стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 травня

13 Травня 2022, 23:30
Війна 10014
Війна

Україна 79 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:30

До 130 ворожих солдатів ліквідували протягом доби бійці оперативно-тактичного угруповання «Схід».

Загалом відбили 9 ворожих атак та знищили: 2 танки, 1 БТР, 5 БМП, 1 БМД, 2 міномети, 2 АТТ, 2 БПЛА.

23:27

Головне зі звернення Президента

Сьогодні можемо відзвітувати про 200-й збитий російський військовий літак. Стільки авіації Росія не втрачала у жодній війні за десятки років.

А ще Росія втратила майже 27 тисяч солдатів, і багато з них – молоді строковики. Росія втратила понад три тисячі танків, броньованих бойових машин, велику кількість звичайних військових машин, вертольотів, безпілотників та всі свої перспективи як держави.

Насправді ніхто сьогодні не може передбачити, як довго триватиме ця війна. Але ми робимо все для того, щоб можна було звільнити нашу землю швидко. Саме в цьому наш пріоритет – кожного дня працювати так, щоб війна була коротшою.

Я вдячний усім, хто працює на посилення санкцій проти Росії й на збільшення оборонної та фінансової підтримки для нас, для України. Саме це – єдиний рецепт захисту свободи в умовах вторгнення Росії. І для західних держав це не просто витрати. Це не про бухгалтерію. Це про майбутнє

Світ уже визнав, що блокада Росією наших портів і ця війна провокують масштабну продовольчу кризу. Російські посадовці ще й відверто погрожують світу тим, що в десятках держав буде голод. А якими можуть бути наслідки такого голоду? До якої політичної нестабільності й до яких міграційних потоків це призведе? Скільки тоді доведеться витратити, щоб подолати наслідки?

Кожен день війни – це посилення глобальних загроз, це нові можливості Росії провокувати нестабільність в інших регіонах світу, не тільки тут, у Європі. І це нові втрачені життя в Україні: українців, українок, які віддають найдорожче, щоб вільно жити могли всі. Я підкреслюю це: всі, зокрема й у тих країнах, де досі знаходять час посперечатися замість того, щоб максимально вкладатися в допомогу.

Продовжуємо відновлення деокупованих територій України. Станом на сьогодні деокуповано вже 1015 населених пунктів – це плюс шість за минулу добу. Повертаємо туди електрику, водопостачання, звʼязок, транспорт, соціальні послуги. Це важливо.

Звичайно, ми пам'ятаємо про кожне місто й кожну громаду, які ще перебувають в окупації. Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі міста й містечка Донбасу... Поступове звільнення Харківщини доводить, що ми нікого не залишимо ворогу.

Не припиняємо намагань врятувати з Маріуполя та «Азовсталі» всіх наших людей. Наразі тривають дуже складні перемовини про наступний етап евакуаційної місії –вивезення важкопоранених, медиків. Ідеться про велику кількість людей. Звичайно, робимо все, щоб евакуювати й усіх інших, кожного нашого захисника й захисницю. Вже залучили для відповідних переговорів усіх у світі, хто може бути найбільш впливовими посередниками.

Вже 37 іноземних представництв відновили свою роботу в Києві. І я вдячний усім з них, бо це – 37 доказів того, що Україна стоїть міцно та має перспективи на відміну від Російської Федерації. Впевнений, що скоро ще й інші іноземні представництва повернуться до столиці.

Варто повертатися до роботи й усьому українському бізнесу, який ще не відновив діяльність, хоча може це зробити на безпечній території. Забезпечувати робочі місця та підлаштовувати економічну активність під наявні умови – це також велика робота на оборону, на наше майбутнє

Підписав указ про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 212 військовослужбовців Збройних Сил України.

23:25

Голова Луганської області Сергій Гайдай заявив, що російські війська майже взяли під контроль місто Рубіжне, натомість у Білогорівці зазнають дедалі більше втрат, через що цілий батальйон росіян уже відмовився йти в наступ

22:52

Десантники 80 окремої десантно-штурмової бригади 9 разів зривали спроби російських окупантів переправитись через річку Сіверський Донець — захисники нищили понтони і ворожу техніку.

21:46

російські нелюди у "фільтраційних таборах" вже дійшли до допитів дітей у Маріуполі. Так вони хочуть "піймати" їхніх батьків на брехні. За словами радника міського голови Маріуполя Андрющенка, таку інформацію йому надали люди, які нещодавно евакуювалися з міста.

20:41

За словами високопоставленого представника Міноборони США, українська артилерія зриває зусилля росії щодо наступу на Донбасі

20:26

Як свідчать супутникові знімки BlackSky та Європейського космічного агентства, коли російські війська відступали через тривалий контрнаступ українських військ у Харківській області, вони підірвали три мости, життєво важливі для продовження просування України

19:51

Війська росії відходять від Харкова та намагаються не пустити ЗСУ в тил, – Генштаб

Крім того, російські війська прагнуть не допустити прорив у тил свого угруповання під Ізюмом українських підрозділів Сил оборони. Противник посилив обстріли позицій ЗСУ в районах населених пунктів Петрівка, розсадник, Руські Тишки та Тернове.

19:35

Російські окупанти продовжують безуспішно наступати у Східній операційній зоні — ворог провалилися в районі Богородичного на Слов’янському напрямку, на Лиманському напрямку в районі Олександрівки, пише УП.

Також загарбники не мали успіху у штурмі в районі Золотого та Комишувахи на Бахмутському напрямку й Кам’янки та Новоселівки на Авдіївському напрямку — Генштаб ЗСУ

18:30

Оперативна інформація станом на 18.00 13 травня 2022 щодо російського вторгнення, 79 доба:

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. В рамках перевірки збройних сил в білорусі продовжуються збори з військовозобов’язаними.

На Сіверському напрямку противник посилює охорону ділянки українсько-російського кордону, обстрілював з артилерії цивільні об’єкти в Сумській області та завдав авіаудару по Товстодубовому.

На Слобожанському напрямку основні зусилля противник зосереджує на забезпеченні відходу своїх підрозділів від Харкова. Орки обстрілювали позиції наших військ.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджував на наступі в районі Богородичного, успіху не мав, вів артилерійські обстріли та наносив авіакдари по населеним пунктам.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворожі підрозділи продовжують обстрілювати наші війська.

На Лиманському напрямку ворог безуспішно намагається закріпитись в районі Олександрівки.

На Сєвєродонецькому напрямку здійснює активний вогневий вплив в районі Рубіжного.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії у напрямках населених пунктів Золоте та Комишуваха, успіху не мав. Здійснює обстріли населених пунктів.

На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії, веде наступальні дії у напрямках населених пунктів Кам’янка та Новоселівка, успіху не має. 

У Маріуполі основні зусилля окупанти зосереджували на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”, продовжують обстріли.

На Південнобузькому напрямку активних бойових дій ворог не проводив, обстрілював наші підрозділи.

На тимчасово зайнятих противником територіях продовжується проведення протиправних дій стосовно місцевого населення.

18:10

Міський голова Миколаєва повідомляє, що 5 об'єктів міської інфраструктури та понад 10 житлових багатоповерхівок пошкоджено внаслідок нічних обстрілів міста. 

Також під обстріли потрапили дві системи очищення води та ємності для води. У різних районах міста через потрапляння боєприпасів та уламків виникали пожежі

5 цивільних поранено. На щастя, обійшлось без жертв.

18:03

У новому перехопленні СБУ окупант власноруч фіксує свої злочини для міжнародних судів: зізнається матері, що розстріляв українського військовополоненого в спину за те, що той попросив дозволу використати туалет.

«Он там в туалет хотел сильно. Ему сказали: «Сейчас домой поедешь. Иди, говорит, в туалет сходи, и поедешь». Всё, он пошёл – мы его в спину» – розповів загарбник.

Це шокувало навіть його відверто проросійську матір. Вона спробувала вийти із розмови звичним пропагандистським наративом: «Вот они так и делают, сволочи… своих расстреливают». Але син цинічно уточнив: «Та нет, это мы его расстреляли».

СБУ проводить системну роботу, пов’язану зі збором доказів щодо жорстокого поводження окупантів з військовополоненими. У тому числі, завдяки перехопленим розмовам.

17:56

Російські окупанти залишили на острові Зміїний мітки у вигляді літери «Z» та плавучий кран, – повідомляє Радіо Свобода з посиланням на «Схеми»

Помічений плавучий кран могли транспортувати з Севастополя для підняття затонулого катера «Серна». Ці кадри зробив супутник Maxar 12 травня.

17:06

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація з постачанням зброї Україні покращилася, однак потрібно забезпечити постійні постачання, пише УП.

Також він наголосив, що Україна потребує ракетних систем залпового вогню та авіації.

17:02

15 окремий батальйон 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади у взаємодії з іншими підрозділами ЗСУ знищив російську понтонну переправу через річку Сіверський Донець у Луганській області, повідомляє керівництво бригади у фейсбуці.

16:17

Підрозділ ППО 81 бригади ДШВ збив російський вертоліт Мі-28 «Нічний мисливець» на Луганщині, повідомило Командування десантно-штурмових військ ЗСУ.

Вартість такого вертольоту – біля 18 мільйонів доларів США.

16:10

Черговий окупант, який символічно 9 травня здався в полон ЗСУ, тепер хоче додому і сподівається потрапити до «обмінного списку», – СБУ.

А побачивши власного сина під час відеодзвінка, починає плакати. Він та його співслуживці не замислюються, що від російського  вторгнення в Україну вже постраждали безліч українських дітей, а 225 – убито.

Окупанта більше турбує власна доля. Тож він радить дружині разом із рідними інших полонених об’єднатися: «Надо, чтоб вы начали штурмовать нашу часть, где мы служим, чтоб нас подали в списки на обмен. Потому что мы числимся как безвести пропавшие. Сговоритесь как-то и дайте им по балде».

Слідчі СБУ документують усі його покази, і загарбник відповідатиме за свої дії перед законом!

15:23

В Рубіжному кадирівці привласнили інфекційне відділення та створили новий безглуздий фейк.

Окупанти, нібито випадково, знайшли «покинутий» корпус лікарні в Рубіжному та заявили, що українці ховали все обладнання та медикаменти від громадян, пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на голову Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Тік-токери відділення відновили – ремонт зробили, меблі завезли, електрику полагодили… нашим генератором. 

Як зазначив Гайдай, інфекційне відділення допомагали вдосконалювати багато міжнародних організацій:

«Ми працювали за багатьма напрямками від оснащеності до комфорту пацієнтів та лікарів. Без перебільшення, одне з кращих інфекційних відділень країни. На пропагандистському відео, орки похизувалися, що відкриють там шпиталь. Насправді ж, вже демонтують обладнання аби вивезти в рф».

15:05

Міністр оборони Рєзніков заявив, що після 9 травня почався новий довготривалий етап війни росії проти України, – Суспільне

За його словами, у перспективі кількох місяців санкційний тиск на росію та іноземна допомога Україні мають створити умови, за яких кремль остаточно втратить шанси досягти бодай якогось успіху.

14:55

Окупанти шантажем і погрозами змушують українських провайдерів підключатися до російських мереж, – Держспецзв'язку.

Зранку 13 травня терористи з так званої росгвардії рф захопили приміщення Херсонської компанії «Статус» і відключили все комунікаційне обладнання. Зараз вони шантажують керівництво компанії тим, що заберуть все обладнання, якщо ті відмовляться підключатися до кримської мережі. 

13:41

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступниці начальника Куп'янського районного відділу поліції Харківської області в державній зраді.

Про це повідомили в Telegram-каналі Державного бюро розслідувань.

Оперативники ДБР встановили, що після повномасштабного збройного вторгнення окупантів на територію України, підполковник поліції свідомо перейшла на бік ворога. На вимогу загарбників вона забезпечувала, у тому числі безперешкодне проходження колони російської військової техніки Куп'янськом

Аби догодити своїм кураторам, підозрювана на службовому автомобілі особисто супроводжувала ворожу техніку на тимчасово окупованій території. 13 травня 2022 року заступниці начальника райвідділу поліції повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Санкція статті передбачає покарання до 15 років ув’язнення. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Харківська обласна прокуратура.

12:45

Вогнеборці ліквідували горіння двох осередків сухої трави на о. Хортиця, які виникли внаслідок ракетного удару російськими окупантами по Запоріжжю. 

Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Запорізькій області.

Вогонь заподіяв шкоду навколишньому природному середовищу на загальній площі близько 500 кв. м. Внаслідок події ніхто не постраждав. Від ГУ ДСНС для ліквідації наслідків залучалося 3 одиниці техніки, 16 рятувальників.

12:41

Другий день поспіль росіяни завдають удару по Авдіївському коксохімічному заводу – один працівник поранений, пошкоджено частину обладнання.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«Внаслідок обстрілів та бомбардувань сьогодні зранку Авдіївка знеструмлена. Вчора росіяни завдали два авіаудари по місту, вбивши одну людину і поранивши ще одну. Сьогодні вночі по місту двічі відпрацювала ворожа артилерія – інформації про постраждалих немає, але є пошкоджене житло. За ці два дні в місті пошкоджено щонайменше 11 будинків», – написав Павло Кириленко.
В Очеретинській громаді росіяни вчора застосували Смерчі, сьогодні також тривають обстріли з різних гармат по всій лінії фронту у громаді. У Торецьку вчора поранили одну людину, пошкодили 5 будинків. Від обстрілу зайнялася пожежа на одному з підприємств – її оперативно ліквідували рятувальники.
Два житлових будинки зазнали ушкоджень від влучання керованим ПТУРом у Світлодарську. Мешканці були вже евакуйовані.
Крім того, на Очеретинському та Авдіївському напрямках росіяни спробували прорвати нашу оборону – обидві спроби були відбиті Збройними силами України. Ворог не припиняє спроб прорватися на Мар’їнському напрямку, але ситуація там контрольована.

12:15

Останнім часом росія вдається до тактики масованого використання надзвукових протикорабельних крилатих ракет типу Х-22. 

Про це повідомляє Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Так, минулої доби по Кременчуцькому нафтопереробному заводу противник застосував 12 крилатих ракет, дві з яких вдалося збити з ПЗРК Стінгер. Однією з причин переходу противником до цієї тактики є відмова від застосування авіації, яка несе великі втрати», – заявив Валерій Залужний.

12:07

Упродовж усієї ночі 13 травня російські окупанти обстрілювали з артилерії й авіації територію «Азовсталі», наразі триває штурм меткомбінату російської піхоти на бронетехніці.

Про це Українській правді повідомив заступник командира полку «Азов» Святослав Паламар, позивний «Калина».

«Цілу ніч тривали обстріли. Авіаційні та артилерійські. 

Продовжується штурм заводу за допомогою піхоти. Тобто піхота штурмує за допомогою бронетехніки та танків, артилерійських обстрілів», – Святослав Паламар розповів.

12:01

У місті Дергачі на Харківщині вчора, внаслідок російських обстрілів загинули дві людини, четверо поранені.
 
Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
 

11:00

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.05 орієнтовно склали:
особового складу – близько 26900 (+250) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1205 (+10) од.,
бойових броньованих машин ‒ 2900 (+27) од.,
артилерійських систем – 542 (+8) од.,
РСЗВ – 193 (+2) од.,
засоби ППО – 88 (+1) од.,
літаків – 200 (+1) од.,
гелікоптерів – 162 (+1) од.,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 405 (+7),
крилаті ракети – 95 (+1),
кораблі /катери – 13 (+0) од.,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2042 (+23) од.,
спеціальна техніка – 41 (+0).
 
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Курахівському напрямку. Дані уточнюються.
 

10:31

За минулу добу російські війська обстріляли 32 населені пункти Луганської і Донецької областей.
 
Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.
 
Російські загарбники зруйнували 26 житлових будинків, пошкодили близько 25 інших цивільних об’єктів. Є жертви серед мирного населення. Протягом доби загинуло 5 людей, щонайменше 12 осіб поранено.
 
Унаслідок обстрілів російськими окупантами міста Святогірськ пошкоджено та зруйновано: дитячий табір, госпіталь для ветеранів, храм Покрови Пресвятої Богородиці, фельдшерсько-акушерський пункт, поштове відділення, магазин, житлові будинки.
 
Також, унаслідок ракетних ударів та обстрілів із реактивних систем залпового вогню, значних пошкоджень зазнали: професійний ліцей у Соледарі, коксохімічний завод в Авдіївці, вугільне підприємство в Торецьку, будівля шахти в Білозірському, трамвайне депо та його транспортні засоби, КПВВ «Зайцеве», інші об’єкти та споруди.
 

10:15

В ніч на 13 травня російські загарбники нанесли ракетний удар по Дергачівському будинку культури що на Харківщині, де зберігалася та видавалася гуманітарна допомога цивільному населенню.

Про це повідомила Дергачівська міська рада.

«Шановні мешканці! На жаль, сьогодні вночі окупанти довели свою справу до кінця і знищили ракетним ударом Дергачівський будинок культури, а заразом і наш гуманітарний штаб. У зв'язку з цим сьогодні видачі гуманітарної допомоги не буде. Ми вирішуємо логістичні питання і обов'язково проінформуємо вас про подальші дії», – йдеться в повідомленні.
 

09:56

Росіяни продовжують зосереджувати основні зусилля на встановленні повного контролю над Рубіжним.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Зруйнований міст, який першим на Луганщині відбудували після вигнання окупантів у 2014-му – транспортного сполучення між Сєвєродонецьком та Рубіжним більше не існує.

На Луганському та Донецькому напрямках захисниками України за минулу добу відбито вісімнадцять атак ворога, знищено тринадцять танків, вісім артилерійських систем, двадцять сім одиниць бойової броньованої техніки, дві одиниці спеціальної інженерної техніки та п’ять автомобілів противника.


Підрозділи ППО збили один ворожий багатоцільовий гелікоптер Ка-52 та 4 безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10».

09:19

Російські окупанти не полишають спроби захопити «Азовсталь», вранці 13 травня окупанти намагаються прорватися на територію заводу.

Про це повідомив радник мера Маріуполя, Петро Андрющенко.

«Окупанти під прикриттям обстрілів намагаються по землі прорватись в середину заводу. Ситуація день на день стає складнішою», – написав він.

09:11

Вночі окупанти двічі вдарили ракетами по Сумщині.
 
Про це повідомляє оперативне командування «Північ».
 
Так, о 00:05 ворог з території рф наніс два ракетні удари по прикордонному населеному пункту Очкіно в Сумській області. Серед особового складу, попередньо, втрат немає. Інформація уточнюється.
 

09:09

Російські війська о 23.00 в ніч на 13 травня завдали ракетного удару по Запоріжжю.
 
Про це повідомили Сили оборони Запорізького краю,
 
Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.
 

08:49

12 травня російський снаряд влучив в ангарну будівлю в селі Шебелинка Харківської області. Загинуло 3 людей і 5 дістали поранення.

Про це повідомляє головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області.

«О 16:35 сталася пожежа в селі Шебелинка, Ізюмського району області, де ворожий снаряд влучив у ангарну будівлю. Площа пожежі склала близько 200 кв.м. Горіла покрівля ангару та 10 вантажних автомобілів», – йдеться у повідомленні.

Рятувальники гасили пожежу майже 3 години.

06:53

Через руйнування армією рф житлових будинків в Україні понад 220 тисяч громадян потребують житла. 

06:45

Оперативна інформація станом на 06.00 13.05.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалась сімдесят дев’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та тимчасово окупованим Кримом. Одночасно, підтримує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова та на території республіки білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. Основні зусилля підрозділів збройних сил республіки білорусь були зосереджені на прикритті державного кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку тривають заходи посиленої охорони ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. За наявною інформацією противник здійснює перекидання у прикордонні райони Брянської області додаткових підрозділів артилерії для нарощування провокаційних обстрілів населених пунктів Чернігівській області, що розташовані поблизу державного кордону України. 

На Слобожанському напрямку ворог вживає заходів щодо перегрупування підрозділів, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів для відновлення наступальних спроможностей. 

На Харківському напрямку наступальних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на недопущенні просування наших військ в районі населеного пункту Веселе. 

У Воронезькій та Білгородській областях російської федерації, продовжено до 25 травня 2022 року дію підвищеного  рівня терористичної загрози.

На Донецькому напрямку  противник продовжує зосередження основних зусиль на встановленні повного контролю над населеним пунктом Рубіжне.

На Лиманському напрямку підрозділи ворога намагалися закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії у напрямку населеного пункту Оріхове та в районі населеного пункту Комишуваха, успіху не мали.

На Курахівському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку населеного пункту Мар’їнка.

Продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів по Маріуполю, основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”. З метою встановлення повного контролю над містом та придушення спротиву Українських захисників і захисниць застосовує стратегічну авіацію. Зважаючи на заходи з евакуації місцевих жителів слід очікувати нарощування вогневого впливу найближчим часом.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник вів артилерійські обстріли підрозділів наших військ по всій лінії та повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Південнобузькому напрямку окупаційні підрозділи активних бойових дій не здійснювали, обстрілювали підрозділи наших військ зі ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів Олександрівка, Таврійське, Котляреве, Ганнівка і Осокорівка.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ, Повітряних Сил та Десантно-штурмових військ було уражено сім повітряних цілей: п’ять БпЛА типу “Орлан-10, один вертоліт Ка-52 та одну крилату ракету.

Авіація повітряних сил на визначених напрямках продовжувала завдавати противнику вогневих ударів з повітря та підтримувати бойові дії підрозділів наших військ.

Тільки на Донецькому та Луганському напрямках захисниками України за минулу добу відбито вісімнадцять атак ворога, знищено тринадцять танків, вісім артилерійських систем, двадцять сім одиниць бойової броньованої техніки, дві одиниці спеціальної інженерної техніки та п’ять автомобілів противника.

05:21

Україна була змушена витратити 245,1 мільярда гривень (8,3 мільярда доларів) на війну з Росією.

04:46

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін повідомив, що на Харківщині російські військові розстрілювали цивільних з танка. Як зазначив заступник міністра це уже друга справа, яку передали до суду.

04:27

В Одесі поліція затримала трьох імовірних пособників загарбників.

Один з підозрілих здійснював фото- і відеофіксацію місця ракетного удару, другий вів листування з військовими рф, а третій не зміг пояснити при в’їзді до міста наявності в автомобілі фото- та відеоапаратури та квадрокоптера.

03:14

Сили ЗСУ вдарили по складах ракетно-артилерійського озброєння та боєприпасів російських окупантів під Чорнобаївкою, що на Херсонщині.

02:16

Поточна оперативна обстановка на Півдні України: на вечір 12.05.2022

На Херсонщині окупанти усвідомили, що вскочили у законодавчу пастку із псевдо-референдумом та включенням області до складу росії. І поки колаборанти від фейкової влади вишукують способи узаконити незаконне, на вулицях тимчасово окупованого Херсона з'являються українські прапори, як свідчення того, що населення не сприймає нав’язані ворогом символи, владу, спосіб життя.

По Миколаївщині ворог продовжував гатити артилерійським та ракетно-залповим вогнем. Вражаючи об’єкти промисловості, міської та приміської інфраструктури, ворог в тому числі здійснює психологічний тиск на мирних мешканців населених пунктів, намагаючись їх змусити прийняти «руський мир» замість страху перед обстрілами.

Але нашими ракетно-артилерійськими підрозділами і авіацією протягом доби нанесено понад 1️0️0️ ударів по позиціях ворога.

Загальні втрати склали: 5️7️ рашистів, 6️ одиниць броньованої та 3️ – автомобільної техніки.

На Одещині ворог продовжує розхитувати ситуацію навколо прокладання сухопутного коридору від Криму до Придністров’я, втягування наявних в невизнаній республіці військових сил у війну з заходу та іншими фейками-жахачками щодо скупчення в регіоні націоналістичних підрозділів.

 

Корабельне угруповання в Чорному морі складає 4️ кораблі і 2️ підводних човни, що несуть понад 3️0️ крилатих ракет типу «Калібр». Тож загроза ракетних ударів як по півдню, так і по всій території України залишається актуальною.

01:17

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що на Лиманському напрямі окупанти безуспішно наступають і зазнають нищівних втрат

00:27

Евакуація з «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених — Україна почала новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації, повідомила міністерка з питань окупованих територій Ірина Верещук

Червоний Хрест зустрічався із росіянами, а Україна провела з Червоним Хрестом та ООН перемовини і дала їм мандат. «Ми хочемо, щоб був підписаний документ: як саме відбуватиметься евакуація з «Азовсталі», готуємося до підписання», — пояснила Верещук.

00:10

12 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уражено 7 повітряних цілей: 5 БпЛА (Орлан-10); 1 вертоліт (Ка-52); 1 крилату ракету. 

Авіація Повітряних Сил та Супопутних військ Збройних Сил України продовжує завдавати удари з повітря по позиціях російських окупаційних військ на різних напрямках.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024