стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 березня

31 Березня 2022, 23:28
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 12961
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 березня

Триває 36 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:26

Ситуація на Київщині:

23:22

росія випустила по Україні вже 1370 ракет. Про це повідомляє Міноборони України у Twitter.

Крім того, російські військові вбили 148 дітей під час обстрілів та авіанальотів.

Окупанти також знищили 15 аеропортів.

Понад 10 мільйонів українців покинули свої домівки через війну.

22:59

З Луганської області до Львова прямує евакуаційний потяг, який перевозить 873 біженців із Рубіжного, Кремінної, Лисичанська та Сєвєродонецька.

22:52

Окупанти остаточно покинули ЧАЕС. Про це повідомляє Держагентство з управління зоною відчуження.

21:52

Упродовж дня до Запоріжжя вдалось евакуювати 1 458 людей, з них 631 – з Маріуполя.

Проте окупанти не пустили до Бердянська 45 автобусів для евакуації. А також відібрали вантаж 12 автобусів гуманітарної допомоги з Мелітополя.

З Енергодару виїхали 50 приватних авто і автобус з дітьми. Про це повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук.

21:27

Окупанти, покидаючи ЧАЕС, забрали із собою українських прикордонників, яких тримали у полоні з початку вторгнення в Україну 24 лютого. Про це пише УП.

21:24

Станом на 31 березня в Україні залишаються знеструмленими понад 1339 населених пунктів, загалом понад 925 тисяч споживачів.

Без газопостачання залишаються 338 тисяч споживачів. Про це повідомляє Міністерсто енергетики у соцмережах

20:59

На Херсонщині українські військові звільнили від окупантів 11 населених пунктів.

Крім того, оновились трофейною технікою: танки Т-64, БМП-2, БМД-2, ЗУ-2М на базі МТЛБу. Про це повідомляє 60 ОПБ.

20:49

Дві людини загинули внаслідок денних обстрілів в Сєвєродонецьку та Лисичанську. Про це повідомляє Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:46

На Чернігівщині українські військові знищили чергову колону російських окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:42

СБУ викрила у Харкові керовану рф ботоферму, що працювала виключно по українських військових і співробітниках правоохоронних відомств.

20:36

Збройні сили України звільнили село Вишеград на Київщині. Про це пише Україна 24.

20:16

Обстановка на Луганщині загострюється, російські війська привозять багато техніки, також в область заїхали чеченські бойовики.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Здебільшого розвантажуються у Дебальцевому.

За словами Гайдая, чеченців використовують як загороджувальні загони проти мобілізованих людей, яких забирають з вулиць окупованих територій та під страхом розстрілу відправляють воювати проти України.

Глава ОВА висловив думку, що після накопичення техніки ворог може піти на прорив у районі Попасної та Рубіжного.

20:00

З початку повномасштабного вторгнення росії з Маріуполя вдалось евакуювати 75 тисяч жителів. Про це повідомляє віцепрем"єрка Ірина Верещук.

Водночас 45 тисяч людей насильно депортували до так званої ДНР та росії окупанти.

Ще близько ста тисяч маріупольців залишаються в місті та потребують негайної евакуації.

19:30

Оперативна інформація станом на 18:00 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ:
 
  • Триває тридцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. 
  • Російські окупаційні війська намагаються створити нове угруповання військ на Слобожанському напрямку з метою встановлення контролю над частинами територій Харківської, Луганської та Донецької областей, включаючи блокаду міст Слов’янськ та Краматорськ. Ворог продовжує атакувати місто Попасна, імовірно, з метою відволікання уваги військового керівництва України від спроб встановлення контролю над Ізюмом та Маріуполем.
  • На Сіверському напрямку фіксується перекидання до білоруського міста Гомель найманців з країн близького сходу. За отриманою інформацією, 29 березня, перекинуто 200 найманців до військового аеродрому Гомель. Крім того, росія продовжує перекидання ракетних підрозділів до республіки білорусь з метою збільшення інтенсивності обстрілів балістичними ракетами населених пунктів та об’єктів інфраструктури на території України. Так, в районі Гомеля виявлено прибуття трьох ракетних комплексів «Іскандер» та двох комплексів ППО С- 300 для їх прикриття.
  • Залишаючи військову техніку на території України, окупанти все частіше вдаються до її мінування. Крім того, почастішали випадки використання противником мін-пасток.
  • На тимчасово зайнятих противником територіях він продовжує обмеження пересування місцевого населення, російські загарбники беруть громадян України у заручники та здійснюють вивезення награбованих у мирних громадян товарів.
  • У російській федерації розпочалась практика подання до судових установ заяв на військове керівництво родичами загиблих у війні з Україною російських військовослужбовців. Зокрема, подібний випадок подачі до суду на командира зафіксовано у 752-у мотострілецькому полку зі складу 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного воєнного округу.
  • Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі.

19:18

Голова Київської обласної військової адміністрації Олег Павлюк в марафоні українських телеканалів заявив, що Ворзель, Буча, Гостомель поки що перебувають під контролем супротивника та постійним обстрілом. Попри це він зазначив, що найближим часом сподіваються відновити рух трасою «Київ-Житомир».

«Я знаю, що багато переживаєте за Бучу, за Вишгород... Вишгород уже наш, під контролем. Найближчим часом, як я вже сказав, у нас будуть дуже-дуже хороші новини», – Олександр Грузевич, заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ.

19:15

Командування полку Національної гвардії Азов закликало військово-політичне керівництво України провести операцію з деблокади Маріуполя

«Кожен день оборони міста коштує життів наших героїв. Наша мета – вистояти і перемогти у цій війні! Ми впевнені, що операція з деблокади Маріуполя ввійде в історію як героїчний подвиг нашого народу. Та якщо вона не відбудеться – це ввійде в історію як велика ганьба».

18:36

Підтвердилася інформація, що окупанти, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у Зоні відчуження, двома колонами вирушили в бік українського кордону з республікою Білорусь.

Наміри покинути ЧАЕС загарбники сьогодні зранку озвучували українському персоналу станції. Наразі на станції ще залишається невелика кількість рашистів.

18:34

Правоохоронці викрили в Києві трьох мешканців столиці, яких підозрюють у пограбуванні складу «Нової пошти» на 1 мільйон гривень.

18:30

На Сумщині рятувальники спільно з бійцями територіальної оборони витягнули російський танк, який разом з екіпажем окупантів затонув догори дригом у річці. Повідоми Генеральний штаб Збройних сил України.

Із тілами затонулих танкістів військ рф будуть проведені відповідні процедури, що передбачені українським та міжнародним законодавством. Долю бойової машини вирішить експертна групи в рамках закону.

18:22

Під Черніговом п'ять автобусів потрапили під прицільний вогонь окупантів, коли намагалися проїхати в оточене місто, щоб евакуювати людей. В автобусі перебували лише цивільні волонтери, повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

17:40

ЗСУ зафіксували відвід 700 одиниць ворожої техніки від Києва за ніч, але можливі «сюрпризи». Про це повідомив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич на брифінгу 31 березня.

 

ЗСУ фіксують часткове відведення батальйонних тактичних груп російських військ від Києва, тривають заходи щодо звільнення та зачистки від окупантів населених пунктів на Київщині.

 

«За ніч було обраховано майже 700 одиниць техніки, які відійшли в сторону Іванкова, в бік білоруського кордону. Ми розглядаємо 2 варіанти: або це йде передислокація і перегрупування, або є вірогідність що ці БТГ які частково відходять, з’являться на Донбасі…

Пропаганда росії зараз повномасштабно розказує про ніби плановий відвід своїх військ від Києва та Чернігова… Можу вам сказати, що частину сил ворог намагається відводити, але загалом перебудував свої стратегічні цілі: намагається всі сили кинути на схід, щоб вивести свої війська на адмінкордони Донецької та Луганської областей...

Водночас сили, які залишаються навколо Києва, досить немаленькі. Боятися нічого, але шкоди вони можуть завдати».

17:37

ЗСУ звільнили Лукашівку та Слободуповідомляє голова Чернігівської обласної державної адміністрації В'ячеслав Чаус. Він розповів, що у селах залишилося чимало вибухових «подарунків» від окупантів, але туди нарешті змогли привезти необхідні речі.

«Місцеві мешканці змучені, та це не похитнуло віру в Україну», ㅡ написав він.

17:30

Перша евакуаційна колона автобусів прибула до Луначарського кільця на в‘їзді у Бердянськ для вивозу маріупольців до Запоріжжя, — Маріупольська міськрада

16:59

З'явилась інформація, що російські військові збираються покинути Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у Зоні відчуження. Вони вирушили в бік українського кордону з Білоруссю. Наразі на станції ще залишається невелика кількість росіян — про це повідомляє  «Енергоатом».

Енергоатом також повідомляє, що підтвердилася інформація про фортифікаційні споруди, окопи, які рашисти будували прямо в Рудому лісі – найзабрудненішому в усій Зоні відчуження.

Відзначається, що окупанти отримали значні дози опромінювання й запанікували за перших ознак хвороби: «Серед військових почав назрівати майже бунт, і вони почали збиратися звідти».

16:53

Снайпер розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Миколаєва пострілом зупинив головну машину колони російських окупантів, що допомогло нашому десантно-штурмовому підрозділу відкинути їх назад, повідомляє Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Окрім того, він захопив у полон офіцера рф.

«Український снайпер Микола Б. влучним пострілом зупинив першу машину «Рись», що спричинило затор в колоні росіян. Цим скористалися десантники і вогнем змусили окупантів відійти», – йдеться у повідомленні.

16:38

У Харкові наразі зруйновано майже 1300 житлових багатоповерхових будинків, 70 шкіл, 54 садочки, 16 лікарень, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він зауважив, що після завершення війни проєктування нових будинків має відбуватися вже з укріпленим підземним паркінгом (на кшталт того, як це роблять у Ізраїлі), з використанням енергоощадних технологій.

Також Курбаков заявив, що після війни нові будинки в Україні проєктуватимуть з бомбосховищем та укріпленим підземним паркінгом.

16:17

Ватажок бойовиків ОРДО Пушилін вирішив створити «адміністрацію Маріуполя». Повідомляє інформаційне агентство бойовиків з посиланням на «указ» Пушиліна, пише Українська правда.

«Постановлюю створити місцеву адміністрацію «Донецької Народної Республіки» – «адміністрацію міста Маріуполя», – Пушилін.

Він також «ухвалив керівництву адміністрації забезпечити розробку та затвердження положення органу місцевої влади, його структуру та штат співробітників».

16:14

В Києві та Харкові чутно вибухи. Повідомляють ЗСУ.

15:50

російські військові викрали й утримують у полоні 24 посадовців місцевої влади та представників держустанов, дані з приводу ще двох уточнюють — Офіс президента.

15:13

У Києві створили військову комендатуру, яку очолив начальник центрального управління військової служби правопорядку по Києву та Київській області генерал-майор Віктор Плахтій.

15:00

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль про ситуацію в Україні:

  • Наші сили оборони продовжують «демілітаризацію» російської армії, знищивши вже понад 4 тисячі одиниць різної техніки ворога. Це більше, ніж мають у себе на озброєнні більшість армій Європи та світу.
  • Країна почала повертатися до роботи, бізнес починає оговтуватися після першого шоку. Одразу декілька найбільших заводів починають працювати.
  • Понад 120 тисяч підприємців за кілька днів подали заявку для переходу на нову систему оподаткування 2% з обороту. За останню добу через «Дію» було зареєстровано тисячу нових ФОПів.
  • Вже майже 1,5 тисячі виробничих підприємств подали заявки на релокацію. Декілька сотень вже переїхали або прямо зараз переїжджають з районів бойових дій для того, щоб продовжити роботу.
  • У 20 областях України почалася посівна. На цей же час минулого року посівна почалася лише в 15 регіонах. За оперативними даними, посівну можна буде провести на 6 млн гектарів земель. Це 80% від тієї площі, яка була засіяна минулого року.
  • Завдяки держзамовленню на соцпродукти наша харчова промисловість буде розгортати нові потужності та наймати нових працівників. Йдеться про 300 таких підприємств.
  • Україна закуповує 10 мільйонів продуктових наборів для українців у прифронтових містах, щоб безплатно роздавати їх людям. Це набори із більш ніж 10 ключових продуктів. Наразі на 100% закупили крупи, макаронні вироби, олію, молоко, цукор. Також продовжуються закупівлі консервів, зерна, хлібобулочних виробів, чаю та кави та іншого продовольства.
  • Уряд найближчим часом розгляне і затвердить окремий кредитний продукт для торгових мереж, щоб пожвавити їхню співпрацю з українськими виробниками.
  • Норвегія виділяє 20 мільйонів в бюджет, щоб Уряд розподілив їх на важливі програми. До цього Норвегія також виділила 200 мільйонів євро на гуманітарну допомогу.
  • Рада міністрів Польщі ухвалила положення, яке передбачає блокування імпорту вугілля з росії на національному рівні. Крім того, країна планує відмовитися від російської нафти вже цього року.
  • Домовилися про підтримку від Франції на 300 мільйонів євро та про грант від Європейського Союзу на 120 мільйонів євро. Ці кошти підуть напряму в бюджет.
  • Домовилися про виділення Україні 500 мільонів доларів як пряму бюджетну допомогу від уряду США.
  • З усього світу надходять тисячі тонн гуманітарної допомоги. Загальний її обсяг вже складає понад 163 тисячі тонн. З них «Укрзалізниця» вже доставила 41 тисячу тонн у регіони. Найбільше ㅡ в Київську, Харківську та Запорізьку області.

14:40

Правоохоронці відкрили справу щодо удару окупантів по території нафтобази у місті Дніпрі 30 березня. В результаті цього знищено резервуари з пальним, пошкоджено спецтранспорт. Справу відкрили за ч. 1 ст. 438 КК України ㅡ порушення законів та звичаїв війни.

14:25

СБУ ліквідувала нову агентурну мережу і знешкодила банду, яка нападала на підрозділи Тероборони. Повідомили ЗСУ.

У Рівненській області:

СБУ викрила агента російських спецслужб, який збирав розвідувальну інформацію, у тому числі місця дислокації підрозділів ЗСУ.

У Дніпропетровській області:

В ході спецоперації СБУ нейтралізувала ОЗУ, яке здійснило напад на одного з керівників місцевої Тероборони. Той завадив незаконному перевезенню зброї через блокпост.

У Луганській області:

СБУ відкрила кримінальні провадження щодо групи депутатів Держдуми РФ, які проводили у пропагандистські акції у Луганську, мотивуючи членів збройних формувань так званої «ЛНР» на активні бойові дії проти України.

У Києві:

Затримано ворожого інтернет-агента, який закликав до ведення агресивної війни, погрожував українським військовим і виправдовував злочини рашистів.

У Вінниці:

СБУ викрила місцеву мешканку, яка в соцмережах виправдовувала російську агресію проти України, закликала до визнання так званої «незалежності Л/ДНР».

13:57

Станом на 13:00 після влучання ворожої ракети в будівлю облдержадміністрації у Миколаєві загинуло 20 людей, повідомили у ДСНС. 

Рятувальники вилучили з-під завалів 19 тіл, одна людина померла у реанімації. Роботи тривають.

13:53

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 12:00 31 березня.

Триває тридцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Основні зусилля противника зосереджені на утриманні зайнятих рубежів, підготовці до відновлення наступальних дій на окремих напрямках та встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог вживає заходів щодо перегрупування та формування угруповань збройних сил російської федерації з метою ведення наступу у Східній операційній зоні. Зафіксовано перекидання частини військ та техніки ворога з території республіки білорусь на територію російської федерації залізничним транспортом. 

Зберігається загроза застосування противником ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичній інфраструктурі нашої Держави. Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів збройних сил російської федерації для ведення бойових дій. Водночас, окремі військові частини ворога вже вичерпали можливості з формування резервів.

На Волинському напрямку суттєвих змін в складі та положенні військ противника не відзначено. Ворог продовжує ведення демонстраційних дій на зазначеному напрямку.

На Поліському напрямку основні зусилля противника зосереджуються на виведенні підрозділів з території України, відновленні їх боєздатності та, імовірно, перекиданні на інші напрямки. Зокрема, ворог здійснює переміщення підрозділів 35-ї, 36-ї загальновійськових армій та 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ з Поліського операційного району.

Для забезпечення відходу військ окупанти ведуть артилерійський вогонь по позиціях підрозділів  Збройних Сил України та здійснюють дистанційне мінування місцевості забороненими міжнародними конвенціями засобами. У зв’язку з  критичною ситуацією, виведення підрозділів 35-ї загальновійськової армії організовує особисто командувач армії генерал-лейтенант Олександр Санчик. 

За наявною інформацією, в ході ведення бойових дій проти України втрати 1-го мотострілецького батальйону 36-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 06705, Борзя) 29-ї загальновійськової армії склали понад 60% особового складу.

На Сіверському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу 2-ї, 41-ї загальновійськових армій та 90-ї танкової дивізії Центрального воєнного округу.

Окупанти продовжують блокувати та здійснювати артилерійські обстріли Чернігова. Закріплюються на зайнятих рубежах та проводять перегрупування. З метою ведення розвідки та коригування вогню артилерії ворог використовує БПЛА.

На Броварському напрямку противник продовжує відведення підрозділів, ймовірно, у прикордонні райони з російською федерацією. 

Частина підрозділів залишається на позиціях і блокпостах уздовж транспортних комунікацій та на підступах до тимчасово зайнятих населених пунктів. Здійснює мінування ділянок місцевості та цивільних об’єктів.

На Слобожанському напрямку противник продовжує здійснювати артилерійські обстріли міста Харкова.

У напрямку на Слов’янськ силами визначених підрозділів ворог продовжує заходи із перегрупування військ та поповнення боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь.

Активізував нанесення авіаударів із застосуванням літаків оперативно-тактичної авіації по військах і об’єктах в районах населених пунктів Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Кремінна. Здійснював спроби обходу наших підрозділів, успіху не мав. 

Посилює угруповання на Донецькому напрямку. Відзнчено прибуття  залізничних ешелонів з озброєнням і технікою на залізничну станцію Ровеньки.

Продовжуває штурмові дії в місті Маріуполі.

Ворог зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій в районах населених пунктів Новозлатопіль та Любимівка. 

На Таврійському напрямку, у районі Нової Каховки, противник розгорнув логістичну базу. Активних дій не проводить.

На Південнобузькому напрямку ворог вживає заходів з відновлення боєздатності. Продовжує проведення заходів інженерного забезпечення. Вогнем артилерії намагається блокувати дії підрозділів Збройних Сил України. 

13:27

ЗСУ звільнили Затишшя, Малинівку, Веселе, Зелений Гай та Червоне Запорізької області.

13:25

Російські війська завдали ракетних ударів по військовому об’єкту в Дніпропетровській області, повідомив очільник обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Кілька годин тому – ракетні удари по військовій частині. Знищено адмінбудівлю та склад із пальним. Двоє людей загинули. П’ятеро отримали поранення. Їх шпиталізували. На місці тривають рятувальні роботи.

13:07

Окупант Войцешко В.М., який народився на Херсонщині  10.10.1991 року, пішов до російської армії. На рідну землю він повернувся уже загарбником…

Судячи з аудіоперехоплення СБУ, рашист не надто переймається тим, яке горе приніс на Батьківщину. Він хоче лише вивезти матір із окупованого міста і навіть погодив для цього окрему спецоперацію зі своїми командирами. На інших людей йому плювати.

Але мама відмовляється: «Перелякана до смерті. Мене трусило 2 дня… Я дуже люблю синовей… Но в мене тут муж лежить, я його самого не оставлю».

Мама свій вибір зробила. Син – також.

12:29

Багато росіян уже облажались по повній на війні в Україні. Але почути, як вони самі це визнають – завжди приємно.

Вашій увазі чергове перехоплення СБУ.

«Наша бригада конкретно обоср*лась. Потери есть, раненых много. Тут вся армия тупая, дебилы просто», – розповідає російський загарбник своїй дружині. 

Він відверто визнає силу та міць Збройних Сил України і говорить, що рашистам ми не по зубам: «Мы не можем выполнять задачи против такого противника. Все, что ты говорила, что у украинских войск есть техника –  действительно, блин, так и есть».

12:01

У боях під Києвом загинув учасник оборони Донецького аеропорту, десантник Тарас Коваль з позивним Вальтер, повідомив засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега.

11:59

Народна депутатка 9 скликання Ольга Стефанишина повідомила про загибель свого чоловіка від російського снаряда на Чернігівщині.

«Мій коханий чоловік Богдан загинув від російського снаряда 30 березня під Черніговим, намагаючись врятувати людей. Я буду з нашими дітьми, не на зв’язку. Мені дуже боляче. Сука війна», – написала Стефанишина.

11:58

У Голій Пристані на Херсонщині на мирний мітинг вийшли жителі громади, повідомляє «Суспільне.Херсон».

Люди вимагають, аби окупанти повернули міського голову Олександра Бабича та інших викрадених місцевих жителів.

Мітинг організували на площі біля міської ради. На ньому виступили представники міськради, активісти, жителі Голої Пристані.

11:55

ЗСУ продовжують знищувати ворога на території всієї Чернігівської області. Окупант переміщується – перегруповується або відступає, повідомив голова ОВА В’ячеслав Чаус.

«Ворог продовжує нести великі втрати. Він деморалізований. Відбувається його переміщення по території області, але чи можна це назвати відведенням військ – я в цьому не впевнений. Як мінімум це якесь перегрупування, але можливо вони дійсно відходять. Та це не дає нам жодного шансу розслабитися. Ми маємо бути в тонусі. Ми маємо всі працювати», – сказав Чаус.

10:57

Російські окупанти у Харкові обстрілами зруйнували підземний газопровід середнього тиску. Внаслідок цього близько 34 тисяч споживачів залишилися без газу, повідомили у Харківміськгаз.

Активні бойові дії, постійні обстріли та непередбачуване бомбардування унеможливлюють проведення ремонтних робіт на цій ділянці газопроводу.

10:55

Російські військові вночі продовжували обстрілювати центральну частину Донецької області, у Мар'їнці, Красногорівці та Новомихайлівці застосували фосфорні снаряди, є поранені.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

До лікарні доставили 11 поранених цивільних з Мар'їнської громади, серед них четверо дітей.

10:29

На 31 березня погодили два гуманітарні коридори – з Мелітополя та Енергодара. Крім того, росіяни кажуть, що захотіли відкрити доступ для гуманітарної колони в Маріуполь з транзитом через Бердянськ.

Про це повідомила міністерка Мінреінтеграції Ірина Верещук.

«Вночі ми отримали повідомлення від МКЧХ про те, що РФ підтверджує готовність відкрити доступ для гуманітарної колони в Маріуполь з транзитом через Бердянськ. По маршруту до Маріуполя відправляємо 45 автобусів. 28 автобусів мають зараз отримати дозвіл на проїзд через російський блок-пост у місті Василівка», – сказала Верещук.

Гуманітарні коридори, які мають запрацювати:

  • доставки гуманітарної допомоги і евакуації людей з міста Мелітополь,
  • а також для проїзду колони людей на власному транспорті з міста Енергодар до Запоріжжя.

На зворотньому шляху у Запоріжжя до гуманітарних колон з Маріуполя і Мелітополя зможуть приєднатися люди на власному транспорті.

10:13

У Лисичанську Луганської області внаслідок влучення російського снаряду в будинок постраждала родина, померла дівчинка до 2 років, лікарі борються за життя її старшого брата. 

Про це повідомив голова Луганська ОДА (ОВА) Сергій Гайдай.

«Маленька крихітка з Лисичанська померла. Після другої важкої операції, маленьке серденько не витримало… Янголові було 1 рік і 7 місяців», – написав посадовець.

30 березня в будинок їхньої родини в Лисичанську прилетів снаряд. 

9:32

Про загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 31 березня повідомили у Генштабі ЗСУ.

Орієнтовно вони склали:

  • особового складу – 17 500 осіб, 
  • танків ‒ 614 од, 
  • бойових броньованих машин  ‒ 1735 од, 
  • артилерійських систем – 311 од, 
  • РСЗВ – 96 од, 
  • засоби ППО – 54 од,
  • літаків – 135 од, 
  • гелікоптерів – 131 од, 
  • автомобільної техніки – 1201 од,
  • кораблі/катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 75, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 83.
  • Спеціальна техніка – 22.
  • Пускові установки ОТРК – 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій..

9:22

Усю ніч тривали роботи з розбору завалів та пошуку людей з-під них на будівлі облдержадміністрації у Миколаєві, яка зруйнована внаслідок влучання ворожої ракети.

Станом на 7:00 31 березня загинуло 16 людей, повідомили у ДСНС.

Рятувальники деблокували з-під завалів 15 тіл загиблих, 1 людина померла у реанімації. Наразі працює 47 рятувальників та 9 одиниць техніки. О 8:00 відбулася зміна особового складу ДСНС.

9:18

Найближчими днями на околицях Києва передбачають розгортання запеклих боїв.

Про це, як пише «Європейська правда», йдеться в останньому розвідувальному огляді Міноборони Британії.

«Російські сили продовжують утримувати позиції на схід та захід від Києва, незважаючи на виведення обмеженої кількості підрозділів. Найближчими днями на околицях міста, швидше за все, розгорнуться запеклі бої», – йдеться у повідомленні.

Незважаючи на заяви Росії про намір знизити військову активність навколо Чернігова, російські артилерійські обстріли та ракетні удари продовжуються, зазначили у відомстві.

Крім того, тяжкі бої продовжуються в Маріуполі – ключовій меті російських військ – проте українські сили, як і раніше, контролюють центр міста.

8:34

У військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту крилатих ракет типу «Калібр» на фрегаті «Адмірал Макаров», повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Він зазначив, що ракета «Калібр» летить понад 800 кілометрів на годину, має завчасно запрограмовану локацію, може змінювати свою траєкторію кілька разів. Тому і збити її важче, і сигнал тривоги вмикають на декілька областей.

8:30

За 35 днів війни російська армія знищила у Харкові 15% житлових будинків, повідомив харківський міський голова Ігор Терехов під час всеукраїнського телемарафону новин.

Усього у Харкові зруйновано 1531 об'єкт, в тому числі 1292 житлові будинки. Російська армія зруйнувала 76 шкіл, 54 дитячі садочки, 16 лікарень. У руїнах – 239 адміністративних будівель.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Харків обстрілюють щодня. За підрахунками мера, з міста виїхала приблизно третина мешканців.

8:27

Росіяни випадково збили один зі своїх літаків в Україні, повідомив глава британської радіоелектронної розвідки GCHQ Джеремі Флемінг, посилаючись на нові розвіддані, якого цитує Reuters та УП.

Флемінг також сказав, що деякі російські солдати в Україні відмовилися виконувати накази, були деморалізовані та погано екіпіровані.

Флемінг заявив, що президент РФ володимир путін помилився в оцінці ситуації, недооцінивши як опір українського народу, так і рішучість Заходу, який покарав Москву санкціями. У GCHQ вважають, що радники Путіна бояться сказати йому правду.

08:00

У Сєвєродонецьку через обстріли росіян загорілася школа, а в Лисичанську – нафтове сховище. Крім того, в Лисичанську від вогню росіян запалали 9 житлових будинків, у Сєвєродонецьку – 5, у Рубіжному – 1. Низка будинків пошкоджена, але не загорілася. Про це у телеграмі повідомив голова ОДА Луганщини Сергій Гайдай.

07:40

Оперативна інформація станом на 06.00 31.03.2022 щодо російського вторгнення за повідомлянням Генштабу ЗСУ.

Керівництво російської федерації розглядає формування на тимчасово зайнятих територіях окупаційних органів влади. За наявною інформацією, на території рф здійснюється відбір співробітників силових структур, прокуратур та судів, які надалі будуть направлені на територію України.

Морально-психологічний стан військ противника та рівень мотивації особового складу підрозділів окупаційних військ до участі у бойових діях залишається низьким та має тенденцію до погіршення.

За наявною інформацією, у підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії  Східного військового округу,  у зв’язку з невиконанням наказу щодо ведення бойових дій, від посад усунуто двох командирів взводів. Для проведення роз’яснювальної роботи, до району виконання бойових завдань БТГр частини в Ясинівці Донецької області, заплановано прибуття заступника командира бригади з воєнно-політичної роботи.

У з’єднаннях та частинах Балтійського флоту, зокрема 79-ій окремій мотострілецькій бригаді 11-го армійського корпусу, відзначаються численні випадки відмови від подальшого проходження служби та небажання підписувати контракти військовослужбовцями строкової служби.

На території республіки білорусь зафіксовано переміщення військової техніки збройних сил російської федерації, ймовірно, для перегрупування підрозділів, а також створення резерву для поповнення втрат у живій силі, озброєнні та техніці угруповань, що діють на території України. 

На залишених ворогом територіях  Київської області фіксуються непоодинокі випадки мінування території та будівель місцевих жителів. 

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. На всіх напрямках противник успішно стримується Збройними Силами України, на окремих – наші війська здійснюють успішні контратаки.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 5 ворожих атак. Наші воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артилерійських систем. Противник зазнав втрат і у живій силі. 

Угрупованням Повітряних Сил Збройних сил України за попередню добу було уражено 7 повітряних цілей – 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога. 

07:10

Через обстріли міської ради в Дергачах Харківської області загинула щонайменше одна людина, троє поранених.

1:48

У Тростянці Сумської області, який перебував в окупації російських військ, загарбники замінували багато об’єктів, зокрема і цвинтар, – голова ОВА Дмитро Живицький.

0:59

Оперативна інформація станом на 24:00 30 березня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Завершується тридцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Зберігається загроза застосування ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої Держави. В акваторії Чорного моря перебувають кораблі, оснащені крилатими ракетами морського базування «Калибр». У військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту КРМБ типу «Калибр» на фрегаті «Адмирал Макаров».

Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів збройних сил російської федерації для участі у війні.

За наявними даними, у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів Східного воєнного округу залишились в переважній більшості військовослужбовці строкової служби, що свідчить про вичерпання можливостей з формування додаткових підрозділів.

Для контролю над тимчасово окупованими територіями півдня України противник намагається створювати військово-цивільні адміністрації та розпочав підготовку до проведення референдуму зі створення квазідержавного утворення на території Херсонської області (так званої «херсонської народної республіки»).

На Волинському напрямку. В районах населених пунктів Пінськ, Лунінець республіки білорусь зафіксовано підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації, які, ймовірно, були виведені з території України.

На Поліському напрямку триває планове перегрупування підрозділів Східного воєнного округу. Очікується переміщення зазначених підрозділів на інші напрямки.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Окупанти зосередились на веденні диверсійно-розвідувальної діяльності та продовжують вживати заходів з налагодження тилового забезпечення. В найближчий час очікується посилення вогневого впливу по українських підрозділах з метою забезпечення переміщення своїх військ, з подальшим завданням блокування міста Чернігова.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, веде артилерійські обстріли міста. Здійснює переміщення артилерійських підрозділів в районі міста Ізюм, створює ударні угруповання, зокрема зі складу раніше виведених військ.

На Донецькому напрямку основні зусилля окупантів й надалі зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь.

Ворог намагався проводити штурмові дії в районах населених пунктів Попасна, Рубіжне, Новобахмутівка, Мар’їнка, Золота Нива. Успіху не мав.

В Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії. Очікуються спроби провести наступ у напрямках Краматорська і Покровська, а також зосередження зусиль у напрямку Світлодарська.

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповненні запасів.

Підрозділами Сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлове, Заградівка, Кочубєєвка.

З метою відновлення раніше втраченого положення противник намагається вести наступальні дії у напрямку Олександрівки.

За наявною інформацією, командування збройних сил російської федерації з початком збройної агресії проти України втратило декілька військових керівників зі складу вищих офіцерів, а саме:

  • командувача 1-ї танкової армії генерал-лейтенанта Сергія Кіселя, знятий з посади;
  • командувача 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Владислава Єршова, знятий з посади та заарештований;
  • начальника штабу – заступника командувача 35-ї загальновійськової армії генерал-майора Сергія Ниркова, був важко поранений;
  • начальника штабу – заступника командувача 36-ї загальновійськової армії генерал-майора Андрія Серицкого, був важко поранений;
  • заступника командувача 41-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Андрія Суховецкого, загинув;
  • командувача 49-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Якова Рязанцева, загинув;
  • командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Михайла Зуська, знятий з посади та заарештований.

0:21

У Запорізькій області російські військові третій день поспіль перешкоджають проведенню гуманітарних та евакуаційних коридорів, передає кореспондент Радіо Свобода у регіоні з посиланням на місцеву владу. Зокрема, відомом про перешкоджання евакуації жителів Енергодару та Дніпрорудного.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024