стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 квітня

05 Квітня 2022, 23:55
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 квітня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 15490
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 квітня

Триває 41 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:55

російські військовослужбовці здійснювали сексуальне насилля відносно українських жінок і чоловіків, дітей і людей похилого віку. Правоохоронці отримують оперативну інформацію про факти такої наруги, такі повідомлення розміщують у соцмережах. Повідомила генпрокурока Венедиктова.

23:29

Окупанти сьогодні здійснили одну атаку в зоні відповідальності ОТУ «Схід». Українським військовим вдалося знищити до 80 росіян, 4 танки (один із них українці захопили), 9 БТР, 10 БМП та іншу техніку.

23:18

На Вінниччині поблизу Козятина було чути вибух — повідомляє міська голова.

22:55

Вибухи у Львівській області, в районі Радехова. Працює ППО. Голова Львівської ОВА.

22:23

Упродовж 5 квітня гуманітарними коридорами вдалося евакуювати 3 846 людей, повідомила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук.

З Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 2 216 людей. З них 1496 людей з Маріуполя та 720 людей з Пологів, Василівки, Бердянська та Мелітополя.

Колона з 7 автобусів для евакуації людей з Маріуполя, яка рухалась у супроводі Міжнародного Комітету Червоного Хреста, після блокування у місті Мангуш була вимушена повернутись.

Дорогою ці автобуси евакуювали маріупольців та мешканців Бердянська. Також за колоною автобусів їдуть понад 40 приватних автомобілів. Відтак вже найближчим часом 400 людей будуть у безпеці в Запоріжжі.

 

Також до Запоріжжя повернулись 17 мікроавтобусів, яких зранку відправляли до Бердянська. На них евакуювали 150 людей з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної. З Луганської області загалом вдалося евакуювати 1 080 людей.

22:02 

На Тернопільщині через падіння уламків російської ракети пошкоджено резервуари з добривом. Унаслідок витоку речовин, які містять аміак забруднено ґрунт і річку, ситуація стабілізується у найближчі дні, повідомив голова ОВА Володимир Труш.

21:49

Україна сподівається, що за посередництва Туреччини з Маріуполя вдасться вивезти жінок і дітей разом із турецькими громадянами — про це заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

21:47

Більшість відео з Маріуполя, опублікованих кадировим, були зняті в одному сквері — це з’ясували журналісти СлідствоІнфо. Пише УП.

Поки глава Чечні вихвалявся «повним контролем над містом», його бойовики викладали відео зі скверу в Лівобережному районі Маріуполя, що розташований найближче до російських кордонів.

21:46

З Харківського Екопарку почали евакуювати тварин. Попри обстріли 5 квітня вдалося вивезти чотирьох тварин: двох левів, ягуара та пантеру.

21:27

Триває робота з відновлення контролю над державним кордоном України: прикордонники повернулись до двох відділів у Київській області – «Іванків» та «Млачівка». Повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в коментарі УП.

21:13

У Києві зберігається висока ймовірність нанесення противником ракетних ударів, повідомив голова Київської військової адміністрації Микола Жирнов.

21:02

Українці, які живуть неподалік бойових дій, отримають 12 мільйонів безкоштовних наборів із продуктами та засобами гігієни, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

20:56

Прокуратура готує постанову для ексгумації тіл із братських могил у Бучі, щоб ідентифікувати полеглих і гідно їх перепоховати, а також встановити обставини загибелі людей.

20:41

П'ять депутатів від ОПЗЖ в Маріуполі були інформаторами та коригувальниками окупантів, допомогли росіянам швидко паралізувати місто та створити гуманітарну катастрофу, повідомила міська рада.

 

Ідеться про депутатів Костянтина Іващенка, Дмитра Хаджинова, Євгена Хармишева, Наталію Сортнікову та Олену Карпенко.

20:30

Під Ізюмом ЗСУ збили російський вертоліт Ка-52 ракетою українського виробництва «Стугна». Також біля Ізюма знищили російські танки, які прорвалися до Барвінкового, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

19:39

На Тернопільщині збита ворожа ракета впала на склад міндобрив і пошкодила шість резервуарів. Заміри показали перевищення рівня аміаку в грунті та річці Іква. Відтак населення просять не пити воду з криниць. Про це йдеться у повідомленні голови ОВА Володимира Труша.

18:49

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 18:00

Продовжуються заходи з перегрупування військ російської федерації. Противник не відмовився від мети операції щодо встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей. Намагається покращити положення підрозділів у Таврійському та Південнобузькому операційних районах.

Російські війська, зухвало нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, продовжують застосовувати авіацію та артилерію для завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та промисловості. Так, внаслідок обстрілу міста Рубіжне Луганської області, окупантами пошкоджено цистерну з азотною кислотою.

В західному військовому окрузі російської федерації, з метою комплектування підрозділів, які зазнали втрат на території України, проводяться заходи прихованої мобілізації. Крім того, командування збройних сил російської федерації намагається поповнити втрати особового складу за рахунок залучення представників військових навчальних закладів.

У Читинському суворовському військовому училищі міністерства внутрішніх справ росії проведено письмове опитування викладацького складу щодо готовності взяти участь у «спеціальній операції» за межами російської федерації. Значна частина викладачів відмовилися від можливого залучення до «виконання завдань» та готові до звільнення з військової служби.

На Сіверському напрямку триває вивезення залізницею та військово-транспортними літаками військової техніки збройних сил російської федерації з території республіки білорусь. Водночас, виявлено переміщення окремих підрозділів збройних сил республіки білорусь в напрямку державного кордону України. Не виключається проведення ротації підрозділів, що залучені до посилення охорони державного кордону білорусі. 

На Слобожанському напрямку триває блокада противником окремого району Харківської області. В населених пунктах Великий Бурлук, Приколотне та Федорівка окупанти здійснюють пошук проукраїнськоналаштованих жителів та незаконне їх затримання.

У місті Ізюм російські окупанти займаються фабрикацією доказової бази про нібито злочини Збройних Сил України. З цією метою здійснюють обстріли населеного пункту та створюють вигляд “документування”.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки авіації та артилерії, продовжує штурм міста Маріуполя.

На тимчасово захопленій території Запорізької області, в місті Бердянськ, проводиться затримання місцевих жителів. 

В місті Токмак медичний персонал місцевих закладів охорони здоров’я примушують підписувати так звані контракти з міністерством охорони здоров’я російської федерації. 

 

Сили оборони України продовжують виконувати завдання зі звільнення захопленої території від російських окупаційних військ

18:44

Підрозділ Десантно-штурмових військ ЗСУ знищив три танки та паливозаправник російських терористичних військ. Про це повідомляє УП.

18:26

Поїзд 45/46 до Ужгорода евакуював понад 1200 пасажирів, до відправлення з понад 1000 пасажирів готується поїзд 138/139 до Хмельницького. 

Також зі Слов'янська до Львова 3000 людей вирушають рейсами 262 та 264.

Очікується посадка на рейси 142/141 та 274/273 до Львова. 

На додачу до цього, частину пасажирів вдалося евакуювати автобусами до Лозової, де наші електропоїзди підхопили близько 700 людей до Полтави. 

 

Окремо відзначимо, що першим рейсом щойно вирушив поїзд 233/234 Покровськ-Чоп з 1300 біженців на борту.

Такі дані оприлюднює Укрзалізниця.

18:10

Українські прикордонники збили сучасний рашистський безпілотник Орлан-10. Приземлили його у Донецькій області, – повідомляють ЗСУ.

18:00

У Бучі залишились 3700 людей. У 2021 році тут проживало близько 30 тисяч осіб. Про це повідомив мер міста Анатолій Федорук.

Наразі в місті працюють над відновленням магістралей.

17:45

Окупанти отримують команди розстрілювати цивільних. Про це свідчать перехоплені СБУ розмови.

«Да валите их всех нах*й! Есть гражданские – в расход всех, бл*дь!» – ось такі команди отримують російські загарбники від своїх командирів. 

Беруть до виконання, а потім російські політики і пропагандисти щось лепечуть про «постановки».

Ні, не постановки. Це – злочини, за які ви будете відповідати!

Водночас, як свідчать нові перехоплені Службою безпеки розмови, загарбники скиглять, як діти, коли доводиться воювати проти вмотивованої армії, а не мирних людей. 

Від страху вони вигадують нереальні цифри українських військ, щоб хоч якось виправдати свою безпорадність.  

 

«…их группировка, 150 тисяч…! А нас, еб*ть, 3 тысячи если есть, это за*бись… они же слева, справа, в кольцо берут, нах*й. Меня сам факт смутил, что их так много, а нас так мало…» – говорить окупант. 

15:55

Мер окупованого Херсона Ігор Колихаєв розповів, що росіяни у місті тероризують активістів та військових, – пише Українська правда.

«Їм «доброзичливці» повністю злили базу даних на всіх активістів, які перебували у місті.

У них виявилися особисті справи на кожного мого профільного заступника, інформація умовно від родоводу дружини до прізвиська коханого собачки.

Те саме стосується тероборони та херсонських учасників бойових дій, які були в Донецьку та Луганську, дані про те, де вони живуть і чим володіють», – йдеться в повідомленні.

14:50

Голову Бехтерської громади на Херсонщині Михайла Бурака звільнили з полону.  Про це пише УП.

13:50

95 ОДШБр, з ПТРК «Стугна» збила російськи Ка-52, інформує Командування Повітряних Сил ЗСУ.

13:29

СБУ підозрює керівника Миколаївської окружної прокуратури у державній зраді.

Наразі посадовця затримано в ході спецоперації СБУ та офіційно оголошено про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), інформує СБУ.

У СБУ є аргументовані докази, що він співпрацював із представниками силових структур РФ. І використовував посередника, щоб відвести сліди від себе.

За наявними даними, він передавав інформацію про:

  • оперативну обстановку у Миколаєві та області
  • загиблих військових і цивільних осіб, полонених, місць їх утримання
  • результати обстрілів Миколаєва, добові паролі на блокпостах області тощо

Щоб задокументувати зрадника, СБУ провела спецоперацію: через підставну особу передала йому імітовані списки загиблих військовослужбовців ЗСУ. Через декілька днів ці списки уже було зафіксовано у представника рф, за яким також стежила СБУ.

У результаті обшуків у фігуранта вилучено техніку з доказами його протиправної діяльності.

Під час допиту зрадник визнав свою злочинну діяльність.

13:25

Голову Бехтерської сільської ради (Херсонщина) Михайла Бурака звільнили. У полоні росіян він пробув добу. Зараз голова сільради перебуває з численними травмами в лікарні, повідомляє Бабель.

13:18

На Ізюмському напрямку українські захисники вперше використали потужні ворожі ТОС-1А «Солнцепёк» проти самого ворога, – речник Одеської ОВА Сергій Братчук, передає Оперативний ЗСУ.

13:06

До Києва почали повертатися мешканці, які раніше залишили місто, кількість охочих повернутися додому зросла після того, як Київщину звільнили від окупантів. Водночас влада радить не поспішати їхати у столицю, передає УП.

13:05

Потрапляння ворожого снаряду до цистерни з азотом у Рубіжному: подробиці від голови Луганської ОВА Сергія Гайдая.

«Ця рідина досить токсична і ми не знаємо куди піде ця токсична хмара. Слідкуємо за вітром і чекаємо на дощ», — сказав Гайдай, передає УКРАЇНА 24.

Що треба зробити:

  • Беріть захисні маски, бажано змочити содовим розчином
  • Перебувати в укритті
  • Слідкувати за напрямком хмари.

13:00

Жителів тимчасово окупованого Ізюму на Харківщині російські окупанти примусово вивозять на територію рф. Про це повідомила українська омбудсмен Людмила Денісова. Наразі російські ЗМІ пишуть, що з території України вивезли 615 тисяч людей, з яких 121 тисяча — діти, пише Бабель.

12:40

Україна повернула контроль на ділянці кордону у зоні відчуження, інформує ДПСУ.

12:37

«Фельдман Екопарку» у Харківській області через постійні обстріли та бомбардування більше не існує, повідомив його власник Олександр Фельдман.

Найбільша проблема — це великі хижаки. Їхні вольєри поки що дивом зберігають цілісність, але ще один обстріл — і леви, тигри, ведмеді можуть опинитися на волі і рушити у бік Харкова або в прилеглі селища. Зараз щодо них є два варіанти: або тимчасове житло у Чутовому Полтавської області, або приспати, інформує Бабель.

12:12

Рятувальники Луганщини продовжують працювати в посиленому режимі в умовах війни, інформує ДСНС.

  • Через інтенсивні обстріли сталося загоряння 6, 7, 8 поверхів житлової будівлі в Попасній.
  • В Сєвєродонецьку ліквідували загоряння житлових будинків та гаражів.
  • В Тошківці ліквідували пожежу в квартирі.
  • В Лисичанську деблокували двері в житлову квартиру і евакуювали з неї людину в безпечне місце.
  • В Нижнє пожежно-рятувальний підрозділ підвіз людям понад 4 тони води.

Співробітники ДСНС продовжують допомагати мирному населенню та розвозити гуманітарні набори до укриттів.
Знеструмленими залишаються 30 населених пунктів, водопостачання відсутнє в Рубіжному, Попасній, Сєвєродонецьку, частково у Гірській громаді та Лисичанську.

11:41

Російських військових, які чинили звірства в Бучі, знову повертають в Україну

64-та мотострілецька бригада 35-тої загальновійськової армії РФ, військовослужбовці якої чинили масові вбивства та катування мирного населення в Бучі, буде повернута на територію України. Російське командування не проводитиме ротацію особового складу в цьому підрозділі та знову кидає його на передову, інформує Головне управління розвідки МО України.

Станом на 4 квітня бригаду було виведено з України в Білорусь і вона перебувала поблизу міста Мозир. До 6 квітня особовий склад доправлять залізницею до російського Бєлгорода. Після лише дводенного відпочинку їх планують повернути в Україну в одну з «найгарячіших» точок (орієнтовно – харківський напрямок). Зазвичай, російські підрозділи що покидають зону бойових дій отримують набагато більше часу на відновлення та відпочинок.

Подібний графік вказує на те, що на 64-ту бригаду очікують «спеціальні завдання». Перше з них: залякування жителів населених пунктів України. Ті, хто чинив злочини геноциду в Бучі можуть повторити це знову в інших містах.

Ще одна мета швидкого повернення 64-ї бригади на територію України – швидка «утилізація» непотрібних свідків. Тобто, передислокація на таку ділянку фронту, де у них не буде шансів залишитися живими, щоб унеможливити надання свідчень у майбутніх судах.

Особовий склад підрозділу, усвідомлюючи резонанс подій в Бучі та відповідальність за скоєні злочини, масово опирається поверненню в Україну. Втім, російське командування ігнорує ці настрої та погрожує трибуналом в разі відмови продовжувати участь у бойових діях. Рапорти на звільнення не приймаються до розгляду.

Наразі українські та міжнародні слідчі проводять документування численних воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених російською армією. І жоден злочинець-окупант не уникне належного покарання.

11:39

У Рубіжному орки влучили у цистерну з азотною кислотою.

Про це повідомили у Луганській ОДА.

Людей просять зачинити двері та вікна і підготувати захисні маски для обличчя пропитані содовим розчином.

Гайдай порадив у разі потрапляння азотної кислоти в очі промити їх проточною водою протягом 10-30 хвилин; при потраплянні на шкіру – обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило.

11:30

В порту Маріуполя тоне обстріляне рашистами цивільне судно.

Вночі, під час чергового обстрілу з моря багатостраждального Маріуполя, ворог влучив в цивільне судно під прапором Домініканської Республіки, що знаходилось біля одного з причалів, інформує МВС України.

Влучання спричинило пожежу в машинному відділенні, один член екіпажу поранений. Капітан на міжнародному каналі морської безпеки подав сигнал «SOS» та повідомлення:

«Увага! Увага! Судно під прапором Домініканської Республіки було жорстоко розгромлене, все розгромлене, мостик – розгромлений. Пожежа в машинному. Є поранені».

Через отриману пробоїну судно почало тонути, водночас пожежа охоплювала все більшу площу.

Морські прикордонники оперативно надали допомогу пораненому та евакуювали екіпаж у безпечне місце.

На судні триває пожежа, судно поступово йде під воду, проведення рятувальної операції під постійними обстрілами неможливо.

11:15

«Евакуація не відбувалася, бо росіяни знищували наші автобуси й щодня їх ставало все менше», – мер Маріуполя.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко в інтерв’ю ЗМІ розповів, як росіяни зривали евакуаційний процес та обстрілювали місця зборів, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Головні тези:

Евакуація не відбувалася, бо війська рф знищували наші автобуси і щодня їх ставало все менше. Було 150, потім 100, потім 50, 30, 9, 6 і нуль. До 13 березня вони знищили всі наші автобуси.

Нам доводилося узгоджувати евакуацію з рф. Вони казали: «Коридор є, у вас є можливість евакуювати людей. Дайте нам локації, де це буде відбуватися».

Коли ми давали їм ці локації, вони гатили по них із гаубиць та «Градів». А коли ми давали команду нашим військовим відкривати місто для виїзду, то назустріч евакуаційним маршрутам вривалися танки.

Ми зрозуміли, що вони просто витягують з нас інформацію, а потім просто знищують наші автобуси. Але після цього вони продовжували з нами гратися: мовляв, евакуюйте. А вже не було чим.

11:09

Військово-морські сили повідомляють, що в західних областях збили чотири крилатих ракети, інформує УП.

11:08

В Україні 5 квітня заплановано евакуацію людей із населених пунктів, постраждалих від війни РФ проти України, за сімома маршрутами в Луганській, Запорізькій та Донецькій областях. Про це повідомила Ірина Верещук.

10:41

При розборі зруйнованих будинків у Харкові та Харківській області з-під завалів дістали одну травмовану жінку та тіла трьох загиблих людей, інформує Бабель.

10:40

Російські окупанти вночі завдали ракетного удару по Краматорську, зруйновано школу, повідомляє Донецька обласна прокуратура, там порушили справу, інформує Бабель.

10:40

У тимчасово окупованому місті Пологи Запорізькій області росіяни захопили центральну районну лікарню. За повідомленням Запорізької ОВА, загарбники також замінували медзаклад. Персоналу та пацієнтам до будівлі повертатися заборонили.

Водночас у замінованому приміщенні лікарні залишились поранені російські військові, передає ТСН.

10:39

У Бучі Київської області знаходять багато боєприпасів, які не розірвалися, розмінування триває, повідомляє ДСНС.

10:36

Україна буде шукати злочинців, які катували наших людей. Є люди, які дуже хочуть їх знайти — Зеленський

Про це президент заявив 5 квітня на зустрічі з журналістами українських телеканалів.

«Є наша внутрішня справа до цих злочинців, які катували наших людей. Ми починаємо збирати інформацію і будемо шукати цих людей. Є люди, які дуже хочуть знайти цих злочинців. Якщо міжнародне законодавство не буде нам у цьому допомагати, то це зробить український закон», передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Також Зеленський заявив, що Європа створить спільну комісію, яка буде займатися притягненням до відповідальності російських злочинців.

10:33

Вчора в одному з пунктів базування Військово-Морських Сил ЗС України звичайною і далеко не новою артилерійською гарматою було збито рашиський «КАЛІБР», повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

10:02

Україна є однією з найбільш замінованих країн світу, – ООН.

За попередніми оцінками, вже 80 тисяч км² території України потребують розмінування, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як повідомляє ДСНС, з початку вторгнення в Україні вже знешкоджено 22 тис. 425 вибухонебезпечних предметів, 417 кг вибухової речовини, у тому числі 1 тис. 364 авіаційні бомби. Обстежено територію площею 5 тис. 124 га. Але роботи ще багато.

09:59

Виведені з півночі України російські підрозділи вимагають значного переоснащення та ремонту, перш ніж їх можна буде передислокувати на схід України — британська розвідка, передає УП.

09:47

Вночі, 5 квітня, пара Су-35 окупантів із території Білорусі нанесла удар крилатими ракетами по території України.

Ймовірно, що цілями рашистів мали стати об'єкти цивільної інфраструктури у кількох західних областях, повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Засобами протиповітряної оборони знищено три крилаті ракети, четверта - була пошкоджена, що не дало їй можливості точно потрапити в ціль.

Наведення ракет противником та ведення розвідки щодо результатів удару здійснювалося двома БПЛА оперативно-тактичного рівня, які теж знищені підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування "Захід".

09:30

Про плани роботи гуманітарних коридорів 5 квітня повідомила Ірини Верещук, передає Україна 24.

Сьогодні працюватиме 7 гуманітарних коридорів

  • З Маріуполя до Запоріжжя на власному транспорті;
  • З Бердянська до Запоріжжя: на власному транспорті. Також з міста Мангуш до Бердянська прямує 7 автобусів у супроводі Міжнародного комітету Червоного Хреста, які зберуть в місті людей для евакуації до міста Запоріжжя. На блокпості у Василівці зараз чекають дозволу на проїзд 15 автобусів для евакуації людей з Бердянська. Після проїзду цієї колони автобусів, з міста Запоріжжя планується відправка додаткових автобусів по маршруту до Бердянська.
  • З міста Токмак до Запоріжжя;
  • З міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут;
  • З міста Лисичанськ до міста Бахмут;
  • З міста Попасна до міста Бахмут;
  • З селища Гірське до міста Бахмут.

09:11

Під час повітряної тривоги вночі, з 4 на 5 квітня, сили протиповітряної оборони знищили ворожу ракету у небі над Волинню, повідомив голова Волиньскої ОДА.

09:10

На Київщині наразі зафіксували 1200 фактів воєнних злочинів військ РФ, інформує МВС.

08:57

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 18500 осіб,
  • танків / tanks ‒ 676 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1858 од,
  • артилерійських систем – 332 од,
  • РСЗВ - 107 од,
  • засоби ППО - 55 од,
  • літаків – 150 од,
  • гелікоптерів – 134 од,
  • автомобільної техніки - 1322 од,
  • кораблі /катери - 7 од,
  • цистерн з ПММ - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 94.
  • Спеціальна техніка - 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

 

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

08:54

Голова Дніпропетровської облради Лукашук пише, що 4 квітня дві ракети було збито над Синельниковим — великим залізничним вузлом. Також у області вчора загинула жінка, яка підняла із землі частину касетного снаряда.

Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомив про авіаудари залізницею. «Після нічних авіаударів було пошкоджено залізничне полотно. Займаємось. По термінах поки що незрозуміло», — заявив Гончаренко, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

08:45

Вночі на Рівненщені ППО збила дві ворожі цілі, повідомили у ОДА.

08:38

Станом на 5 квітня, від початку війни росія вбила 165 українських дітей. Ще 266 поранено.

08:24

Російська армія намагалася піти на штурм біля кількох міст на Луганщині, але відступила

Окупанти вимушені були відійти на зайняті позиції. Загалом протягом доби в Луганській та Донецькій областях відбито сім атак ворога. Українські захисники знищили сім танків, вісім одиниць броньованої техніки та три артилерійські системи противника, повідомляє ТСН.

08:08

Вночі українська ППО збила над Дніпропетровською областю дві ворожі ракети. Уламки спричинили незначне займання у одному з сіл. Ніхто не постраждав, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

08:03

У Чернігів на пʼяти вантажівках прибула допомога від МОЗ та UNICEF. Потужні генератори, ліки, витратні матеріали та різноманітне обладнання. Все це надходить для потреб лікарень Чернігова та області. Це перші вантажівки, що дістались Чернігова щойно відкритим шляхом із Києва. Про це повідомив голова Черніговської ОВА В‘ячеслав Чаус.

07:50

79% біженців планують повернутися в Україну після закінчення війни. Лише 10% — не планують повертатися, а 11% — вагаються. Про це ідеться в опитуванні Центру Разумкова.

07:49

Голова Луганської ОВА про ситуацію в області: До деяких районів Попасної та Рубіжного не можуть дістатися ані рятувальники, ані лікарі швидкої. Обстріли дуже щільні, тривають вуличні бої. У Рубіжному загиблих ховають у дворах.

07:15

Окупанти знищили близько шести зерносховищ, та голод Україні не загрожує – Тарас Висоцький.

«У нас більш ніж достатньо продовольства на стоках всередині країни, більше ніж ми потребуємо для річного споживання», – запевнив він.

 

Ключовим завданням для міністерства Висоцький називає переорієнтацію експорту із заблокованих морських портів, зокрема, на залізну дорогу.

07:07

Оперативна інформація станом на 06.00 05.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася сорок перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог здійснює перегрупування військ та зосереджує зусилля на підготовці наступальної операції на сході нашої Держави. Мета - встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Противник намагається покращити положення підрозділів в Таврійському та Південнобузькому операційних районах.

Триває переміщення виведених з Полісся та Сіверщини підрозділів до нових районів оперативного призначення. Завершено передислокацію військ  Центрального військового округу з території України. Визначені підрозділи зі складу вищезазначених, після завершення відновлення боєздатності, будуть переміщені в район населеного пункту Валуйки та включені до складу наступальних угруповань військ. 

Відзначається рух колон озброєння та військової техніки по території республіки білорусь у напрямку залізничних станцій Гомель, Єльськ та Мозир для завантаження на залізничні ешелони. Значна частина літаків та вертольотів повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації перебазовано з аеродромів республіки білорусь на територію росії.

Силами окремих підрозділів зі складу 6-ї та 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії, балтійського та північного флотів ворог зосередив основні зусилля на підготовці до відновлення наступальних дій, а також спробі оточення угруповання Об’єднаних сил. Противник здійснює поповнення запасів продовольства, паливно-мастильних матеріалів та боєприпасів.

Російські окупанти продовжують блокувати Харків, постійними артилерійськими обстрілами й далі нищать житлові квартали та інфраструктуру міста.

У напрямку на Слов’янськ ворог намагається відновлювати наступальні дії. У напрямку на Барвінкове має частковий успіх, просунувся на 7 км, взяв під контроль населений пункт Бражківка. Також, силами до батальйонної тактичної групи 1-го танкового полку наступав у напрямку на населений пункт Сулигівка, успіху не мав.

Для покращення руху військ на напрямку та забезпечення переправи через річку Сіверський Донець проводить роботи з відновлення мосту в місті Ізюм.

На Донецькому і Луганському напрямках визначеним складом сил окупанти основні зусилля зосереджують на взятті під контроль районів населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над Маріуполем, а також підготовці наступальних дій в районі населеного пункту Золота Нива. 

В районах населених пунктів Борівське, Новолуганське, Солодке, Мар’їнка, Золота Нива ворог продовжував артилерійські обстріли позицій підрозділів Збройних Сил України та цивільної інфраструктури. 

Поблизу населених пунктів Новотошківське, Нижнє, Попасна, Калинове, Степне, Рубіжне, Троїцьке, Новобахмутівка, Новоселівка друга противник проводив штурмові дії, успіху не мав. 

Російські загарбники завдавали масованих артилерійських та авіаційних ударів по місту Маріуполю.

На Піденнобузькому напрямку окупаційні війська проводять штурмові дії за підтримки артилерії з метою взяття під контроль населеного пункту Олександрівка, мають частковий успіх. В районі населених пунктів Любине, Мирне, Копані окупанти обстрілювали з артилерії позиції ЗС України.

Російські війська здійснили обстріли Миколаєва забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами. Під ворожий вогонь потрапили цивільні квартали і медичні заклади, зокрема – дитяча лікарня. Є загиблі і поранені, зокрема і діти.

 

Окупаційні війська продовжують зазнавати втрат. Мають великі проблеми з комплектуванням бойових підрозділів та підрозділів забезпечення. Особовий склад противника деморалізований, що призвело до збільшення кількості випадків  дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні на території України.

06:21

Україна є однією з найзамінованіших країн світу, – ООН.

05:51

У Конотопському районі знайшли щонайменше трьох закатованих росіянами українців.

05:50

Голова Київської ОДА Олександр Павлюк дозволив журналістам працювати на звільнених територіях області навіть у комендантську годину.  

«Дуже важливо, щоб весь світ побачив ті жахіття, які принесли на нашу землю загарбники. Тому прийнято рішення дозволити роботу журналістів в звільнених населених пунктах Київщини і під час посиленого комендантського часу, за погодженням з місцевою владою та представниками національної поліції безпечних шляхів руху», — зазначив він. 

У Київській ОДА нагадали, що комендантська година на звільнених від окупантів територіях триватиме до 06:00 7 квітня.

04:55

За даними розвідки США, Росія «переглядає свої військові цілі», щоб зосередити наступ на сході та півдні України. Тоді Росія могла б використати будь-які досягнуті нею успіхи, аби приховати свої невдачі.

Про це пише УП.

Росія, ймовірно, намагатиметься утримати Херсон, щоб контролювати постачання води до окупованого Криму, і продовжить завдавати ударів по великих містах – по Києву, Одесі, Харкову та Львову

04:34

У Херсоні пролунали вибухи.

04:09

У Міністерстві інфраструктури повідомили, що планують протягом найближчих двох тижнів відновити сполучення на трасі Київ-Чоп. Також активно починають відновлювати всі зруйновані мости у Київській області. Попередньо, для відбудови кожного моста потрібно 2-3 місяці. Про це пише Бабель.

03:49

Росіяни 7 разів вдарили у фенольний завод у Донецькій області.

02:44

Видання «Слідство.Інфо» проаналізувало відео бойових дій чеченських підрозділів у Маріуполі, які часто публікує у своєму Telegram-каналі очільник Чечні рамзан кадиров. Виявляється, що майже всі відео вони знімають в Лівобережному районі міста — найближчому до російського кордону. При цьому сам кадиров вже заявляв ледь не про «повний контроль» над містом. Про це пише Бабель.

02:12

За період війни ЗСУ знищили майже 7 авіаційних полків рф.

Про це пише 24 канал.

Наразі ворог накопичує сили, аби спробувати оточити українські війська в зоні ООС та «добити» Маріуполь.

01:47

Поранених піхотинців у госпіталі відвідав командувач оборони Києва та оперативного напрямку – командувач Сухопутних військ ЗС України.

Про це інформують у Генштабі.

Генерал-полковник Олександр Сирський відвідав у військовому госпіталі піхотинців, які отримали поранення під час оборони Києва та області. Поранених героїв нагороджено відзнаками від Командування Сухопутних військ.

«Я хочу Вам подякувати та вручити ці відзнаки та побажати якнайшвидшого одужання! Сьогодні ми вже вигнали ворога з Київщини та наступаємо далі, на інших напрямках. Хочу побажати нам усім зустрітись наступного разу десь в іншому місці», – зазначив генерал-полковник Олександр Сирський.

Усі без винятку поранені військовослужбовці сказали, що після одужання обов’язково повернуться у стрій та продовжать те, що не завершили – здобувати перемогу!

01:15

В Білому домі озвучили оцінки майбутніх планів наступу Росії. Сьогодні про це детально розповів радник з нацбезпеки США Джейк Салліван. 

Про це інформує Остап Яриш.

Далі - коротко по важливих тезах Білого дому.

  • За оцінками США, Росія передислоковується з північної України до регіону навколо Донбасу. Росія, ймовірно, готується розгорнути додаткові батальйонні тактичні групи з десятків тисяч солдатів на лінію фронту на сході.
  • В Білому домі вважають, що Росія зосередиться на спробах перемогти українські сили у ширших межах Луганської та Донецької областей. Тоді Росія зможе використати будь-які тактичні успіхи для того, щоб замаскувати попередні військові невдачі.
  • Салліван додав, що потенційний намір Росії - розширити свою силу та присутність ще глибше в Україну за межі Луганської та Донецької областей.
  • За оцінками Білого дому, на південному напрямку Росія спробує зробити все можливе для утримання Херсона, щоб забезпечити поставку води до Криму. Прогнозують, що Росія також спробує заблокувати Миколаїв.
  • На півночі Росія, ймовірно, продовжить наступ на Харків.
  • Щодо решти територій, то за оцінками США, Москва, ймовірно, продовжить наносити повітряні та ракетні удари. Мета - завдати воєнної та економічної шкоди і посіяти терор. У тому числі, каже Салліван, у Києві, Одесі, Харкові та Львові.
  • В Білому домі вважають, що кінцева мета Росії – максимально послабити Україну. Але це не означає, що Росія досягне успіху. Наразі російській армії не вдалося досягти своїх військових цілей - у той час як українські військові продемонстрували надзвичайну та відважну роботу.
  • Джейк Салліван анонсував нові санкції проти Росії вже цього тижня, - а також новий пакет військової допомоги України "найближчими днями".
  • Окремо від цього, CША разом з партнерами знаходять можливості для поставок Україні інших видів озброєнь - зокрема зенітних систем більшої дальності, артилерійських систем та систем берегової оборони. Але не завжди, за словами Саллівана, можна розкривати всі деталі.

00:29

Настане час, коли й кожен росіянин дізнається всю правду про те, хто із їхніх співгромадян убивав. Хто наказував. Хто заплющував очі на вбивства. 

Ми все це встановимо. І зробимо глобально відомим. Зараз 2022 рік. І в нас є набагато більше інструментів, ніж у тих, хто притягав до відповідальності нацистів після Другої світової війни.

00:15

Українські військовослужбовці продовжують мужньо та героїчно стримувати навалу агресора.

Об’єднані сили протягом поточної доби успішно відбили сім ворожих атак, завдали втрат російським окупантам.

Про це повідомляє пресцентр Операції об’єднаних сил, інформуючи про ситуацію на Донецькому та Луганському напрямках.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024