стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 травня

24 Травня 2022, 23:30
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 травня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7219
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 травня

Україна 90 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:30

Головне зі звернення Президента

Завершився вже третій місяць нашої оборони. Це великий термін. Термін, якого не передбачали провідні розвідки світу. Цього навіть не допускали наші вороги. І це те, що спонукає світ зовсім по-іншому дивитися на нашу землю, на Україну. Це три місяці воєнних злочинів російських окупантів. Три місяці їхніх ударів, руйнувань, блокади. І три місяці масових подвигів наших людей, які захищають свою власну землю, свою власну країну.

15 тисяч 227 українців і українок відзначені державними нагородами. З них 12 тисяч 550 військовослужбовців Збройних Сил України. 1801 воїн Нацгвардії. 205 прикордонників. 182 поліцейських. 167 працівників Служби безпеки України. 138 представників Державної служби з надзвичайних ситуацій. 99 воїнів Головного управління розвідки. 38 працівників Держспецзвʼязку. А ще – працівники Управління держохорони, Служби зовнішньої розвідки, НАБУ, ДБР і Служби судової охорони, які також зробили внесок у нашу оборону. 155 українцям присвоєно звання Героя України, з них 75 – посмертно. 1016 населених пунктів України вже деокуповано.

Сьогодні з Росії прозвучала чергова абсолютно неадекватна заява про те, що вони нібито спеціально «пригальмовують» наступальні дії. Що ж, після трьох місяців пошуку пояснення, чому їм не вдалося зламати Україну за три дні, вони не придумали нічого кращого, ніж стверджувати, що буцімто так і планували.

Майже 30 тисяч убитих російських солдатів. Понад 200 збитих літаків. Тисячі втрачених російських танків, бронемашин та іншої їхньої техніки. Майже повністю витрачений російський боєзапас ракет. І це вони хочуть перекрити брехнею про те, що нібито воюють не на повну силу? Жалюгідно. І настане час, коли вони самі це визнають.

Зараз на Донбасі ситуація вкрай складна. Фактично туди для наступу кинута вся потуга російської армії, яка в них ще залишилася. Лиман, Попасна, Сєвєродонецьк, Слов'янськ – окупанти хочуть зруйнувати там усе.

Я вдячний усім партнерам України, які допомагають. Але наголошую знову й знову: що довше триває ця війна, то більшою буде ціна захисту свободи не тільки для України, а й для всього вільного світу. Тому постачання Україні важкої зброї – реактивних систем залпового вогню, танків, протикорабельної та іншої зброї – це найкраща інвестиція у збереження стабільності в світі й у недопущення багатьох жорстких криз, які Росія ще планує чи вже спровокувала.

Продовжуємо працювати над тим, щоб Україна після цієї війни отримала надійні гарантії безпеки. Зокрема, створена міжнародна консультативна група на чолі з Єрмаком та екс-генсекретарем НАТО Расмуссеном. До складу групи увійдуть провідні фахівці у сферах безпеки й оборони, дипломатії. Їхнє завдання – виробити такий формат гарантій, який справді працюватиме.

Говорив сьогодні з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Наприкінці травня відбудеться важливе засідання Європейської ради, присвячене питанням допомоги Україні. Тож скоординували позиції. Зокрема й щодо посилення санкцій проти Росії.

Також говорив з Премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Передусім про оборонну підтримку України. Про подальшу політичну взаємодію й надання нашій державі всього обсягу допомоги, зокрема фінансової, яка так необхідна, щоб подолати окупантів.

Провів нараду з керівниками й керівницями кримського напрямку нашої політики. Зокрема з Тамілою Ташевою, постійним представником Президента України в Автономній Республіці Крим.

Вдячний усім нашим військовим, розвідникам, прикордонникам, саперам, рятувальникам, лікарям, медичним сестричкам, поліцейським, нацгвардійцям, звʼязківцям, дипломатам, волонтерам, журналістам, усім працівникам транспорту, Укрзалізниці, енергетики. Усім, хто забезпечує логістику. Усім, хто організовує евакуацію. Усім, хто відновлює життя на звільненій території. Усім, хто продовжує навчати школярів, навчати студентів. Кожному й кожній, хто зберігає бізнес, а отже, робочі місця для наших громадян. Усім, хто працює, рятує, допомагає й просуває українські інтереси у світі. Я вдячний усім, хто 24 лютого вирішив бути з Україною.

22:12

Збройні сили України мають сили для того, щоб звільнити Херсон.

Про це розповів генерал-майор Дмитро Марченко, який на початку повномасштабної військової агресії рф командував обороною Миколаєва.

Недоліком є те, що за час окупації рашисти змогли обладнати оборонні позиції в місті та околицях. Тому, аби операція з визволення Херсона була успішною треба проти роти російських військових висувати цілий батальйон наших сил. Херсон буде деокуповано, це питання часу.

21:39

На Донецькому і Луганському напрямках бійці Об'єднаних сил відбили 9 ворожих атак, на 6 локаціях тривають бої, українські військові знищили 38 одиниць техніки окупантів.

21:11

1 ракета влучила по Синельниківському району на Дніпропетровщині сьогодні вдень. Загиблих та постраждалих немає, — повідомив глава ДОР Микола Лукашук. 

У Криворізькому районі окупанти з «Градів» та мінометів обстрілювали кордони області.

20:51

Оперативно-тактичне угруповання "Схід"

Рашисти безуспішно здійснили 3 атаки, в наслідок чого втрати ворога складають: особового складу – до 180, танків – 2, БМП – 5, БТР – 3, артилерійських систем – 3, мінометів – 3, БПЛА – 3.

20:24

У Міністерстві оборони України заявили, що Росія готується до довготривалої військової операції в Україні.

19:55

Українські військові залишили Світлодарськ на Донеччині, яке було оточене з трьох сторін, аби зайняти більш вигідні позиції та перегрупуватись, повідомив керівник ОВА Кириленко. 

Місто тимчасово перебуває під окупацією російських військових. За словами Кириленка, там залишилося приблизно дев’ять тисяч цивільних.

19:18

В окупованому Світлодарську Донецької області залишаються орієнтовно 10 тисяч цивільних. До окупації виїхали приблизно 30% жителів.

19:07

У Запорізькій області окупанти знову захопили в полон голову Кирилівської громади Івана Малєєва. Він уже був у полоні у квітні, але його звільнили. Також росіяни затримали його заступника Ігоря Коробку.

18:59

Прокуратура заочно повідомила про підозру заступнику мера Маріуполя — за співпрацю з російськими окупантами.

Депутат міської ради тимчасово окупованого Маріуполя добровільно погодився співпрацювати із росіянами та обійняв посаду «заступника голови адміністрації міста Маріуполя». На цій посаді він відповідає за фінансово-бюджетні питання, зокрема за виплати зарплат, фінансові розрахунки, закупівлі товарів і послуг. Свою діяльність він координує з так званим казначейством «днр». Також він вербує мешканців Маріуполя, щоб вони брали участь у формуванні окупаційної влади.

18:30

Оперативна інформація станом на 18.00 24.05.2022 щодо російського вторгнення.

Триває дев’яноста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На Донецькому напрямку ворог продовжує ведення активних наступальних дій, намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог продовжує вживати заходів з прикриття ділянки українсько-російського кордону та обладнання опорних пунктів на території Брянської області. Агресор завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури у Сумській області.

На Слобожанському напрямку підрозділи противника зосередили основні зусилля на утриманні зайнятих позицій.

На Харківському та Слов’янському напрямках ворог активних дій не проводив, вів розвідку та проводив заходи по створенню сприятливих умов для відновлення наступу. Здійснив артилерійський обстріл підрозділів Сил оборони в районі населеного пункту Циркуни. Також противник провів розвідку боєм в районі населеного пункту Пасіка, зазнав втрат і  відійшов.

На Донецькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Краматорськ, Лиман та Слов’янськ.

На Лиманському напрямку противник активізував ведення бойових дій. За підтримки артилерії та авіації, веде наступ у напрямку населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник наступає в районах населених пунктів Липове та Білогорівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснювали удари штурмовою та армійською авіацією. Водночас, противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски і Мар’їнка.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не проводив. Обстрілював наші війська з мінометів, реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та вів контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Миколаївка. Проводив заходи інженерного та логістичного забезпечення своїх військ.

На тимчасово окупованій території АР Крим противник формує резервні підрозділи для ведення бойових дій на території України.

Окупанти продовжують порушувати права громадян України на тимчасово зайнятих територіях - перешкоджають вільному пересуванню та створюють штучні умови для розвитку гуманітарної кризи.

18:29

Голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута заявив, що територію області залишило 50% населення, оскільки люди не хочуть жити в окупації.

18:25

ДБР на Донеччині повідомило про підозру заступниці виправної колонії, яка агітувала підлеглих зрадити Україну 

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у державній зраді заступниці начальника однієї з виправних колоній Донеччини. Жінка перейшла на бік окупанта та агітувала своїх підлеглих зрадити Україну. Відтепер вона буде довго осмислювати свої дії з іншого боку ґрат. 

Встановлено, що після окупації рф одного з населених пунктів Донеччини заступниця начальника виправної колонії зрадила державі та почала співпрацювати з ворогом. Жінка добровільно обійняла посаду у так званій «государственной службе исполнения наказаний министерства юстиции «ДНР»». Крім того, працюючи на окупаційну владу рф, підозрювана підшукувала «серед своїх» однодумців та агітувала співпрацювати з ворогом. 

 Їй повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

17:48

Російські війська у вівторок обстріляли місто Слов'янськ Донецької області касетними снарядами, на щастя, ніхто не постраждав.

17:01

Українські військові ліквідували відставного генерал-майора військово-повітряних сил росії Канамата Боташева.

16:34

В Ізюмі розташовані понад 20 тисяч військових рф, які намагаються наступати на Слов’янськ.

16:33

Армія рф зайшла у місто Світлодарськ у Донецькій області. Там вже вивісили російські прапори. «Зараз вивішують свою ганчірку на адміністративній будівлі», — повідомив начальник Світлодарської військової адміністрації Сергій Гошко. Він додав, що великої кількості російських військ у місті немає. Окупанти ходять по вулицях і перевіряють документи у місцевих.

15:57

Сєвєродонецьк на Луганщині повністю під контролем української влади, ЗСУ тримають оборону.

15:40

Велика Британія не планує відправляти військові кораблі Королівського флоту в Чорне море, щоб допомогти експортувати продовольство з України — про це заявив речник уряду.

15:33

Російські окупанти вранці 24 травня обстріляли об'єднання «Азот» у Сєверодонецьку, загинули 4 людини.

15:17

Станом на сьогодні, 24 травня, для висвітлення подій в районах проведення бойових дій та інформування про воєнні злочини російської федерації в Україні Міністерство оборони акредитувало 8 тис. 727 представників вітчизняних та іноземних ЗМІ.

15:11

На Миколаївщині за останню добу 15 людей отримали поранення через обстріли російських військ.

14:38

російські військові авіаційними нальотами, ракетними ударами та артилерійськими обстрілами минулої доби зруйнували 80 цивільних об’єктів у Луганській і Донецькій областях.

13:54

«Тут з 450 залишиться людей 200, які будуть просто за гроші сидіти», – бойовики так званої ЛНР про нюанси російської «мобілізації». 

В перехопленій Головним управлінням розвідки розмові двоє бойовиків «ЛНР» обговорюють систему «мобілізації», які застосовують в окупованій частині Луганської області. Чоловіків примушують складати присягу і відправляють на війну проти України. Тих, хто відмовляється, залякують кримінальною відповідальністю: «Це не обговорюється. По етапу підете. Там будуть судити по цивільному кодексу, що ти відкосив від мобілізації. Тобто, якщо ти з… (втечеш) зараз і якщо тебе приймуть, то тебе не по трибуналу є… (судитимуть), а ти по цивільному кримінальному кодексу підеш».

Надалі мова йде про те, що російське командування не відпускає «ЛНРівців» на ротацію, оскільки розуміє, що більшість одразу ж втече: «Нас сюди кинули й бояться, що якщо хоча б на тиждень додому у звільнення, тут з 450 залишиться людей 200, які будуть просто за гроші сидіти».

13:41

Ракетного удару зазнала Харківщина. Пошкоджено залізничну підстанцію міста Мерефа, – повідомив нардеп Дмитро Макіш.

Удар нанесений ракетами класу Іскандер, випущеними з території Білгородської області.

Жертв немає, постраждалі від госпіталізації відмовилися.

13:27

Наслідки обстрілу на Донеччині:

Під вогнем опинилися 14 населених пунктів, є загиблі та поранені. Зруйновано 40 цивільних об'єктів.

13:19

Опитування Київського міжнародного інституту соціології свідчить, що 82% українців не готові пожертвувати деякими територіями України заради миру.

«Для 82% респондентів жодні територіальні поступки не є припустимим. Лише 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій», — йдеться в опитуванні. 

13:17

ЗМІ пишуть про вибухи на Дніпропетровщині та Харківщині. У більшій частині країни нині лунає повітряна тривога.

12:57

Окупанти викрали керівників Кирилівської селищної ради, що на Запоріжжі.

«Близько 06:00 з власного будинку викрали керівника громади Івана Малєєва. Після цього окупанти викрали його заступника Ігоря Коробку. Обох із зав’язаними очима та руками вивезли у невідомому напрямку. Також викрали директорку місцевого будинку культури Світлану Шиян. Відомо, що окупанти пограбували адміністрацію громади та ЦНАП», – повідомляє голова Мелітопольської РДА Ігорь Судаков.

Нагадуємо, що в середині квітня Іван Малєєв вже перебував у полоні ворога.

12:07

ЗСУ знищили ворожої техніки на $13 мільярдів, – пише Forbes.

11:47

Окупанти звіряче вбивають українців, уявляючи себе персонажами з фільму «Володар перснів». Про це свідчить чергове перехоплення СБУ.

Діалог орка з його дружиною: «Мы вчера «укра» поймали. Теперь он в ином мире. Я ему свой свинокол прямо в сердце вогнал. У меня клинок есть, как у Фродо Беггинса. Так что я свою мечту исполнил, я же хотел человеку сухожилия перерезать, и вставить кол».

11:36

«Тут всі вороги. «ЛНР», «ДНР» – всі вороги», – окупант розповідає дружині про жахи війни.

В новому перехопленні телефонної розмови окупант скаржиться дружині на жахи війни та обман з боку свого командування: «10 числа знову зарплата прийде, ну і знову нас на… (обдурять). Як завжди. Планували 10 тисяч на добу. А вони на… (обдурили). Тут вже реально бунт почався. І 80% навіть в бій не ідуть. І ми в бій не ідемо. Я на будівництві більше заробляю».

Величезні втрати в багатьох підрозділах окупантів: «Друзів втратив багатьох. 15-ту бригаду самарську взагалі роз… (розбили) в г… (вщент). Просто одні трупи. Я таке побачив – це страшно. Молоді хлопці. Я здоровий мужик – божеволію від цього. Я плачу, ридаю щоразу».

Пояснює, що на цій війні взагалі не можна нікому довіряти: «Тут всі вороги. Нема такого, щоб «ЛНР», «ДНР» були за московію. Ніх…(нічого) подібного. Всі вороги».

Врешті, рашист доходить висновку, що більше не хочу так жити.

11:34

20,7% території України тимчасово окуповані рф. Такі дані публікує Forbes.

В окупації зараз перебуває приблизно 125 тисяч км² українських території. 

Станом на 23 лютого 2022 року було трохи більше ніж 43 тисячі км² або 7% української території. Тепер ця площа у 2,9 разів більша.

11:28

Одночасно з гривнею на Херсонщині ходитиме російський рубль. Призначений окупаційною владою так званий «голова Херсонської обласної адміністрації» Володимир Сальдо видав відповідний «указ».

11:24

Окупанти гатять по цивільній інфраструктурі Гуляйполя та селища Полтавки Пологівського району.

Інформації щодо потерпілих немає. 

Поліцейські задокументували руйнації цивільної інфраструктури в Гуляйполі. Пошкоджено приміщення місцевої друкарні (вибито вікна, зруйновано стіни). Окрім того, снарядом окупанти влучили у гаражні приміщення станції технічного обслуговування, розпочалося займання – об’єкт знищений.

У селі Полтавка Пологівського району зруйновано приватні будинки місцевих мешканців (вибито вікна і двері, пошкоджено дахи домівок).

Також у деяких селян пошкоджено двори, гаражі та господарчі прибудинкові споруди.

За фактами цих обстрілів поліцейські передали доказові матеріали збройного злочину до УСБУ в Запорізькій області для відкриття кримінального провадження.

11:22

У Херсоні зник мобільний зв'язок Київстар і Vodafone, – повідомляють кореспонденти Суспільного.

11:12

До кінця року українські військові мають зайти на територію окупованого Криму. Про це заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

«Ресурсів у росії для того, щоб вести війну, є на 12 місяців», — вважає Буданов. Він упевнений, що війна завершиться тим, що Україна поверне усі свої території. Після цього на росію чекають два варіанти: зміна політичного керівництва при формальному збереженні територіальної цілісності, або розпад росії на три та більше незалежні держави.

10:54

Пропагандисти росії другий день поспіль посилено поширюють інформацію про те, що українська армія готує обстріл Авдіївки начебто для звинувачення московії, – пишуть ЗМІ.

10:40

Окупанти у Херсоні змусили підлітків нищити меморіал героїв Небесної сотні. Потім це використали у якості «картинки».

Юний херсонець Владислав Бала розповів Центру стратегічних комунікацій про новий підступ окупантів. 

Він з друзями став випадковим свідком нищення портретів героїв Небесної сотні в окупованому місті. Погрозами викрадення і фізичної розправи вандали змусили хлопців допомагати собі у цій справі, а сам процес відзняли на відео, яке потім з’явилося в мережі.

«Нас перестрів білий мікроавтобус з символікою, звідти вийшли озброєні люди, позабирали телефони, вишикували нас під стінкою. Мене і мого товариша били по нозі, ставили питання стосовно нашої позиції і поставили перед вибором: «Або ми вас пакуємо зараз і вивозимо так, що вас не знайдуть, або ви йдете і допомагаєте нам зривати ці плакати», – розповів  Владислав.

10:12

Моряки каспійської флотилії рф відмовляються виконувати бойові завдання через аварійний стан кораблів. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Запроваджені проти країни-окупанта міжнародні санкції не дозволяють повноцінно обслуговувати та ремонтувати навігаційне обладнання і дизельне устаткування бойових кораблів флотилії. Щоб забезпечити плавучість на деяких кораблях, у тому числі носіях крилатих ракет, замість оригінальних блоків було встановлено агрегати від побутової техніки китайського виробництва, які придбали за завищеною в кілька разів ціною.

Командування каспійської флотилії, побоюючись перевірок та звинувачень у розкраданні виділених на закупівлю запасних частин коштів, віддало розпорядження всіляко приховувати факти небоєздатності корабельного складу. Винних у витоці цієї інформації погрожують звинуватити у державній зраді та засудити до 15 років ув’язнення.

Моряки 106 бригади надводних кораблів каспійської флотилії південного військового округу рф, які у складі морського угруповання беруть участь у війні проти України, відмовляються виконувати бойові завдання через аварійний стан кораблів. Окупанти вирішили таємно написати колективні листи путіну та шойгу, в яких розкрити всі фінансові махінації командування.

Воєнна розвідка України оприлюднює список воєнних злочинців – військовослужбовців 106 бригади надводних кораблів (в/ч 40153 Каспійськ) та нагадує, що всіх воєнних злочинців буде викрито та за злочини проти мирного населення України притягнуто до відповідальності.

09:52

Чотири російські сапери підірвались, розміновуючи «Азовсталь», – повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

09:23

На Донбасі Україна зберігає ефективне командування силами, але росія досягла деяких локальних успіхів на Луганщині, хоча її просування на захід може створити труднощі з постачанням армії, — розіідка Британії.

08:39

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 24 травня:

08:32

У Харкові після тримісячної перерви запрацювало метро. Мер Ігор Терехов зазначив, що перший тиждень проїзд буде безплатним.

08:27

У Чорному морі побільшало кораблів рф, в тому числі і з крилатими ракетами.

«Мета ворога – подальша блокада одеського порту та контроль над північно-західною частиною акваторії Чорного моря. Ворог у тимчасово окупованому Криму виставляє комплекси С-400 та облаштовує оборонні дії на острові Зміїний», – повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук

08:23

Ворог обстріляв Криворізький район з «Ураганів». Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

«Вночі багато ворожих обстрілів по всій лінії зіткнення, 15 «приходів», зруйновано домоволодіння, жертв немає», – йдеться в повідомленні.

08:17

У Сєвєродонецьку внаслідок ворожих обстрілів четверо мирних жителів (дві жінки та два чоловіки) загинули в одній багатоповерхівці. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Загалом по місту ворожа армія обстріляла щонайменше шість будинків. Стільки ж у Лисичанську. Ще чотири будинки зруйновані в Золотому та три – в Новодружеську.

На фронті: ворог зосередив зусилля на проведенні наступальної операції, щоб оточити Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

Наразі, за підтримки артилерії, веде штурмові дії в напрямках Тошківки та Устинівки поблизу Лисичанська.

За минулу добу ЗСУ відбили шістнадцять атак росіян, знищили вісім танків, 22 бойові броньовані техніки та один ворожий автомобіль.

07:00

Розпочалась дев’яноста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Про оперативну обстановку станом на 06:00 год інформує Генштаб ЗСУ.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог здійснює інтенсивний вогневий вплив уздовж всієї лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому, Слобожанському та Південнобузькому операційних районах. Найбільша активність бойових дій відзначається у Донецькому операційному районі, а саме неподалік Лисичанська та Сєвєродонецька

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки білорусько-українського кордону в Брестській і Гомельській областях.

Зростає загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави з території республіки білорусь. Агресор перемістив дивізіон ОТРК «Іскандер-М» до Брестської області на відстань до 50 кілометрів від державного кордону України.

На Сіверському напрямку противник продовжує проведення заходів для посилення прикриття українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки. Відзначено інженерне обладнання позицій в районах міжнародного автомобільного пункту пропуску «Погар» та населеного пункту Случовськ Брянської області.

Ворог завдав авіаційного удару по позиціях наших військ в районі населеного пункту Білопілля Сумської області.

На Харківському напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та покращенні свого тактичного положення. Зокрема, ворог проводить штурмові дії з метою закріплення на західній та північній околицях населеного пункту Тернова.

На Слов’янському напрямку підрозділи ворога готуються до відновлення наступу. Агресор, для підтримки наступальних дій, розгорнув у південній частині міста Ізюм додаткові підрозділи ствольної артилерії.

На Донецькому напрямку противник зосереджений на проведенні наступальної операції з метою оточення міст Лисичанськ та Сєвєродонецьк з подальшим виходом на адміністративний кордон Луганської області.

На Лиманському напрямку не виключається форсування противником річки Сіверський Донець на ділянці Дронівка – Білогорівка. Для вогневого прикриття форсування загарбники розгорнули підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

На Сєверодонецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, веде штурмові дії в напрямках Тошківка та Устинівка.

На Бахмутському напрямку ворог покращив тактичне положення у районі населеного пункту Василівка.

На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках ворог здійснював вогневе ураження наших підрозділів із застосуванням артилерії та авіації. 

На Запорізькому напрямку окупанти посилюють угруповання військ для поновлення наступальних дій у напрямку Василівка – Кам’янське. Здійснюють перегрупування.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. 

На Криворізькому та Миколаївському напрямках противник не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ. 

У Чорноморській та Азовській операційних зонах обстановка суттєвих змін не зазнала.

Ворог продовжує використовувати тактика терору проти українського цивільного населення на захоплених територіях, триває погіршення соціально-економічної ситуації на півдні та сході України. 

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках українські війська відбили 16 атак ворога, знищили вісім танків, 22 одиниці бойової броньованої техніки та один ворожий автомобіль. 

Авіаційні підрозділи Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ знищили шість БпЛА, ворожу крилату ракету та 30 бойових броньованих машин.

03:30

На півдні України росіяни спрямували цивільні авто по замінованій місцевості і розстріляли тих, хто вижив після підриву. Таку інформацію оприлюднило ОК «Південь» унаслідок просування українських підрозділів по Миколаївщині в бік Херсонщини. Серед загиблих двоє дітей молодшого шкільного віку.

00:31

російські війська знову кинули касетний снаряд на селище Білозерка у Херсонській області. Внаслідок нищівного удару зруйновано 10 будинків. Ба більше, від смертоносної бомби загинуло 3 людей, а також є багато поранених.

00:20

Ще 48 російських військовослужбовців судитимуть за воєнні злочини. Про це заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, пише The Guardian. 

Венедіктова також повідомила, що зараз розслідують близько 13 000 справ про воєнні злочини росіян. Українські чиновники мають список з близько 600 підозрюваних

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024