стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 13 квітня

13 Квітня 2022, 23:47
Реакція світу на війну росії проти України 13 квітня 4911
Реакція світу на війну росії проти України 13 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:46

Президент Литви Гітанас Науседа під час візиту до України заявив про контрпродуктивність ідеї щодо створення оборонної структури, що стала би альтернативою НАТО. Пише Європейська правда.

Зеленський, утім, посперечався з литовським колегою і нагадав, що наразі Україні не дають орієнтирів щодо членства

23:42

Ось що США включили у новий пакет військової допомоги для України:

• 11 гелікоптерів Мі-8/Мі-17 радянського виробництва;

• 18 гаубиць калібру 155 мм і 40 тисяч боєприпасів до них;

• 200 американських бронетранспортерів М113;

• 500 ракет для американських сучасних переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin;

• 300 баражувальних дронів Switchblade;

• 10 радарів для виявлення артилерійських снарядів AN/TPQ-36;

• 2 радари протиповітряної розвідки AN|MPQ-64 Sentinel;

• 100 броньованих багатоцільових машин;

• міни М18А1 Claymore.

23:20

Ле Пен знову каже про легітимність «референдуму» 2014 року в окупованому Криму. Кандидатка у президенти Франції, лідерка правопопулістського національного об’єднання Марін Ле Пен заявила, що не змінювала свою позицію щодо анексії Криму, зазначивши, що рф оголосила півострів своєю територією після референдуму.

Як пише Європейська правда, про це вона сказала в інтерв’ю BFMTV.

23:14

Міністерка фінансів США Джанет Єллен попередила про економічні та фінансові наслідки для Китаю та інших країн, які спробують допомогти рф обійти санкції. Про це повідомляє Financial Times з посилання на слова міністерки.

Вона зазначила, що США готові вдаватися до дій, якщо близькі до агресора країни спробують підірвати масштабний пакет санкцій, накладений західними союзниками.

22:40

Чеські дипломати повернулися до української столиці та підняли біло-червоно-синій національний прапор своєї країни перед будівлею посольства в середу. Про це повідомило Міністерство закордонних справ країни, пише Європейська правда.

21:24

Байден сказав Зеленському, що США виділять 800 мільйонів доларів для України. Новий пакет допомоги передбачає артилерію, бронетранспортери та гелікоптери, йдеться у заяві Білого дому. Пише Суспільне.

21:22

Канада підписала з Міністерством фінансів України кредитну угоду з  на 500 мільйонів канадських доларів (приблизно 400 мільйонів доларів). Кошти нададуть на пільговий умовах. Термін погашення кредиту — 10 років.

20:48

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом. Глава держави розповів у твітері.


«Дали оцінку російським воєнним злочинам. Обговорили додатковий пакет оборонної та можливої макрофінансової підтримки України. Домовилися про посилення санкцій», —Зеленський.

20:30

Над Центром НАТО з питань співробітництва у галузі кіберзахисту (CCDCOE), який розташований у Таллінні, підняли прапор України. Про це повідомляє Центр, а також посол України в Естонії Мар’яна Беца, пише Європейська правда

17:42

Чехія відновила роботу свого посольства на території України, — МЗС країни, передає Україна 24.

17:42

У Кракові з’явиться сквер «Вільної України», повідомив мер Львова Андрій Садовий.

«Символічно, що частина польських депутатів голосують за це рішення, перебуваючи у Львові. Від початку російської агресії ще у 2014 році Польща була першою країною, яка відкрито назвала росію агресором. Таке рішення — це ще один доказ справді братерської любові і підтримки для України», — зазначив Садовий, пише Бабель.

16:38

Президенти Польщі (Анджей Дуда), Литви (Гітанас Науседа), Латвії (Егілс Левітс) та Естонії (Алар Каріс) відвідали зруйновану Бородянку.

16:26

Канцлер Німеччини Олаф Шольц спантеличений відмовою офіційного Києва прийняти президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, проте сам поки що не планує їхати в Україну, інформує УП.

15:29

МЗС розкритикувало президента Франції Емманюеля Макрона за те, що він не захотів визнавати геноцидом дії російських військових стосовно українського населення. 

«Україна та росія історично близькі з об’єктивних причин, але міф про два братських народи росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі в 2014 році. Тоді російські «брати» нібито прийшли захищати російськомовне населення. Але за вісім років вбили 14 тис. українців», — заявив спікер МЗС Олег Ніколенко.

 Він додав, що цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста в лютому, інформує Бабель.

14:41

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що на переговорах щодо ембарго на російську нафту деякі країни ЄС «категорично проти» цього заходу, інформує УП.

14:50

Німеччина незабаром поставить Україні важке озброєння — це рішення підтримує урядова коаліція, повідомив депутат Бундестагу, експерт правлячої Вільної демократичної партії з питань оборони Маркус Фабер, інфомує УП.

14:40

Найбільший незалежний трейдер нафти у світі – Голландська компанія Vitol Group з головним офісом у Женеві – повністю припинить торгівлю нафтою та нафтопродуктами з росії уже до кінця 2022 року, пише Bloomberg.

«Компанія виконає поточні контрактні зобов'язання, але не укладатиме жодних нових договорів із країною-агресором. Обсяги російської нафти, яку обробляє Vitol, значно зменшаться у другому кварталі», - йдеться у повідомленні.

14:19

Президенти Польщі, Естонії, Латвії та Литви у Києві. Сьогодні вони зустрінуться з Володимиром Зеленським, інформує ТСН.

14:18

Велика Британія запровадила санкції проти нардепа віктора медведчука. Усі його активи на території Сполученого Королівства заморожені, повідомляє Бабель.

13:40

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон збирається на саміті НАТО у червні подати заявку на вступ своєї країни до Альянсу.

13:30

Зеленський у зверненні до парламенту Естонії закликав  ЄС знайти інструменти, які могли б зупинити депортацію українців до росії, - УП.

13:25

Фінляндія сьогодні розпочинає дебати, внаслідок яких країна може подати заявку на членство в НАТО протягом кількох тижнів, пише УП.

12:40

Іспанське містечко Фуентес де Андалусія вирішило підтримати Україну досить незвичайним способом.

Протягом усіх Великодніх свят (Semana Santa, 10-16 квітня) місто змінить своє ім'я та іменуватиметься Україною (Ucrania), а його вулиці перейменуються на Київ, Харків, Маріуполь, Херсон, Одесу.

12:26

У Таллінні жінки вийшли до посольства рф на знак протесту проти масових зґвалтувань українок російськими солдатами.

Фото: Priit Mürk/ERR

12:15

«Образа переросла в параною», — так президент Франції Еммануель Макрон сформулював причину вторгнення путіна в Україну, пише УП.

Макрон також зазначив, що президент рф хоче досягти «перемоги» до військового параду 9 травня — у цьому контексті Маріуполь «є, можливо, точкою фіксації, бо це символ України, яка йому відмовляє».

12:05

Німецькі політики розкритикували Київ за відхилення візиту президента Штайнмаєра — більшість із тих, хто висловився, вважають необхідним підтримувати зв'язок між президентами, пише УП.

Крім того, віцепрезидент ВДП Кубіцкі заявив, що «не може уявити, щоб канцлер Німеччини приїхав до країни, яка оголошує президента ФРН небажаною особою». 

Лідер групи Лівих Барч вважає, що «зневажати главу німецької держави і водночас висувати щоденні вимоги до Німеччини — неправильно».

11:35

Президент Франції Емманюель Макрон в інтерв'ю телеканалу France 2 відмовився назвати дії росії в Україні геноцидом, пише Бабель.

На запитання, чи буде він, як і президент США Джо Байден, використовувати термін «геноцид» щодо вбивства українців російськими військовими, Макрон сказав: «Сьогодні я був би обережним із такими термінами, бо ці два народи [росіяни та українці] — брати. Я хочу продовжувати намагатися, наскільки це можливо, зупинити цю війну та відновити мир. Я не впевнений, що ескалація риторики сприятиме цьому. Що ми можемо сказати точно, то це те, що ситуація неприйнятна і що це воєнні злочини».

Дії росії в Україні геноцидом вже назвали президент США Джо Байден, премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та польський президент Анджей Дуда.

9:35

Сполучені Штати прагнуть перемоги України, відновлення її суверенітету й територіальної цілісності, а також докладають усіх можливих зусиль для того, щоб росія зазнала кінцевої поразки й остаточно забралася з України, – речник Пентагону Джон Кірбі.

8:52

Лідери Литви, Латвії, Естонії та Польщі прибули до України із візитом. Вони збираються зустрітись із президентом Володимиром Зеленським.

07:18

Президент Литви Гітанас Науседа прямує до столиці України:

«Їду до Києва з сильним повідомленням про політичну підтримку та військову допомогу. Литва й надалі підтримуватиме боротьбу України за свій суверенітет і свободу»

06:06

Цього місяця Південна Корея планує надати Україні додаткову нелетальну допомогу на суму 2 мільярди вон (1,6 мільйона доларів США).

Сеул готується наступного тижня розпочати відправку в Україну бронежилетів, шоломів, медикаментів і харчових продуктів, готових до вживання.

Південна Корея планує поетапно відправити нові поставки цивільними рейсами до Європи до кінця квітня.

05:15

Через право вето, яким зловживає Росія, будь-які розслідування її військових злочинів на рівні ООН є практично неможливі. Відтак країни-члени ООН планують боротися з таким зловживанням. Пише 24 канал.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розповів про нову ініціативу щодо вето в Радбезі ООН. Згідно з проєктом резолюції, Генеральна Асамблея буде автоматично скликатися щоразу, коли в Раді Безпеки застосовуватиметься вето. Скликатиметься вона протягом 10 денного терміну з метою проведення дебатів щодо ситуації, в якій застосоване вето, за виключенням, коли питання розглядається на Надзвичайній спеціальній сесії Генасамблеї ООН.

Ініціативу запустили майже чотири десятки країн, серед яких Україна та США. Схвалення нової резолюції може відбутися вже у квітні.

Під час створення ООН п'ять постійних членів Ради Безпеки наділили правом вето – Велику Британію, США, Китай, Францію ат СРСР. Це право дає можливість відкидати проєкт будь-яких змістовних резолюцій ООН.

Саме цим постійно і зловживав Радянський Союз, а згодом і Росія

Для прикладу, за свою історію СРСР 90 разів накладав вето на проєкти ООН. Водночас США за всю історію (до квітня 2022 року) таким правом скористалася лише 82 рази. А Франція і Китай – по 16.

Росія продовжила радянську традицію, блокуючи в ООН все, що їй не довподоби. І з 1992 року 30 разів накладала вето.

05:09

У вівторок Франція опублікувала детальний список російських активів на суму 23,7 млрд євро або 25,6 млрд доларів США, заморожених через вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Повідомляє УП.

Основну частину заморожених активів становлять активи російського Центрального банку, вартістю 22,8 млрд євро.

До списку також входять 33 об’єкти нерухомості загальною вартістю 573,6 мільйона євро, включаючи низку курортних адрес в Антібах, Сен-Жан-Кап-Ферра і Сен-Тропе на французькій Рив’єрі, а також 178 мільярдів євро.

Крім того, заблоковані банківські рахунки, три яхти на суму понад 125 мільярдів євро, шість гелікоптерів на суму понад 60 мільйонів євро і три твори мистецтва на суму 7 мільйонів євро.

04:19 

Християнські демократи в Європарламенті закликали негайно надати Україні статусу кандидата в ЄС

«ЄС має зараз надати Україні політичний захист. Це включає негайний статус кандидата. Україна своєю кров’ю підписала членство в ЄС — надати його — наш обов’язок перед убитими українцями», — заявили в партії.

04:18

Харків відновлюватиме відомий британський архітектор

Норман Фостер, архітектор та дизайнер з Великої Британії, погодився взяти участь у відновленні Харкова після війни, повідомили в Харківській міськраді.

Фостер займається розвитком архітектури у стилі «хай-тек» та раннім впровадженням енергоефективних будівельних технологій.

У 1980-х роках він спроєктував будівлю банку HSBC у Гонконгу, на той момент найдорожчої будівлі з будь-коли збудованих, у 2004 році – найвищий міст у світі, Віадук Мійо на півдні Франції, починаючи з 2009 року і до  смерті Стіва Джобса працював над дизайном штаб-квартири Apple – Apple Park в Каліфорнії (США).

03:18

Індія планує збільшити експорт до підсанкційної росії на 2 мільярди доларів, – Bloomberg.

росія таки знайшла собі країну, яка їй постачатиме товари, імпорт яких припинився через санкції.  Індія прагне експортувати продукцію, що до цього постачалися країнами, які ввели санкції проти Росії.

Наразі експорт Індії до росії становить 3 мільярди доларів. Загальна двостороння торгівля між двома країнами становила 11,8 мільярда доларів за перші 11 місяців, починаючи з квітня 2021 року.

Нічого не залишається непоміченим: Німеччина готова відкликати запрошення Індії на G7 через відмову засудити агресію Росії

01:28

Вже 13 квітня Сполучені Штати планують оголосити про додаткову військову допомогу Україні на суму 750 мільйонів доларів.

Як повідомляє Європейська правда, про це, посилаючись на заяви двох американських  високопосадовців, пише Reuters.

Білий дім ще не прийняв остаточного рішення про те, яка саме зброя буде поставлена Україні в цьому пакеті.

Попередній пакет військової допомоги США було оголошено у середині березня – його сума складала 800 мільйонів доларів. Як зазначає Reuters, це військове обладнання вже доставлене в Україну.

00:36

Президент США Джо Байден оголосив про використання нафтового запасу США для стабілізації цін на бензин у США, пославшись на вчинений путіним геноцид.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на CNN.

«Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак - все це не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і чи вчинить геноцид за півсвіту», – заявив Джо Байден.

«Щоб допомогти впоратися з цим подорожчанням (цін на бензин) від путіна, я санкціонував випуск одного мільйона барелів на день із стратегічного нафтового запасу», — продовжив Байден.

Досі Байден ніколи не називав геноцидом злочини  в Україні. Аналогічної риторики дотримаються і в Білому домі.

«Ми бачили звірства, ми бачили воєнні злочини, ми ще не бачили, щоб рівень систематичного позбавлення життя українського народу піднявся до рівня геноциду», – заявляв раніше радник з національної безпеки Джейк Салліван.

Згодом Салліван уточнив, заявивши, що «ярлик геноциду менш важливий, ніж той факт, що ці дії є жорстокими і злочинними, неправильними і злими, і на них потрібно рішуче реагувати».

00:28

Двадцять яхт, що належать російським власникам, не можуть покинути Нідерланди.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на заяву нідерландського уряду.

Там зазначають, що це загальна кількість арештованих яхт. Яхти мають  довжину від 8,5 до 120 метрів. При цьому, 14 яхт  перебувають у будівництві, два на складі та чотири на технічному обслуговуванні. 

Більшість із них після накладення санкції проти РФ їх поміщена під «посилений нагляд». Це означає, що поки влада перевіряє право власності на ці яхти, їх  заборонено продавати та вивозити за межи країни. 

Наразі відомо, що «дві яхти були виявлені пов’язаними з особою з санкційного списку ЄС». 

Натомість суднам дозволяється брати участь у ходових випробуваннях у визначеному районі. Під час одного сліду «берегова охорона та митниця стежили за яхтою, як фізично, так і електронно», — пояснюється в заяві.  

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024