стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 червня

15 Червня 2022, 23:15
Так виглядає "рускій мір". Світлина Reuters 5004
Так виглядає "рускій мір". Світлина Reuters

Сто дванадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:15

Головне зі звернення Президента:

Завершив розмову з Борисом Джонсоном. Ключові теми – оборонна підтримка та координація кроків напередодні важливих зустрічей у червні. 

Сьогодні багато новин про третю зустріч у форматі «Рамштайн». І новини справді хороші. Очікуємо збільшення цієї підтримки. Маємо, до речі, черговий сигнал, що оборонна підтримка України буде сталою. У межах «Рамштайну» Британія й Данія оголосили про проведення в серпні спеціальної донорської конференції в Копенгагені. Попередньо, залучені 14 держав.

Провів сьогодні важливу розмову з Президентом Америки Байденом. Сполучені Штати оголосили про нове посилення нашого захисту – новий пакет підтримки на мільярд доларів. Це береговий захист, артилерія, сучасні ракетні системи. Вдячний за цю підтримку, вона особливо вагома передусім для нашої оборони на Донбасі. Вдячний і за лідерство в мобілізації допомоги всіх партнерів. Є й новий пакет гуманітарної підтримки для України – на чверть мільярда доларів США. Обговорили з Президентом Байденом також і тактичну ситуацію на полі бою, і те, як прискорити нашу перемогу. Санкції, політика, економічна взаємодія – готуємося до нових кроків. 

Запрошений до виступів на саміті НАТО в Мадриді, а також на зустрічі «Групи семи».

Вдень був спеціальний саміт з лідерами Західних Балкан – у Київ приїжджали премʼєр-міністри Чорногорії та Албанії, а по відеозвʼязку був Премʼєр-міністр Північної Македонії. Україна отримала вагоме рішення про підтримку й цими державами статусу кандидата в члени Євросоюзу для нас – три держави ухвалили таку спільну заяву. 

Фактично на сьогодні ми вже настільки наблизилися до отримання цього статусу, як не можна було й мріяти ще навіть декілька років тому. Україна зробила все, що тільки можна було, щоб отримати кандидатство.

Сьогодні у зверненні до парламенту Чехії я підкреслив, що відповідь нам щодо кандидатства – це буде відповідь Євросоюзу не тільки Україні, а й самому собі – своєму майбутньому, майбутньому Європейського Союзу. 

Звичайно, російська держава не була б собою, якби просто спокійно спостерігала за нашими зовнішньополітичними успіхами. Знову посилюють газовий тиск на Європу. Знову посилюють обстріли українських позицій і мирних міст. Сьогодні били по Миколаєву, сьогодні били по громадах Дніпропетровської області, сьогодні били на Харківщині. Російські пропагандисти стали активніше вкидати фейки, щоб спровокувати зневіру в Україні. Але не вірю, що хоча б якийсь із цих фейків здатен спрацювати.

Оборону на Донбасі ми тримаємо. І, до речі, в усіх міжнародних контактах я чую захоплення діями наших захисників і наших захисниць. Світ справді хоче вчитися в українців того, як воювати і як перемагати. За 112 днів цієї війни українська армія довела, що хоробрість і мудрість на полі бою разом з умінням тактично переграти ворога дають значний результат, навіть попри суттєву перевагу російської армії в кількості солдатів і техніки.

Підписав чергові укази про нагородження українських воїнів. 284 військовослужбовці відзначені державними нагородами, з них 60 – посмертно. Вічна памʼять усім, хто загинув за Україну! Вічна слава кожному й кожній, хто захищає державу!

22:45

Військові РФ ввечері випустили п’ять ракет по Сумщині: внаслідок потрапляння у житловий будинок одна людина загинула, ще шестеро — отримали поранення, повідомив керівник ОВА Живицький.

Він також додав, що в області на міні підірвалась автівка: три людини загинули на місці, ще один — отримав поранення.

22:44

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: у Луганській області росія намагається атакувати одночасно на девʼяти напрямках:

Так, росіяни наступають з півдня на північ на напрямках:

  • Попасна-Комишуваха і далі на Лисичанськ;
  • Попасна-Миколаївка;
  • Попасна-Берестове;
  • з півночі на південь на напрямках Богородичне-Словʼянськ;
  • Ізюм-Словʼянськ;
  • нижче — Попасна-Світлодарськ;
  • зі сходу на захід у напрямку Сєвєродонецьк-Лисичанськ;
  • Сєвєродонецьк — Метьолкіне;
  • Тошківка — Комишуваха.

На цих напрямках росія застосовує авіацію, реактивні системи залпового вогню, артилерію.

22:01

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід».

Сьогодні, 15 червня, наші воїни знищили:

  • орків – 34
  • БМП – 1
  • БТР – 1
  • МТЛБ – 1
  • СПГ – 1
  • артилерійських систем – 3
  • АТТ – 2
  • склад з б/п – 2

21:13

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який командує обороною Миколаєва з 24 лютого, прогнозує успішний контрнаступ ЗСУ й звільнення захоплених територій до кінця літа при наданні всього необхідного озброєння.

20:44

Надвечір 15 червня війська РФ двічі поцілили по Новомосковському району Дніпропетровщини. 

Наразі інформація щодо поранених і руйнувань уточнюється, повідомив голова облради Лукашук.

18:47

Оперативна інформація станом на 18.00 15.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто дванадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках триває інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Пінського району Брестської області. Продовжує зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник обстрілював позиції наших військ із мінометів в прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА. Для порушення системи управління та зв’язку Сил оборони ворог застосував комплекси радіоелектронної боротьби.

На Харківському напрямку основні зусилля ворога і ділі зосереджуються на утриманні зайнятих рубежів, недопущенні виходу наших військ на Державний кордон України на північ від Харкова.

На Слов’янському напрямку основні зусилля агресор зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ. Ворог безуспішно вів штурмові дії на напрямку Довгеньке – Краснопілля. Противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Долина. Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили окупантів відійти.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів, обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив по позиціях Сил оборони із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Підрозділи противника ведуть штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. У Тошківці наші захисники успішно відбили черговий ворожий штурм. 

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші війська із ствольної та реактивної артилерії. Українські воїни завдали ворогу втрат під час його наступу на напрямках Василівка – Яковлівка та Василівка – Берестове. Окупанти відійшли.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. З метою сковування дій та недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші напрямки противник здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. 

На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог продовжує утримувати оборонні позиції. Намагається вдосконалювати інженерне обладнання позицій у районах населених пунктів Безводне та Іщенка.

З метою протидії технічним засобам розвідки Сил оборони російські окупанти розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби у районі міста Мелітополь.

За наявною інформацією, виявлено зміни у бойовому та чисельному складі противника, який діє на території України. Так, угруповання окупаційних військ збільшено на одну батальйонну тактичну групу зі складу 138-ї окремої мотострілецької бригади Західного військового округу.

Крім того, на Бахмутському напрямку противник наростив угруповання батальйонною тактичною групою зі складу оперативного резерву, що була передислокована до Первомайська з району Куп’янська. В райони населених пунктів Комишуваха та Попасна, після відновлення боєздатності, введено окремі підрозділи 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу.

Керівництво силових відомств російської федерації продовжує проводити заходи щодо залучення додаткового людського ресурсу до війни проти України шляхом збільшення виплат і запровадженням короткострокових контрактів, з можливістю їх продовження.

Противник продовжує використовувати підприємства на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області для відновлення та ремонту пошкодженого озброєння та військової техніки.

За наявною інформацією, в місті Бєлгород та області здійснюється додаткове залучення медичних працівників з інших регіонів російської федерації для роботи з пораненими військовослужбовцями. Все це свідчить про значні втрати російських окупантів.

18:36

Військові РФ обстріляли Дніпропетровщину з «Ураганів»: у Зеленодольську поцілили по житловим кварталам — пошкоджені кілька багатоповерхівок. У Апостоловому після обстрілів загорілась лісосмуга. Попередньо, люди не травмувались повідомив керівник ОВА Резніченко.

18:14

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

16:39

Вдень 15 червня російські війська обстріляли один з районів Миколаєва. Влучили у чотириповерховий будинок. Снаряд пролетів через дах будинку, зруйнувавши квартири до 2 поверху. Відомо про одну травмовану жінку, повідомляє Суспільне.

16:32

На Харківщині ЗСУ завдають контрударів та звільняють деякі населені пункти на околицях Ізюма.

Про це в ефірі телеканалу Еспресо повідомив начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Ізюмської міської ради, депутат міськради Максим Стрельник.

Депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник переконаний, Збройні сили України та сили територіальної оборони впевнено тримають оборону на Ізюмському напрямку, попри великі скупчення військ ворога. Також наші війська завдають контрударів і поступово переходять до контрнаступу.

«На Ізюмському напрямку продовжуються запеклі бої. Російські окупанти все так само намагаються просуватись в бік міста Слов’янська, Барвінкового з метою оточення наших військ в зоні операції об’єднаних сил. Проте ЗСУ та сили ТрО тримають оборону та завдають контрударів противнику у фланги, звільняючи деякі населені пункти вже навіть і на околицях Ізюма. Це такі села як Співаківка і Заводи, які розташовані по обидва береги річки Сіверський Донець. Сподіваємось, нашим військовим вдасться закріпитись на цих рубежах і вони зможуть продовжити свій контрнаступ, результатом якого стане визволення Ізюма», – наголосив Стрельник.

15:42

На Миколаївщині російські загарбники обстріляли багатоквартирний будинок, внаслідок чого п'ятеро мешканців отримали поранення.
 
Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.
 

15:38

У Миколаївській області сьогодні на світанку українські захисники завдали авіаційного удару по району скупчення російських військ, втрати ворога уточнюються.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

14:44

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив Соціалістичну партію України.

Про це повідомляє рух «Чесно».

Майно Соціалістичної партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, буде передане державі. Але саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

14:43

СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині: близько 3 тис. вилучених бронежилетів передадуть ЗСУ

Організатору схеми уже повідомили про підозру. 

За даними слідства, зловмисником виявився 42-річний керівник одного з рекламних холдингів України. Разом зі спільниками він організував завезення продукції військового призначення в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. 

Аби отримати дозвільні документи для безперешкодного перевезення амуніції через кордон, ділки вводили в оману посадовців ЗСУ. Зокрема, брали гарантійні листи від військової частини і ввозили спорядження. А потім, замість безкоштовної передачі на потреби ЗСУ, продавали товари, отримуючи прибуток. 

У ході обшуків правоохоронці виявили майже три тисячі бронежилетів на суму близько 25 млн грн, які були завезені в Україну як гуманітарна допомога армії. Після проведення експертизи вилучена амуніція буде передана на потреби ЗСУ. 

14:41

Україна готує план Б на випадок, якщо росія продовжить блокувати морські порти, передає Бабель.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомив, що Україна зараз готує додаткові потужності, щоб можна було зберігати залишки зерна і новий врожай

12:46

Служба безпеки України заблокувала київську ІТ-компанію, яка розробляла програмне забезпечення для окупаційних адміністрацій на сході України. Зокрема, постачала ворогу програмне забезпечення для збору комунальних платежів.

Одержані від мешканців кошти керівники окупаційних адміністрацій направляли на фінансування угруповань так званих «л/днр», які беруть участь у повномасштабній агресії рф проти України.

За допомогою нелегального програмного продукту окупанти перерахували до «бюджету» бойовиків понад 10 млн у гривневому еквіваленті. Незаконний бізнес організувала керівник компанії, яка укладала договори з представниками окупаційних адміністрацій на обслуговування їх комп’ютерних систем.

Безпосередньо розробкою та адмініструванням програмного забезпечення займались більше 10 працівників. Для маскування протиправної діяльності їх розосередили у різних регіонах, у тому числі на тимчасово окупованих територіях.

Серед основних «замовників» послуг були захоплені окупантами підприємства і установи газо- та водопостачання.

12:14

У Чорнобаївці Херсонської області стався вибух у районі ринку, є травмовані й загиблі

Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, передає Укрінформ.

 За його словами, це терористичний акт з боку росії.

«Окупанти хочуть залякати людей та помститись за влучні попадання ЗСУ по їхніх артилерійських складах. Намагаються збити високий бойовий дух жителів Херсонщини, вбиваючи мирних людей», – переконаний депутат.

10:45

Ніч на Сумщині минула тихо, а от ранок був неспокійним, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

О 07:30 ворог відкрив мінометний вогонь по території Шалигінської громади. Відомо про вісім прильотів.

Постраждалих та руйнувань немає.

О 08:30 біля одного з населених пунктів громади орки намагалися знищити автомобіль з гранатомета двома пострілами. В обох випадках обійшлося без жертв

09:48

Учора сили ППО збили на Львівщині ворожу ракету, уламки якої впали на цегельню. Постраждали шестеро людей. Серед них однорічний хлопчик, – повідомляє нові дані голова ОВА Максим Козицький.

«Знищений дах цегельні на площі 1250 м2, пошкоджені стіна, сусідня складська будівля та два автомобілі. Загалом пошкоджені 26 житлових будинків, три об'єкти торгівлі та три адмінбудівлі», – йдеться у повідомленні.

09:42

СБУ ініціювала арешт активів білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії московії.

Серед арештованих активів – корпоративні права та банківські рахунки загальною вартістю майже 20 мільйонів гривень.

За даними Служби безпеки, ця мережа спеціалізується на гуртовій торгівлі різними видами палива. За останній рік вона експортувала до України товарів на майже 20 мільярдів гривень. Компанія мала серед засновників білоруські державні підприємства, закуповувала сировину в московії і сплачувала податки до бюджетів обох країн.  

Всі арештовані активи передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). 

09:25

У Луганській області тривають бої за міста, які ще не захопила російська армія, українським бійцям стає важче оборонятися, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

09:23

Станом на ранок більше ніж 892 дитини постраждали в Україні від рук російських солдатів. За офіційною інформацією 313 дітей загинули та понад 579 поранені.

09:18

Ворог уночі обстріляв з «Ураганів» Криворізький район. Про це повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Окупанти вдарили по житлових кварталах Апостолівської громади, загинули четверо осіб, одна людина поранена. У місті пошкоджено з десяток житлових будинків та лікарня. Територія обстрілу засипана касетними боєприпасами. Працюють піротехніки. 

Крім того, дві ракети влучили у Новомосковський район. Об’єкт громадської інфраструктури і дачні будинки сильно понівечені. Постраждалих немає.

09:05

Минулої доби російські загарбники продовжили обстрілювати населені пункти Харківської області. Про це повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Так, у селах Чугуївського району внаслідок влучання боєприпасів пошкоджені будинки та господарські будівлі, гаражі.

У Богодухівському районі вночі окупанти обстріляли Золочівську громаду. Пошкодили адміністративну будівлю одного із підприємств, сталася пожежа. 

В Ізюмському районі через обстріли також пошкоджене підприємство, сталася пожежа. 

Загалом по області за добу поранення отримали семеро мирних жителів.

08:45

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 15 червня:

08:31

Кремль, аби розширити мобілізацію, залучатиме до військової служби навіть тих, хто має «легкі проступки», – пише ISW.

Як зазначають американські аналітики, рф може вдатись до спрощень усіх вимог до служби в армії.

07:22

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил республіки білорусь основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни. 

На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сопич, Баранівка, Уланове та Бачівськ Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Серединої Буди на Сумщині.

На Харківському напрямку підрозділи противника, за підтримки вертольотів армійської авіації, намагалися не допустити подальшого просування наших військ до Державного кордону. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Перемога, Руська Лозова, Стара Гнилиця, Байрак, Верхній Салтів та Замулівка. Завдав авіаудару неподалік Мосьпанового. Тривають бої в районі населеного пункту Рубіжне. 

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу на Слов’янськ. Здійснював артилерійські обстріли районів населених пунктів Шевелівка,  Вірнопілля, Грушуваха, Нова Павлівка. Завдав авіаудару поблизу Гусарівки. Штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина наші воїни успішно відбили. Ворог веде наступ у напрямку Краснопілля, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку ворог цинічно обстріляв з артилерії населені пункти Устинівка, Тошківка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Антонівка та Кам’янські Дачі.

На Лиманському напрямку окупанти активних дій не вели. Здійснили артилерійські обстріли цивільної інфраструктури неподалік Сидорового, Маяків та Закітного.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював вогневий вплив по наших позиціях з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське,  Метьолкіно. Ворожа армійська авіація завдала авіаудару поблизу Білої Гори.

Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій противника у Сєверодонецьку та Тошківці, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів артобстріли наших позицій в районах Спірного, Яковлівки, Покровського, Клинового та Новолуганська. Авіаудар армійської авіації зафіксовано поблизу Устинівки. Наступ противника, завдяки діям наших воїнів, у районі Миколіївки захлинувся.  Ворог зазнав втрат та відійшов. Перегруповується для поновлення наступу. Використовуючи результати вогневого ураження, противник вів штурмові дії в районах населених пунктів Золоте-3, Новолуганське, Берестове. Зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Веде штурмові дії в районі Врубівки, бої тривають.

На Новопавлівському напрямку захисники України відбили  наступ у районі населеного пункту Шевченко. Ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Іль’їнка, Мар’їнка, Антонівка, Червоне та Новосілка. Завдав авіаударц неподалік Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв населені пункти Тополине, Лепетиха, Березнегувате, Кобзарці, Шевченкове, Посад-Покровське та Лупареве. Завдав авіаудару поблизу Князівки.

Російський агресор і надалі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії КРМБ типу Калібр.

06:45

Вночі окупанти обстріляли місто Апостолове Дніпропетровської області – загинули чотири людини. Про це повідомляє міський голова Андрій Оса.

06:18

Президент Володимир Зеленський доручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному перевірити забезпеченість бійців індивідуальними засобами захисту.

Президент попросив «дуже уважно поставитися до повідомлень у ЗМІ та в соцмережах про те, що частина наших бійців не має достатньо засобів індивідуального захисту».

05:46

Втрати російських та українських сил у боях за Донбас майже рівні. Про це заявив британський професор Майкл Кларк в ефірі Sky News.

За словами Кларка, на Донбасі йде справжня рукопашна сутичка у стилі Другої світової війни, коли війська борються вулиця за вулицею.

«Це настільки жахливо, що ви навіть не можете собі уявити», — зазначає Кларк.

04:50

Росіяни переформатували свій флот у північно-західній частині Чорного моря. Про це повідомляє ОК «Південь»

04:20

70 російських солдатів українські військові знищили на півдні України за попередню добу. Про це звітує ОК «Південь».

Крім того, вдалось ліквідувати понад 60 одиниць ворожої техніки, зокрема:

  • гелікоптер
  • самохідну гармату «Піон»,
  • реактивну систему залпового вогню «Град»,
  • 3 гаубиці 152 мм,
  • 19 одиниць броньованої, 33 автомобільної, 4  – інженерної техніки.
  • 2 склади боєприпасів.

03:50

За минулу добу росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

03:20

Привілля Луганської області зараз виглядає так:

02:50

«Схід» звітує про завдані збитки ворогу за добу:

  • 73 окупанти
  • танків – 2;
  • БМП – 3;
  • БТР – 3:
  • артилерійських систем – 5;
  • мінометів – 1;
  • АТТ – 5.

02:20

Окупанти готуються до холери в Маріуполі. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Зокрема, відомо, що у місті відкривають інфекційне відділення з чотирьох боксів.

З тимчасово окупованого Донецька надійшов документ, що попереджає про можливість спалаху хвороби. Наказ – підготуватись. Причиною названа не ситуація в Маріуполі, а «велика кількість трупів в річці Сіверський Донець», – йдеться у повідомленні.

Тим часом одночасно з підготовкою всі пабліки окупантів продовжують писати, що ризик холери – це фейк.

01:20

ЗСУ збили російський гвинтокрил у Херсонській області біля Миколаївки, – повідомляє оперативне командування «Південь».

00:50

Кабмін погодив звільнення чернівецького губернатора Сергія Осачука. Чиновник був причетний до махінацій з гуманітарною допомогою, отриманої з європейських країн– пише Україна 24.

00:20

ЗСУ знищили склад боєприпасів та центр ремонту техніки російських військ у Новій Каховці. Інформацію підтвердив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024