стрічка

На Волині поширюють фейк про прослуховування рашистами розмов українців

13 Травня 2022, 16:06
На Волині поширюють фейк про прослуховування рашистами розмов українців ФАКТЧЕК 2833
На Волині поширюють фейк про прослуховування рашистами розмов українців

Користувачі соцмереж на Волині поширюють інформацію, про те, що потрібно повідомляти та демонтувати антени, які встановлені на дахах будинків, адже через них окупанти незаконно отримують інформацію.

Фактчекерки проєкту «Брехунець» з’ясували, що це ФЕЙК – подібні дані отримати таким чином неможливо.

СПРОСТУВАННЯ

У дописі, який розповсюджують користувачі соцмереж, йдеться про необхідність повідомляти про антени як на фото, і їх закликають «терміново демонтувати». Адже це – начебто ретранслятори зв'язку для окупантів. А у Києві через них на початку війни нібито передавали цілевказівки на літаки. До такої інформації додають світлини пристроїв, які «необхідно знищувати».

ФЕЙКОВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Антени, які закликають демонтувати

У дописі є заклик про поширення інформації, це вже одна з ознак фейковості. 

Як повідомили «Брехунцю» в пресслужбі СБУ у Волинській області, така інформація – неправдива:

«Це ФЕЙК! Радьте сусідам і знайомим користуватися офіційними джерелами інформації», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на початку березня у Держспецзв'язку спростовували схожий фейк. У ньому йшлося про те, що російські військові начебто встановлюють антени для прослуховування телефонних розмов українців. 

Але з’ясувалося, що ця інформація не відповідає дійсності. Жодного підтвердження щодо встановлення такого обладнання й можливості прослуховування розмов українців не виявили.

Ворог продовжує свої спроби залякати нас, посіяти паніку й, що найголовніше, примусити мовчати. Адже саме завдяки інформуванню з боку населення було знищено значну кількість військової техніки та живої сили армії окупанта.

 Читайте також: У росії поширили пропаганду, що Ілон Маск постачає ЗСУ засоби військового зв’язку

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024