого захисту. Також сьогодні Президент Макрон відверто говорив про те, що європейська підтримка України має бути такою, щоб справді відчувалося, що ми разом захищаємо однакові цінності, захищаємо Європу.

Німеччина підтвердила надання засобів протиповітряної оборони для нашої держави й подальшу підтримку. 

Коли сьогодні чотири лідери приїхали в Київ, це збіглося з початком повітряної тривоги. Росія створила таке тло, щоб усі чули ці сирени, щоб зробити напружену атмосферу. Але ніхто не злякався, і це тільки ще більше надихало нас бути максимально конкретними й домовлятися заради наших інтересів – заради всіх українців і заради всіх у Європі. 

Подякував сьогодні вже особисто канцлеру Шольцу за запрошення на зустріч лідерів «Групи семи». Загалом моє враження від зустрічі позитивне. Всі лідери розуміють, чому зараз не відбуваються переговори щодо закінчення війни. Виключно через позицію Росії, яка намагається тільки залякувати всіх у Європі та продовжувати руйнацію нашої держави. Це агресор, він  повинен визначитися передусім для себе, що війну треба завершувати. Ми ж продовжимо боротися, поки не гарантуємо нашій державі повну безпеку і територіальну цілісність. 

Говорили сьогодні про підготовку нового санкційного пакету проти Росії. Говорили про подолання продовольчої кризи, яку спровокувала Росія. Поновити експорт української агропродукції – життєво необхідно для десятків країн. І є тільки одна причина, чому продовольча криза взагалі стала можливою: у ній винна Росія, і ніхто більше. Всі лідери це вже визнають. Говорили про відбудову України після війни – маємо дуже конкретні погляди партнерів на це.

Вважаю, що зовсім не випадково саме сьогодні відбулося загострення ситуації з газом у Європі – ціна знову стрибнула. Росія спеціально це зробила, спеціально обмежила постачання, щоб нашкодити Європі, щоб ударити по європейцях. «Газпром» просто смикає за газовий ланцюг, у який дуже довго намагалися закувати Європу. І це ще один аргумент на користь того, що Європа вже зараз має переходити до життя без російського газу. Не повинно бути цієї залежності.

Завтра й післязавтра також буде багато новин для України, і я вірю, що позитивних. Вкотре підкреслю, що все це можливо передусім завдяки нашим героям, завдяки кожному й кожній, хто захищає нас від російських військ. 

На сьогодні українська армія бореться в умовах значної кількісної переваги ворога – в техніці, в артилерійських системах. Воювати в таких умовах – це щоденний подвиг. Ми робимо все, щоб дати нашим героям сучасну й потужну зброю. І я пишаюсь усіма, хто вже 113-й день повномасштабної війни стримує окупанта і відбиває всі атаки. 

Саме завдяки хоробрості українців, українок Європа може створювати цю нову історію свободи і нарешті прибрати на сході Європи «сіру» зону між ЄС і Росією. Україна наблизилася до Євросоюзу найбільше за весь час незалежності.

21:47

Зеленський зібрав засідання ставки головнокомандувача щодо можливої загрози нового вторгнення з боку білорусі, на якому доручив провести перевірку готовності у чотирьох областях — секретар РНБО Олексій Данілов.

19:42

Унаслідок двох авіаударів по Лисичанську загинули щонайменше четверо людей. Під завалами ще можуть перебувати люди, триває пошукова операція, повідомив голова Луганської ОВА Гайдай.

18:45

Оперативна інформація станом на 18.00 16.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто тринадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону. Триває інженерне обладнання позицій у прикордонних районах Брестської області. У період з 14 по 16 червня проведено командно-штабне навчання з військовими частинами тилового забезпечення збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області та Уланове, Сопич і Баранівка Сумської області. Завдав авіаудару парою вертольотів Ка-52 неподалік міста Глухова, що на Сумщині.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії з метою стримування підрозділів Сил оборони від подальшого просування в бік Державного кордону.

На Харківському напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Золочів, Уди, Байрак, Перемога, Рубіжне, Верхній Салтів, Печеніги та Леб’яже.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Мазанівки, Краснопілля та Дібровного. Українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку населеного пункту Долина. Противник відійшов.

На Донецькому напрямку ворог не припиняє вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із зосередженням основних зусиль на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському напрямку активних наступальних дій не відзначено. Окупанти обстріляли із ствольної артилерії район Стародубівки.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог застосовував артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське. Завдав авіаційного удару по Лоскутівці.

На Бахмутському напрямку російські окупанти обстріляли із артилерії райони населених пунктів Нью-Йорк, Зайцеве, Покровське, Нова Кам’янка, Яковлівка, Берестове, Миколаївка та Новоіванівка. Завдали авіаудару парою вертольотів Ка-52 по мирному населеному пункту Яковлівка. Наші воїни знову успішно відбили штурмові дії противника в напрямку Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався вести штурмові дії з метою недопущення перекидання наших військ на інші напрямки. Здійснив обстріли  із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Залізничне, Гуляйполе та Чарівне.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні займаних рубежів та вдосконаленні інженерного обладнання позицій. 

Застосував ствольної та реактивну артилерію в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Тополине, Князівка, Мурахівка, Червона Долина, Зоря, Котляреве, Новомиколаївка, Степова Долина, Таврійське, Лимани та Олександрівка.

Ворог підтримує у готовності до застосування три носії високоточної зброї сумарним залпом до 20 крилатих ракет типу “Калібр”.

Значні втрати російських окупаційних військ руйнують плани військового керівництва щодо швидкого просування вглиб території України. Почастішали випадки звільнення великої кількості особового складу через відмову від участі у бойових діях на території України. Це не дозволяє у стислі терміни здійснити посилення та заміну російських підрозділів, що втратили боєздатність. 

17:50

У Київській області поліція виявила вбитого російськими окупантами мирного жителя.

Про це інформує пресслужба обласної поліції.

Тіло вбитого російськими окупантами мирного жителя виявлено на Київщині, - Нацполіція 01

«Тіло закатованого чоловіка знайшли на позиціях загарбників поряд із селом Березівка. Руки жертви були зв’язані», – йдеться у повідомленні.

Поліцейські та криміналісти оглянули тіло та скерували на подальшу судово-медичну експертизу. 

Тіло вбитого російськими окупантами мирного жителя виявлено на Київщині, - Нацполіція 02

Нині поліція працює над встановленням особи загиблого.

16:23

Російські війська здійснили черговий обстріл Сумської області з реактивних систем залпового вогню.

Про це Державна прикордонна служба України повідомляє в Телеграмі.

«Сьогодні, близько 13 години, з боку села городище курської області ворог відкрив вогонь з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок обстрілу пошкоджено сільгостпоб’єкт», – ідеться в повідомленні.

Детальніша інформація про жертви й руйнування з’ясовується.

14:51

Росіяни нанесли авіаудар по Лисичанську — є жертви. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Окупанти влучили в одну з будівель, де переховувалися люди. Відомо про щонайменше трьох загиблих та сімох поранених. Розбираємо завали», – розповів очільник Луганщини.

12:28

Минулої доби в Миколаївській області через обстріл російських окупантів поранення отримали 11 мирних жителів.

Про це повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

 

«Загалом же, минулої доби в Миколаївській області поранення отримали 11 людей. Дітей серед постраждалих нема. Усіх постраждалих доставлено до наших медичних закладів та отримують необхідну допомогу», – написала Замазєєва.

Під обстрілами опинилися громади Баштанського та Миколаївського районів: Широківська, Березнегуватська, Першотравнева, Куцурубська та Галицинівська.

Обстрілювали окупанти також житлові квартали Миколаєва. Станом на сьогоднішній ранок у миколаївських лікарнях перебувають 287 людей, які постраждали від атак окупантів.

12:21

Командування сил спеціальних операцій ЗСУ опублікувало відео, на якому зображено, як окупанти прокладають понтонний міст через річку у Луганській області. Незабаром переправу підривають українські військові.

Відео командування ССО виклало у Facebook.

«Ми не знаємо, про що думали окупанти, коли прокладали понтонний міст для форсування річки на Луганщині. Адже, навколо того місця більш ніж достатньо недобрих знаків у вигляді спаленої російської техніки», – йдеться у повідомленні.


 

11:43

За ініціативи Служби безпеки України на Харківщині арештовано активи російських компаній на 40 млн грн. Йдеться про майно 4 місцевих підприємств, засновниками та кінцевими бенефіцірами яких є громадяни та юрособи країни-агресора.

Два з цих підприємств пов'язані між собою та здійснюють торгівлю російським  балансувальним і вимірювальним обладнанням. Їх материнська структура в росії підтримує збройну агресію проти України. Інші два – займаються оптово-роздрібною торгівлею в Україні. 

За рішенням Київського районного суду м. Харкова накладено арешт на рухоме та нерухоме майно, а також корпоративні права цих компаній. 

Наразі триває передача їх в управління АРМА. СБУ продовжує досліджувати всі обставини роботи цих підприємств у рамках кримінального провадження.

11:21

Окупаційна «влада» Херсонської області заявила, що всі діти, народжені в регіоні після 24 лютого, автоматично отримуватимуть громадянство росії, пише Українська правда.

10:42

Ситуація в Сєвєродонецьку залишається вкрай складною для України – всі основні мости через річку Сіверський Донець, які пов’язують місто з вільними територіями, зруйновані, пише Бабель з посиланням на Британську розвідку.

Україні, ймовірно, вдалося вивести більшу частину бойових частин, які спочатку утримували місто. Перевага росії у кількості танків нівелюється у міських боях. Військові рф просуваються повільно.

10:35

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.06 орієнтовно склали:
 
особового складу – близько 32950 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1449 (+9) од,
бойових броньованих машин ‒ 3545 (+17) од,
артилерійських систем – 729 (+7) од,
РСЗВ – 233 (+3) од,
засоби ППО – 97 (+0) од,
літаків – 213 (+0) од,
гелікоптерів – 179 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (+0),
крилаті ракети – 129 (+0),
кораблі /катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2494 (+9) од,
спеціальна техніка – 55 (+0).
 
Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.  
 

09:42

Українські захисники знищили дві ворожі бойові машини піхоти за допомогою ПТРК «Стугна-П». 
 
Про це повідомляє пресслужба Десантно-штурмових військ ЗСУ.
 

08:36

Вночі, по території Садівської ОТГ, Сумського району ворог здійснив ракетний авіаудар. Загинуло чотири людини, щонайменше шестеро поранених.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

«Інформація про руйнування і пошкодження – згодом. І так, це той вибух, що чули у половині Сумського району і в самому обласному центрі», – написав він.

Близько 5 ранку по Краснопільській громаді росіяни нанесли один ракетний авіаудар. Далі відкрили вогонь зі своєї території, били з мінометів. Всього 26 приходів. Внаслідок обстрілу загорілася господарча споруда та автомобіль Daewoo Sens.

Інформація про постраждалих та додаткові пошкодження інфраструктури також уточнюється.

08:27

Російська армія втрачає бійців сотнями, знаходить резерви та продовжує руйнувати Сєвєродонецьк, повідомляє Сергій Гайдай.

Вчора вони вдарили про території «Склопластику» та колишнього заводу вимірів. Знову постраждали Павлоград та Синецький. Штурм міста триває і на поточну хвилину. Наші військові тримають оборону.

08:21

Ворог тисне в Сєвєродонецьку та Тошківці, спалює села Гірської та Попаснянської громад.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Збройні сили України стримують ворога, як тільки можна. Вчора відбили черговий штурм Тошківки, де руйнувань більшає щодня. Як і в Вікторівці, Новоіванівці, Вовчоярівці, Нирковому та інших населених пунктах. Тільки у Гірському за день пошкоджено 12 будинків.

«Колись ціллю росіян було взяття столиці України за три дні. Через майже чотири місяці вони мріють і не рахують жертв, аби тільки контролювати Сєвєродонецьк, де зі 100 тисяч жителів залишилося близько 10 тисяч. Місто є ключовою точкою в системі оборонної операції Луганської області. Це вчора підтвердив і Головнокомандувач ЗСУ», – написав він.

07:06

Оперативна інформація станом на 06.00 16.06.2022 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
На Волинському та Поліському напрямках, в рамках перевірки бойової готовності, в одній з механізованих бригад республіки білорусь відпрацьовано розгортання пунктів прийому мобілізаційних ресурсів з практичним прийомом військовозобов’язаних.
 
На Сіверському напрямку противник з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації зі складу Західного військового округу в прикордонних районах Брянської та Курської областей.
 
Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Леонівка та Бачівськ Чернігівської та Сумської областей відповідно.
 
На Слобожанському напрямку противник перегруповує війська з метою нарощування наступальних спроможностей.
 
На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою сковування наших підрозділів та недопущення переходу у наступ ворог здійснював інтенсивні артилерійські обстріли, зокрема і з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Базаліївка, Уди та Верхній Салтів.
 
На Слов’янському напрямку агресор веде штурмові дії, здійснює пошук слабких місць в оборонних позиціях наших військ. Обстрілював з артилерії різного калібру цивільну інфраструктуру неподалік Пришиба, Долини, Карнаухівки та Вірнопілля.
 
На Донецькому напрямку противник веде бойові дії уздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському напрямку.
 
На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів, обстріляв наші підрозділи із ствольної артилерії в районі Пискунівки.
 
На Сєверодонецькому напрямку російські окупанти продовжують вогневий вплив на підрозділи наших військ із усіх наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Білогорівка, Лисичанськ, Сєверодонецьк.
Ворог не припиняє спроб встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк. Веде штурм, бої тривають.
 
На Бахмутському напрямку ворог проводить штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Веселе, Соледар, Берестове та Вовчоярівка.
 
На Лиманському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування дій підрозділів наших військ в районах населених пунктів Новобахмутівка, Водяне, Первомайське, Микільське, Антонівка, Гуляйполе, Новопіль та Оріхів.
 
На напрямку Єгорівка Шевченко наші воїни виявили та знищили диверсійно-розвідувальну групу противника.
 
На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ. Завдає вогневого ураження підрозділам Сил оборони. Продовжує удосконалення інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Безводне та Іщенка.
 
В Чорноморській та Азовській морських операційних зонах основні зусилля ворог зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства. В акваторії Чорного моря противник утримує в готовності до застосування три носії високоточної зброї.
 

06:41

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з 28 лютого до України повернулися 2 479 398 осіб.
 
Як передає Укрінформ, про це повідомляє УВКБ ООН.
 

Станом на 14 червня кількість українців, котрі виїхали за кордон з моменту російського вторгнення, перевищує 7,5 мільйона. Понад 3,3 мільйона біженців з України отримали в країнах ЄС статус тимчасового захисту.  

За даними організації ООН, найбільше біженців з таким статусом зареєстровано у Польщі – понад 1,1 млн. Загалом з початку війни до цієї країни прибули 3,9 млн українців, а у зворотному напрямку виїхали 1,8 млн. У трійці країн Європи, які прийняли найбільше українців, також Німеччина (780 тис.) і Чехія (373,9 тис.).

Щодо росії та білорусі, український кордон з ними перетнули відповідно 1,1 млн і 16,6 тис. осіб. Однак дані про будь-який статус цих людей відсутні - як і про перетин кордону України у зворотному напрямку.

Близько восьми мільйонів людей, за оцінками ООН, стали внутрішніми переселенцями, які переїхали із зони бойових дій у безпечніші області України.

06:34

Російські ракети знову вразили населені пункти Донеччини – Покровськ та селище Гришине.
 
Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.
 
Дві людини поранені, зруйновано та пошкоджено щонайменше 14 приватних житлових будинків, метеостанція, ферма – там загинуло зо три десятки тварин.
 
«Росіяни чітко дотримуються своєї тактики випаленої землі. Б'ють по цивільним об'єктам, тероризують людей», – написав він.
 

06:12

Вночі у Сумах було чутно вибухи, повідомляє Суспільне.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024