стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 червня

02 Червня 2022, 23:59
Війна 6468
Війна

Триває 99 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:59

Звернення Президента України Володимира Зеленського

 23:04

Окупанти не пропускають автомобілі з товаром в Запоріжжя, повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

«У Василівці, просто на рашистському блокпості, люди були змушені викинути тонни овочів», – йдеться у дописі.

22:29

У Бердянську, який перебуває в російській окупації, за добу прогриміло понад 10 вибухів.

Про це у телеграм-каналі повідомила Бердянська міська рада.

«У місті за добу пролунало понад 10 вибухів, які було чути в різних мікрорайонах міста. Просимо мешканців міста бути обережними, і через відсутність у місті централізованого управління сиренами тривоги – бути гранично уважними, не ігнорувати можливу небезпеку», – сказано в повідомленні. 

22:10

2 червня внаслідок обстрілів армії Росії загинуло троє жителів Донецької області: двоє – в Авдіївці та один – у Старому Каравані

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

«Дев'ять людей дістали поранення», — йдеться у повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

21:48

Російські війська обстріляли кілька районів Дніпропетровщини. Є руйнування, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Росіяни обстріляли територію Покровської громади в Синельниківському районі: біля одного з населених пунктів вибухнув касетний боєприпас. На місці рятувальники знайшли близько 40 сучасних касетних боєприпасів від снаряда РСЗВ. Жертв, руйнувань немає.

З артилерії та «Ураганів» вдень обстріляли Зеленодольську громаду. Ввечері знову обстріляли й пошкодили газопровід і будинки. Даних про постраждалих немає.

21:38

Російські військові контролюють більшу частину Сєвєродонецька. 20% міста це «сіра зона». Українські військові тримають позиції на одній ділянці міста. Про це під час телемарафону заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Українським військовим вдається вибити російських окупантів з деяких вулиць. Також беруть в полон російських військових. 1 червня шість військових РФ взяли у полон. Не треба Сєвєродонецьк списувати з рахунків», — додав він.

21:12

ЗСУ звільнили 8 км окупованої території на Херсонщині, повідомили бійці з ТрО «Азов» Дніпро. ‎

21:05

У Донецькій та Луганській областях деякі міста зруйновані повністю – це Маріуполь, Волноваха, Рубіжне, Попасна, Лиман, Сєвєродонецьк.

 

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

«За нашими попередніми підрахунками, в країні зруйновано понад 350 тисяч об’єктів та мільйони квадратних метрів житлової, освітньої, медичної, спортивної інфраструктури, пошкоджено тисячі кілометрів автомобільних і залізничних шляхів, аеропорти, порти та багато іншого. Частину з цих об’єктів можна відновити, частина зруйнована вщент», – наголосив Тимошенко.Як говорить заступник керівника ОП, важка ситуація в окупованих громадах Херсонської області.

Значних руйнувань зазнали окремі громади Миколаївщини та Запоріжжя. У Харкові частина мікрорайону Північна Салтівка також повністю знищена.

19:33

По Миколаївщині нанесено масований ракетний удар із застосуванням стратегічної авіації.
Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».
«В операційній зоні сил оборони обстановка стабільно напружена. Ворог намагається утримувати оборонні рубіжі та в противагу контрнаступальним діям посилює обстріли наших позицій. Чотири крилатими ракетами противник вдарив по раніше зруйнованому залізничному мосту в районі села Трихати», – зазначають.
Також атаковано чорноморське узбережжя Миколаївської області і тилові райони позиції ЗСУ. 

18:36

Оперативна інформація Генерального Штабу Збройних Сил України 
На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні заходів щодо охорони державного кордону. Одночасно, здійснюється мінування лісових доріг, об’їзних шляхів та мостів у прикордонних з нашою державою районах. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.
На Сіверському напрямку ворог активних дій не проводив. Відзначається переміщення артилерійських та мотострілецьких підрозділів, що перебували в районах відновлення.
На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовчі заходи до ведення наступу, підрозділи поповнюють втрачене озброєння, військову техніку та матеріальні засоби. З метою зниження наступального потенціалу наших військ ворог застосовує ствольну та реактивну артилерію по позиціях Сил оборони.
На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, стримуванні дій Сил оборони. Ворог продовжує обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Циркуни, Стара Гнилиця, Перемога і Старий Салтів. Завдавав авіаційних ударів поблизу Нового.
На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на створенні умов для ведення наступу. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха, Велика Комишуваха та Гусарівка.
На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують застосування мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення.
На Лиманському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Соснового, Святогірська, Старого Каравану і Райгородка. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Студенок, Соснове і Ярова, бойові дії тривають. На цьому напрямку ворог активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби.
На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів в районах населених пунктів Устинівка та Борівське. Крім того, поблизу Борівського противник вів штурмові дії, успіху не мав.
На Бахмутському напрямку ворог вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка, бойові дії тривають.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не проводив, намагається посилити угруповання та відновити втрати озброєння та військової техніки. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі Мар’їнки. Крім того, обстріли зафіксовані в районах населених пунктів Відродження, Доломітне, Торецьк, Новобахмутовка, Авдіївка, Піски, Микільське, Вугледар та інших.
На Південнобузькому напрямку, з метою утримання рубежів оборони, російські окупанти руйнують об’єкти транспортної інфраструктури на вірогідних напрямках просування Сил оборони.
На Криворізькому напрямку ворог змушений перейти до оборони непідготовлених рубежів. Активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби. Здійснив вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Широке, Лепетиха, Шевченкове, Осокорівка, Партизанське та інших.
В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угрупування противника зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.
Ворог продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Так, за наявною інформацією, у лікувальні заклади тільки на тимчасово окупованих територіях Донецької області в період 27-28 травня 2022 року потрапили 115 поранених та 32 тіла загиблих.
У зв’язку з великими санітарними і безповоротними втратами у військових частинах та підрозділах 1-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії збройних сил російської федерації, продовжуються заходи з примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

17:58

Українська військова розвідка прогнозує, що російські окупаційні війська збільшать авіаційні та ракетні удари по об’єктах критичної інфраструктури та спробують захопити все Чорноморське узбережжя України аж до Придністров’я

17:42

Збройні сили України здобули успіхи в Миколаївській області у напрямку Каховки.

«Українським військам вдалося настільки вклинилися між російськими батальйонними групами, що в них не залишається варіантів, як відступати», — повідомляє радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів у Telegram.

17:02

Окупанти розграбували ядерні лабораторії Чорнобиля, – пише The Washington Post. 

Вкрали:

  • 98 комп'ютерів, 
  • 344 автомобілі, 
  • 1500 дозиметрів радіації, 
  • незамінний софт,
  • практично всі засоби пожежогасіння. 

16:49

Близько 800 людей ховаються під хімзаводом «Азот» у Сєвєродонецьку. Про це у коментарі CNN повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, в укриттях перебувають місцеві жителі, які відмовилися від евакуації. Є і діти.

16:41

Десятьом військовим рф повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

З 24 лютого по 31 березня 2022 року військовослужбовці нацгвардії рф під час окупації Бучі займалися розграбуванням цінностей місцевого населення. Виключно з метою особистої наживи дикуни забирали приватне майно: від спідньої білизни та одягу до великої побутової техніки.

Після звільнення територій Київської області, окупанти, відступивши до РБ, з міста Мозир пересилали награбоване в Україні майно поштовими відправленнями своїм родичам.

Наразі вирішується питання про оголошення підозрюваних у міжнародний розшук.

16:38

Ситуація на Луганщині на межі критичної – росіяни гатять на всіх напрямах одночасно. Упродовж доби ворог пошкодив 52 будинки, – повідомляє ДСНС.

16:34

Окупанти обстріляли Чернігівщину із мінометів, – повідомляє ОК «Північ».

16:27

Ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак отримав вирок – 10 років за ґратами, – повідомляє СБУ.

Суд визнав його винним у вимаганні та одержанні багатомільйонного хабаря.

Він вимагав $1,1 мільйона від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

15:07

ЗМІ пишуть про вибухи в районі порту окупованого росіянами Бердянська.

15:06

Окупанти розстрілюють українських волонтерів та чиновників у Маріуполі через відмову співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою, –повідомляють у міськраді з посиланням на мера Вадима Бойченка.

13:20

На Херсонщині окупанти не дають вивезти «зеленим коридором» жодної дитини. Зокрема, йдеться і про інтернати області, – повідомляє голова ОВА Геннадій Лагута.

12:40

Очільник Луганської обласної держадміністрації Сергій Гайдай повідомив, що із декількох вулиць Сєвєродонецька вдалося посунути окупаційні війська.

11:40

Із дна Київського моря підняли збитий російський гелікоптер, який летів на Київ у перші дні війни. Як зазначили в ОК «Північ», екіпаж гвинтокрила «вже з'їли риби».

10:45

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 30850 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1363 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3354 (+11) од,
  • артилерійських систем – 661 (+2) од,
  • РСЗВ – 207 (+0) од,
  • засоби ППО – 95 (+1) од,
  • літаків – 210 (+2) од,
  • гелікоптерів – 175 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 521 (+2),
  • крилаті ракети – 120 (+0),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2325 (+35) од,
  • спеціальна техніка – 51 (+2).

 

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку. 

10:05

Росія взяла під свій контроль більшу частину Сєвєродонецька, і перш ніж переходити до подальших наступальних дій, російським військам знадобиться пауза.

Це може призвести до втрати частини набраного за останній тиждень імпульсу — британська розвідка.

10:04

На Херсонщині окупанти приходять до місцевих та намагаються найнятися на збір полуниць, адже у самих із забезпеченням скрутні справи.

Пропонують свої послуги за 50 гривень (не рублів) за годину - повідомляє ОК «Південь».

9:42

Українські війська утримують під контролем промзону Сєвєродонецька у Луганській області.

Росіяни обстріляли «Азот»: влучили в один із адміністративних корпусів та склад, де зберігався метанол.

9:34

Унаслідок ракетних ударів по Львівщині пошкоджена залізнична інфраструктура у Стрийському та Самбірському районах, повідомив керівник ОВА Козицький. В них влучили чотири крилаті ракети, які випустили з акваторію Чорного моря.

9:05

2 червня, армія РФ знову обстріляла Слов’янськ. Руйнувань зазнав приватний сектор на околиці міста, повідомив начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

Він додав, що через перебиту високовольтну лінію  місто знову без електропостачання.

8:56

Уночі армія РФ завдала ракетних ударів по Сумщині: щонайменше троє людей поранені, повідомив керівник ОВА Живицький. Один будинок повністю зруйнований, ще кілька пошкоджені.

8:50

У Сєвєродонецьку російські війська продовжують штурмові дії, вели безуспішний штурм у напрямку Бобрового та Устинівки, за добу в Луганській області пошкоджено 52 будинки.

Про це пише Українська правда.

За останню добу у Луганській області пошкоджено ще 52 будинки. Тобто ще понад 50 сімей, а з урахуванням багатоповерхівок – значно більше, залишилися без даху, зазначив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, «50-60 будинків область втрачає щодня», а в селах і селищах, які штурмують росіяни, «житло вигорає вулицями».

За 1 червня російські війська пошкодили у Гірському 16 будинків, в Лисичанську – 15, у Врубівці – дев’ять, у Сєвєродонецьку – шість, Новодружеську – чотири, Миколаївці – два.

У Сєвєродонецьку противник продовжує вести штурмові дії. За підтримки мінометів проводив безуспішний штурм у напрямку населених пунктів Боброве та Устинівка.

 

За минулу добу відбито тринадцять атак ворога, знищено два танки, шість артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та чотири ворожих автомобілі. Підрозділи протиповітряної оборони збили сім БПлА типу «Орлан-10».

8:19

Унаcлідок обстрілу Київського району Харкова вночі сталася пожежа у школі, горіло приміщення бібліотеки. Під час гасіння пожежі рятувальники знайшли тіло жінки, чотирьох людей врятували, повідомляють в обласному управлінні ДСНС.

7:16

Оперативна інформація станом на 06:00 02.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася дев’яносто дев’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках триває переоснащення окремих підрозділів збройних сил республіки білорусь сучасними зразками озброєння та військової техніки. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни. 

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Триває доукомплектування озброєнням та військовою технікою підрозділів противника, які зазнали втрат під час бойових дій на території України.

З території російської федерації ворог обстріляв з мінометів населені пункти Середина-Буда, Прогрес Сумської області та Леонівка Чернігівської області.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснив обстріли позицій Сил оборони із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Михайлівка, Прудянка та Верхній Салтів.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосередив на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Довгеньке, Курулька, Вірнопілля та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневе ураження позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. 

На Лиманському напрямку ворог вів бойові дії у напрямку населеного пункту Райгородок, зазнав втрат та відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк. За підтримки вогню мінометів проводив штурм у напрямку населених пунктів Боброве та Устинівка, успіху не має. 

На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в населеному пункті Комишуваха з метою взяття під контроль міста, має частковий успіх, бої тривають. Вів штурм у напрямках населених пунктів Нагірне та Білогорівка, у результаті завданого вогневого нашими підрозділами ураження відійшов. 

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Обстрілював українські війська з артилерії та мінометів в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Успенівка, Вугледар, Новосілка і Оріхів. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог продовжує інженерне обладнання зайнятих рубежів. Здійснює поповнення запасів. 

На Південнобузькому напрямку окупанти збільшили кількість обстрілів наших позицій. Також обстрілювали з мінометів та ствольної артилерії населені пункти Шевченкове, Трудолюбівка, Луч, Степова Долина та Широке. Ворог завдав авіаційних ударів вертольотами Мі-24 в районах Новогригорівки та Олександрівки.

Російські окупанти, щоб виправдати руйнування ними цивільних об’єктів, продовжують інформаційні вкиди про нібито розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та дитячих садках.

На Бессарабському напрямку суттєвих змін в діяльності підрозділів  противника не відзначено.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі чорноморського флоту російської федерації продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку. Противник продовжує здійснювати заходи з блокування цивільного судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Противник продовжує використовувати мережу цивільних лікувальних закладів на тимчасово окупованих територіях для лікування поранених.  

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито тринадцять атак ворога, знищено два танки, шість артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та чотири ворожих автомобілі. Підрозділи протиповітряної оборони збили сім БПлА типу «Орлан-10». 

Безпілотні літальні апарати ворог продовжує втрачати на всіх напрямках. Противник вже задіює безпілотники навіть МЧС російської федерації.

6:39

Збройні сили України на Півдні вразили два російських десантних катери у Дніпровсько-Бузькому лимані. Також протягом доби вони ліквідували 21 російського військового.

6:02

В Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

5:49

В Одесі пролунав вибух.

5:39

В Чорному морі кількість ворожих кораблів, що загрожують ракетними ударами, зросла з двох до трьох.

0:32

Незадовго до оголошення повітряної тривоги у Харківській області харків'яни чули два вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. 

0:29

Головне зі звернення Президента:

Щороку 1 червня ми відзначаємо День захисту дітей. Особливий день, коли дорослі приділяють спеціальну увагу питанням прав дітей, безпеки й розвитку наших діточок. Але з 24 лютого в нашій країні змінилося все. І буквально кожен день тепер – це для нас день захисту. Захисту всіх наших людей, дітей, нашого майбутнього. Захисту вільної країни, у якій кожна дитина зможе, коли виросте, жити таким життям, яким вона захоче. Без примусу й пригноблення.

За 98 днів вторгнення Росії внаслідок ударів окупантів постраждали 689 дітей. І це тільки ті, про кого ми знаємо. У нас поки що немає всієї інформації з території, яка зараз залишається окупованою. Але з того, що відомо на сьогодні, – 446 дітей поранені, 243 дитинки загинули. Ще 139 зникли безвісти.

Людська свідомість погано сприймає великі числа. Що більше число, то складніше людині усвідомити, що за ним стоїть. Зруйновані родини. Маленькі особистості, які навіть не встигли побачити, що таке життя.

Маленький Денис із Житомирської області, із села Малинівка, який загинув разом з усією родиною, коли російський літак скинув бомби на село. Денису не було й двох років.

Степан із села Нові Петрівці Київської області. Йому й трьох років не було, коли російський снаряд ударив по подвір'ю будинку. Малий отримав смертельні поранення.

Аня з Бучі Київської області, їй було 14 років. Вона була вбита, коли російські військові обстріляли мікроавтобус на дорозі. Люди просто намагалися врятуватися. Аня була в тій машині разом з мамою та бабусею. Загинули вони всі.

Поліна, їй і двох років не було. Російський танк ударив по будинку в Бородянці. Звичайний житловий будинок. Пряме влучання. Поліна загинула.

Аріна, Миколаївська область. 5 березня дістала осколкових поранень внаслідок артилерійського обстрілу, окупанти били по звичайному житловому сектору. Вона померла в лікарні. Зараз, у червні, Аріні могло б виповнитися 4 роки.

Святослав з Одеси, йому було 15 років. Був убитий ракетним ударом Росії по гуртожитку. Це сталося 2 травня. Його тіло дістали з-під уламків будинку.

Аліса з Охтирки Сумської області. 7 років дитині. Загинула на другий день повномасштабної війни внаслідок російського артилерійського обстрілу. Окупанти били просто по житлових будинках.

Микита з міста Ізюма, Харківська область. Йому було три роки. У ніч на 3 березня був убитий внаслідок російського авіаудару по місту. Загалом тієї ночі загинули дев'ять людей.

Дві сестри – Варвара й Поліна з Маріуполя. Варварі було 14 років, а Поліні – 11. Вони загинули внаслідок російського обстрілу житлового будинку.

Я назвав зараз тільки десятьох діток зі списку двохсот сорока трьох. І це не просто цифри. Кожен рядок – це окремий світ, який був знищений армією Росії. У цьому переліку є й ті, про кого взагалі нічого невідомо, навіть імʼя... 243 дитини! Вічна пам'ять кожному й кожній, чиє життя було забране російською війною проти нас, проти українців, проти України. 

Близько 12 мільйонів наших громадян були змушені покинути свої домівки через війну. Понад 5 мільйонів поїхали за кордон. І абсолютна більшість із них – це жінки з дітьми. Зробимо все для того, щоб вони могли повернутися в Україну, додому.

Росія проводить і послідовну злочинну політику депортації наших людей. Силою вивозить і дорослих, і дітей. Загалом зараз вивезено понад 200 тисяч українських дітей. Це й сироти з дитячих будинків. І діти з батьками. І діти, розлучені зі своїми родинами. Мета цієї злочинної політики – не просто вкрасти людей, а зробити так, щоб депортовані забули про Україну й не могли повернутися.

Але маємо знайти відповідь і на цей виклик. А також забезпечити, щоб усі, хто вбивав, катував чи депортував українців, відповів за свої дії. Невідворотність покарання – це той принцип, якого Україна точно навчить Росію. 

Підписав сьогодні два нові укази про нагородження наших героїв. 380 учасників бойових дій відзначені нагородами. Загалом від початку повномасштабної війни вже 17 тисяч 86 захисників і захисниць України отримали ордени та інші нагороди.

0:11

Маємо уточнену інформацію щодо постраждалих у Стрийському районі
На цей момент відомо, що поранені 5 людей. Їхній стан медики оцінюють як легкий або середньої важкості. Загрози життям нема.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024