стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 травня

06 Травня 2022, 21:39
ЗСУ 10727
ЗСУ

Україна 72 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

21:41

Сьогодні ввечері російські сили обстріляли ракетами Одещину, але спрацювала ППО, - речник ОВА Сергій Братчук

21:39
З «Азовсталі» у Маріуполі евакуювали 50 цивільних — Верещук.

Анонсованої евакуації з самого міста не відбулось: через обстріли «Азовсталі» колона затрималась і не встигла забрати мирних від «Порт Сіті».

19:32

Героїчний опір українських захисників на Харківщині деморалізував ворога.

Підрозділи окупантів охоплені панікою і жалкують, що приїхали на війну в Україну. Про це йдеться у нових телефонних розмовах загарбників, які вдалося перехопити СБУ. 

«Пацаны уже просто на панике такой, что… По нам е*ашат с минометов, танков, нах*й, а нам даже отходить не разрешают», – скаржиться путінський вояка своїй матері. 

Він обурений, що на передову кидають лише рядовий склад, а їхні командири сидять у безпечному місці в тилу. 

«Я очень жалею, что сюда поехал. Тут каждый день на счету», – резюмує окупант.

19:30

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний став Першим кавалером Хреста бойових заслуг. Відповідний указ підписав президент Зеленський.

19:22

У Маріуполі окупанти знищили понад 95% будівель. Про це повідомляє прем′єр-міністр Денис Шмигаль.

19:21

У Сєвєродонецьку залишаються більше 15 тисяч жителів. Сьогодні вдалось евакуювати лише трьох осіб, – повідомляють у Луганській ОВА.

19:19

ЗМІ повідомляють про серію вибухів в Одесі.

18:55

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ:

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом

Найбільша активність окупантів продовжує спостерігатися на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Ворог наносить ракетні удари по об’єктам транспортної інфраструктури та житловим районам населених пунктів нашої держави.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені сили і засоби збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

В республіці білорусь на даний час залишаються підрозділи збройних сил російської федерації у складі до восьми пускових установок оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер-М” та до шести літаків різних модифікацій, що можуть залучатись до нанесення авіаційних та ракетних ударів по території України.

Окремі підрозділи збройних сил російської федерації продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-російського кордону в Брянській, Курській та Бєлгородській областях. Поблизу пунктів перетину кордону проведено інженерне обладнання позицій.

За наявною інформацією, у населеному пункті Клинці Брянської області підрозділи 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу проводять бойове злагодження з метою подальшої участі у бойових діях на території України.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує нарощування угруповання військ. З району населеного пункту Уразово Бєлгородської області на територію України здійснює переміщення підрозділів зі складу Східного військового округу.

Противник блокує окремі віддалені населені пункти Харківської області, здійснює систематичні обстріли високої інтенсивності, у тому числі із застосуванням реактивних систем залпового вогню, по районах зосередження наших військ. Також, ворог вів наступ у напрямку населеного пункту Нова Дмитрівка, успіху не мав.

За результатами наступу підрозділами Сил оборони України відновлено контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки.

На Донецькому і Таврійському напрямках з метою сковування дій наших підрозділів противник здійснює обстріли уздовж всієї лінії зіткнення. Продовжує нанесення авіаційних та ракетно-бомбових ударів.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії у напрямку населеного пункту Шандриголове.

На Сєвєродонецькому напрямку намагався встановити контроль над населеними пунктами Рубіжне та Воєводівка, успіху не мав.

На Попаснянському напрямку проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Нижнє. На Авдієвському та Курахівському напрямках обмежився обстрілами позицій підрозділів Сил оборони України.

В місті Маріуполь противник основні зусилля зосереджував на блокуванні та ураженні підрозділів українських захисників в районі “Азовсталь”.

Окупанти провели розвідку боєм у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мали, відступили. 

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, наносив вогневе ураження по позиціям наших військ в окремих районах. Зосереджував зусилля на утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та інженерному обладнанні позицій. 

На Бессарабському напрямку російська федерація продовжує провокувати напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова. Особовий склад оперативної групи російських військ перебуває у бойовій готовності “Повна”.

Противник продовжує нести суттєві втрати у особовому складі та техніці. За наявною інформацією, у психіатричній лікарні населеного пункту Малотокмацький Ростовської області, що частково передана в користування збройним силам російської федерації, перебуває до 800 поранених та до 200 тіл загиблих військовослужбовців противника.

18:43

Відбувся черговий обмін полоненими. Вдалось повернути 41 людину, зокрема 11 жінок. Загалом додому повертаються 28 військових і 13 цивільних, – повідомляє міністерка Ірина Верещук.

17:34

З прифронтових сіл Херсонщини самотужки у напрямку Дніпропетровської області евакуювались 2100 людей. Про це повідомив голова ОВА Геннадій Лагута.

17:32

У Запорізькій області окупанти обстріляли село Кам′янське, через яке мав відкритись «зелений коридор». Пошкоджень зазнали приватні будинки. Про це повідомили у Запорізькій ОВА.

16:57

Над Миколаєвом сили ППО збили ворожу ракету, – ЗМІ.

16:13

росія «кидонула» переселенців із так званих «Л/ДНР», які виїхали до московії, тікаючи від війни.

Про це свідчать нові телефонні розмови, які вдалося перехопити СБУ. 

«Баба из Донецка высказывала, что им обещали одно жилье, а дали другое, обещали по одному кормить, а кормят по-другому…» – розповідає жителька Краснодарського краю своєму чоловіку-окупанту. 

Вони удвох не стримують емоції та не добирають слів: “Не нравится, пизд*й обратно, тебя сюда никто не звал и никто здесь не держит!”

Тож реальність, в яку потрапили переселенці з тимчасово окупованих територій, не має нічого спільного з пропагандистськими сюжетами про допомогу «жителям Донбасса». 

Відігравши роль «біженців» на росТБ, вони тепер залишені напризволяще і почуваються «людьми другого сорту» в оточенні, яке їх відверто зневажає.

16:06

На Луганщині росіяни намагаються оточити Сєвєродонецьк через прилеглі селища. Про це повідомляє керівник міської ВЦА Олександр Стрюк.

«Окупанти намагаються підступитися одразу з трьох напрямків», – йдеться у повідомленні.

15:59

Одинадцять російських снайперів, що входили до складу 115 полку так званої ДНР, потрапили в полон. Про це повідомляє речник СБУ Артем Дехтяренко.

15:50

У Бородянці на Киїівщині вдалось відновити мобільний зв′язок. Про це повідомляє глава Мінцифри Михайло Федоров.

15:10

ЗМІ повідомляють про вибухи у Миколаєві.

15:00

Внаслідок обстрілів росіянами території «Азовсталі» під час режиму припинення вогню один боєць загинув ще шестеро - отримали поранення. Про це повідомляють у полку «Азов».

14:19

У Чорному морі горить російський фрегат «Адмірал Макаров», по якому вдарили ракетою Нептун. Про це пише НВ.

У виданні зазначають, що фрегат сильно пошкоджений, але лишається на плаву. На допомогу кораблю вийшла рятувальні судна із окупованого Криму.

13:24

Ситуація в Луганській області важка, але контрольована. Найбільш гарячі точки – Воєводівка та Попасна. 

Щодо останньої – не вірте російським фейкам, місто повністю не захопили, повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

Лікарні забезпечені автівками, паливом, постійно поповнюються ліками, лікарі, комунальники та волонтери мають всі необхідні засоби індивідуальної безпеки. Два автомобілі для допомоги населенню отримали лисичанські волонтери, додатково про запас маємо ще два евакуаційних автобуси

Дизельним паливом область забезпечена. Світла не має в багатьох громадах. Нині працюють над відновленням мобільного зв‘язку.

13:15

Центр протидії дезінформації при РНБО закликає 8 та 9 травня бути особливо уважними до сигналів повітряної тривоги. Є висока ймовірність обстрілів та ракетних ударів. Це стосується усієї України.

13:01

Близько 11:00 ворог активно застосував авіацію та артилерію по Гуляйполю. Масованими артобстрілами російська армія знищує мирну інфраструктуру Оріхова, наноситься ракетні та авіаудари.

Про це повідомив речник Запорізької ОВА, полковник Іван Ареф’єв.

12:57

Українські військові збили над Дніпром безпілотник, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

12:34

В окупованому місті Сорокіне Луганської області розпочали процеси оформлення паспортів «ЛНР» щодо українських громадян переміщених із нещодавно захоплених територій. 
 
Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

 

Люди позбавлені домівок, майна і грошей. Тож вимушені погоджуватись на ці умови, адже тільки так можливо отримати виплати в рублях, продуктові набори та медичну допомогу. З людьми проводяться «профілактичні бесіди». Повідомляється, що в разі відмови набуття громадянства псевдореспубліки – люди втратять будь-які засоби до існування і до них буде застосовано репресивні заходи.

Наразі більшість співробітників так званих «правоохоронних органів ЛНР» відправлено в зону бойових дій на території Донецької, Запорізької, Херсонської областей. А поспіхом зібрані «новобранці» не мають практично жодного досвіду служби.

Через це, зокрема, з 1 травня патрульні підрозділи «народної міліції ЛНР» вимушені зупинити перевірки приватного автотранспорту та особистих документів на блок-постах поблизу Сорокіне.

 

12:26

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.05 орієнтовно склали:
 
особового складу – близько24900 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1110 (+18) од.,
бойових броньованих машин ‒ 2686 (+35) од.,
артилерійських систем – 502 (+3) од.,
РСЗВ – 171 (+2) од.,
засоби ППО – 83 (+0) од.,
літаків – 199 (+3) од.,
гелікоптерів – 155 (+0) од.,
автомобільної техніки та автоцистерн – 1926 (+19) од.,
кораблі /катери – 11 (+1) од.,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 324 (+12),
Спеціальна техніка – 38 (+0),
Крилаті ракети – 90 (+1),
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Лиманському та Курахівському напрямках. Дані уточнюються.
 

11:39

На Херсонщині загарбники та колаборанти намагаються створити систему обласних департаментів.
 
Про це повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, передає Укрінформ.
 

«Орки та їхні прислужники намагаються створити систему обласних департаментів, використовуючи, зокрема, приміщення та ресурси комунальних підприємств Херсонської обласної ради», - написав Соболевський.

Він звернувся до працівників обласних комунальних підприємств та установ, наголосивши, що неприйнятні будь-які форми співпраці з окупантами.

«Це наша земля, наша країна, а ці чорти тут проїздом!», – написав ВІН.

Він закликав мешканців області не здаватися.

«Ще на один день ми стали ближчими до перемоги та свободи Херсонської області. Не буду зараз повторюватись, наскільки важко морально нашим громадянам сьогодні в окупації, бачити щодня на вулицях своїх міст озброєних солдатів чужої армії, жити в атмосфері терору та страху невизначеності. І при всьому цьому не здаватися! Залишатися людиною, залишатися українцем!», – заявив Соболевський.

11:24

В Білгород-Дністровському районі сили ППО знешкодили ворожу ракету, якою рашисти намагалися нанести чергове ураження інфраструктурі Одещини.
 
Про це повідомляє оперативне командування «Південь».
 
Уламки ракети, що впали на підсобну будівлю одного з об'єктів інфраструктури, як докази злочину ворога проти України вилучено слідчо-оперативною групою Нацполіції, що працювала на місці події. Постраждалих немає.
 

11:21

На півдні України за добу українські захисники знищили 24 окупанти та два безпілотники «Орлани-10», повідомляє оперативне командування «Південь».

10:25

Сили оборони у Луганській області готуються до більш потужного наступу російських окупантів найближчими днями. Про це  повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:11

«Азовсталь» знову під ударом. Крім того, орки обстріляли хімічне підприємство «Азот» у Сєвєродонецьку. Повідомляють ЗСУ.

09:42

Новий етап порятунку людей з «Азовсталі» вже триває. Повідомили в Офісі Президента.

В ці хвилини триває наступний етап порятунку наших людей з «Азовсталі». Про результати ОП пообіцяло розповісти пізніше.

09:04

З Маріуполя та «Азовсталі» вдалося вивезти ще майже 500 українців.

Про це повідомив глава ОП Андрій Єрмак.

«Ми провели черговий етап складної операції по евакуації людей з Маріуполя та «Азовсталі». Можу сказати, що нам вдалося вивезти майже 500 цивільних. Україна продовжить робити все, щоб врятувати всіх мирних жителів та військових. Дякую за допомогу ООН», – написав він.

08:39

Станом на ранок 5 травня 2022 року більше ніж 631 дитина постраждала в Україні внаслідок збройної агресії рф. За офіційними даними загинуло 223 дитини, поранено понад 408.

Про це повідомляє офіс Генерального прокурора.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 139, Київській - 116, Харківській - 95, Чернігівській - 68, Херсонській - 46, Миколаївській - 44, Луганській - 37, Запорізькій - 27, Сумській - 17, у м.Києві - 16, Житомирській - 15.

5 травня через обстріл окупантами регіонального ландшафтного парку «Фельдман Екопарк» в смт. Лісне Харківського району Харківської області загинув 15-річний хлопець-волонтер, який допомагав годувати та евакуювати тварин.

 5 травня стало відомо, що 23 квітня внаслідок бомбардування с. Новоселівка Покровського району Донецької області загинув 17-річний юнак.

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами рф українських міст та сіл пошкоджено 1607 закладів освіти. При цьому 121 з них зруйновано повністю.

08:29

В ніч проти 6 травня російські війська обстріляли Криворізький та Синельниківський райони на Дніпропетровщині. Постраждалих немає.
 
Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.
 
«Ніч неспокійна. Окупанти обстріляли Криворізький та Синельниківський райони. Поцілили з «Градів» у Зеленодольську та Широківську громади. Влучили по двох селах. Ніхто не постраждав. У Покровській громаді «приліт» ракети. Втрапила у поле. Людей не зачепило», – написав він.
 

7:20

Актуальна інформація щодо запізнення пасажирських поїздів (станом на 7:00):

  • №22 Трускавець — Харків (+4:20 год); 
  • №60 Чоп — Київ (+3:15 год);
  • №3 Львів — Запоріжжя (+2:56);
  • №232 Львів — Дніпро (+2:53 год);
  • №135 Чернівці — Білгород-Дністровський (+2:38 год);
  • №130 Івано-Франківськ — Кременчук (+2:28 год);
  • №16 Івано-Франківськ — Харків (+2:24 год);
  • №8 Одеса — Харків (+2:14 год);
  • №120 Львів — Запоріжжя (+1:39 год);
  • №92 Одеса  — Харків (+1:29 год);
  • №86 Львів — Запоріжжя (+1:28 год);
  • №149 Полтава — Чернівці (+1:27 год);
  • №37 Ужгород — Одеса (+1:23);
  • №11 Одеса — Львів (+1:18 год);
  • №25 Рахів — Одеса (+1:14 год);
  • №97 Київ — Ковель(+1:14 год);
  • №7 Київ — Чернівці (+1:14 год);
  • №77 Ковель — Одеса (+1:07 год);
  • №42 Львів — Дніпро (+1:03 год); 
  • №81 Київ — Ужгород (+1:01 год);
  • №105 Київ — Одеса (+1:01 год);
  • №8 Чернівці — Київ (+1:01 год);
  • №46 Лозова — Ужгород (+1 год);
  • №710 Львів — Дарниця (+8 хв);
  • №705 Київ — Перемишль (+18 хв);
  • №774 Львів — Дарниця (+ 52 хв).

6:31

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом. 

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. У підрозділах збройних сил республіки білорусь триває перевірка бойової готовності сил реагування.

На Сіверському напрямку ознак формування противником наступального угруповання не виявлено. В прикордонних районах України на територіях Брянської, Курської та Бєлгородської областей на позиціях та опорних пунктах утримується незначна кількість особового складу, озброєння та військової техніки.

На Слобожанському напрямку противник активних дій не проводив. Продовжує обстріли з реактивної та ствольної артилерії житлових кварталів та передмістя Харкова.

Ворог продовжує здійснювати нарощування системи протиповітряної оборони, матеріально-технічного забезпечення та вогневого ураження. Проводить перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів. 

На базі Куп’янської міської лікарні в облаштованому окупантами шпиталі за наявною інформацією перебуває до 300 поранених. 

З метою уточнення позицій наших військ та напрямків подальшого просування ворог здійснює повітряну розвідку. 

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжує вести активні бойові дії.

На Лиманському напрямку здійснює обстріли позицій наших військ. 

На Попаснянському напрямку основні зусилля зосередив на встановленні повного контролю над населеним пунктом Попасна та відновленні наступу на населені пункти Лиман та Сіверськ.

В місті Маріуполі продовжує блокування підрозділів Сил оборони в районі «Азовсталі». В окремих районах, за підтримки авіації, поновив штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.

На Сєверодонецькому, Авдієвському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій не вів. Здійснює вогневий вплив з метою сковування дій наших військ та знищення артилерійських підрозділів.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив, утримував зайняті рубежі, посилював системи протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби. Обстрілював позиції наших військ. На півночі Херсонщини і Миколаївщини ворог здійснює обстріли населених пунктів, які залишив.

Відмічено ведення противником повітряної розвідки в районах населених пунктів Олександрівка, Сергіївка, Володимирівка.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ було уражено п’ятнадцять повітряних цілей: чотирнадцять  безпілотних літальних апаратів типу «Орлан» та один літак.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено вісім танків, одинадцять одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки противника. 

2:42

На телефон «гарячої лінії» МВС України через телеграм-боти вже надійшло понад 20 тисяч неофіційних звернень та близько 12 тисяч дзвінків від рідних російських солдатів, які розшукують своїх близьких.

Про це пише Суспільне посилаючись на повідомлення радника міністра внутрішніх справ України Віктора Андрусіва в ефірі Всеукраїнського інформаційного телемарафону.

«Зараз по запитах через телеграм-боти, які ми створили, ми отримали 20 тисяч запитів від рідних солдат, які питали що з ними. І ще близько 12 тисяч дзвінків на телефон «гарячої лінії» Міністерства внутрішніх справ теж від рідних», — сказав Андрусів.

Також, за його даними, надходять й офіційні запити від російського омбудсмена. Радник міністра зазначив, що надалі росії буде значно важче приховувати втрати своїх солдатів.

«Насправді, це буде приховуватись значно важче. Зрозуміло, що люди не відчувають ці втрати в такому короткому проміжку, людям кажуть, що десь нема зв’язку з хлопцями, що вони десь безвісти зникли», — сказав він.

01:48

З українських бібліотек вилучать російські пропагандистські книги. Про це заявили у Мінкультури.

00:52

Внаслідок ракетного обстрілу окупантами Лозівської громади на Харківщині загинула людина. Про це пише УП.

00:46

ЗМІ повідомляють про вибухи у Миколаєві.

00:15

росія випустила по Україні вже 2014 ракет. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

00:10

Від початку повномасштабної війни Зеленський відзначив державними нагородами 11 672 воїнів. Про це йдеться у заяві президента.

Коментар