стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 1 квітня

01 Квітня 2022, 21:32
Державні прапори 4631
Державні прапори

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

21:32

Президентка Європарламенту Роберта Метсола заявила, що Україна може розраховувати на підтримку ЄП на шляху отримання статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Про це вона сказала на спільному брифінгу зі спікером Верховної ради Русланом Стефанчуком у Києві, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Роберта Метсола, яка обійняла посаду президента Європарламенту в січні, заявила, що асамблея підтримає зусилля України розпочати процес приєднання до Європейського Союзу.

«Будь ласка, повірте мені, коли я говорю, що Європейський парламент, Європейський Союз і народ Європи стоять разом з Україною. Тому я сьогодні тут», – сказала вона після прибуття до столиці Києва.

Метсола дала Україні три обіцянки.

«По-перше, злочинне вторгнення Путіна в Україну ставить Росію в пряму конфронтацію з Європою, міжнародним співтовариством і заснованим на правилах світовим порядком. Це не те, що ми дозволимо йому робити безперешкодно.

По-друге, Європейський Союз визнає ваші європейські амбіції та ваше прагнення бути країною-кандидатом на вступ. І ви можете розраховувати на повну підтримку Європейського парламенту у досягненні цієї мети.

По-третє, ми допоможемо вам відновити ваші міста і села, коли закінчиться ця незаконна, неспровокована і непотрібна війна. Ми вже надали фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Це буде продовжуватися і збільшуватиметься», – наголосила президентка Європарламенту.

20:54

Міністрка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що відповідальність за припинення війни в Україні лежить на президенті РФ Владімірі Путіні.

Про це вона сказала в ефірі CNN, пише УП.

«Це в руках Путіна. Він той, хто почав війну без будь-яких причин. Тепер він зобов’язаний припинити війну. Жорстока реальність полягає в тому, що сам Путін вибрав… вести війну проти мирного населення і вести війну проти європейського мирного порядку», – сказала Бербок.

Вона зазначила, що Німеччина підтримує посилення військової допомоги українському уряду, оскільки «ми знаходимося в ситуації, коли НАТО солідарний з Україною, а з іншого боку, є Росія, яка чітко дала зрозуміти, що для них немає червоних ліній».

«Ми підтримуємо Україну зброєю, чого не робили в минулому, тому що реальність так жорстоко змінилася. Нам довелося змінити курс у Німеччині на 180 градусів, тому що Україна потребувала нашої військової підтримки. Ми робили все, щоб уникнути цієї війни, але Путін вирішив зробити протилежне, і тому зараз ми також поставляємо зброю в Україну», – заявила Бербок.

За її словами, Путін розпочав війну, ґрунтуючись на брехні, в яку сам вірить.

«Коли мій канцлер, коли інші, як президент Франції, розмовляють з Путіним, очевидно, вони кажуть йому, що він почав цю війну з брехні, що він порушив міжнародне право… але він, очевидно, не слухає мого канцлера та інших міжнародних партнерів. Ті кілька людей, які залишилися навколо нього, хто насправді може з ним говорити, не наважуються розповісти йому правду про реальність в Україні, що його війська не настільки успішні, як вони, очевидно, думали в минулому», – додала Бербок.

20:50

Президент США Джозеф Байден заявив, що понад 30 країн приєдналися до кампанії з насичення нафтою ринку з метою зниження цін на цей енергоресурс.

Про це він заявив журналістам у Білому домі, передає «Інтерфакс-Україна».

«Я координував цей крок із союзниками та партнерами по всьому світу. Цього ранку понад 30 країн у світі зібралися на екстрену зустріч і погодилися вивільнити для ринку десятки мільйонів додаткових барелів нафти», – сказав Байден.

Він заявив, що різні держави виступили єдиним фронтом з метою не дати РФ «перетворити енергетичні ресурси на зброю», спрямовану проти США, держав Європи та інших країн.

При цьому Байден назвав нинішнє вивільнення палива із стратегічного запасу США наймасштабнішим в американській історії. Президент додав, що його адміністрація працює із американськими виробниками нафти для збільшення її виробництва.

Напередодні Байден оголосив про рішення спрямовувати на ринок зі стратегічного запасу США в середньому по 1 мільйону барелів нафти на добу протягом найближчих шести місяців.

Президент додав, що багато в чому ціни залежатимуть від того, скільки нафти зі стратегічних запасів погодяться вивільнити союзники США. Байден припустив, що вони могли б виділити 30-50 мільйонів барелів.

На цьому тлі нафтові котирування завершують тиждень найбільш різким зниженням за два роки. З початку тижня Brent подешевшала більш ніж на 10%, WTI – на 12%.

20:44

Американський актор Шон Пенн звернувся до мільярдерів світу із закликом придбати для України 12 винищувачів, які би переважали за технічними характеристиками російську військову авіацію, пише УП.

Актор просить мільярдерів витратити 300 мільйонів доларів і придбати для України дві ескадрильї винищувачів F-15 чи F-16, які би мали якісну перевагу над російськими винищувачами Су та МіГ.

Також він закликає придбати для України системи для протиракетної оборони на 200 мільйонів доларів, що разом би склало пів мільярда доларів.

Водночас актор визнає, що, окрім придбання самих винищувачів, знадобляться додаткові витрати на утримання цих літаків та їхній ремонт. Проте Пенн запевняє, що українські льотчики готові опанувати керування новим винищувачем за три тижні.

Напередодні ввечері 31 березня командування ПС ЗСУ повідомило англійською мовою на своїй twitter-сторінці, що найбільша потреба для українських захисників наразі полягає у винищувачах четвертого покоління F-15 i F-16, які мають технічну перевагу над старими радянськими літаками. У Командуванні запевнили, що українські пілоти ладні опанувати управління літаками за 2-3 тижні.

Ветеран Королівських військово-повітряних сил Великої Британії Енді Незервуд прокоментував, що на початку російського вторгнення він не наважився би стверджувати, що українські льотчики готові опанувати управління літаками за 2-3 тижні. Але тепер він каже, що, з огляду на успіхи Повітряних сил ЗСУ, здається, для них немає нічого неможливого.

Проте на заваді можуть стати вимоги законодавства США, що експорт великих обсягів озброєння повинен отримати схвалення Конгресу.

18:16

Лондонська біржа металів (LME) ввела заборону на розміщення на своїх складах кольорових металів із рф, у тому числі міді, свинцю, алюмінію та алюмінієвих сплавів.

Таке рішення ухвалили в рамках санкцій Великої Британії, якими запровадили додатковий тариф у 35% на імпорт ключових російських товарів, включаючи алюміній, горілку та оцет, – пише Економічна правда.

18:13

Німеччина призупинила обмін інформацією з російськими та білоруськими податковими органами.

Крім того, Німеччина більше не компенсуватиме прибутковий податок російських громадян і фірм, які зареєстровані у фінансових відомствах країни, що позначиться на можливості уникати подвійного оподаткування, – пише Економічна правда.

16:32

Міноборони Німеччини ухвалило рішення схвалити постачання Україні БМП із запасів колишньої НДР, які зараз знаходяться у Чехії. Йдеться про 56-58 БМП (PbV-501, раніше відомі як БМП-1), що оснащені гарматою і кулеметами. Про це повідомляє Українська правда.

15:22

Казахстан поважає територіальну цілісність України та дотримуватиметься рішень ООН у питаннях Криму та Донбасу. Про це заявив перший заступник керівника адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов в інтерв'ю виданню Euractiv.

«Звичайно, росія хотіла, щоб ми були більше на її боці. Але Казахстан поважає територіальну цілісність України. Ми не визнавали і не визнаємо ні ситуацію з Кримом, ні ситуацію з Донбасом, бо їх не визнає ООН. Ми визнаватимемо лише рішення, прийняті на рівні ООН», – йдеться у повідомленні.

15:06

Ірландська компанія Smurfit Kappa Group – провідний європейський виробник паперової упаковки – оголосила про намір вийти з російського ринку, – пише УП.

15:04

Уряд Нідерландів заморозив майже 516 мільйонів євро російських активів, крім того, заблокував понад 154 мільйони транзакцій. Про це повідомляє Економічна правда.

13:31

Уряд Естонії затвердив внутрішньодержавні санкції щодо Яндекс.Таксі, заборонивши діяльність підприємства в країні.

Про це пише Європейська правда.

Прем'єр-міністр Кая Каллас пояснила, що запровадження додаткових санкцій необхідне для захисту безпеки Естонії. 

«Заборона діяльності Yandex дає чіткий сигнал про те, що компаніям, які співпрацюють із російськими спецслужбами, не місце в Естонії. Ми також запропонували Євросоюзу запровадити санкції проти Yandex», – сказала вона.

Важливою причиною запровадження санкцій є недавнє рішення росії, згідно з яким Yandex має передавати зібрані ним персональні дані спецслужбам.

«Метою санкцій є запобігання збору даних естонських користувачів та використанню їх російськими спецслужбами. Для використання програми Yandex необхідно надати доступ до великої кількості персональних даних, які обробляються на серверах компанії в Росії та можуть бути використані у розвідувальній діяльності проти Естонії та Європи. У сьогоднішній політичній ситуації це є серйозною загрозою безпеці Естонії», – пояснив міністр з питань підприємництва та інформаційних технологій Андрес Сутть.

В результаті санкцій таксофірмам та водіям заборонено їздити через додаток таксовозвозу Yandex та виконувати замовлення.

Інтернет-провайдери також повинні обмежити доступ до пов'язаних з таксовозвозом сайтів та програм Yandex NV (Yandex Go і Yandex Pro). Магазини програм (Google Play, App Store та ін.) повинні обмежити завантаження програми Yandex.Taxi та припинити пропонувати оновлення програм.

12:58

У Нідерландах заморозили російських активів на суму близько 516 млн євро.  Про це про це йдеться у листі уряду Нідерландів, надісланому до палати представників, повідомляє Укрінформ.
 
«У Нідерландах заморожено майже 516 мільйонів євро російських активів», – йдеться у повідомленні.
 
Зазначається, також, що у країні заблоковано понад 154 млн транзакцій.
 

10:52

Лідери ЄС і Китаю зустрінуться у п'ятницю на першому саміті за два роки – Брюссель прагне почути запевнення Пекіна в тому, що він не постачатиме Росії зброю та не допомагатиме Москві в обході західних санкцій.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє The Guardian.

Джерела в ЄС, близькі до підготовки саміту, заявили, що будь-яка допомога Росії завдасть шкоди міжнародній репутації Китаю та поставить під загрозу відносини з його найбільшими торговими партнерами і США.

Президенти Європейської комісії та Європейської ради Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель проведуть віртуальні переговори з прем'єр-міністром Китаю Лі Кецяном, а потім із головою Сі Цзіньпіном.

Офіційний представник ЄС заявив, що позиція Китаю щодо росії стане «питанням на мільйон доларів» у п'ятницю. Інший зазначив, що минулого року понад чверть світової торгівлі Китаю припадало на країни ЄС та США, порівняно з 2,4%, які припадали на росію.

«Чи продовжимо ми цю війну або працюватимемо разом, щоб покласти край цій війні? Це головне питання саміту», – сказав чиновник.

08:41

Чеський католицький священник, теолог і філософ Томаш Галік і колишній дипломат, директор бібліотеки імені Вацлава Гавела Міхаель Жантовський запропонували вручити цьогорічну Нобелівську премію миру Президентові України Володимиру Зеленському.
 
Про це повідомляє інформаційне агентство ČTK, передає Укрінформ.
 

У листі голові Норвезького Нобелівського комітету Беріт Рейс-Андерсен його автори стверджують, що, протидіючи російській агресії на чолі українського народу, Зеленський захищає мир для всієї Європи. За їхніми словами, розв'язана росією війна проти України «стала символом боротьби за загальнолюдські цінності».

Автори нагадують, що ​​Зеленський мав змогу виїхати з країни на початку війни, однак залишився в країні як Верховний Головнокомандувач Збройних сил, даючи мільйонам українців відчуття, що у важкі часи їх не покинули.

«Він показав приклад мужності, однієї з найважливіших людських якостей. Це людина, яка надихає світ своїм гуманним підходом і переконанням», – йдеться у листі.

Норвезький комітет Нобелівської премії миру оголосить лауреата на початку жовтня.

07:32

Японія евакуює з Польщі українців та японців, які рятуються від російських обстрілів. Japan Today пише, що до Польщі 1 квітня приїде голова МЗС Японії для обговорення цього питання. Розглядається можливість перевезення людей на урядовому літаку.

07:31

Проти росії подали позов за вкрадені літаки, пише Financial Times. Позов на $3,5 млрд подала найбільша у світі компанія з лізингу літаків AerCap. Компанії вдалося повернути лише 22 із 135 літаків і 3 з 14 двигунів, які були розміщені в рф.

05:46

Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що росії у місце у G20. Перед цим із ініціативою виключити росію із G20 виступив президент США Джо Байден.

04:41

Іспанія офіційно зареєструвала майже 30 тисяч біженців з України. Про це заявив прем'єр-міністр Педро Санчес. За його словами, найближчими днями це число може подвоїтись.

04:21

Латвія заборонила символіку воєнної агресії рф: Z, V та інші позначки, які використовують російські окупанти. Відтепер їх використання на публіці під забороною.

04:06

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що країна приєднується до всіх запроваджених санкцій проти Росії через вторгнення в Україну.

03:21

Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола їде до Києва та вже в Україні.

01:12

Італія та Іспанія вивчають можливість будівництва трубопроводу під Середземним морем. Такий крок має  зменшити залежність Італії від російського газу, –повідомляє Європейська правда.

00:57

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола їде до Києва. Про це вона повідомила у Твіттері.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024