стрічка

Геноцид: звірства російської армії в Україні. 18+

13 Листопада 2022, 11:07
Наслідки руского міра в Україні 129954
Наслідки руского міра в Україні

Російські окупанти з першого дня повномасштабного вторгнення на територію України (24 лютого 2022 року. – ред.) вбивають, калічать і катують мирних громадян, ґвалтують жінок, дівчат і дітей, руйнують житлову інфраструктуру, мародерять.

Інформація про масштабні масові звірства російської армії сколихнула не лише Україну, а й увесь цивілізований світ 3 квітня, коли рашисти залишили окуповану Бучу Київської області. Проте трупи цивільних почали там з'являтись ще 11 березня, про що свідчать знімки з супутника.

Згодом відкрилась ще страшніша інформація про масові убивства та руйнування, вчинені російськими військовими у Бородянці.

А які ще жахіття відкриються нам і світу, коли ворога вдасться вибити, приміром, з Маріуполя, страшно навіть уявити...

Редакція Район.in.ua збирає інформацію про злочини російської армії, про те, чого український народ ніколи не пробачить путінському режиму.

13 листопада

Нові перехоплення розмов російських нелюдів: зґвалтували 12-річну дівчинку 

Поки одні окупанти тікають з Херсону, інші росіяни на тимчасово окупованій Луганщині показують своє «геройство» через нові воєнні злочини. Цього разу нелюди зґвалтували 12-річну дівчинку. А на окупованій Донеччині жертвою росіян стала жінка. У розпорядження СБУ потрапили два перехоплення, на яких рашисти розповідають про свої злочини. 

«Короче, вот эти военнослужащие, изнасиловали 12-летнюю девчонку, 10 человек, их найти не могут. И поэтому не выпускают в город никого», - розповідає дівчині окупант, якого нещодавно мобілізували в рф і чий підрозділ базується в Кремінній на Луганщині. 

Ще один «мобік» з-під Бахмута теж скаржиться на обмеження в пересуванні з цієї ж причини: «Ну короче, теперь ни в город, никуда не выедем…там дезертиры, короче, бабу изнасиловали. Либо, говорят, дезертиры мобилизованные, либо добровольцы». Стан жертв, як бачимо, росіян не цікавить. Для них важливо лише «выйти в город». 

Що ж, Збройні сили України зроблять усе, аби цей «вихід» для збіговиська ґвалтівників і мародерів був лише в один кінець. А ті, хто виживе, отримають законне покарання. 

Нагадують, що СБУ системно працює над виявленням воєнних злочинів рф. Слідчі Служби уже відкрили майже 16 тис. кримінальних проваджень за 438 статтею Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни.

18 червня

14:37

В ООН підтвердили вбивства росіянами 1 348 цивільних у Маріуполі, серед них 70 дітей. Реальні цифри набагато вищі.

«На сьогоднішній день ми підтвердили загибель 1 348 цивільних осіб безпосередньо під час бойових дій у Маріуполі, зокрема 70 дітей. Ці смерті стали результатом авіаударів, танкових та артилерійських обстрілів, а також застосування стрілецької зброї та легких озброєнь під час вуличних боїв. Фактичне число загиблих внаслідок бойових дій цивільних осіб, ймовірно, на тисячі більше», – заявила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

13 червня

18:21

У Київській області виявили нову братську могилу, де росіяни катували та розстріляли сімох цивільних громадян.

Про це повідомив начальник Національної поліції Київської області Андрій Нєбитов.

11 червня

14:38

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявляє, що Росія намагається повторити в Україні Голодомор. Про це він написав у телеграм.

«Росіяни обстрілюють українські поля запальними снарядами. Ті, хто створюють світову продовольчу кризу, намагаючись реконструювати Голодомор, хочуть також знищити український врожай», – зазначив посадовець.

Голова ОПУ розповів, що українські воїни гасять пожежі, але «продовольчий тероризм» має бути зупинений».

13:09

Російські окупанти публічно заперечують загрозу холери у Маріуполі, однак почали готувати медзаклади до епідемії.

Як розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, попри це окупаційна влада хоче терміново відкрити інфекційне відділення на базі лікарні швидкої допомоги.

Усього в місті вже підготували чотири бокси для ізоляції хворих, раніше в цьому інфекційному відділені лікували людей з COVID-19.

Окупанти також використовували його під час вуличних боїв в Маріуполі для зберігання близько 600 тіл загиблих.

«Цікава деталь – інфекційне відділення очолює росіянин, що приїхав з Сибіру за пригодою на «медичне сафарі» для отримання унікального досвіду. Таке собі втілення «Записки юного врача» Булгакова на кістках маріупольців», – сказав Андрющенко.

У місті все ще складна ситуація з похованнями, черга на отримання дозволу становить 10 днів, що створює додаткову загрозу епідемії влітку.

В умовах спеки маріупольці мають зберігати тіла близьких вдома, або на вулиці в імпровізованих моргах.

Через це у дворах житлових кварталів зростає кількість власноруч влаштованих могил.

8 червня

11:56

російські військові розстріляли машиніста тепловоза Пологівського локомотивного депо регіональної філії «Придніпровська залізниця» Романа Семененка. Чоловік з залізничної династії, продовжив справу батька та старшого брата.

Про це повідомила «Укрзалізниця».

Коли місто Пологи Запорізької області окупували російські загарбники, залізничник відправив родину в безпечне місце, а сам приєднався до місцевого руху спротиву. Його учасники дієво дошкуляли ворогу.

За інформацією одного з побратимів, окупанти вистежили Романа й арештували. Катували й допитували, вимагаючи розкрити інформацію про схрон зброї та місцезнаходження старшого брата, який разом з іншими пологівчанами протидіяли ворогам у Запорізькій області. Роман не зізнався й нікого не здав. 4 травня його розстріляли.

У Романа залишилися дружина та тринадцятирічна донька Поліна.

7 червня

19:53

У Бучанському районі Київської області загинули 1 137 людей, безпосередньо у місті Буча – 461.

09:54

За процесуального керівництва прокурорів Бучанської окружної прокуратури заочно повідомлено про підозру військовослужбовцю 656-го полку оперативного призначення – військової частини № 6720 військ національної гвардії РФ у порушенні законів та звичаїв війни підбурюванні до вчинення державної зради (ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, підозрюваний брав участь в окупації міста Буча Київської області. На виконання завдань, поставлених вищим військовим керівництвом РФ, він разом з іншими російськими військовими на бойових машинах десанту та іншій військовій техніці приїхав до адмінбудівлі Ірпінської центральної міської лікарні, розташованій у м. Буча. 
 
За його наказом, з метою залякування працівників і пацієнтів лікарні, окупанти направили великокаліберні кулемети на будівлю медзакладу. Разом з озброєними співслужбовцями він зайшов до приміщення, заблокував входи і виходи до будівлі. 
 
Захопивши у полон присутніх у закладі осіб та погрожуючи зброєю, підозрюваний примушував одного із співробітників обійняти посаду міського голови окупованого міста Буча.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі й Бучанського райуправління ГУ Нацполіції в Київській області за оперативного супроводу співробітників відділу кримінальної поліції ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

 

4 червня 

11:40

Розстріляних та закатованих росіянами українців досі знаходять на Київщині.

Про це повідомляє МВС України.

«Станом на зараз ексгумували уже понад 1300 тіл мирних жителів. Після проведення слідчих дій на місці захоронень їх направли до моргів, де провели судово-медичні експертизи», – йдеться у повідомленні. 

3 червня

14:55

росія продала Сирії вже 100 тисяч тонн краденого українського зерна на $40 мільйонів, – пише Reuters.

2 червня

8:43

Станом на ранок більше ніж 721 дитина постраждало в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. 

За офіційними даними

  • загинуло 261 дитина, 
  • поранено - понад 460.

В ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 17 та поранення 14 дітей внаслідок обстрілів ворогом м. Маріуполь Донецької області.

1 червня

15:18

Рашисти «рівняють з землею» українські населені пункти, які не можуть взяти у чесному бою.

Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку перехопила СБУ. 

«Комбриг приезжает: вы что, оху*ли? Два дня уже деревеньку не можете взять? Ну, там же гражданские, – отвечают наши. Та вообще пох*й! Откат полтора километра и залп со всех орудий!.. и все, просто сравняли с землей… и укропов, и мирных, там всех подряд», – розповідає своїй дружині загарбник, чий підрозділ намагається просунутися на Донбасі. 

СБУ документує їхні звірства, і з початку повномасштабного вторгнення вже відкрила понад десять тисяч проваджень.

 

31 травня

12:58

Суд на Полтавщині засудив до 11 років і 6 місяців ув’язнення двох російських військових, Олександра Бобикіна та Олександра Іванова, які обстрілювати цивільні райони Харківщини.

Про це пише Українська правда.

Військових визнали винними у порушенні законів і звичаїв війни. Прокуратура просила засудили їх до 12 років тюрми – найтяжчого можливого покарання. Обидва росіянина служили у Мурманській області. Бобикін був водієм-заряджаючим системи залпового вогню «Град», Іванов – навідником такої ж бойової машини.

У грудні їм повідомили про нібито навчання на території Білорусі. У лютому росіяни прибули в місто Курськ, де продовжували ці навчання.Однак у другій половині лютого вони вже переїхали в прикордонну з Україною Білгородську область. Там військові дізнались від командування про майбутню війну.

23 лютого російські підрозділи вишикували 6 «Градів» на відстані 4-6 кілометрів від кордону з Україною. При цьому Бобикін і Іванов знали, що в таких умовах їхня зброя працюватиме невибірково і в зону ураження можуть потрапити цивільні об’єкти.

Вранці 24 лютого росіяни отримали від командира команду «вогонь», при цьому ніяких поправок для коригування вогню військовим не дали. Після цього окупанти пересунились ближче до кордону і ще раз здійснили обстріли в бік України.

Того ж дня росіяни перетнули кордон з Україною на Харківщині, просунулись, за їхніми словами на 25-30 кілометрів. Тоді Бобикін і Іванов разом з іншими військовими випустили залпи в бік Харкова.

У результаті цих обстрілів у двох селах Харківщини були пошкоджені електрична підстанція, повітряні лінії електропередачі, житлові будинки, ліцей.

24 лютого колону загарбників розбили українські захисники. Після цього обидва підсудних 3 дні переховувались і згодом здались українським військовим. 

Бобикін і Іванов у суді свою провину визнали і розкаялись. Захист говорив, що росіяни нібито діяли під примусом і службовою залежністю. Однак суд із цим не погодився і не побачив доказів того, що військові не могли уникнути злочинних дій.

30 травня

19:02

президент рф путін підписав указ про спрощений прийом українських дітей-сиріт до російського громадянства. Йдеться про дітей з так званих «л/днр» та з України, – пише Україна 24.

11:47

Біля позицій російських військ під Макаровим знайшли тіло загиблого мирного жителя. В лісовій зоні Вишеграду поліцейські Київщини виявили та оглянули труп чоловіка. За попередніми даними солдати рф забили чоловіка до смерті.
 
Про це повідомляє поліція Київської області.
 
Загиблий був одягнений у чорне худі, блакитну футболку, чорні спортивні брюки та чорні шкарпетки. Поряд із тимчасовим похованням слідчі виявили документи 38-річного Сергія Івановича Кислицького, родом із Волині.
Тіло скерували на судово-медичну експертизу для з’ясування причин смерті.
 
Поліцейські з'ясували, що родини у загиблого немає, він приїхав на Київщину працювати будівельником.
 

29 травня

14:23

російські військові за тиждень вивезли з Маріуполя до фільтраційного табору в селищі Безіменне майже 3 тисячі українців, серед яких 300 дітей.

8:28

Станом на ранок більше ніж 682 дитини постраждало в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. 

За офіційними даними:

  • загинуло 242 дитини, 
  • поранено - понад 440.

28 травня

21:00

росія краде в України метал – у порту зруйнованого Маріуполя шість кораблів, на які вантажать вкрадену з Азовсталі та ММК ім. Ілліча металопродукцію.

За словами Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денiсової, першим мародерським кораблем із Маріуполя до ростова-на-дону окупанти відправляють три тисячі тонн металопродукції. Всього ж у порту знаходяться до 200 тисяч тонн металопродукції.

Як підозрює власник — компанія Метінвест — метал росіяни повезуть продавати до країн Африки.

14:00

На відео - наслідки нічного обстрілу Путивля на Сумщині. За попередніми даними, з території росії була випущена авіаційна ракета, яка влучила у птахофабрику. Повністю зруйновано корпус підприємства, вибуховою хвилею пошкоджені інші будівлі. Загиблих і травмованих людей немає.

13:05

Українським військовим полонених росіяни кололи невідомий препарат на літеру «М», повідомляє пані омбудсмен Людмила Денісова. Після цього військові непритомніли та втрачали пам’ять. Окупанти також змушували українських солдатів вчити вірш «Простите нас, родные россияне», гімн рф, історію створення герба та прапора рф

12:26

Російські військові почали чинити масові звірства навіть на території рф.

У прикордонній з Україною Білгородській області, яка використовується як перевалочний пункт рашистів, значно побільшало заяв про зґвалтування. 

Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку вдалося перехопити СБУ. 

«У нас в прокуратуре столько заявлений об изнасиловании… На територии Валуйки, Уразово, Вейделевка», – розповідає дружина російського окупанта, яка працює в правоохоронних органах рф. 

За її словами, випадки зґвалтування почастішали з прибуттям на ротацію російських солдатів з інших регіонів. 

«Мама говорит, там и Владивосток приехал к ним, Ханты-Мансийск, Хакасия…»,- уточнює жінка

Вона переказує історію про дівчину, для якої знайомство з військовим рф перетворилось на зґвалтування п’ятнадцятьма солдатами.

9:23

внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 242 дитини, повідомляють у Офісі Генерального прокурора.

Станом на ранок 28 травня 2022 року більше ніж 682 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 242 дитини загинуло та понад 440 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 153, Київській – 116, Харківській – 108, Чернігівській – 68, Луганській – 51, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській – 15.

26 травня у місті Маріуполь Донецької області на території загальноосвітнього закладу в результаті детонації ворожого снаряду загинув 12-річний хлопчик.

В ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо, що під час обстрілу окупантами 15 березня м. Маріуполь Донецької області отримав поранення 15-річний підліток. Хлопця примусово вивезли на територію так званої ДНР до медичного закладу. Разом з ним забрали його 2-річного брата та 14-річну сестру.

Також стало відомо, що 28 лютого внаслідок обстрілу військовими рф автомобіля у місті Харкові отримав поранення 17-річний хлопець.

Через постійні бомбардування та обстріли збройними силами рф українських міст та сіл пошкоджено 1888 закладів освіти. При цьому 180 з них зруйновано повністю.

27 травня

17:47

Окупанти схиляють кримчан до примусового донорства.

Про це пише Рубрика.

 

Через велику кількість поранених російських військових, медичні заклади не можуть впоратися з навантаженням, їм катастрофічно не вистачає крові. Цивільних жителів півостров змушують здавати кров для бійців рф.

17:17

Протягом останнього тижня Росія депортувала з окупованого Маріуполя 2856 людей, – повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

12:34

Правоохоронці встановили особу військовослужбовця збройних сил рф, який знущався з жителів села Вишневе Чернігівської області.
Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.
Військовослужбовцю збройних сил рф повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). За даними слідства, група військовослужбовців, перебуваючи в с. Вишневе, жорстоко поводилася з цивільним населенням. 
Вони неодноразово затримували та наносили тілесні ушкодження одному з мешканців села. Двічі потерпілого більше доби утримували в морозну погоду в неопалюваному складському приміщенні, де над ним знущались та били прикладами автоматів. Його матір похилого віку тримали у вантажному відділенні автомобіля.
 
Також окупанти заволоділи транспортним засобом чоловіка, яким перевозили награбоване у місцевих мешканців майно.Наразі встановлюються інші військові зс рф, причетні до вчинення злочинів проти мирного населення. Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом Управління СБУ в Чернігівській області.
 

26 травня

18:49

У перехопленій СБУ розмові окупанта з дружиною, той зізнається у вбивствах та катуванні цивільних українців. Росіянин розповів, що вони з допомогою гранат «зачищають» підвали, де переховуються від обстрілів українці. Перехоплення опублікували в пресслужбі СБУ.

18:17

У Маріуполі загарбники розширюють ще одну братську могилу на тлі заяв української влади щодо загрозу епідемії в місті. Після завершення робіт окупанти планують звинуватити Україну в масових вбивствах та нелюдських похованнях загиблих маріупольців.

13:02

На Полтавщині відбувся суд у справі щодо двох російських військових, які причетні до обстрілів Харківщини 24 лютого. Це призвело до руйнувань і пошкоджень об’єктів інфраструктури та житлових будинків. 

Раніше вони повністю визнали свою провину, пише Суспільне.

Прокуратура просить про 12 років ув'язнення, їхні адвокати — зменшити термін до восьми років, адже, за їхніми словами, російські військові діяли «під примусом». Вирок мають оголосити 31 травня.

25 травня

22:21

«На руїни і згарища перетворюють російські окупанти наші міста і села. Так зараз виглядаєте Мар'їнка. Палає, але тримається. За кожен свій злочин росія заплатить», – голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:36

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що наразі поліцейські у Луганській області замінили поховальні бюро. Так, в Лисичанську у братській могилі поховано 150 людей. Повідомив Гайдай у Facebook.

«На Луганщині поліцейські замінили поховальні бюро. У Лисичанську в одному з районів у братській могилі поховано 150 людей. Нині поліція Луганської області підмінює багато служб, зокрема була спеціально сформована поховальна команда.

Поліцейські виїжджають на місця загибелі внаслідок обстрілів чи природньої смерті громадян та проводять поховання людей у братській могилі».

21:17

За даними прокурорського слідства, 24 травня 2022 року під час ракетних обстрілів військами рф м. Миколаївка, м. Слов’янськ та смт Райгородок Краматорського району загинули п’ятеро місцевих мешканців, ще один цивільний отримав поранення. Значних руйнувань зазнали приватні домоволодіння. 

Окрім цього, з боку тимчасово окупованого м. Горлівки окупанти здійснили мінометний та артилерійський обстріли м. Торецька і прилеглих до нього селищ у Бахмутському районі. Дві жінки загинули, ще двоє громадян отримали поранення. Пошкоджено насосну станцію, автомобілі, багатоквартирні і приватні будинки.  

20:45

За 25 травня росіяни вбили ще 4 мирних жителів Донеччини: 2 у Лимані, 1 у Сидоровому і 1 у Берестовому. Ще 12 людей дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. Повідомив голова Донецької ОДА.

15:45

Під Маріуполем окупанти знищують україномовні книжки, повідомля радник мера Маріуполя Петро Андрущенко у телеграмі.

«Окупанти почали інвентаризацію бібліотечних, шкільних та інших книжкових фондів. Тому, що виявляється “молодь донбасу проти екстремізму”. Все це робиться працівниками бібліотеки ім. Крупської в Донецьку. На сьогодні вже окінчено оцінку бібліотек та шкільної літератури в Мангуші та Нікольському. Всі книжки, що містять “екстреміській зміст” вилучено.

До екстреміської належать зокрема всі підручники Історії Україніи. Тому, що визовольний рух і московія. Про УПА та Степана Андрійовича взагалі промовчимо. Те саме підручники з літератури. Бо Стус - знову екстреміст. У підсумку - всі  україномовні книжки вилучено для знищення. Маріуполь - наступний. Всі книжки буде знищено. Різниці між денаZівікацією та нацизмом вже нема. 

Пікантний факт. Саме бібліотека Крупської в Донецьку на початку Незалежності була центром культурного розвитку молоді і боротьби зі спадщиною совка. Таке собі коло історії», - написав Андрющенко.

24 травня

21:18

За 24 травня росіяни вбили 12 мирних жителів Донеччини: 3 у Бахмуті, 2 у Торецьку, 2 в Авдіївці, 2 у Райгородку, 1 у Лимані, 1 у Миколаївці та 1 в Калиновому. Ще 10 людей отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

17:30

У Київській області наразі знайдено більш як 10 масових захоронень громадян, але ця цифра не є остаточною.

16:36

У Київській області вже виявлено 1297 тіл загиблих внаслідок російської агресії мирних жителів.

12:39

Російських окупантів не дарма називають орками – деякі з них дійсно фанатіють від цих персонажів «Володаря кілець» і насолоджуються вбивствами мирних українців

Нове перехоплення СБУ шокує, і це вже не фантастика, а звичайний звірячий рашизм і садизм.

«Мы вчера «укра» поймали… Теперь он в ином мире. Я ему свой «свинокол» прямо в сердце вогнал... У меня клинок, как у Фродо Беггинса. Так что я свою мечту… я же хотел человеку сухожилия перерезать и вставить кол», – розповідає російський загарбник своїй дружині.

 

Жінці байдуже до вбитого українця, але їй все ж таки огидно слухати про криваві мрії свого орка.

11:50

Супутникові знімки Maxar показали, як окупанти викрадають українське зерно.

На нових знімках видно російських два вантажні кораблі – Матрос Позинич та Матрос Кошка.

Вони стоять у порту Севастополя, де їх вантажать зерном, яке сиплеться зі стрічки у відкритий трюм.

За інформацією, обидва кораблі залишили порт: Матрос Позинич пливе Егейським морем у напрямку Бейрута, а Матрос Кошка все ще знаходиться в Чорному морі.

10:27

У Маріуполі віднайшли могильник з тілами 200 людей. Про це повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

Тіла з високим ступенем розкладання знайшли в підвалі однієї з багатоповерхівок. Через відмову місцевих запакувати тіла загиблих, МЧС росії залишило місце робіт. Сморід чутно майже у всьому кварталі. 

Така ж ситуація в імпровізованому моргу біля «Метро» – на вулиці в пакетах лежить велика кількість трупів.

07:40

На півдні України росіяни спрямували цивільні авто по замінованій місцевості і розстріляли тих, хто вижив після підриву. Таку інформацію оприлюднило ОК «Південь» унаслідок просування українських підрозділів по Миколаївщині в бік Херсонщини. Серед загиблих двоє дітей молодшого шкільного віку.

23 травня

18:36

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова задокументувала чергові звірства окупантів.

рф використовує зґвалтування та сексуальне насильство в інших формах як тактику ведення війни, систематично, повсюдно і з вражаючою жорстокістю. 

На телефонну лінію психологічної допомоги звернулися особи з Олександрівки Херсонської  області, які надали дозвіл на публікацію інформації про факти сексуального насильства. 

Двоє дівчаток 12 та 15 років зґвалтовані рашистами. 

Шестимісячну дівчинку росіяни ґвалтували чайною ложкою.

Двоє хлопчиків-близнюків дворічного віку разом з мамою були вдома. Увірвалися п′ятеро рашистів, один тримав матір, решта по двоє гвалтували малюків орально та анально. Діти загинули від отриманих розривів та втрати крові. 

Трирічного хлопчика на очах у матері зґвалтували два рашисти, від отриманих травм дитина померла.

15:54

На Київщині знайшли ще одне тіло мирного жителя, вбитого окупантами.

У лісосмузі між селами Горенка та Мощун знайшли ледь присипане тіло невідомого чоловіка: очі й ноги жертви обмотали клейкою стрічкою, а руки зв’язали будівельним хомутом, – пише УП.

13:08

Російського військового Шишимаріна визнали винним у вбивстві чоловіка на Сумщині. Його засудили до довічного ув'язнення за статтею «порушення законів та звичаїв війни».

Про це повідомляє Суспільне.

Це перший російський солдат, якого засудили за злочин проти цивільного.

10:53

Зґвалтування, мародерство, масові злочини – окупанти обговорюють останні новини в підрозділі.

Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Двоє вояків з так званої «ДНР» діляться враженнями від перебігу подій в їхній частині. Нещодавно їм довели інформацію про те, що обіцяної колись ротації можна навіть не чекати: «Жодних обмінів не буде, можете не сподіватися. Доки Донецьку, Луганську область не «звільнять», взагалі за ротацію можете забути. А далі ми не рухаємось, бо все угрупування знаходиться в ДНР. Коли вони там закінчать, вони перекидають сюди війська і почнемо рухатись».

Далі мова йде про розгул злочинності в окупаційній армії: «Розповідали за 125 полк. Аж до того, що зґвалтували восьмирічну дівчинку. Мародерство. «Віджали» у когось заправку. У людей забирали паливо, через цю заправку продавали. Командир полку, командири батальйонів. І помічники командирів батальйонів».

«ДНРівець» попереджає свого співрозмовника, щоб той був обережнішим і не може зрозуміти, чому він бере участь у російській спецоперації.

09:04

Катерина Шеліпова знайшла свого чоловіка Олександра вбитим недалеко від їхнього подвір’я на Сумщині. «Коротку» автоматну чергу в нього, беззбройного пенсіонера, випустив 21-річний російський військовий Вадим Шишимарін. Він повністю визнає провину, втім наполягає, що вистрелив через наказ та тиск. 

Прапорщика, який наказав, допитати не зможуть – його обміняли. Про це пише Суспільне.

Прокурор вимагає довічного ув’язнення, а адвокат наполягає на неправильній кваліфікації. Вирок Шишимаріну винесуть за кілька годин.

22 травня

22:38

За 22 травня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Лимані, 1 у Дачному, 1 у Клиновому і 1 в Авдіївці. Ще 11 людей зазнали поранень.

Крім того, у Бахмуті медичну допомогу було надано одній людині, пораненій на Луганщині.

 

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

17:40

Живий щит із 350 заручників у Ягідному - прокурори Чернігівщини спільно з експертами МКС фіксують воєнні злочини рф.

🔷Прокурори Чернігівської обласної прокуратури продовжують здійснювати фіксацію злочинів, пов'язаних із порушенням законів та звичаїв війни військами РФ на території Чернігівської області (ст. 438 КК України).

Прокурори здійснили спільний виїзд з експертами Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду до села Ягідне.

Попередньо встановлено, що з 3 по 31 березня 2022 року у підвалі Ягіднянської філії Куличівської загальноосвітньої школи Іванівської сільради Чернігівського району окупанти утримували мирних мешканців. У приміщенні площею 197 м кв майже місяць перебувало понад 350 місцевих, з яких 77 дітей, у тому числі 5 немовлят. Наймолодшій дитині було півтора місяці, а найстаршому за віком заручнику - 93 роки.

Фактично людей, які утримувалися у підвалі, використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було «штабом» окупантів.

Через нелюдські умови утримання - відсутність достатнього простору, санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води померли 10 людей похилого віку.

Із 180 будинків населеного пункту 148 пошкоджено, 16 зруйновано вщент. Також встановлено, що 7 мешканців села було розстріляно ворогом. 

 

Як свідчать очевидці, під час окупації російські військові грабували будинки мешканців села. Викрадено пральні машини, телевізори, мікрохвильовки, електрочайники та інші цінні речі.

17:25

Вчора з Маріуполя до фільтраційного табору у Безимяне було депортовано 313 людей, зокрема 55 дітей, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

З фільтраційного пункту у с. Нікольське було депортовано на росію 70 людей, зокрема 12 дітей.

З фільтраційного пункту с. Безимяне було депортовано на росію 175 людей, зокрема 17 дітей.

 

Депортація набирає обертів. Фіксуємо пряму депортацію з Нікольского до росії, чого раніш не відбувалось. Вважємо, що це пов’язано з фактичним зачиненням шляху для евакуації в бік Запоріжжя.

17:05

Від початку повномасштабної війни російські ракети знищили або пошкодили щонайменше 353 об'єкти української культурної спадщини. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко у фейсбуці.

Найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина Харківщини. По області зафіксовано – 94 епізоди, з них – 78 в місті Харкові та його околицях.
 
На Донеччині задокументовано – 72 злочини, з них 52 – в м. Маріуполі.
 
Про 65 епізодів відомо в Київській області, 37 – в Чернігівській, 24 – в Луганській, 26 – в Сумській, 8 – в Запорізькій, 6 – в Житомирській, по 5 – в м. Києві та Херсонській області. Також 4 – в Миколаївській, 3 – в Дніпропетровській, 2 – в Одеській, 1 – в Львівській областях.
 
Постійні обстріли, ракетні та бомбові удари призвели до руйнувань 21 пам’ятки національного значення, 88 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

06:42

У Бучанському районі Київської області знайшли ще двох убитих російськими окупантами мирних мешканців. Про це повідомляє пресслужба поліції області у Facebook.

«Наприкінці лютого під час обстрілів на власному подвір'ї загинула жінка похилого віку, а на початку березня окупанти вбили і її 27-річного онука. Родичі поховали загиблих на місцевому кладовищі», — сказано в повідомленні.

21 травня 

15:03

Окупанти примусово депортували вже 1 377 925 людей, яких змусили пройти «фільтраційні табори». Звірства російських солдатів не мають меж. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Станом на ранок 21 травня Росія депортувала на свою територію 1 377 925 осіб, включаючи 232 480 дітей», – заявила вона.

За словами Денісової, залишити місце «евакуації» окупанти не дозволяють. Людей змушують сідати в автобуси і лише при посадці повідомляють, що далі везтимуть до «фільтраційного табору» в Безіменному Новоазовського району і потім – до Росії.

«За дуже приблизними даними тільки через цей табір пройшли понад 32 тисячі громадян. Скільки з них через «нелояльність» до російських загарбників і «спеціальної операції» опинились в катівнях на тимчасово окупованих територіях або загинули, встановити наразі неможливо», – додала Денісова.

20 травня

14:25

Понад 11 тисяч будинків зруйновані російською армією на Луганщині, — голова ОВА Сергій Гайдай

Із них майже 3 200 – багатоповерхівки.

04:25

Американська газета «The New York Times» оприлюднила відео, котрі свідчать про звірства російських окупантів у Бучі. Як пише «Бабель», у розпорядження «The Times» потрапило три відео. Перше зняли камери відеоспостереження 4 березня. На ньому російські військові ведуть девʼятьох українських полонених (серед них був чоловік у характерній яскравій синій кофті). Потім окупанти відвели чоловіків за сусідню офісну будівлю, яку захопили та перетворили на імпровізовану базу. 

Відео з дрону, зняте на день пізніше, 5 березня, є «першим візуальним доказом, що підтверджує свідчення очевидців». На ньому показані тіла людей, що лежали на землі біля офісної будівлі на вулиці Яблунській, 144, а поряд з ними на сторожі стояли два російські солдати. Серед тіл виднівся фрагмент яскраво-синього кольору — чоловік у синій толстовці, якого бачили на зйомці напередодні.

19 травня

19:25

Через бойові дії в Київській області зруйновані понад чотири тисячі житлових будинків у 46 громадах з 69.

Найбільше руйнувань у Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській, Великодимерській та Пісківській громадах, – повідомив заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

17:25

Окупанти ґвалтують дітей на очах у батьків, серед жертв – 9-місячна дівчинка, – повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

  • Ізюм. Трійнята 9 років, дівчата. Зґвалтовані рашистами, мають тяжкі травми статевих органів. Усе це на очах у матері, вона у шоковому стані.
  • На очах матері дев’ятимісячну донечку російські військові зґвалтували свічкою.
  • Однорічного хлопчика ґвалтували двоє, помер.
  • Дівчинка двох років, ґвалтували двоє, залишилася живою.
  • Зґвалтовані чоловіки 67 та 78 років. 

16:50

Звірства окупантів не мають меж.

Впродовж останнього тижня з Харкіщини надходять дзвінки від жертв російських загарбників та їхніх рідних.

«Учора лише за одну годину через пережите сексуальне насильство звернулися 10 осіб, з них 8 – зґвалтовані неповнолітні. У тому числі двоє хлопчиків 10 років», – повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

18 травня

22:30

Окупанти викрали вже 400 тисяч тонн зерна на Херсонщині, Запоріжжі, Донеччині і Луганщині

Про це повідомили у Комітеті з питань економічного розвитку Верховної Ради.

У майбутньому це може спричинити голод на окупованих територіях цих областей, підкреслили у комітеті.

Крім того, російські війська своїми ракетно-бомбовими ударами знищують елеватори, склади, сільськогосподарську техніку та інфраструктуру, зриваючи тим самим проведення посівної кампанії.

Через блокаду українських портів та мінування морських шляхів Україна також не може експортувати свій урожай минулих років.

20:47

У місті Бахмут Донецької області під завалами будинку, по якому росія 17 травня вдарила авіацією, рятувальники виявили тіла жінки та дворічної дитини.

13:44

Троє людей загинуло через обстріл окупантами колони авто з цивільними на Херсонщині.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 17 травня 2022 року російські війська поблизу села Давидів Брід обстріляли із системи залпового вогню «Град» колону цивільних автомобілів із людьми, які намагались проїхати до Бериславського району Херсонської області. Щонайменше троє людей загинуло, ще шестеро – отримали тілесні ушкодження різного характеру та ступеню тяжкості. 

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування триває і здійснюється Головним управлінням Нацполіції в Херсонській області. Правоохоронці вживають всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених збройними силами Російської Федерації.

17 травня

22:04

За 17 травня росіяни вбили 7 мирних мешканців Донеччини: 2 у Бахмутському, 2 у Бахмуті, 1 в Авдіївці, 1 у Дробишевому і 1 у Соледарі. Ще 6 людей дістали поранення. Крім того, у Бахмуті медичну допомогу було надано 9 цивільним, пораненим на Луганщині.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. Пише голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:20

СБУ отримала нові докази звірств окупантів на Харківщині. Вони вихвалюються катуванням українських військових та обстрілами мирних селищ. Про це свідчить нове перехоплення СБУ.

«Двух пленных взяли. Одному ухо отрезали – он говорить не хотел. Это еще нормально, что ему пулю в лоб не пустили, или БТР-ом не четвертовали. А можно было его просто поставить и короб от пулемёта, 100 патронов, просто в него выпустить, и дуршлачок сделать. Ну, максимум, можно было пальцы отрубить», – розказує своєму батьку окупант, який ще не так давно намагався просунутися на Харківщині. 

Він захоплено розповідає, що окупанти «артой накрыли» мирне селище у Харківський області і зайнялися там мародерством: «Пацаны на разведку сходили, принесли: колбасы, майонеза, сала… По людям прошлись… смысл им залу*аться, у нас стволы, танк. Если кто залу*нется – минус дом и живи, как хочешь». 

Такі нелюдські вчинки не обурюють батька – він радіє, що виховав ката, який у будь-яку хвилину може отримати місце у рефрижераторі з «грузом-200».

12:50

Служба безпеки України встановила вже 1140 російських загарбників, які чинили звірства проти мирного населення на Київщині.
 
На фото – один із тих, хто ґвалтував українських жінок. Це Фассахов Булат Лєнарович, 20.11.2001 року народження.
Він – уродженець Республіки Татарстан, проходить службу у 30-й окремій мотострілецькій бригаді 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу рф, повідомляє СБУ.
 
СБУ встановила, що під час тимчасової окупації одного з населених пунктів Київщини ця особа скоїла низку воєнних злочинів стосовно цивільного населення. Свідки опізнали його та підтвердили факти злочинів. Зокрема, злочинець вдерся у помешкання української родини, зачинив її у підвалі, окрім молодої дівчини. 
 
Погрожуючи розстрілом всієї сім’ї, солдат зґвалтував дівчину, а потім повторив злочин разом із трьома поплічниками. СБУ під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора заочно оголосила йому про підозру щодо порушення законів та звичаїв війни.
 

11:19

В Бучанському районі поліція Київщини виявила та оглянула тіла трьох вбитих російськими окупантами мирних осіб. Захоронення знайшли обабіч окружної дороги неподалік Макарова, де в період бойових дій розміщувались позиції росіян.
 
Про це повідомляє Поліція Київської област в фейсбуці.
 
В ямі знаходились тіла трьох чоловіків, серед яких один іноземець. Загиблих розстріляли окупанти в різні частини тіла. Поряд із захороненням виявили розтяжку із гранатою «Ф-1», яку залишили окупанти.
 
«Дві особи були вбиті в голову, одна особа в живіт. На місці захоронення знайшли документи одного з загиблих – це громадянин Чехії. Є його відповідні дані. Інші дві людини не встановлені на даний час, але вони були в цивільному одязі. Ми будемо шукати при яких обставинах вони зникли на території України», – начальник головного управління Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов.
 
Встановлено, що громадянин Чехії ще до війни працював в Україні далекобійником, а з початком бойових дій приїхав до нашої держави допомагати в якості волонтера. 3 березня іноземець перестав виходити на зв'язок. На Батьківщині у 49-річного іноземця залишались дружина та брат.
 
Також неподалік села Раківка поліцейські знайшли тіло ще одного розстріляного місцевого жителя. Жертвою окупантів став колишній оперативний працівник органів внутрішніх справ, який перебував на пенсії. В період окупації чоловік вийшов за дровами і не повернувся. 
 
Як виявилось, солдати російської федерації роздягнули чоловіка і розстріляли. Загиблого поховали на полі поряд із бойовими позиціями агресорів.
 
«Це черговий факт, який підтверджує, що російські військові викрадали людей навіть з власних осель. На тілі загиблого криміналісти виявили сліди катування. Чітко зафіксували також і наявність вогнепальних поранень в область тулуба», – розповів начальник поліції Київщини.
 

16 травня

20:05

У Маріуполі померлих ховають у траншеях. Місця для всіх просто не вистачає, – повідомляє Денис Казанський.

Нагадуємо, росіяни з метою запобігання факту військових злочинів привезли до Маріуполя щонайменше 13 мобільних крематоріїв.

17:30

росія розконсервувала табори, які зберігалися з радянського союзу.

За даними розслідування британських журналістів, рф депортувала в табори лише з Маріуполя 65 тисяч українців.

14:10

Російська реактивна артилерія навмисно знищувала багатоповерхівки у Харкові.

Про це СБУ розповів полонений окупант, якого українські захисники захопили під час звільнення селища Циркуни у передмісті Харкова.

Командир відділення 25-ї артилерійської бригади зс рф повідомив українській спецслужбі, що головною мішенню російських реактивних дивізіонів були саме харківські будинки – ворог спеціально стріляв по цивільних об’єктах.

Найближчий до Циркунів район Харкова – Північна Салтівка, який від початку війни майже щоденно піддавався обстрілам з ворожих РСЗВ «Град» і «Ураган», має одну з найбільш щільних забудов. І на сьогодні майже кожна з 16-типоверхівок зазнала руйнувань від рашистів.

Сам полонений стверджує, що не брав участі в обстрілі житлових кварталів, а лише слідкував за «виходами» своєї та української артилерії. 

Також він повідомив персональні дані загарбників, які причетні до інших воєнних злочинів рф та знищення мирних харків’ян. 

Спецслужба ретельно вивчає та перевіряє надані свідчення. 

12:29

Суспільне опублікувало фото наслідків ракетного удару рашистів по туристичних об'єктах Одещини.

Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області
Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області

Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області
Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області

Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області
Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області

Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області
Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області

Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області
Наслідки російського удару (https://suspilne.media/239877-posiruvav-propagandu-rf-v-odesi-zatrimali-kerivnika-derzpidpriemstva-aviacijnoi-galuzi/) по туристичним об'єктам у Одеській області

 

8:22

Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло 229 дітей, повідомляють в офісі Генерального прокурора.

Станом на ранок 16 травня 2022 року більше ніж 650 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційними даними ювенальних прокурорів 229 дітей загинуло та понад 421 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 140, Київській - 116, Харківській - 100, Чернігівській - 68, Херсонській - 48, Луганській - 45, Миколаївській - 44, Запорізькій - 28, Сумській - 17, у м.Києві - 16, Житомирській - 15.

14 травня внаслідок обстрілу ворогом  селаЛеб’яже Чугуївського району Харківської області отримав поранення 15-річний хлопчик.

Стало відомо, що 8 березня у результаті авіаудару військами рф по місті Маріуполю Донецької області загинула 15-річна дівчина. А 18 березня через обстріл окупантами міста - 16-річний підліток.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1748 закладів освіти. При цьому 144 з них зруйновано повністю.

15 травня

15:55

На Запоріжжі продовжується документування фактів воєнних злочинів російських окупантів.

У Гуляйполі внаслідок збройної атаки пошкоджені житлові будинки місцевих жителів. Інформації щодо постраждалих людей не надходило.

Також вчора, 14 травня, впродовж усієї доби окупанти продовжували обстрілювати Гуляйполе та трощити цивільну інфраструктуру.

15:20

рашисти обстріляли Сєвєродонецьку лікарню, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у фейсбуці.
 
Лише за вчорашній вечір 9 поранених цивільних. За минулу добу орки здійснили 11 артилерійських атак по  Сєвєродонецьку. Гатили по житловим будинкам, хімзаводу, технікуму та лікарні.
 
Лише за вечір поранень дістали одразу 9 мирних мешканців міста. Всі вони отримали медичну допомогу в розбитій лікарні. Не дивлячись на обстріли, вона продовжує працювати, повідомив Гайдай.

 

14 травня

19:30

На Житомирщині 86% пошкоджених окупантами об'єктів – це житлові будинки, – очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

 

За його словами, необхідно розпочинати відновлення пошкоджених об'єктів зараз, а не чекати на завершення війни.

19:02

На Чернігівщині окупанти зруйнували близько 3,5 тисяч будівель, серед них 80% – це житло, – ОВА.

10:45

У Запорізькій області зафіксували 271 випадок викрадення мирних людей, більше сотні перебувають у заручниках, повідомляє Запорізька ОДА.

4:06

Управління Верховного комісара ООН з прав людини оновило дані щодо жертв та постраждалих внаслідок російської агресії в Україні за період від 24 лютого по 12 травня, пише «Радіо Свобода».

Управління задокументувало 3 573 смертей та 3 816 поранень мирних мешканців порівняно з 3 541 загиблим та 3 785 пораненими за даними на кінець доби 11 травня.

Зокрема, в Донецькій та Луганській областях, за офіційними даними ООН, загинули 1 919 цивільних, із них 1 802 – на території, яка контролюється урядом України.

При цьому ООН припускає, що реальні цифри – значно вищі, «оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою, та багато повідомлень із місць, звідки надходить інформація про втрати серед цивільного населення, все ще потребують підтвердження».

«Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Ізюм (Харківська область), і Попасна (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб», – зазначають в Управлінні.

13 травня

19:16

У Маріуполі російські окупанти почали допитувати дітей, – радник мера Петро Андрющенко з посиланням на розповіді останніх евакуйованих із міста. 

За його словами, спершу допитують батьків, а потім у їхній присутності дітей – так намагаються спіймати батьків на брехні.

17:48

Росіяни насильно вивозять жителів Попасної в ОРЛО. Про це повідомив начальник Попаснянської районної військової адміністрації Микола Ханатов.

«Станом на 8 травня (коли до міста зайшли російські окупанти – ред.) у Попасній залишалося 1,5 тисячі людей. Всі, хто хотів вчасно виїхати з Попасної, мали таку можливість. Зараз окупант приїжджає в укриття, наставляє дуло автомата і забирає наших попаснян у Первомайськ і Стаханов, які вже 8 років окуповані», – зазначив Ханатов.

17:08

Росіяни продовжують шантаж та залякування на окупованих територіях, – Головне управління розвідки МО України.

  • В селі Безіменне Донецької області під час фільтраційних заходів рашисти пропонують людям грошову компенсацію за зруйноване житло в обмін на згоду «свідчити» проти українських захисників в Маріуполі.
  • В Бердянську окупанти включають звуковий сигнал тривоги. Одночасно наказують всім зачиняти вікна, двері та не залишати домівок. Так росіяни переконують місцеве населення, що збройні сили України збираються застосувати в місті хімічну зброю.
  • В окупований Херсон прибула група вербувальників в яку входять співробітники ФСБ, офіцери «міністерства держбезпеки ДНР» і представники ПВК «Ліга» (колишня «Вагнер»). Їхнє завдання – знайти людей, які погодяться працювати у «спецслужбах ДНР». Паралельно проводяться показові фільтраційні заходи щодо патріотично налаштованих місцевих.
  • За час перебування вказаної групи було закатовано та вбито до 50 осіб цивільного населення. Близько 120 мешканців Херсона було викрадено. Наразі їхнє місцеперебування не відомо.
  • 12 травня зазначена група прибула до місцевого СІЗО де проводила так звану «мобілізацію» серед утримуваних осіб. З приміщення було чутно стрілянину з автоматичної зброї.

Незважаючи на смертельну небезпеку з боку рашистів, українці продовжують спротив на тимчасово окупованих територіях.

14:52

Майже 170 тисяч людей у Маріуполі потерпають від голоду, – омбудсменка Людмила Денісова.

При цьому окупанти вихваляються тим, що за добу вони доставили та роздали 3 500 продуктових наборів та забезпечили гарячим харчуванням 6 тисяч людей. Це становить 6,5 % від усіх мешканців у місті.

За два місяці блокади рашисти не допустили в Маріуполь жоден гуманітарний конвой з продовольством від України або міжнародних організацій.

13:52

Почався перший судовий процес щодо воєнних злочинів окупантів: росіянина Вадима Шишимаріна звинувачують у вбивстві цивільного на Сумщині — кореспондент УП із зали суду.

Росіянину видали безкоштовного адвоката та перекладачку. Поки ані підсудний, ані його захисник не озвучували свою позицію.

Водночас, прокурор Ярослав Ущапівський у коментарі УП повідомив, що під час слідства Шишимарін визнав свою провину, розкаявся і співпрацював зі слідством

12 травня

18:56

Братські могили поблизу Маріуполя збільшуються, — це зафіксували супутникові знімки Planet Labs, повідомляє проєкт «Схеми» (Радіо Свобода).

Фото були зроблені у селищі Старий Крим та селі Виноградне Донецької області.

16:13

Окупанти продовжують обстрілювати Криворізький район на Дніпропетровщині. Повідомляє Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, 12 травня 2022 року окупанти вчергове обстріляли забороненими касетними боєприпасами село Велика Костромка Дніпропетровської області. Внаслідок обстрілу зруйновано об’єкт енергетичної інфраструктури. За попередніми даними, одна людина загинула, є поранені.

 Крім того, 12 травня 2022 року окупанти здійснили артобстріл околиць села Українка Криворізького району. На місці події виявлено нерозірвані ракети з боєприпасами, працює вибухотехнічна служба.

15:58

Пошкодження більше 50 приватних будинків внаслідок ракетних обстрілів селища на Запоріжжі – розпочато розслідування. Повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, 11 травня 2022 року російські окупанти завдали ракетних ударів по житлових кварталах селища Комишуваха Запорізького району. Внаслідок ворожого обстрілу загинув 50-річний чоловік, ще троє людей отримали поранення. Також пошкоджено понад 50 приватних будинків місцевих мешканців.

12:50

Тисячу тіл виявили в районі Києва за останні тижні. Про це йдеться у заяві Верховної комісарки ООН з прав людини Мішель Бачелет.

За її словами, насильницькі дії, вчинені після вторгнення орків, можуть бути віднесені до військових злочинів.

09:53

Відеодоказ вбивства росіянами мирних мешканців в Україні показав телеканал CNN

Як повідомляє ЗМІ, двоє окупантів попросили у чоловіків цигарку, а потім розстріляли їх у спину.

Сталось це 16 березня у Київській області.

4:25

Російські війська використали щонайменше шість видів касетних боєприпасів під час атак проти України, у результаті чого загинули сотні мирних жителів та були зруйновані сотні будівель. При цьому ЗСУ лише один раз застосували касетні боєприпаси, пише Суспільне з посиланням на звіт Human Rights Watch «Інтенсивна та тривала шкода: атаки касетними боєприпасами в Україні».

«Неодноразове використання російськими військами касетних боєприпасів у населених районах України завдає негайної та довготривалої шкоди та страждань цивільному населенню, тому його потрібно припинити. Україна також повинна припинити використання цієї жорстокої зброї, поки не постраждає більше мирного населення», – сказала директорка із захисту озброєнь Human Rights Watch і авторка звіту Мері Уерхем.

Зазначають, що Human Rights Watch задокументувала кілька атак касетними боєприпасами з боку російських військ у Чернігові, Харкові, Миколаєві та Вугледарі. Точна кількість атак касетними боєприпасами невідома, але автори звіту повідомляють, що йдеться про сотні випадків. Зокрема, 7, 11 і 13 березня російські війська запустили ракети з касетними боєприпасами по населених пунктах Миколаївщини, у результаті чого загинули мирні жителі та були пошкоджені будинки, підприємства та цивільний транспорт.

11 травня

17:42

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що окупанти роблять з тими, хто не пройшов «фільтрацію».

Людей доправляють у приміщення колишньої виправної колонії №52 у селі Оленівка Донецької області або у тюрму «Ізоляція» у Донецьку. Там тримають щонайменше 36 діб. 

Приміщення тюрми переповнені — при ліміті у 850 осіб там утримується не менше трьох тисяч людей. Переважно з Маріуполя та Маріупольського району. 

«На день видають баклажку води на десятки людей. Їжа не кожен день. Туалет – раз на добу. Прогулянок на відкритому повітрі не пердбачено. Все це супроводжується багаточасовими допитами, тортурами, погрозами страти та примушенню до співпраці», – розповів Петро Андрющенко.

10 травня

14:32

Окупанти масово вивозять зерно:

  • у Пологах Запорізької області зерно та насіння соняшника, які знаходяться в сховищах, готують до транспортування у рФ. Також вилучається врожай, який зберігався.
  • з Енергодару в напрямку Кам’янки Дніпровської під охороною військових виїхала колона російських КАМАЗів та DAF завантажених зерном. Кінцевий пункт призначення колони – окупований Крим.
  • в селі Волохів Яр Харківської області колабораціоністи допомагають окупантам вивозити зерно з ангарів. Зерновози відправляються до російського кордону.
  • 1500 тонн зернових вивезено зерновозами (Кримзернотранс) з Малої Лепетихи Херсонської області до окупованого Криму.

Наразі відомо, що значна частина викрадених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно може постачатись до інших країн Близького Сходу.

 Є інформація, що окрім зерна окупанти вивозять в Крим великі об’єми викрадених в Україні овочів – буряк, картопля, капуста.

12:38

Після звільнення села Циркуни на Харківщині правоохоронці почали оглядати місцевість. На трасі у бік села знайшли трупи трьох цивільних жителів.

Про це повідомляє Суспільне.

У перший день війни Збройні сили України зупинили просування російських військ у бік Харкова. Тривалий час ця територія не була підконтрольною ЗСУ.

Після звільнення Циркунів від окупантів слідчі почали огляд території – за словами начальника Слідчого управління поліції Харківщини Сергія Болвінова, тут знайшли трьох розстріляних російськими військовими цивільних жителів. Одного з цивільних комусь вдалося поховати, незважаючи на обстріли.

Тут також знайшли двох убитих російських окупантів.

9 травня

18:30

Розміри братської могили у селищі Виноградне поблизу Маріуполя зростають з кожним днем.

Відповідне відео опублікував екскомандир полку «Азов» Максим Жорін.

18:06

Окупанти примусово депортували вже понад 1,1 мільйона українців до росії, – повідомляє уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

«Понад 1 мільйон 185 тисяч наших громадян, серед яких — понад 200 тисяч дітей, вивезено на територію рф», – йдеться у повідомленні.

14:50

Прокурори Київщини продовжують документувати злочини військовослужбовців рф для притягнення їх до відповідальності.

Під час проведення слідчих дій поблизу селища Макарів (Київщина) на узбіччі автодороги виявили поховання трьох цивільних осіб.

За попередньою інформацією, військовослужбовці збройних сил рф під час окупації населеного пункту пострілами в голову вбили трьох чоловіків. Досудове розслідування триває, – повідомляє Офіс Генерального прокурора.

8 травня

15:13

У Маріуполі окупанти вбили понад 25 тисяч людей, здебільшого це цивільні — повідомив офіцер управління розвідки полку «Азов» Ілля Самойленко на пресконференції з «Азовсталі». Також захисники Маріуполя підрахували, що знищили майже 2,5 тисячі російських військових.

7 травня

12:30

Поки російська пропаганда намагається переконати, що загарбники не чинять жодних військових злочинів, ті в телефонних розмовах хизуються своїми звірствами. Окупанти навіть вбивають українських матерів на очах у дітей. 

Про це йдеться у новому шокуючому перехопленні СБУ. 

«Шла мать с двумя детьми… Ну и че, наши вальнули ее при детях. Завалили…» – розказує російський командир гаубичної батареї.

У відповідь його дружина не знайшла нічого кращого, ніж виправдати цей злочин: «Конечно, она считается… тоже враг».

Тобто в промитих мізках росіян кожен громадянин нашої держави заслуговує на смерть лише тому, що він чи вона – українці. При цьому дивуються, що «местное население озлоблено». 

08:46

Російські окупанти відкрили вогонь по колоні автомобілів з мирними мешканцями.
 
Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.
 
За процесуального керівництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)
 
За даними слідства, 4 травня цього року 15 приватних автівок виїхали з окупованого російськими військовими міста Вовчанськ Чугуївського району. По дорозі біля смт Старий Салтів Чугуївського району військовослужбовці ЗС рф обстріляли вказану колону автомобілів з мирними мешканцями.
 
6 травня 2022 року слідчими СВ ВП №1 Чугуївського районного управління поліції ГУНП в Харківській області встановлено місцезнаходження вказаної автоколони та проведено низку слідчих (розшукових) дій. На узбіччі автошляху між населеними пунктами смт Старий Салтів та села Верхній Салтів знайшли шість пошкоджених автівок та чотири згорілих трупа.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ ВП №1 Чугуївського районного управління поліції ГУНП в Харківській області.
 

6 травня

19:16

На Херсонщині російські окупанти у підвалах катують близько 500 людей. Про це повідомляє представниця Президента України в Криму Таміла Ташева.

15:57

московія розробляє законодавчі зміни для усиновлення українських дітей.

У державну думу вже внесено законопроєкт про спрощену реєстрацію дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – повідомляють росЗМІ.

Ці зміни передбачають прискорене отримання громадянства та документів московії дітьми, які були примусово переміщені з України.

13:47

Російські військові, які перебували в Київській області, нелюдськи знущалися з мирних жителів, зокрема жінок і навіть неповнолітніх дівчаток. Вони катували, били та ґвалтували їх, а потім вішали тіла своїх жертв на деревах. 

Про це у коментарі журналісту The Guardian Вероніці Стшижинській розповіла українка Оксана Литвиненко, повідомляє ЦАПЛІЄНКО_UKRAINE FIGHTS.

10:48

Дрон зафіксував, як росіяни знищили Попасну.

Журналісти CNN перевірили на справжність та оприлюднили нове відео з дрона, що демонструє руйнування, завдані ударами російських військ, повідоляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

5 травня

15:28

Поліція Київщини ексгумувала тіла двох молодих чоловіків, яких російські окупанти розстріляли та переїхали танком у Вишгородському районі.

«25 лютого окупанти обстріляли автомобіль з двома мирними жителями в салоні. Але і цього загарбникам виявилося замало – російські окупанти переїхали машину з людьми всередині тяжкою технікою».

13:11

У ворожих окопах на Бучанщині поліція виявила тіло закатованого агресорами мирного жителя. 4 травня правоохоронці Київщини провели ексгумацію поблизу села Вишеград, де під час окупації знаходились позиції агресора.
 
Про це повідомляє поліція Київської області.
 
Слідчі та криміналісти оглянули тіло загиблого чоловіка, за попередніми даними російські окупанти застосовували до мирного жителя тортури, після чого вбили. Нині тіло чоловіка доправили на проведення судово-медичної експертизи та ідентифікації.
 

02:30

У Тростянці на Сумщині, який був місяць в окупації та  звільнений наприкінці березня, виявили штаб росіян на вокзалі, а у підвалі біля туалету — камеру для тортур. Про це повідомив член наглядової ради «Укзалізниці» Сергій Лещенко.

«Кров все ще залишилася на стіні. Тут же були зроблені дивні малюнки – російський солдат, літак, що скидає бомбу, хрест, змія та напис», – написав він.

4 травня

21:08

російські окупанти депортували на свою територію вже близько мільйона українців. Серед них 182 тисячі дітей, – зазначає омбудсменка Людмила Денісова.

18:52

Із Луганської області російськими загарбниками вивезено або знищено близько 100 тисяч тонн зерна, сівбу не розпочато. Про це повідомила Луганська обласна військова адміністрація.

16:26

Розслідування Associated Press зазначає, що напад росіян на Драмтеатр у Маріуполі насправді був набагато смертоноснішим, ніж передбачалося, внаслідок чого загинуло близько 600 людей усередині та зовні будівлі.

Видання реконструювало 3D-модель будівлі на основі свідчень очевидців, двох наборів планів поверхів театру, фотографій та відео, зроблених усередині. Усі свідки сказали, що принаймні 100 людей перебували на польовій кухні неподалік будинку, і ніхто не вижив. Вони також сказали, що кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені, приблизно одна людина на кожні 3 квадратні метри.

За оцінками багатьох людей, що вижили, під час авіаудару всередині знаходилося близько 1000 людей, але ніхто не бачив, щоб врятувалося понад 200 людей.

Розслідування також спростовує твердження росії про те, що театр служив українською військовою базою. Ніхто зі свідків не бачив українських військових, які діяли всередині будівлі. 

15:26

Тіла чотирьох мирних жителів, які загинули від рук російських окупантів, виявили у Київській області, серед них – дитина 10 років. Повідомила поліція Київської області у Facebook

«У селі Шибине поліцейські ексгумували тіла двох людей, серед яких 10-річна дівчинка, яка загинула від осколкових поранень, внаслідок потрапляння в будинок ворожого снаряду. Також виявили тіло 58-річного чоловіка, якого окупанти розстріляли впритул біля його будинку», – йдеться у повідомленні.

15:19

Окупанти продовжують вбивати мирних мешканців та руйнувати інфраструктуру на Херсонщині – розпочато розслідування. Повідомляє Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, в період 2-3 травня 2022 року військовослужбовці країни-агресора здійснили артилерійський обстріл Високопільської та Кочубеївської громад на Херсонщині. В результаті цього загинула мешканка села Заградіївка. За попередніми даними, щонайменше шість мирних жителів громад отримали різного характеру та ступеню тяжкості тілесні ушкодження.

Крім того, від артобстрілів пошкоджені та зруйновані приватні домоволодіння. Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права.

14:24

російський окупант розповів СБУ, як власноруч розстрілював мирне населення України. Це одне з перших зізнань ворожих загарбників, яке вдалося отримати в ході тривалої та кропіткої роботи української спецслужби.   

На відео – 21-річний командир відділення Вадим, який пішов на війну, щоб «матеріально підтримати свою матір». Утім бойові дії тривали для нього недовго: перетин кордону, просування на Сумщину, а потім – супровід колони з пораненими до рф.

Дорогою їх розбили українські захисники, тож цей «герой» з колегами «віджали» 2 легкові автомобілі у звичайних українців. Ворожий загарбник впритул випустив чергу в цивільного, який мав нещастя потрапити на очі окупантам. 

«Мне приказали выстрелить – я выстрелил в него одну очередь. Он упал, а мы поехали дальше», – цинічно розповідає Вадим. 

12:51

У Київській області за минулу добу виявили ще 20 тіл мирних мешканців, яких убили російські окупанти. Слідчі фіксують випадки катувань.

Загалом станом на 4 травня поліція Київської області виявила та оглянула вже 1235 тіл мирних жителів. 282 загиблі особи нині не встановлені, – повідомляє голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

11:55

Росіяни вивезли з чотирьох тимчасово окупованих територій третину запасів зерна – загалом приблизно 400 тисяч тонн, – повідомляє перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«На тимчасово окупованих територіях було залишено близько 1,3 мільйона тонн зернових. Які, перш за все, потрібні для забезпечення щоденної продовольчої безпеки, тобто харчування українців, які там живуть, і виконання необхідних весняних польових робіт з точки зору посіву ярих культур. Жодних стратегічних запасів там не було…

Ми маємо уже підтвердження з кожного регіону – Запорізької області, Херсонської області, Донецької, Луганської – з кожної близько 100 тисяч тонн вивезено», – йдеться у повідомленні.

3 травня

17:09

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 3 193 випадки загибелі та 3 353 випадки поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоденному повідомленні УВКПЛ, опублікованому 3 травня.

Зазначається, що серед загиблих - 1 140 чоловіків, 734 жінки, 71 дівчинка та 84 хлопчики, а також 72 дитини та 1 092 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранено 409 чоловіків, 329 жінок, 70 дівчаток, 82 хлопчики, а також 169 дітей та 2 294 дорослих, стать яких невідома.

2 травня

21:35

У Київській області виявили вісім масових поховань мирних жителі: у них знайшли 148 тіл. Всього на Київщині поліція виявила та встановила особи 1 202 вбитих, ще близько 280 тіл залишаються не упізнаними, – пише Суспільне.

17:32

Кількість загиблих у Маріуполі сягнула десятків тисяч. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у твітері. 

«За два місяці від початку повномасштабної війни кількість загиблих лише в Маріуполі сягнула десятків тисяч. Ніхто не приніс стільки болю мешканцям Донбасу, як рф з 2014 року й особливо сьогодні», – сказав Подоляк.

16:58

Прокурори та поліція встановили особу першого підозрюваного у звірячих убивствах цивільних людей у місті Буча під Києвом – командира підрозділу нацгвардії росії сергія колоцея. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, у березні 2022 року, перебуваючи у місті Буча, підозрюваний жорстоко поводився з мирними громадянами, які не брали участі у бойових діях та не мали зброї. Разом з іншими військовослужбовцями рф він вбив чотирьох мирних мешканців. Їх тіла знайшли із зав’язаними за спиною руками та слідами катувань.

Також встановлено, що російський військовослужбовець примушував іншого потерпілого зізнатися у підривній діяльності проти армії рф. Для цього він бив чоловіка  прикладом автомата, гардою для ножа, руками й ногами. Змушував його нюхати мертве тіло та, імітуючи страту, стріляв поруч з вухом беззбройного мирного мешканця. 

16:22

російські загарбники привозять так звані «гуманітарні продукти» до заблокованого Маріуполя і цими ж фурами вивозять тіла убитих ними ж мирних жителів українського міста. Повідомляє Маріупольська міська рада.

Як розповідають маріупольці, які ще перебувають у місті, спочатку окупанти привозять деякі набори з продуктами, а потім цими ж фурами вивозять тіла вбитих маріупольців, яких досі дістають з-під завалів зруйнованих будинків.

На фото – одна з таких вантажівок, яка спочатку привезла подобу гуманітарної допомоги, а потім у неї завантажили вбитих мирних жителів міста.

Росіяни продовжують спроби приховати свої воєнні злочини проти мирного населення Маріуполя та всієї України, однак це їм не вдасться, наголошує місцева влада.

14:57

З початку повномасштабного російського вторгнення у Київській області вже знайшли 1 202 тіла українських цивільних, які загинули від рук окупантів. Ще близько 300 людей зникли безвісти. Про це повідомив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

14:44

росія незаконно депортувала або перевезла на окуповані території 181 тисячу українських дітей, повідомила уповноважена президента України з прав дітей та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

1 травня

17:02

На окупованих територіях росіяни нищать медичну інфраструктуру, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Громадяни, що залишаються на окупованих територіях практично відрізані від медичних послуг. Закриваються заклади, не вистачає лікарів, заборонено доставлення ліків з підконтрольних Україні територій.

З інфекційного відділення Старобільська (Луганська область) вивезено все обладнання, яке було надане з 2014 року за програмами міжнародних донорів і Уряду України. Серед вивезеного обладнання – апарати ШВЛ, необхідні для критичних випадків захворювання COVID-19.

В обласному протитуберкульозному диспансері Вовчанська (Харківська область) хворим з відкритою формою туберкульозу відмовили у наданні медичної допомоги та вигнали на вулицю. Приміщення, які використовувались для лікування від інфекційних хвороб, заповнюють пораненими росіянами. Медичний персонал примушують працювати на окупантів. При цьому, всі медики проходять процедуру перевірки на поліграфі. Тих, хто не пройшов, примусово відправляють на передову.

В приміщенні Пологівської центральної районної лікарні (Запорізька область) облаштовано склад боєприпасів. Персоналу забороняють надавати медичні послуги місцевому населенню.

Олешківська районна лікарня та міська лікарня Голої Пристані вимушено обслуговують потреби ЗС рФ. Медичному персоналу заборонено змінювати постійне місце проживання шляхом евакуації на підконтрольну Україні територію.

Всі без винятку лікарні Балаклії (Харківська область) заповнені пораненими окупантами. Медичний персонал примусово виводиться на роботу. Українські громадяни залишаються без медичної допомоги.

00:53

Померла українська художниця-шістдесятниця Любов Панченко. Вона постраждала під час російської окупації Бучі.

Жінка місяць не виходила із хати і голодувала, аж поки її не доправили київської лікарні.

«На 85-му році життя відійшла у вічність почесна громадянка міста, лауреатка премії імені Василя Стуса, художниця-модел’єрка Любов Панченко. Її не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали», – написав мер Бучі Анатолій Федорук.

30 квітня

22:03

Російські окупанти крадуть в українських фермерів зерно на тимчасово окупованих територіях. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Міністерство останнім часом отримує багато інформації від фермерів, які перебувають на тимчасово окупованій території про масові крадіжки російськими окупантами їхнього зерна.

«Йдеться про відвертий грабіж, який іноді навіть намагаються документально оформити, навіть скласти якісь акти», – розповідає Сольський.

Такі випадки трапляються скрізь на окупованих територіях. Особливий сплеск спостерігається протягом останніх двох тижнів.

21:40

Супутникові фото заводу «Азовсталь» від Maxar Technologies, зроблені 29 квітня.

«Багато житлових та адміністративних будівель безпосередньо на схід від заводу також були повністю зруйновані», – пише CNN.

18:25

Захисники Маріуполя опублікували відео як російський танк обстрілює житловий будинок у місті.

16:05

Матері полоненого в Маріуполі українського військового на ім’я Дан окупанти прислали фото її мертвого сина, – пише Українська правда.

Жінка повідомила, що Дан потрапив в оточення росіян 19-20 квітня і фігурував на відео російських пропагандистів. А 30 квітня вранці їй прийшло фото, на якому вона впізнала свого сина.

12:55

На Київщині знайшли масове захоронення громадян, яких вбили окупанти. У п'ятницю 29 квітня на території Бучанського району виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких солдати рф мордували, а потім жорстоко вбили.
 
Про це повідомила поліція Київської області.
 
«Жертв катували тривалий період часу, на кінцівках знайдено кульові поранення. На останок кожному із чоловіків стріляли у вухо. Це чергове масове поховання, яке зробили окупанти на території Бучанського району, того багатостраждального району, де вбили і закатували вже більше тисячі громадян», – зазначив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.
 
Місце захоронення знаходилось в лісі поряд із селом Мироцьке, жертвам зв’язували руки, намотували на обличчя тканину, аби закрили очі, у деяких чоловіків в роті знаходився кляп. На трупах присутні сліди тортур, а також вогнепальні постріли в різні частини тіла.
 
За попередніми даними окупанти намагались приховати сліди знущань над українськими громадянами, тому скинули тіла в яму і засипали землею. Поліція Київщини вже провела огляд тіл загиблих, нині вони скеровані на судово-медичну експертизу. 
 
Загалом на території Київщини слідчими оглянуто 1202 тіла цивільних громадян, які були вбиті російськими окупантами.
 

29 квітня

14:49

На Чернігівщині зафіксували випадок сексуального насилля, що вчинив російський військовий в окупованому населеному пункті, повідомило Суспільне.

Постраждала 16-річна дівчина. Три тижні російський офіцер разом з ще 12 його підлеглими жили в будинку дівчини. Росіянин її бив, душив та вимагав близькості.

28 квітня

18:02

Американський телеканал CNN оприлюднив відео, зняте з дрона над Бучею, де російська техніка їздить вулицями повз тіла вбитих мешканців міст, пише УП.

Американські журналісти здобули відео, яке зняв дрон над Бучею впродовж 12 і 13 березня. Співробітники телеканалу перевірили і підтвердили, що зйомки цим дроном велися над Бучею в ці дні.

На ньому видно, як просто неба на вулицях лежать тіла людей в тому одязі, які подібні до трупів, що були знайдені українськими військовими та міжнародними журналістами 1-3 квітня після звільнення міста від російської окупації.

Російська військова бронетехніка й військові просто ходили повз ці тіла в ці два дні.

Це підтверджує, що вбивства цих мирних мешканців у Бучі сталися в той час, коли місто перебувало під російською окупацією, спростовуючи твердження російської влади про провокацію та інсценування.

16:19

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, 26 квітня озброєні російські військові, погрожуючи застосуванням фізичного насильства, пограбували філію одного з сільгосптовариств у місті Кам’янка-Дніпровська. Викрадені з підприємства 61 тонна пшениці та інше майно окупанти вивезли на вантажному транспорті, який також перебував у розпорядженні філії.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

14:23

Прокуратура встановила 10 військовослужбовців РФ, причетних до катувань мирних українців у Бучі, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Прокурори Бучанської окружної прокуратури «присвоїли заслужені звання» підозрюваних у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни першим 10 військовослужбовцям бригади ЗС РФ:

  • молодшому сержанту В’ячеславу Лаврентьєву;
  • рядовому Григорію Наришкіну;
  • рядовому Василю Князєву;
  • єфрейтору Семену Мальцеву;
  • рядовому Сергію Пєскарьову;
  • рядовому Альберту Раднаєву;
  • єфрейтору Михайлу Кашину;
  • єфрейтору Андрію Бізяєву;
  • єфрейтору Дмитру Сергієнку;
  • сержанту Нікіті Акімову.

Вони брали участь і в пограбуванні. Їх також перевіряють на причетність безпосередньо до вбивств.

27 квітня

13:31

За процесуального керівництва Броварської окружної прокуратури Київської області заочно повідомлено про підозру капітану та майору мотострілецької роти 15-ої «миротворчої» бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу ЗС РФ у жорстокому поводженні з військовополоненими та цивільним населенням, повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, у березні 2022 року під час окупації села Богданівка Броварського району, капітан наказав підлеглим шукати у населеному пункті військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, тероборони, працівників правоохоронних органів, та колишніх учасників АТО. Окупанти мали взяти їх у полон та вибивати з них оперативну інформацію щодо сил оборони у регіоні. 

Їм вдалося полонити бійця територіальної оборони села. Чоловікові одягнули кайданки та помістили до підвального приміщення. Майор збройних сил РФ допитував полоненого, застосовуючи до нього фізичну силу, залякував та принижував його.

Коли чоловік знаходився на колінах зі скутими за спиною руками, майор завдавав удари прикладом автомату по спині, руках та ногах. Російський військовослужбовець наступав ногами на кінцівки потерпілого та погрожував йому застосуванням зброї.  Після тортур чоловіка залишили у підвали без їжі та з мінімальною кількістю води на декілька днів.

Пізніше його привели до центральної площі села Богданівка, звідки у той час здійснювалась евакуація цивільного населення, у тому числі й членів родини військовополоненого. На очах у мирних мешканців капітан бригади бив беззбройного потерпілого, приставляв до голови пістолет та здійснював постріли у повітря. 

Крім того, майор завдав тілесні ушкодження настоятелю храму у Богданівці. За його наказом священнослужитель зняв із себе весь одяг, після чого підозрюваний вдягнув йому на голову шапку так, щоб вона закривала йому очі, липкою стрічкою зв’язав руки за спиною та незаконно допитував.  

Злочини розкрито спільними зусиллями прокурорів Броварської окружної прокуратури, співробітників Броварського РВ ГУ СБУ у Києві та Київській області, а також детективів НАБУ.

26 квітня

18:51

Показали моторошні кадри поранених з воєнного госпіталю на територію «Азовсталі». Вони перебувають в антисанітарії та без належної меддопомоги. Пише 24 канал.

«Вони лежать на підлозі. Той, що з однією рукою приносить води лежачим. Вони лежать і слухають, як по будівлі фігачать літаки. Вони гадають: «Як там побратими?». Вони заслужили догляд після поранення, а медики встигають лише різати та зашивати, різати та зашивати», – розповіла про критичну ситуацію в госпіталі боєць «Азову» Нава.

Пораненими є понад пів тисячі українських захисників. Лежачих місць на всіх не вистачає. Військові потребують негайної евакуації та медичної допомоги.

Україна вимагає  відкрити у Маріуполі 2 гуманітарні коридори. Один з самого міста, а інший – з «Азовсталі». Наразі рашисти зривали всі спроби евакуювати людей.

18:30

Окупанти продовжують вбивати мирних мешканців Донеччини та знищувати їхні домівки – розпочато розслідування. Повідомляє Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, 25 квітня 2022 року біля будинку у с. Зарічне Краматорського району Донеччини військовий рф розстріляв із автомата місцевого мешканця. Від отриманих поранень чоловік помер.

 Цього ж дня внаслідок ракетного обстрілу ворожою армією м. Новогродівка поранено чоловіка та пошкоджено житлові будинки. Також під час багатогодинного артилерійського обстрілу у м. Попасна Луганської області осколкові і вогнепальні поранення отримали двоє громадян, їм наразі надається медична допомога.

 Окрім цього, окупанти обстріляли с. Нью-Йорк м. Торецька, в результаті якого пошкоджено газопровід і високовольтну електричну лінію. А у самому Торецьку через атаки загарбників зруйновані будівлі та автотранспорт АКП «Комунальник» і 6 приватних домоволодінь.

16:19

росіяни продовжують грубо порушувати міжнародні правила поводження з військовополоненими. Катування українських чоловіків і жінок поставлено на потік і триває навіть на території рф, куди їх вивозять для «вибивання інформації». 

Про це свідчить телефонна розмова російського окупанта, який зараз в Україні, з його знайомою-співробітницею спецслужб рф. 

«Двоих поймали. Начинаем колоть – ни хр*на. Отвели одного в лес, второго допрашиваем. Стрельнули, ну, типа убили. Тот х*й что сказал! Ладно… Положили под колесо ногу, проехали – х*й что сказал!», – говорить окупант, дивуючись силі духу українців.  

Його співрозмовниця називає катування українських військових «прийомом».

«Дядька твой к нам приезжает периодически на первый прием. Говорит: «Не жалеть! Они шли убивать». Ребята уезжают на больничные после приема с поломанными ногами, руками… Ну, весело, там весело», – зізнається російська катівниця. 

15:19

росіяни викрадають дітей, а потім змушують їхніх матерів «шпигувати» за українськими військовими. Окупанти погрожують розстріляти дітей, якщо жінки не погодяться «йти у розвідку». Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Орки крадуть дітей, а потім змушують жінок, їхніх матерів, щоби вони йшли на позиції українських військових під егідою, що їм нібито потрібна гуманітарка. Брати якісь там гуманітарні набори чи продукти і потім повертатись назад і розповідати, як облаштовані позиції українських захисників. Якщо жінки цього не зроблять, то вони погрожують розстріляти дітей», – сказав Гайдай.

13:20

В одному з цехів «Азовсталі» виникла пожежа через авіаудар. Цивільні опинились під завалами – Азов.

Захисники Маріуполя показали жахливі кадри перебування цивільних на заводі «Азовсталь», передає 24 канал.

Тільки за минулу добу було здійснено 35 авіаударів по «Азовсталі». Через це виникла пожежа в одному з цехів. Постраждали цивільні, що які зараз перебувають під завалами.

Військовослужбовці полку «Азов» надають першу медичну допомогу та прикладають всіх зусиль, аби звільнити цивільних з-під завалів.

25 квітня

23:00

Кров на стінах та знищені вщент оселі: як зараз виглядає розгромлений рф будинок в Одесі

Спокійно дивитись на розбитий російською ракетою ЖК «Тірас» в Одесі неможливо. Вісім зруйнованих квартир, уламки, знищені меблі, стіни та кров нагадують про трагедію, яка сталася 23 квітня через росіян.

На місці, де загинули 8 людей, у тому числі і тримісячне немовля, комунальні служби розбирають завали. Все, що залишилось від пошкодженої секції, згрібають екскаваторами комунальники. До завершення робіт мешканці не зможуть зайти до будівлі.

20:55

Семеро вбитих, 15 зникли безвісти. Окупанти скоїли 243 злочини проти журналістів та медіа України

Серед вбитих – троє українських журналістів та чотири іноземних, п’ятеро чоловіків та дві жінки. Усі вони загинули під час виконання професійних обов'язків. Ще дев‘ять журналістів було поранено. Такі дані моніторингу Інституту масової інформації від 24 лютого.

 Щонайменше 106 регіональних медіа змушені були припинити роботу через погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації та друкувати газети.

20:23

У підвалах Херсона перебуває 58 дітей-сиріт: більшість – у віці до 4 років і діти з інвалідністю

У підвалах церкви в тимчасово окупованому росіянами Херсоні переховуються 58 дітей-сиріт. Вони очікують евакуації на безпечну територію України.

У підвалах переховуються діти з інвалідністю

Про необхідність термінової евакуації вихованців будинку дитини міста Херсона повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

Вона розповіла, що у підвалі місцевої церкви Херсона понад місяць переховуються 58 дітей-сиріт та дітей. Як заявила омбудсменка, з них 10 дітей у віці від 4 місяців до 1 року, а решта – молодше 4 років.

Повідомляється, що у підвалах переховуються і діти з інвалідністю, які потребують спеціального догляду та лікування.

Ми знайшли безпечне місце перебування для цих дітей в регіоні України, в якому не ведуться активні бойові дії. Там вихованцям будинку дитини буде надаватись вся необхідна допомога, лікування та догляд,
– написала Денісова.

20:21

Російські окупанти 25 квітня випустили ракети по Золочеву, що на Харківщині. Внаслідок цього одна людина загинула, ще двоє отримали поранення.

Як сказав голова Золочівської громади Віктор Коваленко, обстріл забрав життя жінки 1949 року народження.

У цей момент вона якраз перебувала на вулиці. Її життя обірвалося миттєво.

Що відомо про постраждалих

  • Чоловіку 1950 року народження уламок потрапив у живіт.
  • Ще одній жінці, 1960 року народження, влучило в груди та ноги, одну ногу від вибуху перебило.

Поранених оперативно доставили у лікарню. За словами Коваленка, через нові обстріли у Золочеві пошкоджені 4 будинки.

18:55

Супутники зафіксували появу третього масового поховання цивільного населення в передмістях Маріуполя, пише УП з посиланням на проєкт «Схеми» від «Радіо Свобода» та супутникові знімки Planet Labs.

У селищі Старий Крим за 5 кілометрів від Маріуполя супутники зафіксували появу траншей завдовжки понад 200 метрів, що, ймовірно, можуть бути черговим місцем масового поховання вбитих маріупольців.

На знімку від 24 березня помітили появу траншеї завдовжки 60-70 метрів на цвинтарі поблизу Старого Криму.

Далі, на супутниковому знімку від 7 квітня видно, що траншеї стали довшими, а частина, яка була викопана раніше – вже закопана.

Також журналісти дістали знімки від 24 квітня – через місяць від першого знімку, де з’явились нові траншеї. Загальна протяжність могили масового поховання сягає більше 200 метрів.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко підтвердив у коментарі «Схемам,» що російські окупанти ховають загиблих маріупольців масово в таких траншеях, зокрема в Старому Криму.

«Нам відомо про ці братські могили, бо ці фашисти – і в мене немає інших слів – залучають для поховання місцеве населення, за їжу. Вони нам і повідомили, що треба «трудогодини» напрацювати, щоб тобі дали їжу, воду… Зараз у Маріуполі недостатньо гуманітарки, яку вони завозять, тому люди вимушені це робити», – сказав Бойченко.

Старий Крим перебуває в 5 кілометрах від Маріуполя. Російські окупанти захопили селище 10 березня.

16:10

Російські пропагандисти ненароком на відео викрили таблички на братських могилах у Мангуші, встановлені російськими окупантами, що свідчать про поховання до 9 тисяч маріупольців.

Про це повідомили у Маріупольській міській раді.

«Враховуючи інформацію від очевидців про характер та масштаби захоронень впродовж квітня, підтверджуємо попередню оцінку – в Мангуші поховали від 3 до 9 тисяч маріупольців», – зазначили у міськраді.

На братську могилу поблизу Мангуша приїхали співробітники пропагандистського телеканалу держави-окупанта Russia Today. На місці вони зняли «репортаж» з місця поховань мирних людей, що нібито «братської могили тут немає».

Російський пропагандист розповідає, що нібито на дерев’яних табличках, установлених на могилах, є прізвища й імена похованих. Мовляв, в одній ямі похована конкретна людина, особа якої відома поховальникам.

Проте на самих кадрах видно позначення на більшості таблиць, на кшталт «35-45 л.», «72-75 л.» або «50-60 л.», тобто скорочення російською мовою «л. – людей». На кадрах пропагандистів видно сотні таких таблиць.

Співробітники Маріупольської міськради встановили з відео RT, що вони зняли могили, в яких російські окупанти злочинним методом приховали поховання щонайменше 268 людей. Проте пропагандисти знімали на камеру лише один сектор.

На супутникових знімках від 9 квітня із цвинтаря Мангуша видно чотири таких сектори. Тобто російські пропагандисти ненароком виказали масові поховання щонайменше однієї тисячі маріупольців.

24 квітня

19:01

Загибель дітей, цивільних і пошкодження Авдіївського коксохімічного заводу внаслідок обстрілів Донеччини – розпочато розслідування.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За процесуального керівництва  Донецької обласної прокуратури і окружних прокуратур області здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

За даними слідства, 24 квітня 2022 року під час обстрілу окупаційними військами с. Красногорівка Покровського району загинули двоє дівчаток 5 та 14 років, які ховались від війни у приватному будинку.

Також 24 квітня 2022 року збройними силами РФ із застосуванням реактивної системи залпового вогню здійснено черговий обстріл міста Авдіївки Донецької області. Під вогнем окупантів опинилося одне з найбільших підприємств коксохімічної промисловості у державі - ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод». Повна інформація щодо пошкодженої інфраструктури встановлюється.

23 квітня 2022 року військовослужбовці армії РФ здійснили чергові атаки на мирну Донеччину - в с. Зарічне та с. Ямпіль Лиманського району поранення, несумісні з життям, отримали двоє чоловіків, а у с. Коровій Яр внаслідок влучення ворожої артилерії загинули дві жінки.

Того ж дня вчинено обстріл с. Іллінка Покровського району – чоловіка з переломами та осколковими пораненнями доставлено до лікарні.

Також російські окупанти вдарили по м. Лиман, смт. Нью-Йорк м. Торецька, с. Пречистівка та смт. Велика Новосілка Волноваського району.

 

Внаслідок обстрілів пошкоджено багато приватних домоволодінь.

00:56

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр опублікувала фото з підвалу одного із сіл Чернігівщини, куди російські солдати загнали людей та тримали їх там місяць, поки село не звільнили ЗСУ.

«В цьому підвалі було просто забито людьми. Через нестерпні умови близько 20 людей померли прямо у підвалі. Понад три сотні інших місцевих жителів по-звірячому вбили. Врятовані після звільнення села від орків ще декілька днів боялись вийти з підвалу.  По селу і досі розкидані боєприпаси, спалена техніка росіян і ледь не кожна друга хата обстріляна», — пише Маляр.

23 квітня

17:32

Доля тих, хто не проходить фільтраційні табори окупантів, – невідома, – уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У російських фільтраційних таборах українці піддаються багатогодинним допитам. Російські військові перевіряють їхні документи, телефони, особисті речі, фотографують та знімають відбитки пальців. Крім того, вони намагаються знайти державних службовців, представників ЗСУ, СБУ, поліції. 

Ті, хто пройшов «фільтрацію», отримують відповідний папірець. Проте, яка доля людини у випадку непроходження, – невідомо, пише 24 канал.

15:34

За понад місяць окупації села Озера на Київщині, що розташоване за кілька кілометрів від аеродрому в Гостомелі, загинули семеро людей. Російські військові обстрілювали машини сімей, які хотіли виїхати. Розбомбили частину будинків, в деяких з них — жили. Місцеві, які потрапили під обстріл, досі бояться, що російська армія повернеться. Про це повідомляє Суспільне.

12:46

Окупанти повністю спустошили Новоолексіївський елеватор у Херсонській області.  Все зерно вивезли до Криму, – повідомляє Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

10:35

Наразі йде «зачистка» завалів Драматичного театру у Маріуполі.

Окупанти упаковують знайдені тіла загиблих у пластикові мішки, тракторами та вантажівками переміщують у накопичувач у промисловій зоні в районі Нікольського шосе. Потім вивозять до села Мангуш, де насипом звалюють у 300-метрову траншею.

10:23

З братської могили біля церкви Андрія Первозваного дістали тіла 117 людей, серед них – 30 жінок та дві дитини, – повідомляє мер Бучі Анатолій Федорук

 

09:50

На території Бучі закінчується збір та ексгумація тіл загиблих від рук окупантів громадян, – повідомляє мер міста Анатолій Федорук.

«Цифра, яку маємо станом на сьогодні — 412. Це означає, що кожен третій загиблий в Київській області — з Бучі», – зауважує мер.

22 квітня

18:53

У Каховці рашисти облаштували катівню в приміщенні поліції. Там людей б’ють і піддають тортурам електричним струмом, розповіла на своїй фейсбук-сторінці Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

За її словами, російські солдати затримують на вулицях міста не лише активістів чи атовців, а й чоловіків, які жодним чином не стосуються військової служби і не виходили на антиокупаційні мітинги. Привід для цього використовується формальний – «порушення правопорядку» або «порушення комендантської години». 

Біля відділку поліції не розсмоктується черга з родичів затриманих, рідні намагаються дізнатися про їхню долю або передати найнеобхідніше. Як повідомляють свідки, в приміщенні поліції певну кількість цивільних чоловіків утримують уже кілька тижнів. Їх катують електрошокерами, б’ють. До бійців територіальної оборони та колишніх учасників АТО/ООС ставлення найжорсткіше.

18:19

20 та 21 квітня 2022 року збройні сили рф здійснили прицільний артилерійський обстріл забороненими касетними бойовими зарядами по цивільному населенню та об’єктам інфраструктури Центрального, Заводського та Корабельного районів міста Миколаєва. 11-річна дитина отримала осколкові поранення грудної клітини та одна особа загинула.

Внаслідок масштабного ворожого обстрілу зруйновано щонайменше 35 житлових будинків та пошкоджено 32 автівки. Окрім цього, по місту виявлено безліч нерозірваних снарядів, які не здетонували. Офіс Генпрокурора.

16:34

На початку березня на території села Михайлівка-Рубежівка Бучанського району військові рф відкрили вогонь зі стрілецької зброї та військової техніки по цивільному автомобілю. На цій автівці родина намагалася евакуюватися з окупованого населеного пункту. В результаті обстрілу двоє дітей віком 3 та 15 років загинули на місці, батько дітей отримав вогнепальне поранення голови. Повідомляє Офіс генпрокурора.

13:52

В Ірпені троє окупантів на очах 17-річної дівчини зґвалтували її маму та молодшу сестру 15-ти років – обидві мертві, – повідомляє уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова. 

Дівчина у стані психологічного шоку чотири дні жила з трупами у будинку.

Після звільнення міста змогла доїхати до бабусі.

12:59

Правоохоронці виявили тіла 1 084-х цивільних осіб на Київщині – 50-75% цих людей вбили зі стрілецької зброї, – повідомляє начальник поліції області Андрій Нєбитов. 

Понад 300 тіл загиблих ще не ідентифіковано.

12:52

російські окупанти влаштували «фільтраційні» табори у межах Маріуполя, де ділять чоловіків на категорії. Деяких відразу кидають у тюрми, інших змушують виконувати «чорну» роботу, – повідомляє мер міста Вадим Бойченко.

Російські загарбники ретельно вивчають справу кожного жителяМаріуполя. Після цього їх ділять на три категорії:

  • держслужбовці та муніципальні працівники відразу отримують покарання: їх садять у тюрми, піддають туртурам. Це може тривати тижнями.
  • чоловіки, які не служили на держслужбах, – переходять до лав так званих «збройних сил ДНР»;
  • тих, хто не може служити, відправляють зачищати сліди російських злочинів – розбирати завали, ховати трупи тощо.

05:45

Пограбування дитячого садочку «Ластівка»

Як повідомив мер Мелітополя Іван Федоров, єдине, чим займаються окупанти у місті – грабунок. Вони не призначили жодного фахівця для управління містом та зосередились лише на мародерствах.

Вони грабують не лише бізнесменів та мирних мешканців, а навіть дитячі садки.

«Перше, що вони зробили – розграбували дитячий садок номер 24 «Ластівка», який ми відкрили лише після Нового року», – розповів Федоров.

Зазначимо, що дитячий садочок "Ластівка" було відремонтовано на 34,4 мільйона гривень.

Окупанти у Мелітополі щодня когось викрадають

За словами Федорова, повідомлення про викрадення жителів Мелітополя окупантами надходять кожного дня.

«Є деякі люди, які перебувають у росіян в полоні понад місяць. Наприклад, голова районної ради Прима Сергій Миколайович. І безліч бізнесменів та активістів. Вони кожного дня фактично викрадають когось нового»,– зазначив міський голова.

Він додав, що також щодня отримує повідомлення у соцмережах від родичів викрадених людей. Вони пишуть, що окупанти утримують їхніх рідних безпричинно. Окрім цього, загарбники нерідко катують своїх полонених.

«В нас був приклад, коли вони після 2 тижнів окупації відпустили підприємця. Він не міг ні ходити, ні лежати. Одразу ми його госпіталізували», – зауважив Федоров.

Він підсумував, що загарбники захоплюють у полон мелітопольців, аби залякати їх та познущатися.

21 квітня

13:55

Російські окупанти облаштували кілька братських могил у селі Мангуш, куди вантажівками звозять тіла убитих маріупольців.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«В районі обїздної дороги окупанти облаштували декілька братськіх могил розміром до 30 метрів кожна і вантажівками звозять тіла загиблих, фактично просто скидаючі їх насипом.

Цікава деталь, всі тіла поміщено в пластикові пакети, тобто це знов підтверджує нашу поперденю інформацію про накопичування тіл загиблих в іншому місці в районі пром зони в Маріуполі. Це прямий доказ військових злочинів і намагання їх приховати», – написав він.

Братські могили поблизу Маріуполя
Братські могили поблизу Маріуполя

Братські могили поблизу Маріуполя
Братські могили поблизу Маріуполя

20 квітня

14:43

Понад 500 тисяч українців, з яких 121 тисяча – діти, примусово вивезли на територію росії з тимчасово захоплених територій України.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

«Невід'ємним елементом такого переміщення є фільтраційні табори», – уточнив Кислиця. Він додав, що близько 20 тисяч українців утримують у фільтраційних таборах на лінії МангушНікольськеЯлта та близько 5–7 тисяч – у Безіменному Донецької області.

Відправляють українців до депресивних регіонів рф: в північні області та на острів Сахалін. Залишати їх нашим людям окупанти заборонили протягом двох років.

19 квітня

12:31

Тількі за вчора окупанти викрали 98 дітей з Маріуполя і не втомлюються фіксувати власні злочини, інформує Радник міського голови міста Маріуполь.

11:55

ДБР задокументувало злочини російських військових в Ірпені. Група слідчих продовжить роботу в Сумській області – Олексій Сухачов.

 Слідчі Державного бюро розслідувань провели кропітку роботу для документування злочинів російських окупантів у місті Ірпінь Київської області. Про це повідомив Директор ДБР Олексій Сухачов, передає Державне бюро розслідувань.

«Жоден злочин не залишиться безкарним. Сьогодні ніхто в світі, крім самих винуватців трагедії, не сумнівається у тому, що людожерські вчинки в Ірпіні, Бучі та у інших містах України вчинили саме російські військові. Але крім політичного, морального осуду має бути і жорстока юридична оцінка», – зазначив очільник ДБР.

За його словами, слідчі ДБР оглянули на Київщині близько 700 гектарів площі міста, а це понад 10 тисяч будинків та будівель. Переважно це житлові райони, де було обмаль інфраструктурних об’єктів, а лише школи, лікарні, дитячі садочки.

У ході слідчих дій були встановлені неспростовні докази злочинів проти людяності представників збройних сил російської федерації на території міста Ірпінь. Зокрема, це використання заборонених Женевською конвенцією боєприпасів, необґрунтована жорстокість, масове винищення населення.

Також в ході слідчих дій була виявлена велика кількість російської зброї та боєприпасів, військова амуніція, документи та інші ознаки приналежності.

З-поміж іншого слідчими ДБР виявлено 13 поховань містян.

Задокументовано використання у житлових кварталах проти мирних мешканців:

  •  протипіхотних мін, танкових снарядів та РСЗВ Град запальної дії;
  •  аеробалістичної ракети «Іскандер-М»;
  •  артилерійських шрапнельних снарядів, споряджених стріловидними вражаючими елементами та іншої забороненої зброї.

Слідча група Бюро вирушила до Сумської області, де спільно із представниками Нацполіції продовжить фіксацію злочинів у населених пунктах області.

 «Злочини проти людяності не мають терміну давності. Переконаний, що українські правоохоронні органи та міжнародні кримінальні інстанції не дозволять рф уникнути відповідальності за військові злочини в Україні. Росіяни, які сьогодні боягузливо заперечують свою причетність до звірств, все одно будуть відповідати перед законом», - наголосив Олексій Сухачов.

18 квітня

00:31

150 дітей окупанти примусово вивезли з Маріуполя. У тому числі з лікарні – серед них хворі та поранені, Більшість дітей – без батьків. Їхня доля невідома, – повідомляє Кримська правозахисна група

17 квітня

22:20

За 52 дні на кладовищі у Сєвєродонецьку з'явилось понад 400 свіжих могил, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

 

21:30

Під час окупації Ворзеля Київської області російські військові зґвалтували чоловіка — охоронця дитячого санаторію «Орлятко». Він не витримав знущань окупантів і помер, — повідомляє міський голова Бучі Анатолій Федорчук.

Окрім того, за інформацією Федорчука, у Бучі вбито кожного п'ятого з-поміж тих, що залишилися в окупованому місті.

«Особливо тяжкі злочини — це групові зґвалтування та вбивства дітей. Вони також були і у Бучі, і у Ворзелі», – додає мер.

16 квітня

11:00

З 28 лютого по 15 квітня на міському цвинтарі Херсона з"явилося щонайменше 824 нові могили. Про це свідчать супутникові знімки, – повідомляє лондонська правозахисна організація.

Організація відстежує низку поховань та цвинтарів в окупованих росією регіонах та регіонах, поряд із якими дислокується російська армія.

09:00

Починаючи з 24 лютого 2022 року 560 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації.

Згідно з офіційними даними ювенальних прокурорів, 200 дітей загинуло та більше 360 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 117, Київській – 105, Харківській – 88, Чернігівській – 54, Херсонській – 41, Миколаївській – 40, Луганській – 36, Запорізькій – 23, столиці – 16, Сумській – 16, Житомирській – 15.

15 квітня російські військовослужбовці обстріляли один з районів Харкова. Внаслідок обстрілу постраждало 5 дітей, двоє з яких загинуло, серед них 7-місячний малюк.

14 квітня на околиці селища Нововоронцовка в Херсонській області внаслідок детонації касетного снаряду отримав поранення 15-річний хлопець.

15 квітня

20.00

Внаслідок обстрілу житлових кварталів Миколаєва касетними снарядами загинули 5 людей, 15 поранені. Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім.

17:10

Понад 4,7 мільйона людей залишили Україну з початку повномасштабної війни. Такі дані оприлюднює ООН.

17:08

Правоохоронці виявили вже понад 900 тіл мирних жителів на звільнених від російських окупантів територіях Київщини. Більшість із них мають вогнепальні поранення, – повідомляє керівник місцевої поліції Андрій Нєбитов.

14:48

Семеро людей загинули внаслідок обстрілу російськими військовими цивільних автобусів біля селища Борова Ізюмського району 14 квітня, ще 27 мирних жителів – поранені, – пише УП.

13:30

Унаслідок російських обстрілів у Харкові постраждали дев'ять кладовищ і Меморіал жертвам тоталітаризму, пише Еспресо.

11:30

 Від жаху в Маріуполі літні люди вішались на власних балконах, пише Еспресо.

Вулиці міста були устелені трупами, їх ніхто не збирав. Коли прийшли росіяни, вигнали з підвалу, вивозили через селище Володарське Донецької області автобусами на Ростов, Таганрог, Донецьк, люди шукали різні варіанти, як виїхати на територію України.

10:25

російський війська розпочали процес ексгумації тіл, які до того були поховані у дворах житлових будинків, повідомляє Маріупольська міська рада. Більш того, окупанти забороняють поховання вбитих ними ж людей. У кожному дворі поставили свого наглядача, який не дає можливості маріупольцям придати землі своїх померлих рідних або знайомих. Навіщо проводиться ексгумація та куди потім будуть направлені тіла невідомо.

01:58

Міський голова Бучі Анатолій Федорук повідомив, що практично у 85% тіл усіх загиблих жителів є отвори від куль, – пише УП.

14 квітня

18:40

Кількість жертв серед мирного населення в Маріуполі за попередніми даними становить 20 тисяч. Ще кілька десятків тисяч людей депортували в росію або тимчасово окуповані райони Донецької області. В окремих районах міста окупанти вимагають від мирних жителів носити білу стрічку, як і вони самі. У такий спосіб людей роблять «приманкою» для українських снайперів — про те, як Маріуполь виживає в облозі росіян, ми говоримо з радником міського голови Петром Андрющенком у прямому етері.

18:16

Загибель мирних жителів внаслідок артобстрілу Тростянцю – розпочато досудове розслідування. За процесуального керівництва Охтирської окружної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, військовослужбовці збройних сил РФ 21 березня 2022 року з важкої артилерії обстріляли житловий квартал у м. Тростянець. Внаслідок обстрілу на власному подвір’ї загинув 14-річний хлопчик та його 73-річна сусідка.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими відділення поліції № 1 (м. Тростянець) Охтирського районного відділу поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області.

Якщо ви стали свідком воєнного злочину РФ, фіксуйте та надсилайте докази: https://warcrimes.gov.ua

15:42

Такий вигляд має село Ягідне на Чернігівщині. Російські війська пробули тут майже місяць і встигли облаштувати справжній концтабір. Місцевих мешканців зігнали до підвалу школи, де вони помирали від задухи та голоду і молилися, аби українська армія розбила школу разом з окупантами та їхнім штабом.

12:18

Журналісти «Слідство.Інфо» ідентифікували ще псковських десантників, які вчиняли звірства в Бородянці Київської області. 

Про це повідомляє Бабель.

Втікаючи, вони забули поіменний список своїх військовослужбовців, саме завдяки цьому їх і знайшли у соцмережах.

00:24

«путін сказав, якщо до 10 травня ніх*я не зробимо, то все з землею рівняти», — українська розвідка перехопила розмову російського солдата про плани знищення міст. 

За словами військового, є розпорядження: «Рубіжне ще намагаємось «звільнити», а Лисичанськ і Сєвєродонецьк із землею зрівнюємо». Українська розвідка зазначає: ця розмова підтверджує, що рф цілеспрямовано перейшла до тактики знищення українських міст та злочинів проти мирного населення

13 квітня

22:34

Днями, рятувальники Донецької області, за зверненням працівників дитячого відділення Курахівської міської лікарні, евакуйовали до міста Дніпро дівчинку 2003 року народження із діагнозом ДЦП. На жаль, внаслідок бойових дій, а саме при обстрілі міста Вугледар, її батьки загинули. За підтримки Дніпропетровской ОДА її передали у Дніпропетровський геріатричний будинок-інтернат. Повідомляє ДСНС.

21:28

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та Прокурор МКС Карім А.А.Хан здійснили спільну робочу поїздку в Бучу на Київщині, де сьогодні почалася ексгумація тіл вбитих цивільних вже з другої великої могили на території місцевої церкви. Разом вони відвідали також місце зберігання розстріляних військовими рф автівок, на яких люди намагалися втекти від війни та одну із катівень, де до смерті замордували 7 українців. 

Генпрокурорка поінформувала, що у другому великому похованні, як і в попередньому,  більшість з 15 жертв, яких вже оглянули, мають вогнепальні та осколкові поранення.

«Тут на кожному кроці жахливі докази звірств армії рф на території України і ми об‘єднуємо зусилля із Офісом прокурора МКС, щоб розслідувати кожен воєнний злочин на нашій землі», – підкреслила Ірина Венедіктова. 

Вона також додала, що невдовзі Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду приєднається до роботи спільної слідчої групи, яку Україна, Литва та Польща створили на платформі Євроюсту. 

«Дуже важливо, що Прокурор МКС Хан бачить наслідки і свідчення цих жахливих злочинів рф на власні очі і щирий у своєму прагненні невтомно працювати заради верховенства права та справедливості для жертв та потерпілих», – наголосила Генпрокурорка. 

12:40

83-річна пенсіонерка розповіла, як з неї знущалися орки у її рідному селі на Херсонщині.

Коли окупанти ввійшли до мого будинку, один з них почав тріпати мене зі сторони в сторону, вимагав віддати йому горілку та цигарки. Не розумію, чому вони вважали, що ми її маємо... Я не думала що на старості років потерпатиму від таких знущань: тримали за шию, били по голові та по спині, дотепер моє тіло тремтить згадуючи той час. Я живу з паралізованим чоловіком, йому довелося чути все те, що зі мною робили, йому було ще гірше ніж мені, бо він не міг мені допомогти, – розповіла пенсіонерка.

Джерело: Оперативне командування «Південь»

11:00

Сьогодні в Бучі поліція приступить до ексгумації другої частини поховання жертв масових вбивств, скоєних російськими військовими, повідомляє ТГ канал «Київ. Головне».

У Братській могилі, за оцінками поліцейських, 67 тіл. Усі слідчі дії будуть зафіксовані на відео як свідчення злочинів путіна проти людяності, – йдеться в повідомленні.

У масовому похованні за даними поліції вже більшість тіл містить ознаки насильницької смерті – кульові поранення голови. Було знайдено тіло жінки з двома хлопчиками – приблизно 4 та 10 років, застрелений у голову поліцейський, тіло чоловіка у військовому пікселі і багато чого іншого.

06:14

В мережі з’явилися фото кладовище розстріляних авто цивільних у Бучі на Київщині.

Їх опублікувала «Українська правда» на своїй сторінці у Фейсбук.

Декілька десятків розстріляних чи спалених автівок різних марок зібрали на пустирі поблизу понівеченого рашистами міста. Практично у всіх них є отвори від куль, у деяких машинах десятки кульових пробоїн.

В автомобілях є також речі їхніх загиблих власників, на деяких присутні таблички «Діти» — очевидно, що водії сподівалися на гуманність ворога, який не стрілятиме по таких автівках.

Кладовище розстріляних машин у Бучі
Кладовище розстріляних машин у Бучі

В автомобілях є також речі їхніх загиблих власників
В автомобілях є також речі їхніх загиблих власників

у деяких машинах десятки кульових пробоїн
у деяких машинах десятки кульових пробоїн

На деяких авто є напис
На деяких авто є напис "ДІТИ"

02:50

Правоохоронці розслідують 1463 фактів за порушення законів та звичаїв війни, вчинених російськими окупантами в Київській області. Серед них і вбивство мирних мешканців.

«Кількість виявлених і оглянутих тіл загиблих мирних осіб на Київщині в результаті російської агресії становить вже понад 720 осіб. Ще понад 200 осіб вважаються зниклими безвісти», – розповів начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

12 квітня

16:33

Дружини російських загарбників закликають своїх чоловіків ґвалтувати українських жінок.  Це шокуюче перехоплення СБУ відображає моральні цінності не лише окупантів, а й їхніх близьких та рідних, 80% яких зараз підтримують війну в Україні.

«Ты давай там, украинских баб насилуй и мне ниче не говори. Понятно? Главное – предохраняйся там», – говорить жінка своєму чоловіку-загарбнику. Вважаємо, що будь-які додаткові коментарі тут зайві.

14:26

Україна встановила особу військового РФ, який зґвалтував немовля: «Про це просто страшно зараз говорити. Але це правда, це було. Встановлена навіть ця особа, цей російський вояка Бичков зі Пскова. Десантник чи спецпризначинець, який відправляв товаришам це відео. Відео того, що він робить з немовлям. Як він знущається з немовляти!», — сказав Володимир Зеленський під час виступу зі зверненням до парламенту Литви.

13:30

У селі Шевченкове Броварського району Київської області військовослужбовці збройних сил рф під час окупації вбивали мирне населення. Зокрема у підвалі на території одного з приватних домоволодінь знайшли тіла шести громадян з вогнепальними пораненнями. Про це повідомляє Броварська окружна прокуратура.

13:27

Відомо про приблизно 25 жінок і дівчат 14-24 років, яких зґвалтували російські військові в Бучі. Дев'ять із них вагітні. Про це повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

«Російські солдати сказали їм, що вони будуть ґвалтувати їх настільки, що вони не захочуть сексуальних контактів з жодним чоловіком, щоб завадити їм мати українських дітей», — йдеться в повідомленні.

12:45

У Бучі виявили вбитими окупантами вже понад 400 мирних жителів. Про це повідомили у Київській ОВА.

11:50

Родичі російських окупантів чекають їх не з перемогою, а з награбованими речами.

Мародерство, до речі, називають «спецоперацією із зачистки домов». Про це йдеться у нових телефонних розмовах загарбників, які є у розпорядженні СБУ. 

На записі чути, що деякі рашисти приймають замовлення від близьких, як перед походом до супермаркету.

Один із таких «героїв» зателефонував своєму батьку прямо з будинку, який грабував.

Порадував батька-рибалку, що потрапив до оселі «багатого рыболова». Останній, як почув перелік фірм виробників рибальського спорядження, аж розхвилювався: «…ни х*ера се! Ты знаешь, сколько те воблеры, которые я покупал по 800 рублей? Сейчас по 2 тысячи лежат»

Дізнавшись, що там такого добра чимало, наставляє сина: «Да, бери все, что будет там, но смотри только аккуратно….чтоб мародерство вам там не приписали, бл*дь. …это, вроде как трофей, но чтоб вас там не фотографировал никто».

11:23

У Бучанському районі на Київщині виявили ще одну розстріляну окупантами сім'ю. Внаслідок атаки орків загинули троє жінок та двоє дітей.

12 березня зі Здвижівки їхало 15 автівок з цивільними людьми та усіма відповідними позначками (написи «Діти» та білі шматки матерії).

Окупанти зупинили колону в селищі Гавронщина, та не дали вийти. Переночувавши, люди спробували продовжити рух 13-го березня. Військові рф вдарили по колоні важким кулеметом.

П'ятеро загиблих, що їхали попереду, померли на місці. Серед них – дворічна дитина.

Сімох людей з цієї колони місцевий житель Юрій переховував у себе до відступу росіян. Він же і поховав загиблу родину у себе на городі.

11 квітня

Через дев’ять днів після початку війни в Україні Вікторія Коваленко та її чоловік Петро вирішили виїхати з Чернігова, щоб убезпечити дітей: 12-річну Вероніку і однорічну Варвару. Про це Вікторія розповіла журналістам ВВС.

Коли сім’я на власному автомобілі виїхала на околицю міста, в районі села Ягідне дорогу їм загородило каміння. Чоловік зупинився, щоб прибрати перешкоду. І в цей час почався обстріл.

Уламок поранив Вікторію в голову, викликав рясну кровотечу. Старша дочка Вероніка в найсильнішому переляку почала кричати, у неї дуже сильно тремтіли руки.

– Вона вийшла з машини, я пішла за нею. Потім побачила, як вона впала. Коли підійшла ближче, у неї вже не було голови, – згадує Вікторія.

В автомобіль потрапив російський снаряд, спалахнула пожежа. Намагаючись, наскільки це було можливо, зберігати спокій, Вікторія з маленькою донькою на руках намагалася знайти відносно безпечне місце.

Чоловік вона більше не бачила. Його мовчання підказало, що він теж мертвий.

Вікторія разом з дитиною спробувала сховатися від обстрілу в припаркованому автомобілі, але тут знову почалася стрілянина. Тоді вона побігла до маленької будівлі, де наступного дня їх знайшли російські патрульні і відвезли в Ягідне. Там їх кинули в підвал місцевої школи.

За словами Вікторії, в кімнаті перебувало приблизно 40 осіб. Світла не було, тому користувалися свічками і запальничками. Не вистачало повітря, було важко дихати. Виходити в туалет майже не дозволяли, тому люди були змушені використовувати відра.

– Від нестачі руху людям було погано, вони сиділи на стільцях, спали на стільцях. Ми бачили їхні вени, які починали кровоточити, ми намагалися робити перев’язки, – згадує Вікторія.

Їй довелося подумки пережити страшну втрату чоловіка і старшої дочки. Трималася наскільки могла, зосередившись на порятунку життя молодшої дитини.

Вікторія попросила росіян принести тіла Петра і Вероніки в школу, щоб вона могла їх поховати. Але в тому, що від них залишилося, ледь можна було впізнати людей.

Нічого не залишилося і від згорілої машини: шматки згорілого одягу Вероніки, невеликий браслет з підвіскою у формі серця, два автомобільних номерних знака, вибілених від вогню.

12 березня їй подзвонили невідомі і сказали, що вона може побачити місце, де поховали залишки тіл її чоловіка і дочки. З’ясувалося, що їх закопали в лісі, в двох могилах, позначений хрестами з табличками.

Зараз Вікторія і Варвара у Львові у відносній безпеці. Тут жінка вперше відвідала психолога. Вона зізнається, що в оточенні людей вдається забути про те, що трапилося. Але коли залишається одна, страшні спогади знову накривають.

На пам’ять від старшої дочки у неї залишився її подарунок: брелок у вигляді маленької симпатичної корівки. До нього прикріплено маленьке золоте кільце з вигравіюваний літерами.

Жінка впевнена, що ця річ стала для неї амулетом, який її врятував у той страшний день безжальної бійні на околиці Чернігова.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024