стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 травня

07 Травня 2022, 22:55
Війна в Україні 9744
Війна в Україні

Україна 72 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:55

Головне зі звернення Президента

Минулої ночі російська армія витратила ракету, щоб знищити музей Григорія Сковороди у Харківській області. Ракету. Прицільні ракетні удари по музеях – це навіть не кожен терорист додумається. Але ось така армія воює проти нас. Станом на 7 травня російська армія зруйнувала або пошкодила вже майже 200 об'єктів культурної спадщини.

Сьогодні ж загарбники завдали ракетного удару по Одесі. По місту, в якому майже кожна вулиця має щось памʼятне, щось історичне. Але для російської армії й це не має значення. Їм би тільки вбивати та руйнувати. Одеса? Харківщина? Донбас? Їм однаково.

Такі дії російських окупантів, і особливо напередодні дня памʼяті усіх жертв Другої світової війни і Дня перемоги над нацизмом, мають нагадати кожній державі й кожному народу, що неможливо один раз і назавжди перемогти зло.

Дякую командам Міжнародного комітету Червоного Хреста й Організації Об'єднаних Націй, які допомогли нам провести перший етап евакуаційної місії з «Азовсталі». Вдалося врятувати понад 300 людей – жінок, дітей. Фактично ми вивели цивільних із «Азовсталі». І готуємо зараз другий етап евакуаційної місії – поранених і медиків. Звичайно, якщо всі виконають домовленості.

Безумовно, працюємо й над тим, щоб вивезти наших військових. Усіх героїв, які захищають Маріуполь. Це надзвичайно складно. Але важливо. Впевнений, усі розуміють головну причину цієї складності, а також де ця причина перебуває. Але ми не втрачаємо надії. Ми не зупиняємося. Щоденно шукаємо такий дипломатичний варіант, який може спрацювати. Наша команда готує завтра й продовження роботи гуманітарних коридорів для всіх мешканців Маріуполя та навколишніх населених пунктів.

Провів сьогодні нараду щодо діяльності виконавчої влади. Головні питання – економічні. Зокрема, про забезпечення українців пальним. Про подолання дефіциту пального, який виник після того, як російські ракети зруйнували наш Кременчуцький завод і бази нафтопродуктів по всій державі.

Ключове завдання для урядовців – пришвидшити транспортування пального від європейських портів до наших споживачів. Обсяг такого транспортування має збільшуватися щоденно.

Також заслухав доповідь міністра фінансів про стан виконання державного бюджету. Робимо все, щоб держава виконувала всі соціальні зобов'язання попри дефіцит бюджету та свідоме руйнування російською армією нашої економіки.

Предметно обговорили й підготовку Плану відновлення країни після війни. Це дуже масштабне завдання. Але я не маю сумнівів, що ми його реалізуємо.

Сьогодні я був у Бородянці Київської області. Яка поступово повертається до нормального життя.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак разом з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим оглянули відновлений залізничний міст через річку Ірпінь – рух по ньому вже є. На сьогодні можемо сказати, що міста й громади Київської області, звільнені від окупантів, поєднані нормальним транспортним сполученням.

Також уже традиційно ввечері підписав укази про нагородження наших захисників. Державними нагородами відзначені 216 військовослужбовців Збройних Сил України.

Звання Героя України присвоєно полковнику Гегечкорі Олегу Іродійовичу (посмертно), командиру вертолітної ескадрильї 11-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України.

22:46

ЗСУ відбили 9 атак окупантів на Донецькому та Луганському напрямках, 7 травня, — штаб ООС.

Зокрема було знищено 19 танків, 20 одиниць бойової броньованої техніки, 4 спеціальні броньовані автомобілі, одну одиницю спеціальної інженерної техніки та 6 автомобілів ворога.

22:09

рашисти скинули на школу в Білогорівці авіабомбу.

Останній тиждень Білогорівка - село поблизу Лисичанська - гаряча точка. орки намагаються там здійснити прорив, точаться постійні бої. Про це інформує голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Сьогодні російські вбивці «воювали» з беззбройними мирними мешканцями. рашисти скинули авіабомбу на школу, в якій ховалося майже все село. Всі, хто не встиг евакуюватися. Після влучання в клуб, підвал школи був єдиним місцем порятунку, але росіяни забрали в людей і цей шанс. В школі знаходилося близько 90 людей. Близько 30 осіб вже врятували з-під завалів.

Рятувальна операція триває.

21:29

Херсонщину буде звільнено повністю і максимально жорстко 

«Не буде жодної «Херсонської народної республіки». Не буде. Вона (Херсонська область) буде звільнена в повному обсязі максимально жорстко, якщо це буде потрібно, з точки зору кількості безповоротних жертв з боку російських військовослужбовців. Тобто буде вбито стільки військовослужбовців російської армії, скільки буде потрібно для того, щоб на Херсонщині забули словосполучення "російська окупація" назавжди. Оце буде точно», - заявив Подоляк.

21:12

Протягом доби, 7 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська здійснили 7 атак. 

Українські захисники знищили: особового складу – 107, танків – 8, БТР – 1, БМП – 11, МТЛБ – 4, АТТ – 5, БПЛА – 2.

20:44

Ввечері, 7 травня, внаслідок ворожого обстрілу Корабельного району м. Миколаєва пошкоджено балкони та скло вікон у двох квартирах дев`ятиповерхового житлового будинку та зайнялася покрівля бібліотеки, розташованої на першому поверсі цієї ж будівлі. 

Про це інформують в ДСНС.

Пожежу на площі 20 кв. м загасили вогнеборці 5 державної пожежно-рятувальної частини та чергова зміна оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України у Миколаївській області. Інформація щодо травмованих уточнюється.

20:26

Луганщина: російські вбивці накрили «градом» Привілля - загинуло двоє дітей.

Жінка та ще дві дитини тяжко поранені, повідомив голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай.

Пообіді з «градів» було обстріляно житловий сектор Привілля. Снаряди поприлітали в будинки. Після обстрілу група швидкого реагування «Луганськ-1» вирушила містом в пошуках можливих жертв. На одній з вулиць у дворі виявили два трупи неповнолітніх. Хлопчиків 11 та 14 років знайшли без ознак життя. 

Ще дві дівчинки 12 та 8 років і жінка 69 років - отримали поранення. На місці досі працюють поліцейські, жертв може бути більше.

20:23

У передмісті окупованого росіянами Маріуполя загарбники демонтували пам'ятник гетьману Петру Сагайдачному, бо його встановили за ініціативи українського полку "Азов".

20:03

Рашисти в Херсонській області примушують підприємців отримувати «тимчасові дозволи» на роботу, в разі відмови – конфіскація.

Представники окупаційних адміністрацій в Херсонській області здійснюють об’їзд об’єктів промисловості. В першу чергу – виробників харчової продукції. Їхня мета – примус керівництва та персоналу до співпраці. Група осіб (до 10 чоловіків) у військовій формі ЗС РФ зі зброєю прибуває до офісів комерційних компаній та в ультимативній формі вимагає продовження виробництва продукції, – повідомляє Головне управління розвідки.

Для цього, за словами рашистів, необхідно «офіційно» оформити свою діяльність за російськими правилами та отримати «тимчасовий дозвіл» на роботу від «військово-цивільних адміністрацій». При цьому, всі проблемні питання, зокрема – постачання сировини та забезпечення збуту, необхідно вирішувати через місцеву комендатуру.

Нових власників і співробітників визначатимуть окупаційні адміністрації з-поміж лояльних до них людей.

19:52

В окупованому Мангуші (Донецька область), загарбники демонтували пам'ятник гетьману Сагайдачному.

19:49

Від російського ракетного удару в Одесі виникла пожежа. Рятувальники працювали за підвищеним рангом виклику, через загрозу розповсюдження вогню, – повідомляють у ДСНС.

Пожежу вже загасили. Загиблих та постраждалих немає.

19:16

З «Азовсталі» вдалось евакуювати всіх жінок, дітей та людей похилого віку. Про це повідомила Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

19:03

Уряд додатково спрямував 359 мільйонів для ЗСУ. Ці кошти підуть на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння військової техніки, – йдеться в повідомленні Міністерства фінансів України.

18:33

Енергетики повністю відновили електропостачання Бородянки та Макарова.

Ремонтні роботи на електромережах в столичному регіоні близькі до завершення, – пише Україна 24.

18:27

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. 

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза нанесення з території республіки білорусь ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури нашої Держави.

На Сіверському напрямку визначені підрозділи збройних сил російської федерації продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-російського кордону у Брянській і Курській областях. У прикордонних районах Курської області триває інженерне обладнання позицій.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосередив на недопущенні подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України. Посилив угруповання військ 20-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу за рахунок підрозділів резерву. Здійснював обстріли із застосуванням артилерії в районах населених пунктів Прудянка, Слатине. 

В результаті наступу підрозділів Збройних сил України ворог втратив контроль над населеним пунктом Циркуни. 

Противник намагався вести наступ у напрямку населеного пункту Вірнопілля, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку ворог зосередив основні зусилля на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на населені пункти Лиман та Сєвєродонецьк.

Продовжував артилерійські обстріли та нанесення ракетно-бомбових ударів із застосуванням оперативно-тактичної авіації на окремих напрямках. Також, противник намагався взяти під контроль населений пункт Олександрівка, успіху не мав.

На Маріупольському напрямку ворог продовжує блокувати підрозділи Сил оборони у районі заводу “Азовсталь”. За підтримки вогню артилерії та танків проводить штурмові дії.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не проводив. 

За підтримки авіації намагався вести наступальні дії в напрямку населеного пункту Полтавка Запорізької області, зазнав втрат, відійшов на раніше займані позиції.

Підрозділи Сил оборони в районі населеного пункту Пологи Запорізької області успішно нанесли вогневе ураження противнику, знищивши частину його озброєння та військової техніки. Особовий склад ворога залишив позиції.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону та наносить ракетні удари по військовій та цивільній інфраструктурі. На Криворізькому напрямку наступальних дій не проводив. Здійснював обстріли підрозділів наших військ із застосуванням мінометів та ствольної артилерії.

Окупанти несуть значні втрати у боях з підрозділами Сил оборони України. Так, у населеному пункті Бурчак виявлено розміщення понад 100 поранених військовослужбовців повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

18:18

Окупанти продовжують обстрілювати мирних жителів Харківщини.

Сьогодні ворог обстріляв населені пункти Чугуївської,  Золочівської, Красноградської громад, – повідомляє голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Із окупованих Руських Тишок до Харкова медикам екстреної допомоги вдалося вивезти трьох поранених цивільних. Їм надають всю необхідну допомогу. 

18:11

Під час евакуації цивільних громадян із «Азовсталі» 6 травня від російських обстрілів загинули три українські захисники, ще шестеро отримали поранення, – повідомляє командування полку «Азов».

17:15

У Маріуполі окупанти «запрошують» на роботу співробітників «Маріупольгазу», «Маргазу», «Азовгазу», а також електриків, слюсарів та інших. 

При цьому газопостачання в місті немає і його відновлення технічно неможливе, – зауважує радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

17:13

російські війська за допомогою стратегічної авіації завдали шість ударів ракетами по Одесі. Про це повідомляє начальниця пресцентру Сил оборони та охорони «Півдня» Наталя Гуменюк.

Внаслідок влучання чотирьох ракет пошкоджено цивільне підприємство у житловому районі. Після удару спалахнула пожежа, на місці працюють рятувальники. Інформація про поранених уточнюється.

Ще дві ракети влучили у раніше зруйновану злітно-посадкову смугу.

17:03

ЗМІ повідомляють про смерть міського голови окупованого Токмака Запорізької області Ігоря Котелевського. 

Попередня версія смерті — самогубство.

17:01

На території Одеси і області вводиться комендантська година з 22:00 8 травня до 05:00 10 травня. Про це повідомив голова ОВА Максим Марченко.

16:59

В районі острову Зміїний ударним безпілотний комплекс національного флоту Bayraktar TB2 уразив десантний катер росіян проєкту 11770 «Серна» та два зенітні ракетні комплекси «Тор», – повідомляють у ВМС ЗС України. 

16:56

Державне бюро розслідувань викрило організовану групу, яка незаконно виводила з України кошти російського та білоруського бізнесу, які могли бути націоналізовані та направлені на потреби ЗСУ.

«ДБР вийшло на групу зловмисників під час проведення фільтраційних заходів громадян росії та можливих учасників ДРГ. Його організатори мали по декілька паспортів на різні прізвища.

До початку агресії ділки займались легалізацією грошей, мінімізацією податкового навантаження та виведенням коштів через конвертаційний центр», – йдеться у повідомленні.

15:26

ЗМІ пишуть про вибухи на Франківщині. Ймовірно, працює ППО.

15:24

Ворожа авіація двічі упродовж дня завдала ракетно-бомбових ударів по території Сумщини. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

15:04

Окупанти близько 13:00 обстріляли територію Миропільської та Хотинської громад на Сумщині ракетами «земля-повітря», – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький

Внаслідок обстрілу поранено військовослужбовця Держприкордонслужби України.

14:54

ЗМІ повідомляють про вибухи на Хмельниччині.

14:50

На території Вознесенського району (Миколаївщина) було чутно чотири вибухи, — повідомляє районна військова адміністрація.

14:36

ЗМІ повідомляють про сильні вибухи у Сумській області.

14:21

Кадирівці так захопилися мародерством, що крадуть навіть у військових рф. Про це свідчить чергове перехоплення СБУ.

«Приехали, мол, помолиться: пусти, братан, мы свои, на разведке. Впустил, короче, бл*дь… Он пока молился, ПМ подрезал, нах*й! Прыгнули в тачку  и… съе*ались», – жаліється окупант, який стоїть на Херсонщині.

За втрату зброї його відправили копати окопи.

14:19

ЗМІ повідомляють про влучення ракети в Одесі.

 

13:51

Над Полтавщиною Протиповітряна оборона збила російську ракету, – повідомляє голова ОВА Дмитро Лунін.

13:38

По Одещині російські військові завдали ударів чотирма крилатими ракетами, повідомляє Оперативне командування «Південь».

12:41

За процесуального керівництва Бахмутської окружної прокуратури Донецької області здійснюється досудове розслідування у 5 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Про це повідомляє офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, 5-6 травня 2022 року з боку тимчасово окупованого збройними силами рф міста Горлівка здійснено мінометні обстріли смт Нью-Йорк, смт Північне, міста Залізне та Торецька Бахмутського району. В результаті ворожих атак пошкоджено близько двох десятків приватних домогосподарств, гараж, легковий автомобіль та газопровід.

У травматологічному відділенні лікарні Бахмута надали медичну допомогу жінці, яка зазнала вогнепальних осколкових поранень під час обстрілу окупантами міста Новодружевськ Луганської області.

12:38

У Броварах, Княжичах і Требухові Київської області на час дії воєнного стану призупинена діяльність Української Православної Церкви (московського патріархату). 

Про це повідомив Олексій Дорошенко.

Відповідне рішення було підтримано депутатами на сесії і направлене до керівника Броварської районної військової адміністрації.

12:32

Підрозділи Збройних сил України знищили над Одесою черговий ударний БПЛА типу «Форпост», повідомляє речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.
 

12:27

Чоловік ошукав волонтерів столиці на півмільйона гривень.

Про це повідомляє офіс Генерального прокурора.

За процесуального керівництва прокурорів Деснянської окружної прокуратури Києва викрито та повідомлено про підозру громадянину, який протягом березня-квітня 2022 року під приводом поставки військового спорядження для потреб військовослужбовців ЗСУ заволодів майном та грошовими коштами волонтерів (ч. 2, 3 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрюваний запропонував волонтеру свої послуги з перевезення військового екіпірування з Києва до Чернігова, хоча насправді таких намірів не мав. Волонтер, довіряючи йому, передав чоловіку військове спорядження – 40 бронежилетів, 15 рацій, 4 коробки кровозупиняючих медичних засобів на загальну суму майже 12,3 тис євро. 

Зазначене екіперування волонтер придбав за власні кошти для ЗСУ та мав намір передати до Чернігівської військової обласної адміністрації для подальшого розподілення за потребами військовослужбовців.  З отриманим військовим екіпіруванням громадянин зник і продав його, а виручені від реалізації грошові кошти привласнив.

Також правоохоронці встановили, що впродовж березня-квітня підозрюваний входив у довіру до інших волонтерських організацій столиці, запевняючи їх у своїх можливостях поставити з-за кордону військове спорядження, у тому числі дрони, та таким чином заволодів їхніми грошовими коштами.

Загалом за цей період він ошукав волонтерів столиці на загальну суму майже півмільйона гривень. За місцем його проживання правоохоронці провели обшуки, в ході яких вилучено речові докази. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Досудове розслідування здійснюється слідчими Деснянського управління поліції ГУ Нацполіції в м. Києві, за оперативного супроводу УКР ГУ Нацполіції  в м. Києві.

12:22

Російських офіцерів знімають з бойових позицій для охорони параду в зруйнованому Маріуполі.

Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Охороняти кремлівських вбивць, ґвалтівників, брехливих пропагандистів та їхніх місцевих прихвоснів, які приїхали в Маріуполь, примусили весь командний склад 71 мотострілецького полку окупаційних військ. російські загарбники настільки бояться нападу захисників України, що змусили офіцерів полку залишити бойові позиції та забезпечувати їхню цілодобову охорону.

Під час особистого спілкування окупанти жаліються один одному на дурість московського командування та їхнє приниження. 71 гвардійський мотострілецький полк 42 мотострілецької дивізії 58 загальновійськової армії південного військового округу армії країни-окупанта (в/ч 16544) дислокується в станиці Калиновська, Чеченська республіка.

Головне управління розвідки МО України опублікувало список командного складу полку. Список «охоронників» за посиланням.

12:16

Важко дався порятунок жителя Комишувахи, що на Попаснянщині. Автівка, на якій його вивозили, потрапила під обстріл росіян. Постраждалих немає.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:37

росіяни здійснили авіаобстріл Бахмуту. Точно відомо про одного загиблого і є підстави вважати, що підсумкова кількість жертв буде вищою. 

Про це повідомляє голова донецької ОВА Павло Кириленко.

В місті повністю зруйновано 2 приватні будинки, пошкоджено – 11 будинків та приміщення кількох підприємств. 
 
«В Малотаранівці під Краматорськом поранення отримали 2 людини, пошкоджено 7 житлових будинок, крамницю і клуб. По Дружківці росіяни завдали авіаудару – пошкоджено 4 багатоповерхівки, школу, автостоянку і приміщення підприємства. На щастя, інформації про постраждалих немає.
 
Щонайменше одна людина зазнала поранень у Дробишевому під Лиманом. Під вогнем також Костянтинівка – там наслідки обстрілів уточнюємо.
 
Всю ніч тривали обстріли на Світлодарському та Очеретинському напрямках. В Очеретиному частково перебито електропостачання.
 
Під ранок росіяни спробували атакувати на Авдіївському та Мар’їнському напрямках – обидві атаки наші ЗСУ відбили. На Мар’їнському напрямку росіяни залучали авіацію, на Авдіївському – працюють Гради», –  написав Павло Кириленко.
 

11:14

Просто зараз російські війська обстрілюють з артилерії селище Золочів. Місцеві посадовці закликають жителів громади терміново знайти укриття і без нагальної потреби не покидати сховищ протягом усього дня, - Суспільне.

10:39

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.05 орієнтовно склали:
 

особового складу – близько 25100 (+200) осіб ліквідовано,

танків ‒ 1122 (+12) од.,

бойових броньованих машин ‒ 2713 (+27) од.,

артилерійських систем – 509 (+7) од.,

РСЗВ – 172 (+1) од.,

засоби ППО – 84 (+1) од.,

літаків – 199 (+0) од.,

гелікоптерів – 155 (+0) од.,

автомобільної техніки та автоцистерн – 1934 (+8) од.,

кораблі /катери – 11 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 341 (+17),

Спеціальна техніка – 38 (+0).

Крилаті ракети – 90 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися у Слобожанському операційному районі.

10:11

Від ворожих обстрілів постраждав обєкт критичної інфраструктури у Красноградській громаді.  За попередніми даними, окупанти завдали 2 удари після 8 ранку.  

Про це повідомляє Харківська ОВА.

Від обстрілів постраждали навколишні будівлі, автомобілі. Жертв серед населення немає. Інформація уточнюється.

09:56

Більше ніж 633 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії рф. Станом на ранок 7 травня 2022 року за офіційними даними число жертв-дітей не змінилося – 223. Зросла кількість поранених – 410.
 
Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. 
 
Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 98, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, у м.Києві – 16, Житомирській – 15.

5 травня внаслідок обстрілу ворогом житлових будинків с. Червона Поляна Ізюмського району Харківської області отримав поранення 11-річний хлопчик. 
 
4 травня колона приватних авто, які виїхали з м. Вовчанськ Чугуївського району Харківської області в смт. Старий Салтів, були піддані обстрілу. Внаслідок чого 6-місячна дитина, яка перебувала в одній із машин, отримала поранення, місцезнаходження іншої 13-річної дівчинки наразі не відоме.  

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами рф українських міст та сіл пошкоджено 1635 закладів освіти. При цьому 126 з них зруйновано повністю.

 

09:52

Житлові райони Луганщини 24 рази обстрілювали росіяни 6 травня: багато пошкоджень в Гірській, Попаснянській громадах та Сєвєродонецьку, продовжуються обстріли «Азоту».

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Зокрема, у Сєвєродонецьку пошкоджень зазнала лікарня в старій частині міста. Продовжуються й артилерійські атаки на «Азот». Після кожної піротехніки перевіряють промислові майданчики на наявність нерозірваних снарядів. За учора вибухонебезпечних предметів там не виявлено.

Так, в області ще залишається достатньо людей. Є багатоповерхівки, де наразі проживає лише по одній особі, але існують випадки, коли не виїхали десятки сусідів. По них росіяни і б’ють. 

Відкривали вогонь 24 рази, зруйнували або пошкодили 36 будинків, 11 будинків вони зруйнували в Золотому, 10 – в Попасній, п’ять багатоповерхівок – в Сєвєродонецьку, який під щільним вогнем опинявся двічі за день, чотири – в Рубіжному. У Лисичанську два будинки не підлягають ніякому відновленню – це ознака «руського миру».

09:44

На Запорізькому напрямку ворог з надзвичайною жорстокістю здійснює вогневий вплив з метою сковування дій наших військ та знищення українських артилерійських підрозділів.

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

Окупанти намагаються поширити інформацію, що начебто українським командирам заборонили забирати тіла своїх загиблих бійців з полю бою. Мовляв, таким чином Україна намагається приховати власні військові втрати. Насправді – все дзеркально навпаки. 

Більше того, часто російські військові не дають забрати поранених та, на жаль, загиблих українських солдатів з полю бою, порушуючи всі гуманітарні міжнародні норми, забуваючи про гуманізм та людяність.

У місті Оріхів внаслідок обстрілу горіли 4-и складські приміщення ТОВ «Оптімусагро Трейд», горів дах житлового будинку та господарча споруда – пожежники ліквідували ці пожежі.

Піротехніки ДСНС звітують про знищені у полі в селі Григорівка та у селі Веселянка 2 одиниці реактивного снаряду «Ураган», а в балці за селом Комишуваха знешкоджено 1 протидесантну міну. Також в селі Новоіванівка вилучили та знешкодили 5 реактивних снарядів з кумулятивно-осколковими бойовими елементами.

09:40

Російські війська завдали ракетного удару по Краснограду на Харківщині. За попередніми даними, загиблих та поранених немає, повідомили Суспільному в ОВА.

09:31

Російський ворог ударив ракетами по Карлівці  – приліт в обʼєкт інфраструктури. Інформацію про руйнування та постраждалих уточнюємо — голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

08:55

У Бериславі вночі невідомі зняли триколор, який до того повісили військові РФ – журналіст Олег Батурін.

08:41

Місцевий житель Бучі, повернувшись додому, дізнався, що там протягом окупації перебували російські окупанти. Викликавши за оперетивною гарячою лінією саперів Добровольчого формування Бучанської міської територіальної громади №1, ті знайшли лабораторну колбу з незрозумілою речовиною.
 
Про це повідомляє Добровольче формування Бучанської міської територіальної громади.
 
Провівши дослідження, виявилось, що це отруйна речовина – ртуть. Радіоактивний фон колби був підвищений, тому є припущення, що вона була вивезена з Чорнобильської АЕС. Рідина була вилучена бійцями та передана на утилізацію підприємству з утилізації небезпечних відходів. 
 
Посудина мала в собі приблизно 400 грам рідкого металу, коли у стандартному градуснику ртуті від 2 до 4 грамів.

 

08:35

Національний музей Григорія Сковороди знищила російська ракета у ніч проти 7 травня.  Снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею, повідомив Суспільному очільник Золочівської громади Віктор Коваленко. Нині рятувальники продовжують гасити вогонь.


Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який цієї ночі залишився охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.

Музей розташований у селі Сковородинівка. Це був маєток XVIII століття, у якому останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. 

07:07

Близько 25 мільйонів тонн зерна застрягли в Україні, оскільки його неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою. Близько 25 мільйонів тонн зерна застрягли в Україні, оскільки його неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою, пише Укрінформ.

06:43

Оперативна інформація станом на 06.00 07.05.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалась сімдесят третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. 

На Поліському напрямку ворог активних дій не здійснював. У ході перевірки бойової готовності підрозділів, які виконують завдання з прикриття ділянки кордону з Україною, не виключається приховане проведення ротації зазначених підрозділів. 

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Триває інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та смуг в прикордонних районах Курської області.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли населених пунктів в районі міста Харків. На Ізюмському напрямку веде повітряну розвідку із застосуванням БпЛА з метою уточнення позицій наших військ.

У районі населених пунктів Циркуни та Руські Тишки окупантами здійснено підрив трьох автомобільних мостів з метою уповільнення контр-наступальних дій підрозділів Сил оборони.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує здійснювати артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення та застосовує оперативно-тактичну авіацію для нанесення ракетно-бомбових ударів по позиціям наших військ. 

В місті Маріуполь продовжує блокування підрозділів Сил оборони в районі “Азовсталь”. Здійснював штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.

На Південнобузькому напрямку ворог наносив вогневе ураження із застосуванням артилерії по позиціям наших військ. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури міста Миколаїв ракетами та реактивними системами залпового вогню.

У населеному пункті Івано-Кепине підрозділами сил оборони було знищено склад з боєприпасами та до 20 одиниць військової техніки противника.

У тимчасово зайнятому противником місті Херсон загарбниками вживається ряд заходів для забезпечення діяльності російсько-окупаційних військ та підтримки російського окупаційного режиму. Збільшено кількість блокпостів та пересувних патрулів. 

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ було уражено чотирнадцять БпЛА типу “Орлан”.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено три танки, вісім артилерійських систем, сім одиниць бойової броньованої техніки, один автомобіль та три одиниці спеціальної інженерної техніки противника. 

03:48

До суду надійшла перша справа щодо повномасштабної агресії росії проти України: обвинувальний акт направлено щодо російського генерала Дениса Ляміна.

Про це у фейсбуці повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

Лямін — генерал-майор зс рф, командувач 22-го армійського корпусу Берегових військ чорноморського флоту вмф зс російської федерації, який керував вторгненням в Україну з тимчасово окупованого Криму.

Слідство отримало докази, що 23 лютого російський генерал у Джанкої на півострові Крим особисто віддав підпорядкованому особовому складу збройних підрозділів наказ на вторгнення, а далі організовував і контролював ведення бойових дій на території південних областей.

 

За словами Венедіктової, для мотивації своїх солдатів вбивати українців Лямін за кремлівськими методичками виправдовував ці дії «необхідністю захисту російськомовних мешканців» від вигаданих самими ж росіянами «українських націоналістів і фашистів». Він також обіцяв підлеглим виплату додатково трьох посадових окладів та добових по 100 доларів США яких вони так і не отримали.

02:51

Національний музей імені Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині знищений прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня.

Про це повідомив «Суспільному» очільник Золочівської громади Віктор Коваленко.

Снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею. Рятувальники продовжують гасити вогонь. Внаслідок обстрілу був поранений син директора музею. Чоловіка витягли з-під завалів.

02:48

Поточна оперативна обстановка на півдні України: на вечір 06.05.2022

Протягом доби на Херсонщині та Миколаївщині ворог продовжував ведення бойових дій на зайнятих позиціях, особливої активності не виявляв.

Водночас, здійснено 5️ ракетних ударів та обстріл системами залпового вогню «Смерч».

На Миколаївщині – одну ракету знищено загороджувальним зенітним вогнем, а решта вдарили по раніше зруйнованому залізничному мосту.

На Одещині, ранком, в Білгород-Дністровському районі силами ППО ворожу ракету знешкоджено.

Ввечері, по Одеському району вдарило 2 ракети. Постраждалих немає.

Ворожі спроби здійснювати повітряну розвідку за допомогою БПЛА на Миколаївщині традиційно завершились знищенням «Орлана-10».

Загальні ж втрати ворога за добу склали 2️1️ рашист та 7️ одиниць техніки, серед яких, на додачу до «Орлана», 4️ самохідних гаубиці, реактивна система залпового вогню «Град», та зенітно-ракетний комплекс «ТОР», що був підготовлений до застосування на Зміїному.

Корабельне угруповання рашистського флоту продовжує контролювати північно-західну частину Чорного моря, блокуючи порти України, міжнародне судноплавство та погрожуючи ракетними ударами по всій території України з моря.

На окупованих територіях продовжується психологічний та агітаційний тиск на цивільне населення щодо схиляння до умов життя у фейкових республіках.

Виїзди з окупованих населених пунктів заблоковано.

В прикордонних з Придністров’ям районах ворожі сили намагаються чинити провокацій та практикують інформаційні вкиди щодо імовірних агресивних дій з боку сил оборони України. Однак, кордон надійно захищено, нашими підрозділами не фіксувалося нестандартних ситуацій, що впливають на стан охорони кордону.

00:00

«Глибоке занепокоєння»: Радбез ООН схвалив першу за час війни заяву щодо України, — Reuters

Як повідомляє ЗМІ, в ООН погодились включно з країно-агресоркою росією висловити «глибоке занепокоєння щодо підтримання миру і безпеки в Україні».

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024