стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 19 квітня

19 Квітня 2022, 23:30
Реакція світу на війну росії проти України 19 квітня 4333
Реакція світу на війну росії проти України 19 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:30

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його держава направить в Україну важку артилерію.

23:26

В Пентагоні заявили, Україна отримала від інших країн платформи та запчастини до літаків, щоб збільшити кількість власного авіафлоту. Про це заявив речник американського Міноборони Джон Кірбі на брифінгу у вівторок, пише Голос Америки.

23:17

Apple видалила ТікТок із App Store для російських користувачів.

22:49

Американський автоконцерн General Motors звільняє співробітників російського офісу і першою серед автовиробників йде з рф після її вторгнення в Україну, з’ясували російські ЗМІ. Ще наприкінці лютого компанія призупинила роботу в країні-агресорі.

22:00

Чехія погодилася ремонтувати українські танки та бронетранспортери, пошкоджені під час бойових дій.

21:58

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Великобританія надасть Україні більше артилерійського озброєння, оскільки конфлікт із росією переходить у нову фазу, пише УП.

21:46

Сполучені Штати направлять більше артилерії в Україну, заявив журналістам президент США Джо Байден у вівторок після розмови з лідерами країн-союзників, пише УП.

21:42

Очікується, що у найближчі 24 години до Європи прибудуть ще сім рейсів з безпековою допомогою США для України.

20:30

Майже 2 тисячі медиків з інших країн подали заявки до МОЗ України, щоби приїхати працювати в Україні. 

«Досвідчені іноземні медичні фахівці допоможуть нашим медикам лікувати поранених, а також дадуть можливість нашим лікарям-героям перепочити», – голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайло Радуцький.

19:07

Канада оголосила про запровадження нових санкцій проти 14 фізосіб із Росії, включаючи бізнесменів та членів їхніх сімей. У переліку, зокрема, дочки Путіна Марія Воронцова і Катерина Тихонова та голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна.

Про це йдеться у заяві МЗС країни, пише «Економічна правда».

Також під санкції потрапили співвласники «Альфа-груп» Михайло Фрідман, Петро Авен, Герман Хан, віолончеліст та підприємець Сергій Ролдугін, бізнесмен Михайло Гуцерієв, підприємець Олександр Пономаренко, голова наглядової ради інвестиційної групи Finstar Financial Group Олег Бойко, президент Міжнародної групи компаній «АРЕТИ» Ігор Макаров, колишній заступник голови Центробанку Олександр Торшин, дружина глави МЗС Росії Марія Лаврова та його донька Катерина Винокурова.

Канада заморозить майно росіян, що потрапили під санкції, а також встановить заборону на будь-які угоди з ними. Крім того, їм заборонять в'їзд до країни.

18:56

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо 19 квітня за пропозицією уряду ухвалив рішення про направлення до України додаткової військової допомоги.

Про це повідомила міністерство оборони країни, пише «Європейська правда».

Міністерство не розкриває подробиць про зміст допомоги, способи доставки та терміни, щоб забезпечити доставку вантажу до місця призначення.

Додаткова допомога Фінляндії враховує як потреби України, так і ресурсне становище Сил оборони Фінляндії.

Після початку російського вторгнення уряд Фінляндії відмовився від давньої політики країни не постачати зброю в зони бойових дій та вирішив надати Україні оборонну підтримку.

18:07

Румунія передасть Україні зброю із резервів деяких установ системи національної оборони.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє видання Romania Libera.

Це рішення стане можливим завдяки внесенню поправок до румунського законодавства. З цього приводу Міністерство національної оборони підготувало проєкт надзвичайної постанови. Майбутній нормативний акт внесе зміни до розпорядження Уряду 122/1998. Постанова 122 регулювала «накопичення, вилучення та оновлення власних резервів сил національної оборони».

У тексті проєкту зазначено, що це необхідно в контексті військового вторгнення Росії в Україну. Після схвалення цього документа Румунія зможе поставляти продукцію з військових резервів до союзних або партнерських держав. Як відомо, Україна є не країною-союзником, а країною-партнером НАТО.

Продукція, передана Румунією, буде надходити з резервів кількох відомств системи оборони.

Україна закликала країни НАТО дарувати або продавати зброю. Швидше за все, Україні запропонують зброю виробництва колишнього СРСР, якою українські військові дуже добре вміють користуватися.

17:26

Європейський Союз має намір покрити більшу частину витрат на повоєнне відновлення України. З цією метою буде створено трастовий фонд солідарності.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

Фонд буде створено на зразок європейського Covid-фонду та профінансує інвестиції та реформи за погодженням з українським урядом.

Поки що невідомо, як саме розподілятимуться кредитні кошти.

Джерела видання підтвердили, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн поки не називає суми, оскільки війна ще триває.

Очікується, що цифра сягне сотень мільярдів євро протягом десятиліть.

Теми післявоєнного відновлення та можливих військових репарацій обговорюватимуться протягом наступних тижнів. Високопосадовці в Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки Києва та те, як гарантувати, щоб величезну суму грошей не було використано не за призначенням.

У якості першого кроку Єврокомісія разом зі Світовим банком проведе ретельну оцінку фінансових потреб України.

Більшість первісної допомоги піде на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг.

Єврокомісія також розглядає питання щодо розширення гарантій для допомоги компаніям, зокрема аграрним.

16:59

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про рішення постачати Україні важке озброєння, в тому числі бронетехніку, повідомляє «Європейська правда».

«Під час розмови з Володимиром Зеленським міністр оборони і я висловили нашу підтримку Україні у зв'язку з початком нового наступу Росії. Нідерланди будуть постачати Україні більш важку техніку, включаючи бронетехніку. Разом із союзниками ми розглядаємо можливість постачання додаткової важкої техніки», – написав Рютте у Twitter.

14:25

Британський міністр заявив, що Лондон не шукатиме способів, як допомогти Росії після того, як було запропоновано обміняти двох полонених британських бійців на кума вутіна Віктора Медведчука, затриманого раніше СБУ.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Sky News.

Напередодні британці Шон Піннер і Айден Аслін з'явилися на російському державному телебаченні і попросили обміняти їх на Віктора Медведчука.

Сам Медведчук був затриманий минулого тижня українськими спецслужбами після того, як втік з-під домашнього арешту.

У відповідь на питання про потенціал такого обміну британський міністр у справах Північної Ірландії Брендон Льюїс сказав: «Ми фактично проходимо через процес покарання людей, близьких до режиму путіна. Ми не шукатимемо способів, як допомогти Росії, ми прагнемо фактично переконатися, що режим путіна не досягнув успіху в цьому огидному вторгненні, і ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб допомогти українському народу та президентові і уряду України перемогти путіна».

Відповідаючи на запитання, чи означає це, що британські полонені полишені напризволяще, Льюїс сказав: «Їм не слід було там бути, перебувати там є незаконним актом. Очевидно, що всі будуть співчувати тому, кого взяли в заручники, але ми повинні переконатися, що дотримуємося належних процесів і реагуємо у правильний спосіб».

Міністр відмовився коментувати можливість участі Британії у спробі повернути своїх полонених додому, зазначивши, що це є «питанням національної безпеки».

13:51

З огляду на валовий внутрішній продукт (ВВП) Естонія серед усіх країн світу пообіцяла найбільшу допомогу Україні.

Про це йдеться в базі даних (Ukraine Support Tracker) Кільського інституту світової економіки (IfW Kiel), повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Süddeutsche Zeitung, інформує УП.

Відколи 24 лютого почалася загарбницька війна проти України, Естонія пообіцяла допомогу на суму майже 0,8% її власного ВВП. Далі йде Польща з менш ніж 0,2% та Литва з менш ніж 0,1%.

В абсолютному вимірі найбільші зобов’язання взяли на себе США – йдеться про суму в близько 7,6 млрд євро, за ними йдуть Польща, Велика Британія та Німеччина.

Згідно з інформацією інституту, усі країни ЄС разом пообіцяли допомогу на близько 2,9 млрд євро, плюс 1,4 млрд євро від інституцій ЄС і 2 млрд євро від Європейського інвестиційного банку.

За даними інституту, Ukraine Support Tracker систематично фіксує вартість підтримки, яку уряди 31 західної країни обіцяли Україні. Включається загальновідома військова, фінансова та гуманітарна допомога.

«База даних призначена для того, щоб підкріпити дискусію про підтримку України фактами», – сказав Крістоф Требеш, відповідальний за Ukraine Support Tracker директор досліджень у IfW Kiel.

13:04

У Японії залізничники пофарбували потяг у синьо-жовті кольори на знак солідарності з Укрзалізницею, інформує УП.

12:15

Данія планує тимчасово наростити видобуток газу на своїх родовищах у Північному морі, щоб відмовитися від постачання з росії, — прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен. 

Планується збільшення видобутку на 25%, передає Україна 24.

10:44

Samsung безкоштовно вивозитиме на ремонт гаджети українців. Після вторгнення рф в Україну Samsung призупинив поставки нових продуктів до росії з 5 березня. У Росії компанія є найбільшим виробником смартфонів з часткою ринку у понад 30%, передає УП.

10:19

Еммануель Макрон переконує, що підтримує повне нафтове та газове ембарго для рф — президент Франції заявив, що блокуванням ембарго займається інша країна ЄС, оскільки Франція не залежить від російського газу, передає УП.

9:35

Нова Зеландія вводить санкції проти 18 російських банків та фінорганізацій, — глава МЗС країни Нанайя Махута. Про це інформує Україна 24.

8:21

Міжнародна консалтингова компанія McKinsey&Company з 15 квітня припинила обслуговувати клієнтів росії через те, що кремль вторгся в Україну, йдеться на сайті компанії.

06:50

Міністерство оборони Японії планує передати Україні комплекти ядерного, біологічного та хімічного захисту (NBC), а також дрони в межах допомоги для протистояння російській збройній агресії. Про це повідомляється в офіційному Twitter міністерства.

01:03

Представники Держдепартаменту США розглядають усі доступні для них інструменти, щоб притягнути росію до відповідальності за війну в Україні, включаючи можливість визнання її державою-спонсором тероризму.

Таку заяву зробив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, повідомляє Європейська правда.

«Ми уважно вивчаємо факти. Ми уважно розглядаємо закон», – відповів він на  запитання журналістів про можливість визнати росію державою-спонсором тероризму. 

За його словами, такий процес може зайняти кілька тижнів, перш ніж рішення буде прийнято.

«Незалежно від того, чи матиме ми повноваження на це, чи на щось інше, що дозволятиме нам закон, ми будемо застосовувати їх, якщо вони будуть ефективними та доречними». 

Згідно із законодавством США, держава-спонсор тероризму – це країна, яка «неодноразово надала підтримку актам міжнародного тероризму». Наразі до таких країн відносять Північну Корею, Іран, Кубу та Сирію. Додавання до цього списку рф має привезти до нового розширення санкцій.

01:01

У США запровадили спеціальний статус (Temporary Protected Status) для громадян України, які перебувають у країні.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Рішення внесли у Федеральний реєстр, оприлюднять та зареєструють 19 квітня. Зі статусом тимчасового захисту українці зможуть залишатися у США до 18 місяців з можливістю подання документів на дозвіл на працевлаштування.

00:57

Президент США Джо Байден не планує їхати в Україну, однак Білий дім продовжує готувати візит високопосадовця адміністрації до цієї країни, який відбудеться без попередніх оголошень.
 

Про це заявила в понеділок у Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, повідомляє Укрінформ.

«Тут нічого не змінилося… Наразі немає планів поїздки президента (в Україну – ред.)», – зауважила представниця адміністрації США.

Вона зазначила, що про візит іншого високопосадовця США в Україну не повідомлятиметься заздалегідь із міркувань безпеки.

Водночас Псакі підкреслила, що адміністрація Сполучених Штатів «продовжує зосереджуватися на тому, щоб забезпечувати Україну, український уряд, українських лідерів історичним обсягом оборонної допомоги».

00:52

Всі повідомлення загальнодоступних каналів Telegram українською мовою тепер завжди пропонують кнопку перекладу за замовчуванням.

Про це повідомив засновник соцмережі Павло Дуров, пише Економічна правда.

Він зазначив, що у новому оновленні соцмережі є більша кількість мов для перекладів повідомлень (щоб включити кнопку «Перекласти», потрібно перейти до «Налаштування» – «Мови»).

За його словами, Telegram став основним джерелом інформації з України і він сподівається, що інструменти, що надаються, допоможуть інформувати більше людей і врятувати більше життів.

00:48

Еммануель Макрон переконує, що підтримує повне нафтове та газове ембарго для РФ.

Як пише Європейська правда, таку заяву президент Франції зробив під час інтерв’ю телеканалу France 5.

Макрон також спростовує інформацію, що саме за його ініціативою до завершення президентських виборів у Франції було відкладено питання ембарго на російську нафту. Він стверджує, що європейці мають припинити купувати нафту і газ у росії, щоб «послабити здатність Москви» продовжувати війну.

Він відмічає, що Франція не залежить від постачань російського газу, а тому блокуванням ембарго займається інша країна. Проте, французький президент додає – «європейський ринок є взаємопов'язаним» і в цілому «Європа залежить від російського газу».

Президент Франції також відмовився встановити червоні лінії для можливого застосування хімічної зброї, оскільки «ми повинні виміряти наслідки», які це матиме. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024