стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 4 травня

04 Травня 2022, 23:11
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4279
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:10

Велика Британія та Україна в двосторонній торгівлі скасували експортні мита та квоти. Про це повідомляє Мінекономіки.

Угода діятиме щонайменше 12 місяців.

23:07

Угорщина відреагувала на ракетний обстріл Закарпаття: країна ухвалила правильне рішення, коли вирішила не відправляти зброю на війну. Про це заявив держсекретар МЗС Томаш Менцер.

21:37

У Міноборони Фінляндії заявили, що російський вертоліт порушив повітряний простір їхньої країни.

За повідомленням відомства, вертоліт Мі-17 пролетів від 4 до 4,5 км у районах Кесялахті та Париккала на сході Фінляндії.

20:53

Молдова допоможе Україні розміновувати звільнені території. Про це заявив спікер парламенту Молдови Ігор Гросу.

20:51

Нідерланди розглядають питання постачання Україні більше важкого озброєння разом з Бельгією, Німеччиною та Великою Британією. Про це повідомив прем’єр-міністр Марк Рютте.

19:53

Делегації України та країн-партнерів в ОБСЄ 4 травня провели демарш і залишили залу засідання через початок головування Білорусі у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ. 

За ротацією наприкінці квітня чотиримісячне головування у Форумі ОБСЄ перейшло до Білорусі, але Україна та інші країни-учасниці ОБСЄ наполягали, що Білорусь є співагресором у війні.

18:59

Угорщина погодиться на нові енергетичні санкції проти рф лише в тому випадку, якщо імпорт сирої нафти з росії по трубопроводу буде звільнений  від них. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише Європейська правда із посиланням на портал 444.hu.

18:48

Велика Британія передає чергову партію мобільних електрогенераторів для потреб українців: першу частину з 570 генераторів – майже 200 – Британія передала Україні у квітні.  Про це повідомляють в Міненерго України.

17:49

Австрійська міністерка у справах ЄС та конституційних питань Каролін Едтштадлер заявила, що вступ України до ЄС не може бути досягнутий у найближчі п'ять-десять років. Пише Європейська правда.

16:48

Парламент Болгарії затвердив рішення про ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте про надання озброєння і боєприпасів не йдеться.

Відповідне рішення ухвалили депутати в середу, пише Європейська правда із посиланням на БГНЕС. Пакет допомоги включає заходи щодо подолання наслідків економічних санкцій і гуманітарну, фінансову та військову допомогу Україні.

16:20

У шостий пакет санкцій Євросоюзу проти рф, який анонсували у середу, увійшла заборона на операції з нерухомістю. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на текст, з яким ознайомилася редакція.

16:04

Федеральний уряд Німеччини може передати Україні радіолокаційні системи COBRA, що дозволить значно підвищити точність гаубиць Panzerhaubitze 2000 — Die Welt.

15:36

Велика Британія запровадила нові санкції проти росіян та російських структур. Пише Бабель. У переліку санкцій, зокрема, російські державні медіа і ряд журналістів:

  • військовий кореспондент російського пропагандистського каналу «Первый канал» Євген Піддубний;
  • Олександр Коц, військовий кореспондент російської газети «Комсомольская правда»;
  • Дмитро Стешин, російський журналіст, спеціальний кореспондент газети «Комсомольская правда»;
  • Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія;
  • Інформаційне агентство Инфорос;
  • SouthFront — дезінформаційний сайт, який розповсюджує неправдиву інформацію, яка намагається виправдати вторгнення росії в Україну.
  • Фонд стратегічної культури — онлайн-журнал, що розповсюджує дезінформацію про вторгнення росії в Україну, зокрема про масові вбивства у Бучі.

15:33

Бельгійська компанія AB InBev через війну перемістила виробництво пива марки «Чернігівське» з України до Бельгії, міста Лювен. Усі прибутки від продажу «Чернігівського» в Бельгії підуть на благодійність.

15:14

Індія хоче купувати російську нафту менш ніж за 70 доларів за барель – Bloomberg. Представники індійської сторони на переговорах із москвою зазначили, що таким чином Індія хоче компенсувати додаткові витрати, пов'язані з купівлею нафти з росії на тлі загострення геополітичної ситуації та зростання санкційного тиску.

15:10

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та голова парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп 4 травня прибули з візитом до України. Про це повідомляє Європейська правда.

За словами Гросу, він відвідав Бучу, яка пережила неймовірні звірства російської армії. 

«Цю війну необхідно зупинити, а військові злочини розслідувати та покарати», – розповів він у своєму Twitter.

13:51

Міністр промисловості і торгівлі Чехії Юзеф Сікела заявляє, що у пропозиції Єврокомісії щодо нафтового ембарго проти рф є проблема – у ній відсутній механізм розподілу нафти на випадок недоліків на європейському ринку.

13:01

Угорщина проти нафтового ембарго щодо рф навіть з винятком для неї і Словаччини.

Речник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив, що занепокоєння країни залишаються невирішеними.

«Ми не бачимо жодного плану чи гарантій у поточній пропозиції щодо управління навіть перехідним періодом, а також того, що гарантуватиме енергетичну безпеку Угорщини», – сказав він.

Нагадаємо: Угорщині та Словаччині, які сильно залежать від російської енергії, хочуть дати час до кінця 2023 року для повної відмови від російської нафти.

 

12:58

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав Євросоюз відмовитися від вимоги одностайності щодо зовнішньополітичних рішень і підготуватися до змін Договору про ЄС після вторгнення росії в Україну, – пише Українська правда.

Країни ЄС зіткнулися з важким викликом для їхньої єдності, погоджуючись на санкції проти росії, оскільки країни Балтії та Польща хочуть рухатися швидше із обмеженнями, а Угорщина заявила, що заборони на енергоносії є червоною лінією.

«Ми повинні подолати цей принцип одностайності, який веде до логіки перехресних вето, і рухатися до рішень, прийнятих кваліфікованою більшістю» – сказав Драгі.

Використання кваліфікованої більшості,означає, що 15 із 27 країн ЄС, які представляють щонайменше 65 відсотків усього населення ЄС, необхідні для підтримки рішення, унеможливить блокування рішень однією країною.

Драгі повторив, що Італія підтримає будь-які енергетичні санкції проти росії, попри те, що вона сильно залежить від імпорту російського газу.

12:37

У Румунію введений батальйон США Stryker та загін F-35. Про це повідомив президент країни Клаус Йоганніс.

11:37

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила деталі шостого пакета санкцій проти росії, який включає:

  • Санкції проти військових і чиновників, які вчинили воєнні злочини у Бучі і відповідальні за  облогу Маріуполя
  • «Десвіфтизація» Сбербанку, найбільшого банку росії, та ще двох великих банків
  • Санкції проти трьох великих державних мовників Росії, вони більше не зможуть поширювати свій контент у будь-якій формі в ЄС
  • Повна заборона на імпорт усієї російської нафти, морської та трубопровідної, сирої та очищеної

11:01

Новий пакет антиросійських санкцій ЄС стосуватиметься і білорусі, – пише Bloomberg. 

Зокрема, йдеться про компанію «Білоруськалій» та нафтопереробне підприємство «Нафтан».

10:41

Німецькі винищувачі перехопили російський розвідувальник Іл-20 над Балтійським морем.

Російський Іл-20 після перетину великої території міжнародного повітряного простору летів прямим курсом на німецький острів. Про це йдеться в заяві у твіттері представництва Німеччини в НАТО.

«Російський Іл-20 Кут-А (літак-розвідник) був перехоплений нашою службою швидкого реагування (QRA) над Балтійським морем у вихідні дні, при цьому два винищувачі Eurofighter піднялися в повітря з Лааги», – йдеться у публікації.

Також зазначається, що служба щодня працює для «захисту повітряного простору над Німеччиною і НАТО»

10:34

Європейський Союз планує запровадити санкції проти глави російської православної церкви Кирила. Подробиць поки не повідомляють, – пише Українська правда.

10:21

Шостий пакет санкцій проти рф буде представлений вже сьогодні, – заявила Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Пропонуються:

  • обмеження щодо російського «Сбєрбанку»
  • заборона на трансляцію низки російських телеканалів
  • припинення імпорту російської нафти до ЄС.

10:20

Президент США Джо Байден закликав збільшити виробництво «Джавелінів» задля захисту України. Про це він сказав під час візиту  оборонного підприємства концерну Lockheed Martin, яке виробляє це озброєння, – пише Reuters.

10:16

Президент України Володимир Зеленський виступив на сесії Wall Street Journal CEO Council Summit.

Розповів про три речі, які можуть забезпечити ефективну реакцію світу на російську агресію:

  • повна ізоляція агресора, передусім економічна
  • достатня допомога Україні, щоб вистояти в цій війні та зберегти свободу
  • відбудова зруйнованого війною. 

«Коли це все буде, і росія, і кожен інший потенційний агресор, побачать, що війна не допомагає нічого досягти», – наголосив Зеленський.

08:24

Австралія розширила санкції проти росії. До санкційного переліку додали ще 34 так званих посадовців із л/днр, а також 76 депутатів російської держдуми, – пише Бабель.

6:31

Національні збори Болгарії у середу, 4 травня, на позачерговому засіданні мають вирішити, чи надавати уряду країни мандат на надсилання військової допомоги Україні, пише Суспільне з посиланням на BNR.

Напередодні, 3 травня, Кабмін провів позачергову нараду щодо військової допомоги Україні. Три з чотирьох партій, які формують уряд, підтримують допомогу зброєю Україні. Це «Продовжуємо зміни», «Демократична Болгарія» і «Є такий народ. Водночас четверта партія — Болгарська соціалістична партія (БСП) — виступає проти такого рішення. Проти постачання зброї Україні виступає й найменша парламентська група – партія «Відродження».

За даними BNR, попереднє співвідношення голосів свідчить про те, що парламентська більшість підтримає рішення про постачання зброї Україні.

6:18

Вже три агентства ООН долучилися до українських державних програм соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та сім'ям з дітьми. На це спрямують близько 300 мільйонів доларів, повідомила радниця керівника Офісу Глави держави Дарія Зарівна.

00:55

Президент США Джо Байден закликав Конгрес "швидко" прийняти пакет військової, економічної та гуманітарної допомоги Україні на суму $33 млрд.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на CNN, таку заяву Байден зробив під час відвідання заводу  Lockheed Martin у Трої, штат Алабама, на якому випускають Javelin.

 Байден називає цей законопроєкт "імперативом національної безпеки".

Також президент США зазначив, що наразі весь  світ перебуває у битві між автократією та демократією, а тому  нинішня війна РФ проти України є "переломним  моментом в історії".

 

Через це Джо Байден окремо подякував співробітникам заводу, зазначивши, що вони та їхня продукція  ведуть "першу справжню битву", щоб визначити, чи може демократія досягти успіху.

"Кожен працівник у цьому закладі та кожен американський платник податків безпосередньо вносять свій внесок у справу свободи, і це те, чим ми всі можемо пишатися", – зазначає Джо Байден.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024