стрічка

Рівне: чому варто відвідати «бурштинове» місто

07 Червня 2022, 11:58
Парк історичної реконструкції «Городище Оствиця» РЕКЛАМА 1368
Парк історичної реконструкції «Городище Оствиця»

Що ми знаємо про Рівне? Обласний центр, «бурштинові війни», які за останні роки набули розголосу... Водночас це місто має багату історію, культурні надбання, різноманітні цікаві місця, які варто побачити. 

У Рівному є три вищі навчальні заклади, два театри, визначна пам’ятка дерев’яної архітектури — Успенська церква, побудована у ХVІІІ столітті, історико-краєзнавчий музей. Старе місто, автентичність якого суворо охороняється, вражає архітектурними ансамблями в середньовічному стилі.

Географічне положення і клімат

Плануючи поїздку до «бурштинової столиці», варто подивитися, якою буде погода в Рівному. Місто розташоване на північному заході України, у помірному кліматичному поясі. Тому середньорічна температура повітря в цій місцевості дещо нижча порівняно із центральними та південними регіонами країни: узимку −4 °С, улітку 18 °C.

Рівне розташоване на річці Устя, місто перетинають автомобільні шляхи Київ – Чоп, Рівне – Устилуг, Старокостянтинів – Здолбунів, Рівне – Житковичі (Білорусь).

Клімат можна охарактеризувати як помірно холодний. Часто йдуть дощі, найбільше – у червні та липні. Зими сніжні, сніговий покрив може досягати 50 см. Вітер у регіоні помірний, проте іноді бувають шквали під час снігопадів і липневих гроз.

Щоб повною мірою насолодитися поїздкою, перевірте, якою буде погода в Рівному на місяць. Тоді кліматичні сюрпризи не зіпсують мандрівку.

Туристичні локації Рівного

Туризму в Рівному приділяється багато уваги. Щороку місто відвідують більш ніж 500 тисяч мандрівників. Міська адміністрація постійно дбає про поліпшення туристичної привабливості міста. 

Гостям варто відвідати:

  • Музей бурштину. Заклад відкрили у 2010 році. Дві бурштинові кімнати, оформлені директором асоціації «Український Бурштиновий Світ» (м. Київ) Галиною Лемець, вражають. Тут зібрані найбільші злитки мінералу, ювелірні вироби, картини, одяг і взуття, оздоблені бурштином.
  • Туристично-розважальний комплекс «Таємничі підземелля Рівного», розташований на залишках садиби «На гірці» (вважається об’єктом культурної спадщини). Тут мешкали князі Любомирські, які були покровителями міста протягом майже двох сотень років. Відвідування комплексу – чудова можливість поринути в багатовікову історію Рівного.
  • Парк історичної реконструкції часів Давньої Русі «Городище Оствиця» – для тих, хто цікавиться історією та культурою слов’ян. Туристична локація облаштована на лівому березі озера Басів Кут, де розкопали давньоруське городище (X — перша половина XII ст.). Басівкутське поселення – археологічна пам’ятка всеукраїнського значення. Тепер тут можна на власні очі побачити оселі давніх українців, ремісничі майстерні, де можна спробувати себе в різних промислах, а також оборонні вали. Гості Рівного плавають по озеру на дракарі Гугнір та лоді Лада, беруть участь у давньоруських забавах, купують автентичні сувеніри на згадку.
  • Рівненський зоопарк. Близько 200 видів тварин із різних куточків світу живуть в умовах, наближених до природних. Нова локація з експозицією інтерактивних динозаврів зацікавить і дорослих, і дітей. Для жителів і гостей міста проводять заняття з іпотерапії.

Від’їжджаючи з Рівного, мандрівники надовго зберігають щасливі спогади та позитивні емоції.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024