стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 травня

11 Травня 2022, 23:38
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 8774
Війна

Україна 77 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23;38

У Херсоні зник мобільний зв'язок Київстар і Vodafone, – повідомляють кореспонденти Суспільного 

Також у Генштабі повідомляють про те, що окупанти приглушують мережі стільникового зв’язку на Харківщині: Місцеві жителі багатьох населених пунктів окупованої Харківщини залишатися без електроенергії та води. 

Ба більше, окупанти забороняють їм виїхати на територію, підконтрольну Україні. Перебивати зв'язок – стандартна практика російських окупантів. Вони навмисно хочуть створити інформаційний вакуум для цивільних, відрізавши їх від зв'язку з рідними

22:44

Головне зі звернення Президента

Маємо серію серйозних новин – однозначно позитивних для нашої оборони. Перше. Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки проголосувала за новий і вагомий пакет підтримки для нашої держави та глобальної демократії. Майже на 40 мільярдів доларів. Скоро відбудеться й друге голосування – у Сенаті США. Після чого це рішення потрапить на підпис Президенту Байдену й набуде чинності.

Ці кошти будуть використані максимально швидко й без бюрократії для посилення захисту України. Передусім, це зброя та боєприпаси для нас, обладнання. Але не тільки. Це також підтримка розслідування воєнних злочинів Російської Федерації, окупантів, підтримка дипломатичної роботи тощо.

Друге рішення – важливе й навіть історичне. Це поновлення Америкою знаменитої програми ленд-лізу.

І це не випадковість, що новий закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні був підписаний саме 9 травня. Я вдячний особисто Президенту Байдену за цю підтримку, за це рішення й за такий символізм. Бо ми зараз захищаємо свободу та право на життя для всіх вільних народів у війні проти тиранії, яка становить для Європи не меншу загрозу, ніж була 80 років тому.

Говорячи просто, ленд-ліз – це схема передачі нам усього, що необхідно для оборони. Хоча формально це ніби позика, але по суті вона настільки вигідна, що називати її позикою некоректно. По-перше, ми отримаємо доступ до сучасної зброї, боєприпасів, обладнання, і нам не треба шукати варіанти, як за це все заплатити.

По-друге, тепер із ленд-лізом Президенту США не потрібно буде узгоджувати з Конгресом, яку допомогу він надає. Це прискорить постачання.

Україна дуже предметно й постійно обговорює з нашими друзями тему безпекових гарантій для Україні. Зустріч «Великої сімки» 8 травня, у якій наша держава вперше взяла участь на рівні лідерів, була передусім про це. Ми домовляємося з провідними державами світу, щоб дати Україні впевненість у безпеці на десятиліття вперед.

Хай там що роблять окупанти, це нічого не означає. У них немає шансів. Я впевнений, що ми звільнимо нашу землю і людей. До речі, сьогодні у спілкуванні зі студентами університетів Франції відчув таку впевненість і в їхніх запитаннях. А з новою підтримкою від США, з ленд-лізом, з усією тією допомогою, яку ми отримуємо від Великої Британії та Євросоюзу, від Канади, Японії, Австралії – без перебільшення, від усього вільного світу, – нам буде легше.

Говорив сьогодні і з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Про оборонну допомогу Україні, енергетичну взаємодію та нові санкції. Нові – проти Росії. Крок за кроком робимо все, щоб саме агресору було найбільш боляче від агресії.

Вчора державними нагородами були відзначені 404 військовослужбовці Збройних Сил України.

Звання Героя України (посмертно) присвоєно полковнику Ігорю Бедзаю, начальнику служби безпеки польотів – старшому інспектору-льотчику командування Військово-Морських сил. А всього за час повномасштабної війни державними нагородами відзначені понад 13 тисяч наших військових.

22:04

Внаслідок ракетного удару росіян по Лозівській громаді у Харківській області загинула людина — мер Лозової Сергій Зеленський.

222:0

21:27

Білогорівка - друга Чорнобаївка.

ЗСУ вчергове знищили понтонні переправи рашистів через Сіверський Донець

Коротке вечірнє зведення 11 травня

  • рашисти активізувалися, намагаються прорватися до Сєвєродонецька, захопити повністю Рубіжне, відрізати Луганщину від «великої землі» взявши під контроль трасу Лисичанськ-Бахмут. Ключове «намагаються». Обстріли населених пунктів надпотужні
  • Білогорівка нині форпост Луганщини, там рашисти намагаються вкотре перейти річку, але тільки риб годують…собою
  • Наші захисники б‘ють орків як мух
  • До «дороги життя» росіяни пробитися не можуть, але 7км ділянки щільно прострілюють здалек
  • гуманітарна ситуація на межі. На складах залишилося небагато гуманітарної допомоги. Завезти через обстріли дороги важко.
  • Мобільний зв‘язок не ловить. Працюємо над вирішенням ситуації, але надії мало Луганщина відрізана від інформації ззовні.
  • евакуація ПОКИ неможлива
  • орки викачали газ на розподільчій станції у Новопскові. Перекрили крани. За пару днів увесь регіон залишиться без газу.

21:06

Голова Полтавської обласної адміністрації Дмитро Лунін повідомив про ракетний удар по області з російського літака.

21:02

Станом на зараз, військовим шляхом деблокувати Азовсталь неможливо. 

Захисники Азовсталі здаватися в полон не хочуть. Це достойно поваги. Про це інформує Ірина Верещук.

 «Росіяни не погоджуються на «екстракшн». Це реальність, але від росіян це не дивно. Що робити? Уряд пропрацьовує різні варіанти. Жоден із них не є ідеальним. Але ми шукаємо не ідеальний варіант, а робочий. 

В якості першого кроку, запропонували росіянам такий обмін: Ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з Азовсталі по гуманітарному коридору. Натомість віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. Домовленості ще немає. Переговори тривають».

20:40

Використання росіянами надзвукових ракет для враження цілей в Україні не зіграло суттєвої ролі в перебігу війни — про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі

19:41

У Харкові змінили назви чотирьох топонімів, пов'язаних із росією:

  • проспект Московський перейменували на Героїв Харкова,
  • узвіз Білгородський — на вулицю Героїв-рятувальників,
  • Білгородське шосе — на Харківське шосе,
  • район Московський — на район Салтівський

19:11

88 диверсійних груп викрили в Україні з початку війни, – повідомляє начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення Нацполіції Олексій Сергєєв. 

Правоохоронці вже затримали 757 підозрюваних, із них 676 передали до СБУ.

19:06

Окупанти з артилерії обстріляли Велику Костромку Криворізького району Дніпропетровської області. Внаслідок обстрілу пошкоджено житловий  будинок. 

Також окупанти відкрили вогонь забороненими касетними боєприпасами по сонячній електростанції у Мар’янському Криворізького району.  Пошкоджено понад 130 модулів сонячних панелей. Збитки підприємству становлять майже пів мільйона гривень, – повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Будь-які військові об’єкти на цій території відсутні.

18:53

Сьогодні російські військові тричі обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині. Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

18:49

СБУ звітує:

На Київщині слідчі спецслужби у співпраці з Офісом Генпрокурора ідентифікували ще трьох військових збройних сил рф, причетних до звірств на території Бучанського району.

Вони вбивали і катували місцевих мешканців, проводили допити та мародерили. 

На Луганщині та Вінниччині за матеріалами СБУ засуджено шістьох бойовиків незаконних збройних формувань російських окупаційних військ. Їх взяли в полон українські захисники під час боїв у лютому-березні.

Троє бойовиків отримали по 15 років тюрми, двоє – по 10, ще один – 8 років ув'язнення.

На Чернігівщині та Київщині СБУ виявила два схрони, в яких зберігали велику кількість набоїв і боєприпасів.

18:41

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення в Україну:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Найбільша активність окупантів надалі спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Тривають заходи інженерного обладнання оборонних позицій вздовж державного кордону в Брестській та Гомельській областях. У Брестській та Гродненській областях проводяться збори із залученням військовозобов’язаних запасу.

Зберігається загроза завдання з території республіки білорусь ракетних та авіаційних ударів по об’єктах нашої Держави.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. З метою недопущення перегрупування наших військ та перекидання їх на інші напрямки, підрозділи збройних сил російської федерації продовжують проведення демонстраційних дій. У прикордонних з Україною областях ворог нарощує систему протиповітряної оборони.

На Харківському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи окупантів перейшли до оборони з метою уповільнення темпу наступу наших військ. В ході успішних дій підрозділів Збройних Сил України звільнено населений пункт Питомник Харківської області.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на створенні умов для відновлення наступу. Підрозділи противника продовжували поповнення запасів матеріально-технічних засобів з метою нарощування наступальних спроможностей.

На більшості тимчасово зайнятих територій Харківської області, з метою унеможливлення передачі інформації про переміщення російських військ, окупанти здійснюють подавлення мережі стільникового зв’язку. Місцеві жителі багатьох населених пунктів залишатися без електроенергії та води. Виїзд на територію підконтрольну Україні російськими окупантами заборонений. 

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на отриманні повного контролю над містом Рубіжне та проведенні наступу в напрямку населеного пункту Лиман. Ворог намагається утримати позиції на правому березі річки Сіверський Донець. Також продовжує підготовку до проведення наступу в напрямках населених пунктів Курахове та Новопавлівка.

Противник продовжує обстрілювати позиції наших військ. Збільшив інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням БпЛА.

На Бахмутському напрямку, з метою підготовки наступу, російські окупанти продовжують артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Світлодарськ та Троїцьке. Противник провів штурмові дії у напрямках на Оріхове та Тошківка, успіху не мав.

В Маріуполі основні зусилля ворога зосереджуються на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь». Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог активних бойових дій не проводив, обстрілював наші підрозділи зі ствольної артилерії та мінометів. Проводить інженерне обладнання передових позицій.

В Чорноморській та Азовській морських зонах корабельні угруповання противника виконують завдання ізоляції районів бойових дій та ведення розвідки російські окупанти завдають ракетних ударів по важливих об’єктах інфраструктури України, надають підтримку сухопутним військам на приморському напрямку та блокують цивільне судноплавство.

Ворог продовжує зазнавати втрат. Противник дезорганізований та деморалізований. За наявною інформацією, військовослужбовцям окремих підрозділів збройних сил російської федерації, що виконують завдання на території України, повідомили про неможливість проведення ротації до кінця терміну проведення так званої спеціальної операції.

18:18

Офіс Генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт проти російського окупанта.

російського військового звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни та умисному вбивстві цивільної особи на Сумщині.

18:13

Понад 4,8 мільйона українців залишилися без роботи через російську агресію в Україні. Такі дані оприлюднила у своєму звіті Міжнародна організація праці при ООН.

18:03

Артилеристи 17-ї окремовї танкової Криворізької бригади імені Костянтина Пестушка накрили російську понтонну переправу.

17:39

росія не розраховувала на довгу і виснажливу війну в Україні, тому сьогодні армію загарбників навіть не можуть забезпечити необхідним. У першу чергу це стосується індивідуального екіпірування солдат із нової хвилі прихованої мобілізації. 

Про це свідчать телефонні розмови загарбників, перехоплені СБУ. 

«То, что на нас сейчас одето – это страшно. Это сложно назвать экипировкой», – скаржиться матері окупант, якого тільки-но відправили на війну в Україну. 

Тож він просить її позичити грошей, аби за власний кошт купити собі засоби захисту: розгрузку, каску, бронежилет.

17:27

росія випустила по Україні ракет на $ 7,5 мільярда, – пише Forbes.

17:12

Відновлювані роботи на електромережах Київщини завершені на 90%. За останній місяць спеціалісти ДТЕК повернули світло понад 140 тисячам родин у Київській області, – пише Україна 24.

17:09

501 боєць Нацгвардії загинув з початку повномасштабного вторгнення рф. Такі дані оприлюднив начальник оперативного управління штабу управління Нацгвардії Олексій Надточий.

Поранення і травми дістали 1 697 військовослужбовців.

17:02

Чотирирічну дівчинку Алісу, яку російські війська розлучили з матір’ю під час евакуації з заводу «Азовсталь», передали рідним, – повідомила керівниця Служби у справах дітей Запорізької області Антоніна Матвєєва.

16:52

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що пособники окупантів у Херсонській області можуть закликати приєднати їх хоч до Марса, але насправді їм доведеться просити про помилування після вироку суду.

Нагадаємо: Окупаційна влада Херсонської військово-цивільної адміністрації заявила, що проситиме путіна включити Херсонську область до складу рф.

16:32

З боку Чорного моря зберігається загроза висадки на територію Одещини російського десанту, – повідомляє генерал Збройних сил України Олексій Громов.

Поблизу регіону перебувають російські бойові літаки, кораблі та підводні човни. Вони намагаються влучили у військові об’єкти, об’єкти критичної інфраструктури, промисловості, транспортні мережі.

15:51

На Херсонщину окупанти завезли родичів, яких поселили у покинутих квартирах українців.

Є підтверджені випадки, коли «завезенці» вселилися у тимчасово покинуті квартири жителів Нової Каховки, які евакуювалися, – пише 24 канал.

15:47

На Тернопільщині викрили двох псевдоволонтерів, які використали понад два мільйони гривень пожертв на ЗСУ для власного збагачення. Про це повідомляє Генпрокуратура.

За даними слідства, на початку війни вони звернулися до громадян із закликами про збір коштів на автомобілі, які згодом обіцяли передати Збройним силам України. За зібрані добровільні пожертви підозрювані придбали для особистого використання автомобілі Range Rover та Audi Q5, а також мобільні телефони та інші матеріальні цінності. При цьому псевдоволонтери регулярно робили у соцмережах відеозвіти про начебто передачу на території активних військових дій автомобілів та інших речей військовослужбовцям. 

Під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили незаконно придбані автомобілі, мобільні телефони, понад 200 тисяч гривень, 37 тисяч доларів США, більше двох тисяч фунтів стерлінгів та майже сім тисяч євро.  

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів та накладення арешту на вилучене під час обшуків майно.

15:28

За даними української військової розвідки, російська влада планує кинути на війну в Україну новоспечених десантників щойно ті випустяться з училищ, а тим часом серед генералів рф наростає проститояння, – пише УП.

15:26

У Тростянці Сумської області слідчі ДБР знайшли важливі документи російських військових, які містять плани рф щодо захоплення усієї території України, – пише УП.

15:25

НАЕК «Енергоатом» звільнив трьох працівників Запорізької АЕС, які брали участь у влаштованій окупантами акції «Безсмертний полк», – пише УП.

15:22

ДБР викрило правоохоронця з Харкова на співпраці з фсб росії.

Попередньо встановлено, що оперуповноважений був завербований співробітниками ФСБ росії з початком повномасштабного наступу. На вимогу окупантів, «правоохоронець» збирав відомості щодо військової техніки ЗСУ, блокпостів, місць розташування підрозділів силових структур регіону.

Зібрану інформацію, з конкретними геолокаціями, він передавав кураторам за допомогою одного з інтернет месенджерів. Крім того, у службовому автомобілі правоохоронця працівники ДБР виявили арсенал незареєстрованих боєприпасів.

Наразі йому повідомлено про підозру, зокрема, у державні зраді вчиненій в умовах воєнного стану. 

Йому загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

15:19

ЗСУ зупинили наступ рашистів.

У районах Харкова та Ізюму, а також на Херсонському та Мелітопольському напрямках ворог перейшов до оборони, – заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

15:15

Українські воїни збили «Перуном» російський гелікоптер Ка-52 «Алігатор» під Ізюмом, – повідомляє Юрій Кочевенко.

15:09

Українські воїни почали опановувати німецькі гаубиці. Близько 60 військових вчаться вправлятись із Howitzer 2000, – пише Україна 24.

14:32

росіяни випустили по Одещині крилату ракету. Над морем її збила українська ППО, – повідомляє Оперативне командування «Південь»

13:52

Під Краматорськом російські окупанти пошкодили пошкоджено склад з аміачною селітрою внаслідок бойових дій, повідомляє Слов'янська ВЦА. «Безпосередня загроза життю жителів Слов'янської громади відсутня. Але керівництво міської військової адміністрації просить обмежити перебування на відкритому повітрі та закрити вікна терміном на добу», — йдеться у повідомленні.

13:18

Призначена окупантами так звана влада Херсонської військово-цивільної адміністрації заявила, що проситиме путіна включити Херсонську область до складу рф.

Пряма мова колаборанта Стремоусова: "Місто Херсон – це росія, жодних ХНР на території Херсонської області створюватись не буде, референдумів не буде. Це буде один єдиний указ на підставі звернення керівництва Херсонської області до президента російської федерації, та буде прохання включити область до складу повноцінного регіону рф"

13:15

Російську окупанти несанкціоновано перекрили крани магістрального газогону «Шебелінка - Новопсков», внаслідок чого мешканці Луганщини та Донеччини залишилися без українського газопостачання.

12:57

Україна відновила контроль на ділянці кордону в межах Київської, Сумської та Чернігівської областей, – повідомляє директор департаменту охорони держкордону АДПСУ Леонід Баран. Йдеться про ділянку протяжністю 1 200 кілометрів, 2/3 з яких – кордон з рф.

12:46

Зв'язок із силами оборони на «Азовсталі» у Маріуполі підтримується, деблокування воєнним шляхом складне і може призвести до значних втрат.

Про це сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

12:37

Українські військові захищатимуть Україну до повної перемоги - до звільнення всіх територій у міжнародно визнаних кордонах.

Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

12:27

Віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив про придбання 5 тисяч протигазів із фільтрами, що захищають від хімічного, біологічного та радіоактивного впливу, для прикордонників і Збройних сил України.

12:26

Перша фаза розв’язаної росією війни завершилася перемогою України, бо ворог не досягнув жодної з поставлених цілей і зазнав тяжких втрат.

Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

12:21

За добу російські загарбники здійснили 38 авіанальотів на «Азовсталь», в тому числі 4 вильоти стратегічних бомбардувальників.

12:17

Площа лісових пожеж на Херсонщині становить вже близько 800 гектарів, лісівники та рятувальники повноцінно виконувати свої обов’язки не можуть - перешкоджають російські загарбники.

12:01

Львівські десантники збили російський ударний вертоліт Мі-24 з ПЗРК «Stinger». Загалом на рахунку ДШВ вже 15 збитих вертольотів противника.

11:52

За минулу добу на Миколаївщині поранення унаслідок атак російських агресорів отримали дев'ятеро людей.

11:49

Представники полку Національної гвардії України «Азов», які захищають Маріуполь, упевнені, що є військовий спосіб деблокувати завод «Азовсталь» і визволити звідти бійців.

«Це можливо (зробити) військовим шляхом, і це також можливо політичним шляхом. Ми можемо сказати вам, як це зробити військовим чином, але, звісно, такі операції – це засекречена інформація. 

Більшість людей, які сидять у владних кабінетах в Україні, переважно погано розуміють ситуацію, із нашої точки зору реальність інша». 

11:24

За минулу добу російські військові обстріляли п'ять населених пунктів Донеччини — троє людей загинули, ще троє отримали поранення. Обстрілами зруйнували 45 цивільних об’єктів.

11:20

Посольство Німеччини в Україні відновило роботу в Києві.

11:15

В Україні російські війська повністю знищили 101 лікарню, ворог розстріляв чи захопив майже 200 машин швидкої допомоги.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство охорони здоров'я України повідомляє у Фейсбуці.

“Вже 77 днів поспіль російські терористи обстрілюють житлові квартали та цивільні об’єкти. Снаряди та ракети окупантів поцілили у 600 українських медзакладів. 101 лікарня знищена вщент без можливості відновлення”, - ідеться в повідомленні.

Також російські військові зруйнували 450 аптек. Майже 200 автомобілів екстреної медичної допомоги розстріляно чи захоплено ворогом.

11:11

Російські військові вчергове обстріляли територію української Чернігівщини – з мінометів.

За даними прикордонників, 16 пострілів з міномету 82-мм калібру, випущених з боку російського села Нові Юрковичі, розірвалися неподалік одного з прикордонних сіл Городнянського району Чернігівщини.

Внаслідок обстрілу постраждалих немає.

10:55

До злочинів загарбників у Херсонській області додався наркобізнес - російські військові та їхні прислужники в Генічеській громаді зайнялися організацією плантацій конопель.

10:22

Сьогодні вранці російські окупанти вдарили по Запоріжжю. Спрацювала ППО Сил оборони, повідомляють у ОВА. 

Ракета розірвалася над інфраструктурним об’єктом в населеному пункті біля обласного центру.

09:57

«Мирні мешканці» рф закликають своїх солдатів вбивати та катувати українських дітей.

Це шокуюче перехоплення СБУ вдалося зробити під Харковом, де ворожий окупант телефоном розмовляв зі своєю дружиною з рф. Вона живе у прикордонному з Україною місті, куди насильно евакуюють наших громадян. 

Цю істоту жіночої статі обурило, що українські діти відмовилися малювати символіку до святкування «Дня победы». Тож вона запропонувала покарати їх нелюдськими катуваннями:  

«Я бы им наркотики вколола, если бы работала,  смотрела бы им в глаза и сказала бы: «Сдыхайте, мучайтесь». Я бы им пи*ьки резала, звёзды на спинах вырезала, и вообще по уху бы каждый день отрезала, по пальцу, чтобы им больно так было», – говорить рашистка.

Навіть самого окупанта шокували ці слова і він не знав, що відповісти…

Очевидно одне: «руZZкій мір» – це і є сучасний нацизм, якими б гаслами і цілями він не прикривався.

 

09:48

Вранці 11 травня російські окупанти завдали ракетних ударів по місту Слов’янськ у Донецькій області, за попередніми даними, люди не постраждали.

09:44

Російські військові робили спроби наступу на Ізюмському напрямку, а також неодноразово намагались прорватись в районі с. Новомихайлівка у Донецькій області, але успіху не мали, окупанти минулої доби наносили удари на сході та півдні України.

Про це пише УП.

На Чернігівщині ніч минула спокійно. Увечері 10 травня та вранці 11 травня росіяни обстріляли територію Городнянського району. Попередньо жертв немає. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

На Дніпропетровщині була нічна тривога. Ворог стріляв на межі з Херсонщиною, поціливши по полях у Зеленодольській та Широківській громадах. Нікого і нічого не зачепило. На ранок спокійно.

Харківська область. У Харкові нічних обстрілів по місту не зафіксували. Протягом доби збільшилася інтенсивність обстрілів Харківського району, у результаті чого 6 людей отримали поранення. У Лозівському та Ізюмському районах також 2 постраждалих. У Куп'янському районі одна людина загинула.

На Ізюмському напрямку окупанти готують нові спроби наступу, але українські військові надійно тримають позиції.

На Луганщині ворог наносив ракетно-бомбові удари по усіх містах області протягом доби. Два обстріли було вночі. Пошкоджена обласна школа-інтернат для дітей з особливими потребами у Гірському. Заклад був із сучасним ремонтом та новим обладнанням. Дітей та персонал заздалегідь евакуювали. У Сєвєродонецьку пошкоджено магістральний газопровід – місто залишилось без світла, води та газу.

У Донецькій області в районі с. Новомихайлівка були неодноразові спроби ворога здійснити прорив, але без результатів. Вночі в районі Світлодарська окупанти застосували фосфорні боєприпаси. З прифронтової зони продовжується евакуація людей. Комбінат "Азовсталь" у Маріуполі тримається попри постійні обстріли, бомбардування і штурми.

На Херсонщині протягом минулого дня та ночі було чутно багато вибухів. Найважча ситуація залишається у населених пунктах, які межують із Миколаївською та Дніпропетровською областями. На території області є загоряння лісів, але окупанти не пропускають нікого на гасіння пожеж. Десятки сіл та селищ залишаються без світла і води. В’їзду та виїзду звідти росіяни не дають.

У Миколаївській області ніч минула відносно спокійно. Вдень 10 травня були обстріли в Березнегуватській і Снігурівській громадах, а також сіл Новоруське (згоріло 2 житлових будинки) та Зоря Шевченківської ОТГ. В акваторії м. Очаків був приліт в цивільну баржу на території, постраждалих немає. Також росіяни завдали удару по околицях Миколаєва, руйнувань та постраждалих не зафіксовано, горіла трава.

Відносно спокійно ніч минула у Волинській, Закарпатській, Рівненській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Запорізькій, Одеській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Кіровоградській, Черкаській, Сумській, Полтавській та Київській областях.

09:40

До кінця року в Маріуполі від хвороб та нестерпних умов може померти понад 10 тисяч людей, зараз у місті перебуває 150-170 тисяч жителів.

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, Маріупольська міська рада.

«Окупанти перетворили Маріуполь на середньовічне гетто. Тож смертність буде відповідною. Без ліків та медичної допомоги, відновлення водопостачання та справної каналізації в місті спалахнуть епідемії.

Зараз більша частина наявного населення – старенькі та хворі люди. Без належних умов, смертність серед уразливих категорій зросте в рази.

Частина маріупольців з прилеглих селищ повернулася до міста, бо їх не випускають на територію вільної України через жорстку систему фільтрації.

 

Але ж росіяни продовжують геноцид, який розпочали 24 лютого. Наші люди в смертельній небезпеці. Тому потрібна повна евакуація міста».

09:07

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 26350 (+350) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1187 (+17) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2856 (+48) од,
  • артилерійських систем – 528 (+9) од,
  • РСЗВ - 185 (+0) од,
  • засоби ППО - 87 (+0) од,
  • літаків – 199 (+0) од,
  • гелікоптерів – 160 (+2) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 390 (+10),
  • крилаті ракети - 94 (+0),
  • кораблі /катери - 12 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 1997 (+17) од,
  • спеціальна техніка - 41 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Новопавлівському, Курахівському та Сєвєродонецькому напрямках.

08:59

Російські військові намагаються посилити свої позиції на острові Зміїний, повідомляє британська розвідка. Якщо їм це вдасться, Росія зможе домінувати у північно-західній частині Чорного моря.

08:47

У Пентагоні вважають, що війна росії в Україні відстає на два тижні від планів путіна. На закритому брифінгу чиновник зазначив, що путін не досяг жодної зі своїх цілей. 

Про це пише Бабель.

«Ми б зараз оцінили, що він відстає на два тижні від того, на яких позиціях він хотів би бути на Донбасі та на півдні, і незрозуміло, як ситуація буде розвиватися. Будьте впевнені, що українці можуть захистити свою територію», — додав чиновник Міноборони США

07:08

Зведення Генштабу ЗСУ станом на ранок 11 травня:

  • Найбільшу активність російська армія проявляє на Донецькому та Слобожанському напрямках.
  • На Волинському, Поліському та Сіверському напрямку ситуація лишається без змін.
  • На Слобожанському напрямку основні зусилля ворога спрямовані на недопущення просування ЗСУ до українсько-російського кордону.
  • На Ізюмському напрямку російські війська продовжують обстрілювати українські позиції.
  • На Донецькому напрямку армія рф зосереджує основні зусилля на продовженні наступу з метою взяття під повний контроль міста Рубіжне, захоплення населених пунктів Лиман та Сєвєродонецьк.
  • Також росіяни намагаються наступати на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдієвському, Курахівському напрямках за підтримки артилерії.
  • У Маріуполі окупанти продовжують блокувати завод «Азовсталь», наносячи по ньому ракетно-бомбові удари.
  • На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник намагається покращити своє тактичне положення.
  • На Миколаївському напрямку російська армія продовжує обстріл українських позицій. Для придушення каналів радіозв’язку військові рф застосовують комплекси радіоелектронної боротьби.
  • На Криворізькому напрямку також зафіксовані обстріли позицій ЗСУ з боку окупантів. У селах Брускинське та Велика Олександрівка росіяни проводять інженерні роботи для укріплення позицій.
  • На Таврійському напрямку ворог вдосконалює інженерне обладнання своїх позицій і поповнює запаси.
  • На Бессарабському напрямку ситуацію в Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Підрозділи російських військ та місцевої «армії» продовжують перебувати у бойовій готовності «Повна».

01:48

У ЗСУ відзвітували про втрати ворога на Півдні за добу. Наші захисники знищили 79 живої сили росіян та 12 одиниць техніки.

00:33

10 травня ЗСУ знищили вертоліт Мі-24 та чотири "Орлани". У командуванні повітряних сил змушені визнати, що святкувати знищення символічного 200-го літака російських окупантів ще не можна.

Коментар