стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 9 червня

09 Червня 2022, 23:07
Реакція світу на війну росії проти України 9 червня 2196
Реакція світу на війну росії проти України 9 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:07

Нідерланди та Данія проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС – повідомляє Bloomberg.

22:01

Уряд Іспанії має намір надіслати офіційне запрошення Зеленському для участі в саміті НАТО, який відбудеться в Мадриді 29 і 30 червня.

Про це повідомляє Європейська правда.

«Зеленський буде у той чи інший спосіб присутній на нашому саміті у Мадриді», – сказав заступник генсека НАТО Мірча Джоане.

19:26

Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що три країни ЄС виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство.

Вона відмовилась уточнювати, про які саме країни йдеться, щоб не нашкодити ухваленню остаточного рішення.

18:01

Англійська Прем'єр-ліга призупинила угоду на 43 мільйони фунтів стерлінгів з російським телеканалом «Матч ТВ» на трансляції в рф матчів АПЛ, – повідомляє Українська правда.

17:21

Литва підтримуватиме Україну до перемоги та повного відновлення територіальної цілісності. Відповідну резолюцію Сейм країни підтримав сьогодні, – пише Україна 24.

15:31

Питання надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС обговорять 17 червня, – пише Україна 24.

11:44

Збройні сили США розробили план підготовки українських військових використанню реактивних систем залпового вогню. Про це заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал армії Марк Міллі, пише «Європейська правда» з посиланням на The Washington Post.

10:16

Президент Польщі Анджей Дуда не бачить підстав вести переговори з російським лідером владіміром путіним і вважає, що західні лідери дарма витрачають час. Про це він сказав в інтерв’ю німецькому виданню Bild, пише Європейська правда.

«Я вражений усіма тими переговорами, які зараз ведуться з Путіним. Канцлер Шольц, президент Еммануель Макрон. Ці розмови марні. Що вони роблять? Вони лише легітимізують особу, відповідальну за злочини, скоєні російською армією в Україні. Він відповідає за це. Він прийняв рішення спрямувати туди війська. Йому підпорядковуються командири. Владімір Путін. Хтось так розмовляв з Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось сказав, що Адольфу Гітлеру потрібно зберегти обличчя? Що ми повинні діяти так, щоб не було принизливо для Адольфа Гітлера? Я не чув такого», – сказав Дуда.

Він також наголосив, що не можна ні про що домовлятися без погодження з українським керівництвом.

«Я був би найбільш зацікавлений, щоб українська оборона отримала таку підтримку, щоб вона могла витіснити росіян зі своєї території. З усієї території Української держави, яка є міжнародно визнаною. Усі знають, що таке міжнародно визнана територія. Щоб ми могли відновити примат міжнародного права, зберегти той порядок, який був у Європі після 1989 року, який визнали всі. І який неодноразово ламала Росія. Політично міжнародно визнані кордони мають бути відновлені», – сказав Дуда.

Як повідомлялося, Макрон заявив, що дуже важливо не принижувати Росію, щоб, коли бойові дії в Україні припиняться, можна було знайти дипломатичне рішення — хоча й зазначив, що вважає рішення Путіна почати війну фундаментальною історичною помилкою. Він сказав також, що вбачає роль Франції у тому, щоб бути посередником. 

У МЗС України відповіли, що заклики не допустити приниження Росії можуть лише принизити Францію чи будь-яку іншу країну, яка закликатиме до цього.

08:38

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що якщо почнеться торгівля санкціями з Росією, це підштовхне Кремль до нових форм агресії. Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє портал Delfi. Так він відреагував на заяви Туреччини, що росія «законно» вимагає зняття санкцій в обмін на допомогу у перевезенні запасів зерна з України.

07:47

США хочуть забезпечити Україну всією необхідною зброєю, щоб протистояти росіянам. Про це повідомив радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван.

«Ми стурбовані кожним актом агресії, здійсненим росіянами, кожним дюймом української території, яку вони окупували,  руйнують, бомбардують, знищують — як у районах, де вони пересуваються, так і в районах, які вони обстрілюють ракетами здалеку. Саме тому ми так прагнемо забезпечити українців необхідним озброєнням та інструментами, щоб вони могли протистояти просуванню російських сил там, де вони можуть відштовхнути їх».

07:42

Сполучені Штати Америки відправили чергову партію причіпних гаубиць M777 в рамках пакету військової допомоги Україні для боротьби з російським вторгненням. Про це йдеться у повідомленні Пентагону на сторінці у Facebook. До повідомлення також додана фотографія однієї з гаубиць, яку вантажать у літак.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024