стрічка

Правильна годівля кролів в домашніх умовах: основні принципи та помилки

26 Квітня 2022, 14:10
Кролі РЕКЛАМА 30744
Кролі

Кроликів можна годувати травами, свіжими овочами, концентратами кормів, а взимку зерном та сіном, але питання раціонального харчування цих тварин завжди залишається відкритим. Спробуємо відповісти на найбільш розповсюджені запитання щодо годування кролів у домашніх умовах.

У природних умовах самі кролики харчуються тими різновидами корму, який необхідний організму, а в господарстві потрібно організувати мінімум дворазове харчування, котре буде містити всі поживні елементи та вітаміни, необхідні для розвитку кролів. Найлегший варіант — купити комбікорм для кролів, але багато хто не бажає витрачати купу грошей і має час для тривалого набору ваги тваринами. У такому разі можна розраховувати на зелені та грубі корми, коренеплоди та сіно. У статті можна знайти відповіді на найбільш розповсюджені запитання господарів.

Чим можна годувати кролів?

Кролі невибагливі тварини, але схильні до отруєнь та хвороб, тому варто стежити, чим годувати кролів, аби не нашкодити їм. Якщо річ іде про зелені корми, то не можна давати свіжоскошену траву, вона має постояти хоча б пару годин. Отруйні трави давати не можна, але те, що нам здається зовсім несмачним, для тварин може бути справжнім делікатесом. Кролі добре їдять полинь та осот, які людині здаються гіркими. Гілки дерев та чагарників також підійдуть: верба, кора з дуба чи горіха, інші породи. Окрема категорія кормів — соковиті, це яблука, буряк, морква, баштанні культури та інші ласощі з городу. Ну й куди ж без концентратів, комбікорми мають велику кількість протеїну, тому дають можливість швидко відгодувати кролів.

Як часто потрібно використовувати кормові концентрати?

Комбікорми рідко складають основу раціону, але за 6 тижнів до забою варто переходити на спеціальній режим відгодовування, щоб отримати максимально м’ясну тушку та пришвидшити накопичення жиру. У такому разі комбікорму варто відвести до 50 % добового раціону, а іншу частину залишити для ячменю, кукурудзи чи овесу. Збільшується й інтенсивність приймання їжі. Молоді господарі часто питають, як правильно годувати кроликів, щоб отримати смачне м’ясо та високоякісну вовну — треба додати в сіно кріп, селеру й петрушку, перейти із соковитих кормів на горох та овес.

Чи можна давати кролям варену картоплю?

Здається, що кролі здатні їсти всі овочі з городу, але давати сиру картоплю їм шкідливо, велика концентрація крохмалю не дає змоги годувати кролів сирим продуктом, але відвареним — запросто. Особливо це актуально в період відгодівлі, коли потрібно швидко набрати масу перед забоєм. У період вагітності найбільшу частку добового раціону мають складати протеїнові корми, а картоплю варто взагалі виключити із раціону, аби не провокувати ожиріння самок. Якщо сумніваєтесь, чи можна давати кролям варену картоплю — можна, але варто очищати її від бруду, зрізати пошкоджені та підгнилі частини. Інші овочі можна давати в сирому вигляді — цілком або нарізаними.

Чи можна давати кролям кабачки?

Дбайливі господарі, котрі держать велику кількість худоби, запасаються кабачками, котрими можна годувати свиней, корів, качок, а чи можна давати кролям кабачки? Як і інші свіжі овочі цей продукт належить до категорії соковитих кормів і давати його не тільки можна, але й необхідно, адже овоч багатий на аскорбінову кислоту, клітковину та органічні кислоти. Навіть декоративні кролики із задоволенням їдять кабачок.

Які продукти треба виключити з раціону?

Кроликам категорично не можна отруйні рослини та чагарники, під час покосу трави варто позбавлятися від дурману та чистотілу, наперстянки та молочаю. Вони можуть спричиняти отруєння та розлади шлунку. У жодному разі не можна давати солодощі, тільки природні цукри, що містяться в овочах та фруктах. Від екзотичних продуктів варто відмовитись, навіть банани не стануть гарним доповненням раціону.

Збалансоване харчування посприяє скорішому росту та розвитку кролів, зробить м’ясо ніжним і смачним, а хутро блискучим.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024