стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 23 травня

23 Травня 2022, 20:24
Реакція світу на війну росії проти України 23 травня 2547
Реакція світу на війну росії проти України 23 травня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну

Інформація оновлюється зазначеним часом.

20:24

Данія передасть Україні протикорабельні ракети "Harpoon" та пускові установки для них — про це заявив на брифінгу глава Пентагону Ллойд Остін після другої зустрічі Контактної групи з оборони України.

18:43

Федеральна Рада безпеки Німеччини понад місяць блокує експорт до України 100 бойових машин піхоти Marder, запит на постачання яких подала компанія-виробник Rheinmetall, – пише Українська правда.

17:45

Ізраїль надасть право на роботу біженцям з України.

Очільниця МВС країни Айєлет Шакед також підтвердила, що тимчасово переміщеним українцям продовжено термін перебування в Ізраїлі до 30-го червня 2022 року.

16:42

Литва, Словаччина, Латвія та Естонія закликатимуть до конфіскації російських активів, заморожених ЄС, для фінансування відновлення України, йдеться у спільному листі чотирьох країн, – повідомляє Reuters.

16:38

У рейтинг 100 найвпливовіших людей світу в 2022 році, за версією видання Time, увійшли троє українців: президент Володимир Зеленський,  головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та головна редакторка Української правди Севгіль Мусаєва.

16:30

Співробітник постійного представництва рф при ООН Борис Бондарєв подав у відставку через війну проти України, – пише The Guardian.

«За 20 років своєї дипломатичної кар'єри я бачив різні повороти нашої зовнішньої політики, але ніколи мені не було так соромно за свою країну, як 24 лютого цього року», – заявив росіянин.

16:05

Польща майже закінчила зведення п'ятиметрової прикордонної огорожі на кордоні з білоруссю, – повідомляють ЗМІ.

15:58

Уряд Швеції ухвалив рішення про посилення військової допомоги Україні, – повідомляють ЗМІ.

13:26

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до Всесвітнього економічного форуму в Давосі закликав заморозити та конфіскувати російські активи по всьому світу та направити їх у спецфонд для виплати компенсацій і відновлення України.

Про це повідомляє Європейська правда.

«Повинен бути прецедент покарання агресора… Російські активи, які розкидані різними юрисдикціями, мають бути знайдені, арештовані чи заморожені, а потім конфісковані і направлені у спецфонд, з якого усі, хто постраждав, повинні отримати компенсацію», – сказав Зеленський.

За словами президента, це не просто, але після цього точно не залишиться мотивації в різних агресорів робити те, що зробила Росія і продовжує робити в Україні.

 

«Якщо агресор втрачає все, то це точно позбавляє мотивації розпочинати війну», – сказав Зеленський.

Він додав, що прецедент відновлення України після війни продемонструє усім, що війна не дає бажаного результату

12:40

Держави Адріатико-Іонічного регіону, у тому числі Сербія, ухвалили декларацію, в якій описали вторгнення росії в Україну як «незаконне та невиправдане» і висловили прихильність «суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України».

Підписання відбулося на щорічній конференції в Тирані, повідомляє Європейська правда.

Хорватія, Словенія, Італія, Греція, Боснія та Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Північна Македонія, Албанія та Сан-Марино зібралися у формі Стратегії ЄС для Адріатико-Іонічного регіону (EUSAIR).

У спільній декларації про майбутню співпрацю під егідою Єврокомісії вони перерахували 25 пунктів, перший із яких стосувався війни в Україні.

 

«Ми, представники урядів (…), найрішучішим чином шкодуємо через незаконну та необґрунтовану агресію Росії проти України (…). Підтверджуємо нашу відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України у її міжнародно визнаних межах (…)», – йдеться у документі.

Декларація не є юридично зобов'язуючим документом і лише виражає спільну політичну позицію сторін, що її підписали. Декларація була опублікована після зустрічі в Тирані, яка була закрита для ЗМІ, і в ній взяли участь державні секретарі міністерств закордонних справ.

Сербія, як відомо, не вводила санкції проти росії через її вторгнення в Україну.

12:36

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон написав відкритого листа до українських дітей. 

Про це повідомляє Бабель.

Він заявив, що вірить у перемогу України та завжди буде її підтримувати.

12:35

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек розчарований тим, що ЄС досі не погодив нафтове ембарго проти росії.

Про це він сказав у радіоінтерв'ю Deutschlandfunk, повідомляє Європейська правда.

Габек додав, що Німеччина готова відмовитись від участі Угорщини в ембарго, щоб прискорити запропоновану заборону.

«Якщо президент Єврокомісії скаже, що ми робимо це 26, без Угорщини, то це шлях, який я завжди підтримуватиму», – цитує Габека агентство Reuters.

Водночас він зауважив, що ще не чув такої пропозиції від ЄС.

Серед 27 країн-членів ЄС Угорщина є найгучнішим критиком запланованого ембарго на російську нафту. Міністри закордонних справ ЄС не змогли розблокувати питання щодо запровадження нафтових санкцій проти росії на зустрічі у Брюсселі 16 травня через спротив Угорщини.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина не отримувала жодних нових серйозних пропозицій щодо нафтових санкцій проти росії після візиту президентки Єврокомісії до Будапешта на початку травня.

12:32

Латвійські оператори зв'язку «Tele2» та LMT ще на три місяці продовжили для українських біженців, які прибули до Латвії, можливість користуватися мобільним зв'язком безкоштовно.

Про це повідомляє Європейська правда.

Таким чином, люди з України, які шукають притулку в Латвії, зможуть користуватися мобільним зв'язком безкоштовно загалом пів року – до середини серпня.

11:17

У Польщі вирішили розірвати угоду на постачання російського газу і не чекатимуть її завершення. 

Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Платити за енергоресурс у рублях на вимогу рф поляки не будуть.

11:15

У болгарському Габрово відбувся великий карнавал, який є частиною традиційного тижня гумору.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

Президента росії путіна зобразили із жовто-блакитним метеликом на носі, зачіскою та вусами Адольфа Гітлера, в гамівній сорочці, готовим натиснути кнопку для запуску ядерних ракет.

Фестиваль проходить у Габрово щороку, до карнавальної ходи долучаються працівники культури та студенти з усієї країни. На ході було представлено понад 60 різноманітних карнавальних інсталяцій, які здебільшого зображали болгарських та відомих політиків різних країн.

7:22

Прем'єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн заявила, що її країна направить до Сполученого Королівства додатково 30 військовослужбовців для підтримки навчання збройних сил України, пише Суспільне посилаючись на CNN.

«Солдати будуть розміщені у Сполученому Королівстві до кінця липня», – сказала Ардерн.

Вона додала, що українських солдатів навчатимуть користуватись легкою гарматою L-119.

7:19

Сім країн Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва засудили вторгнення росії в Україну та виступили із вимогою до рф негайно припинити агресію та відвести свої війська, пише Суспільне з посиланням на Reuters.

Заяву підтримали представники США, Австралії, Канади, Чилі, Японії, Південної Кореї та Нової Зеландії.

«Підтверджуючи важливість заснованого на правилах міжнародного порядку, який підтримує відкритий, динамічний, стійкий і мирний Азійсько-Тихоокеанський регіон, ми наполегливо закликаємо Росію негайно утриматися від застосування сили та повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України», — йдеться у заяві.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024