стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 3 червня

03 Червня 2022, 22:40
Реакція світу на війну росії проти України 3 червня 2926
Реакція світу на війну росії проти України 3 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:40

Уряд Швейцарії не дозволи Німеччині та Данії передати Україні бронетранспортери Piranha III та боєприпаси швейцарського виробництва для самохідних зенітних установок Gepard.

21:08

Першого червня США офіційно оголосили, що нададуть Україні ракетні системи HIMARS з ракетами дальністю 70 кілометрів. Це суттєво посилить спроможності ЗСУ наносити удари по тилах окупантів. Утім, українська влада пообіцяла не застосовувати зброю по російській території. 

Крім цього, за даними Reuters, США готуються продати Україні чотири безпілотники MQ-1C Grey Eagle, які майже втричі потужніші за Bayraktar і мають значно більшу дальність польоту. На інфографіці — куди зможуть дістати HIMARS та Grey Eagle.

18:38

Американський гурт Metallica зібрав мільйон доларів для України. Кошти передадуть організації World Central Kitchen та ініціативі #ChefsForUkraine.

17:45

Євросоюз не включив патріарха московського кіріла у список осіб, на яких розширили санкції, через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана, – пише УП.

16:49

російську спортсменку Аліну Кабаєву внесли до списку санкцій ЄС. Туди ж потрапили дружина Дмитра Пєскова, їхні син та донька, співзасновник «Яндекса» Аркадій Волож та багато інших, – пише Україна 24.

Загалом ЄС розкрив перелік 65 осіб та 18 компаній, які потрапили під санкції проти рф.

13:23

Польща на кордоні із білоруссю побудувала вже 120 кілометрів паркану, – повідомляє заступник голови МВС Польщі Мацей Вонсик.

 

11:48

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, який розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, збирає їх через спеціальну платформу – загалом зібрані вже тисячі доказів.
 
Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі розповів прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан.
 
«Існує захищений портал. Нам потрібні різні засоби, щоб зв'язатися з будь-якою стороною конфлікту, яка має відповідну інформацію. І якщо ми це отримаємо, то зможемо проаналізувати та подивитися, яка вийде картина. Судові розгляди мають віднайти істину, переходячи від імпресіоністичних картин до зображень високої чіткості, а потім представити їх у судах. І тоді судді зроблять свою роботу, щоби вирішити, на що конкретно вказують докази», – сказав він.

Хан також зазначив, що ця платформа призначена для того, щоб допомогти Офісу прокурора зібрати усю можливу інформацію та докази, що стосуються розслідувань. 

За його словами вже зібрано тисячі доказів, і такий метод дуже важливий з точки зору встановлення контактів з жертвами та свідками, незалежно від того перебувають вони в Україні чи за її межами.

Таким чином кожен свідок, який може повідомити про факти вбивства російськими окупантами мирних жителів, варварських атак на лікарні, школи, житлові будинки, може про це написати будь-якою мовою, адже потім буде зроблено переклад.

11:09

Євросоюз остаточно затвердив шостий пакет санкцій проти росії: вони передбачають зокрема відмову країн ЄС від імпорту російської нафти протягом 6 місяців, від імпорту нафтопродуктів — протягом 8 місяців, повідомляє Суспільне.

Санкції також передбачають відключення від платіжної системи SWIFT російських «Сбербанка», Россельхозбанка» і «Московского кредитного банка».

Російським пропагандистським каналам «Россия РТР», «РТР Планета», «Россия 24», «ТВ Центр-Международный» заборонено мовити на території ЄС.

10:03

Згідно з новим опитуванням аналітичного центру GLOBSEC з Братислави, майже половина респондентів в Угорщині, Болгарії та Словаччині, як і раніше, не покладають основну відповідальність на росію як на сторону, відповідальну за війну в Україні.

Про це, як повідомляє Європейська правда, йдеться в публікації Euractiv.

Інститут GLOBSEC регулярно проводить опитування громадської думки у дев'яти країнах Центральної та Східної Європи.  Цього року питання були зосереджені на Україні. Дослідження проводилося наприкінці березня та у квітні, більш ніж через місяць після вторгнення Росії. Одним із питань питання було: «Хто, на вашу думку, відповідає за війну в Україні?»

51% словаків, 50% болгар та 48% угорців поклали відповідальність на Росію. 

Ці цифри набагато нижчі, ніж в інших країнах Центральної та Східної Європи. Латвія є наступною у рейтингу, де частка респондентів, які звинувачують Кремль у вторгненні складає 61%.

Чимало опитаних у цих трьох країнах звинуватили «Захід, який спровокував Росію»: І в Словаччині 28%, в Болгарії 26%, в Угорщині 19%.

Найбільше респондентів обрали винуватицею «Україну, яка пригнічує російськомовну частину населення» в Угорщині – 18%.

«Спотворене ставлення певних верств населення до подій в Україні у поєднанні з потенційними економічними труднощами в майбутньому може зробити ці вразливі групи потенційними мішенями для популістських та авторитарних лідерів», – підсумував аналіз GLOBSEC.

Під час переговорів щодо нафтового ембарго Угорщина очолила групу країн, стурбованих економічними наслідками заборони імпорту з росії.

07:51

Кіберкомандування, хакерський підрозділ американських військових, провело наступальні кібероперації на підтримку України, яка захищається від російського вторгнення.

Про це розповів глава командування Пол Накасоне, повідомляє Європейська правда.

Такі операції підкреслюють, наскільки важливим для адміністрації Байдена було проектування потужності в кіберпросторі — для підтримки оборони України та потенційного стримування Росії від кібератак на інфраструктуру США, оскільки Вашингтон продовжує уникати прямого залучення до бойових дій.

«Ми провели серію операцій по всьому спектру: наступальні, оборонні та інформаційні операції», – сказав генерал Пол Накасоне.

 

Прес-секретар командування відмовився розповісти про те, що пов’язано з діяльністю командування в Україні. Зазначається, що це рідкісне публічне визнання військових офіційних осіб США хакерських операцій, які часто оповиті таємницею.

07:44

На знак протесту проти вторгнення в Україну мерія Оттави ухвалила не підіймати прапор росії 12 червня – у день її незалежності.
 
Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив мер Оттави Джим Вотсон.
 

«Я відхилив запит посольства росії стосовно прапора рф мерією над Оттави у день їхньої незалежності 12 червня», – сказав Вотсон.

За його словами, він заявив російським дипломатам, що «поки російська армія не покине Україну, ми не матимемо жодних відносин з урядом рф та його незаконним вторгненням».

Підняття прапора тієї чи іншої держави над мерією Оттави на національні свята є звичною процедурою. Вже багато років 24 серпня над будівлею міської влади майорить український стяг.

06:53

Міністерство торгівлі США ввело експортні обмеження проти 71 юридичної особи з росії та Білорусі.

Про це пише Українська правда.

В опублікованому у федеральному реєстрі документі йдеться, що до Міністерство торгівлі США вносить зміни до правил експортного контролю США (EAR), додаючи 71 юридичну особу до списку осіб, які потрапили під торгові обмеження.

«Ці юридичні особи діють проти інтересів нацбезпеки та зовнішньої політики США», – йдеться у документі.

До списку, зокрема, увійшли «Центральне морське конструкторське бюро «Алмаз», «Центральне конструкторське бюро морської техніки «Рубін», «Авіаційний комплекс ім. С.В. Ільюшина», «Дослідно-конструкторське бюро імені А. С. Яковлєва».

Крім того, у список потрапили Головне управління глибоководних досліджень міністерства оборони росії, Конструкторське бюро хімічного машинобудування (КБХМ), науково-виробничий центр «Сапсан», російська телекомунікаційна компанія «Воентелеком», Російський федеральний ядерний центр – Всеросійський науково-дослідний інститут експериментальної фізики (РФЯЦ-ВНДІЕФ), що входить до складу «Росатома», «Московський інститут електромеханіки та автоматики» (МІЕА) та інші підприємства.

Зазначається, що вищезазначені організації потрапили до списку «за придбання та спроби придбання товарів зі США для підтримки російських збройних сил».

Також до переліку включено компанію «Газпром нафта шельф», Інститут проблем передачі інформації імені А. А. Харкевича РАН і ТОВ «Системи біологічного синтезу-СБС».

06:39

Оператори енергосистем країн Балтії – естонський Elering, латвійський Augstsprieguma tīkls (AST) та литовський Litgrid – уклали угоду, згідно з якою більше не купуватимуть електроенергію в рф. 
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

У повідомленні латвійської компанії зазначається, що ринок електроенергії країн Балтії з 1 червня з'єднаний тільки з Польщею та країнами Скандинавії. Однією з причин такого рішення в AST назвали проблеми з платежами: кілька банків, через які раніше переказувалися гроші до рф, тепер опинилися під санкціями. Крім того, зазначається, що держави Балтії не хочуть здійснювати платежі російським компаніям.

За повідомленням Elering, вжиті з початку червня заходи зменшать залежність енергосистем країн Балтії від резервних потужностей у рф, які задіяні в періоди пікового навантаження. Для забезпечення стабільної роботи електромережі місцеві оператори надалі будуть використовувати лише резервні потужності, розміщені в країнах Балтії та інших державах Північної Європи.

Раніше Естонія, Латвія та Литва використовували для цих цілей, зокрема, послуги російської енергокомпанії «Інтер РАТ».

Енергосистема країн Балтії збереже фізичне підключення до російської системи до остаточної синхронізації з європейською енергосистемою, що має відбутися до 2025 року.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024