стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 31 травня

31 Травня 2022, 21:01
Ембарго ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2969
Ембарго

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

21:01

Усі великі країни Європейського союзу, крім Італії, проти надання Україні статусу кандидата на вступ — про це заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі на пресконференції після саміту ЄС.

20:20

США нададуть Україні РСЗВ, здатні вражати цілі на відстані у понад 64 км — WSJ 

У реактивних систем залпового вогню, які адміністрація Байдена планує надати, дальність дії приблизно вдвічі більша, ніж у гаубиць M777, вже наданих Україні, повідомляє The Wall Street Journal. 

Мета РСЗВ полягає в тому, щоб посилити вогневу міць України проти російських військ, що вторглися на Донбас, не дозволяючи Києву розширити війну в глиб території Росії. 

Один чиновник сказав, що вони можуть прибути до України протягом кількох тижнів. Навчання їх використання почнеться швидко і займе щонайменше 10 днів. Очікується, що адміністрація оголосить про своє рішення цього тижня.

19:57

Адміністрація президента США планує надати Україні ракетні системи залпового вогню, здатні вражати цілі на відстані понад 64 кілометри.

Як повідомляє «Європейська правда», про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

У РСЗВ, яку США планують відправити, дальність дії приблизно вдвічі більша, ніж у гаубиць M777, вже наданих Україні.

Минулого тижня офіційні особи США заявили, що Білий дім близький до рішення про те, які системи надати Києву, але не назвали конкретної зброї, яка буде відправлена.

У понеділок увечері офіційні особи заявили, що мета відправлення реактивної системи залпового вогню — або GMLRS — полягає в тому, щоб посилити вогневу міць України проти російських військ, що вторглися на Донбас, не дозволяючи Києву розширити війну в глиб території Росії.

РСЗВ, що розглядаються для постачання, мають набагато меншу дальність дії, ніж армійська тактична ракетна система, яка може долати відстань майже у 300 км і яку адміністрація США не включає до свого наступного пакета озброєнь для України.

Невідомо скільки систем GMLRS поставлять США. Один чиновник сказав, що вони можуть прибути до України протягом кількох тижнів. Навчання їх використання почнеться швидко і займе щонайменше 10 днів.

Ракети будуть встановлені на колісній пусковій установці, яка називається High Mobility Artillery Rocket System.

19:40

Після довгих суперечок Євросоюз таки ухвалив політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти росії. Щоправда, воно містить певні винятки для країн, які із самого початку блокували заборону на імпорт російських енергоносіїв.

19:07

Шостий пакет санкцій Європейського союзу передбачає обмеження щодо десятків російських олігархів.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон після саміту ЄС, пише «Європейська правда».

Ми прийняли рішення щодо шостого пакету санкцій, який надзвичайно важливий, оскільки він дозволяє ввести санкції проти 80 олігархів, щодо трьох телеканалів, відключити від SWIFT головний російський банк «Сбербанк» і ввести обмеження на нафту, - сказав Макрон.

За його словами, очікується, що до кінця року ЄС відмовиться від 92% російської нафти, що імпортується.

18:31

Президент Європейської ради Шарль Мішель вважає, що процес схвалення шостого санкційного пакета проти росії завершиться в середу або четвер.

Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у Брюсселі, пише «Європейська правда».

Юридичний текст було представлено, і процедура затвердження починається завтра. Текст буде розісланий завтра і затверджений завтра ввечері або післязавтра. Це питання годин, - сказав Мішель.

Лідери ЄС на саміті ухвалили політичне про запровадження нафтового ембарго проти Росії. 

Шостий пакет санкцій включатиме заборону на імпорт нафти з рф з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань.

Навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для рф, бо відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% – до кінця року.

18:25

Словаччина офіційно приєдналася до об'єднаної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних на території України.

Про це повідомив речник Генеральної прокуратури Словаччини Далібор Складан, пише «Європейська правда» із посиланням на Aktuality.

Складан повідомив, що це сталося 30 і 31 травня в штаб-квартирі Євроюсту в Гаазі під час координаційної зустрічі між представниками Литви, Польщі, України, Естонії, Латвії, Словацької Республіки та Міжнародного кримінального суду.

У Словаччині була сформована команда спеціалістів, яка складається з чотирьох прокурорів та 25 поліцейських.

 

Приєднання до спільної слідчої групи є закономірним результатом поточної допоміжної діяльності керівництва Словацької генпрокуратури та означає офіційне залучення Словацької Республіки до розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні, – сказав Йозеф Кандера, перший заступник генпрокурора.

Складан зазначив, що метою зустрічі було підписання поправок до Угоди про спільну слідчу групу, укладеної між Литвою, Польщею та Україною, яка набула чинності в березні. Через місяць до спільної слідчої групи приєднався Міжнародний кримінальний суд. Крім Словаччини, є ще Латвія та Естонія.

18:14

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що Німеччина обговорює з Грецією передачу їй бойових машин піхоти для того, щоб Греція могла передати свої Україні та отримати заміну.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав 31 травня на брифінгу у Брюсселі. 

Канцлер зазначив, що Німеччина планує продовжити надавати Україні підтримку зброєю, у тому числі - шляхом надання заміни іншим союзникам, які передають своє озброєння Україні. 

"Сьогодні я говорив з прем’єр-міністром Греції, і ми домовилися про схожу угоду з грецькою стороною: ми передамо їм на заміну німецькі бойові машини піхоти. Деталі цієї угоди будуть обговорені міністрами оборони", - розповів Олаф Шольц. 

18:07

У Гаазі зібралась зустріч щодо воєнних злочинів росії у війні проти України — Associated Press. Серед учасників зустрічі — генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Її офіс уже порушив понад 8000 кримінальних справ, пов'язаних з війною, і виявив понад 500 підозрюваних, зокрема російських міністрів, воєначальників і пропагандистів.

17:57

Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення передати Україні ракетні системи, які зможуть вражати цілі на відстані понад 64 кілометри, повдомляє Бабель. Дальність дії нових систем майже вдвічі більша, аніж уже в переданих гаубицях М777. 

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що Україна не отримає ракетних систем, які можуть вражати цілі в росії. Чиновники з Пентагону пояснили виданню, що поки що Україна отримає лише ракети дальністю 70 кілометрів, а не близько 300. Системи та ракети прибудуть до України протягом кількох тижнів, а навчання військових займе до 10 днів

17:00

Нові санкції ЄС проти росії. Голова Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що лідери країн ЄС домовилися про часткову заборону на імпорт російської нафти в межах шостого пакета санкцій проти рф.

Також передбачено:

  • відключення від SWIFT найбільшого російського банку "Сбербанк",
  • заборону ще трьох російських державних мовників,
  • накладення санкцій на осіб, відповідальних за військові злочини в Україні.

16: 58

Президентка Словаччини Зузана Чапутова приїхала з візитом в Україну. Вона відвідала зруйновані російськими військами Ірпінь і Бородянку та зустрілася з Зеленським.

16:20

Канада ввела санкції проти 22 російських фізичних осіб та 4 компаній. Серед тих, хто потрапив до списку є й Аліна Кабаєва

16:02

Федеральний міністр економіки Німеччини Роберт Габек розкритикував прем’єра Угорщини Віктора Орбана за його дії під час спроб ЄС домовитися про шостий пакет санкцій проти РФ з нафтовим ембарго.

14:44

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що хотів би усунення від влади російського президента владіміра путіна.

Про це він сказав в ефірі Sky News, повідомляє Європейська правда з посиланням на Dziennik.pl.

Якщо Європа і вільний світ програють цю битву, програють цю війну, ми більше не будемо в безпеці, оскільки ми завжди будемо під загрозою і шантажем з боку Путіна. Звичайно, ми хотіли б, щоб його повністю усунули (від влади), але він представляє грубу силу, а Росія є наддержавою, і якщо врешті Україна виживе як суверенна держава, це наша єдина мета і причина, чому ми підтримуємо Україну всіма можливими шляхами, це буде наша перемога, - сказав Моравецький.

13:07

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо вважає, що після шостого пакета санкцій проти рф ЄС має взяти паузу в запровадженні нових обмежень.

Про це він сказав у вівторок перед початком зустрічі в рамках дводенного саміту ЄС, повідомляє Європейська правда.

«З точки зору Бельгії останній пакет є великим кроком вперед, і я думаю, поки ми повинні взяти паузу. Дайте запрацювати цьому пакету. Вплив нафтового ембарго на Росію значно більший, ніж у випадку газу. Щодо газу шлях значно складніший», – сказав де Кроо, відповідаючи на запитання щодо можливого сьомого пакета санкцій і ймовірної заборони російського газу.

«Тому це важливий крок. Давайте зупинимось на хвилину і подивимось на вплив», – додав він, зазначивши, що запровадження нафтового ембарго стало перемогою для всього ЄС, у яку ніхто не вірив.

11:52

Європейський Союз не буде обговорювати газове ембарго в рамках наступного пакета санкцій проти росії за війну проти України.

Про це, як пише Європейська правда, заявив у вівторок канцлер Австрії Карл Негаммер, прибувши на другий день саміту лідерів Євросоюзу в Брюсселі.

«Вчора було чітко зрозуміло, і сьогодні я знову скажу: газове ембарго не буде темою. Олаф Шольц також чітко заявив про це», – сказав він журналістам.

«Газ – це зовсім інше, ніж нафта, коли йдеться про безпеку постачання. Російську нафту набагато простіше компенсувати… Газ – це зовсім інше, тому газове ембарго не буде питанням в наступному пакеті санкцій», – додав він.

11:35

Лідери Європейського Союзу розглянуть на своєму наступному саміті, запланованому на червень, заявку України на членство у ЄС, повідомляє Бабель.

09:58

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що в шостому пакеті санкцій буде також відключення від SWIFT найбільшого російського банку – Сбербанку.

Про це вона сказала на пресконференції після саміту ЄС, повідомляє Європейська правда.

«Я хочу відзначити, що інші елементи у пакеті також важливі. Це десфівтизація Сбербанку. Сбербанк – це найбільший російський банк- з часткою у 37%. Тому це добре, що нині ми десвіфтизуємо Сбербанк», – сказала фон дер Ляєн.

«Маємо також заборону на страхування і перестрахування російських кораблів європейськими компаніями. Заборону на надання російським компаніям різного роду бізнес-послуг і, що дуже важливо, зупинка трансляції у ЄС ще трьох російських державних ЗМІ, які широко поширюють дезінформацію, свідками якої ми були в останні тижні і місяці», – додала президентка Єврокомісії.

 

Крім того, як додав президент Європейської ради Шарль Мішель, ЄС розширить санкційний перелік осіб на тих, хто відповідальний за воєнні злочини в Україні.

4:16

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна закликала провести «прозоре розслідування» загибелі французького журналіста Фредеріка Лакларка-Імоффа в Луганській області, пише Суспільне з посиланням на французький телеканал BFM TV.

«Був убитий журналіст, який виконував свою роботу… Нам потрібна преса, щоб інформувати нас», – наголосила Колонна і додала, що розслідування має бути здійснене українськими правоохоронцями, але МЗС Франції буде відстежувати його та інші подібні випадки.

30 травня керівник обласної військової адміністрації Луганщини Сергій Гайдай повідомив, що військові рф обстріляли авто, яке їхало забирати 10 людей з Луганщини. У результаті загинув французький журналіст Фредерік Леклерк Імофф, який робив матеріал про евакуацію.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття родині загиблого журналіста.

«Трохи більше місяця тому я дав інтервʼю саме цьому телеканалу. Це було моє перше інтервʼю представникам медіа Франції за час повномасштабної війни. Мої щирі співчуття колегам і рідним Фредеріка. Він став 32-им медійником, який загинув після 24 лютого», – зазначив Зеленський у вечірньому зверненні 30 травня.

2:09

Європейський Союз у межах ініціативи «Великої сімки» з допомоги Україні готовий виділити 9 мільярдів євро. Про це повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Сильна й конкретна підтримка відбудови України», – написав він.

01:57

Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті 30 травня погодили шостий пакет санкцій проти росії, пише Суспільне з посиланням на повідомлення голови Європейської ради Шарль Мішель.

За його словами, погоджений санкційний пакет передбачає:

  • Обмеження на понад дві треті імпорту нафти з росії, що «відрізає суттєве джерело фінансування її воєнної машини»
  • Відключення найбільшого російського банку – «Сбербанка» – від SWIFT
  • Блокування трансляції трьох державних мовників росії в ЄС
  • Розширення списку російських підсанкційних осіб, відповідальних за воєнні злочини в Україні

Як і повідомляли раніше ЗМІ, з пакету санкцій зникла заборона на купівлю нерухомості в ЄС для російських осіб.

Коментар