стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 30 березня

30 Березня 2022, 23:10
Реакція світу на війну росії проти України 30 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5014
Реакція світу на війну росії проти України 30 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:10

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що у переговорах між росією та Україною не було прориву, а путін «як і раніше хоче нав'язати Україні свій диктат». Про це пише «Європейська правда».

 

Він заявив, що Зеленський «хоче, щоб його країні було надано певні гарантії безпеки, і на даний момент нічого подібного в обговоренні немає».

21:40

Прем'єр-міністр Словенії Янез Янша заявив у середу, що підтримує відправку в Україну систем протиповітряної оборони С-300. Про це він сказав в ефірі CNN.

20:37

 Уряд Німеччини хоче якнайшвидше запропонувати Україні додаткові системи озброєння, щоб посилити опір російській армії. Як повідомляє «Європейська правда», про це пише Spiegel.

За інформацією видання, у вівторок група держсекретарів відповідних відомств погодилася запропонувати уряду у Києві список різних систем озброєнь у найближчі кілька днів. Після цього Україна має вирішити для себе, яку зброю вона може використати найкраще.

20:05

У Німеччині провели обшуки в Газпромі. Причина – завищення цін на газ у Європі до рекордних значень.

Обшуки відбулись в офісах німецьких підрозділів, на які припадає близько 20% постачання газу на німецький ринок, – пише Україна 24.

19:37

Австрія не платитиме росії за газ рублями. Про це повідомляє міністр оборони Австрії Клаудіа Таннер.

19:36

Словаччина висилає з країни 35 російських дипломатів. Про це пише Україна 24.

19:33

Штати нададуть Україні пів мільярда доларів допомоги.

Президент США Джо Байден обговорив із Зеленським подальшу підтримку України на тлі повномасштабної війни з росією.

«Говорили про конкретну оборонну підтримку, новий пакет посилених санкцій, макрофінансову та гуманітарну допомогу», – написав у Твіттері президент України.

17:58

У Берліні прапором України покрили монумент із танком Т-34 біля меморіалу радянським військам.  Посольство росії направило ноту протесту, а влада Берліна відповіла, що танк був розроблений у Харкові, тобто в Україні.

Про це пише УП.

17:49

В Італії податкова поліція конфіскувала броньований Мерседес, вартістю 600 тисяч євро, який належить російському підсанкційному олігарху Алішеру Усманову. Про це пише УП.

16:39

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив президенту України Володимиру Зеленському, що його країна в цілому готова виступити гарантом безпеки України.

Про це повідомив речник уряду Німеччини Штеффен Гебестрейт, – пише Європейська правда.

Шольц продемонстрував загальну готовність щодо ролі гаранта безпеки в телефонній розмові з Зеленським.

Гебестрейт сказав, що не хоче спекулювати про те, чи буде роль гаранта безпеки також включати військовий компонент.

15:29

З початку благодійної ініціативи компанії Epic Games – розробника гри Fortnite, користувачам гри вдалось зібрати 100 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні.

Про це йдеться у повідомленні Epic Games. Також в ініціативі бере учать Xbox

15:20

Британія розгляне запит України щодо можливості стати гарантом її безпеки, але виключає взяття на себе зобов’язань, які мають члени НАТО в рамках Альянсу.

Про це сказав заступник прем’єр-міністра Великої Британії Домінік Рааб, повідомляє Європейська правда.

14:20

Польща планує у квітні-травні відмовитись від російського вугілля. А до кінця року – повністю відмовитись від російської нафти. Про це пише 24 канал.

12:40

Європейська комісія готова створити спеціальні торгові маршрути між Польщею та Україною, щоб харчі могли пересуватися якнайпростіше в обох напрямках.

Про це заявив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський, пише «Європейська правда».

Україна просить Брюссель полегшити торгові потоки агропродовольчих товарів шляхом створення так званих зелених коридорів, оскільки більшість її власного великого експорту продовольства з чорноморських портів було відрізано російськими окупантами.

Комісар порівняв цей план із тим, що було розроблено на ранній стадії пандемії коронавірусу, коли ЄС відмовився від деяких перевірок товарів.

11:32

У Бірмінгемі відбувся благодійний концерт на підтримку України, на якому заспівали Ед Ширан, Джамала, Том Оделл, Ніл Роджерс та багато інших зірок. 

Як повідомляє BBС, під час концерту було зібрано близько 16 мільйонів доларів.

8:39

Постійна представниця Великої Британії в ООН заявила, що її країна готова «зіграти свою роль» у забезпеченні безпекових гарантій для України, якщо Київ про це попросить.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву посадовиці.

Представниця Британії відповідала на запитання, чи зможе Лондон виступити гарантом безпеки України.

За її словами, британська влада надає Києву значну гуманітарну допомогу та військову підтримку. Загальна сума, витрачена на допомогу Україні, становить понад 400 мільйонів фунтів стерлінгів. Крім того, Борис Джонсон та Володимир Зеленський майже щодня проводять телефонні розмови.

«І те, що ми хочемо зробити, це допомогти у будь-який можливий спосіб, закінчити цю війну, забезпечити виведення російських військ вторгнення. Ми були б раді зіграти у цьому роль, якщо уряд України попросить нас про це – так», – сказала вона.

Раніше глава британського уряду заявив, що угоди про припинення вогню між Росією та Україною буде недостатньо, щоб спровокувати скасування британських санкцій.

07:22

росію та Білорусь не запросили на 77-річчя звільнення Бухенвальда.

Про це пише ТСН з посиланням на The Guardian.

Таке рішення ухвалили через війну в Україні, зокрема, через загибель у Харкові 96-річного Бориса Романченка – в'язня кількох нацистських концтаборів. У його будинок влучив російський снаряд. 

Меморіальний фонд колишнього нацистського концтабору Бухенвальд повідомив, що офіційних представників росії та Білорусі не запросили на церемонії, присвячені 77-й річниці його визволення.

«Офіційним представникам Росії та Білорусі не раді на церемонії цього року», – йдеться в заяві. Посольства двох країн у Берліні були поінформовані про це рішення.

Замість офіційних осіб з росії чи Білорусі на церемонію запросять представників українського та російського громадянського суспільства, щоб вшанувати пам’ять жертв табору з колишнього Радянського Союзу. На церемонії 10 квітня загиблому від рук окупантів РФ ексв'язневі Бухенвальду віддадуть особливу шану.

07:12

Посол Китаю в ООН Дай Бінг назвав війну в Україні «конфліктною ситуацією». 

Про це повідомляє Бабель.

Дай Бінг закликав не вводити нові санкції проти росії, бо це призведе до «нової гуманітарної катастрофи». Він просить «утриматися від невиправданих експортних обмежень».

06:51

Більшість членів федерального парламенту Канади підтримали негайне скасування візового режиму з Україною.
 
Депутати голосували за звіт Постійного комітету парламенту Канади, члени якого раніше підтримали запровадження безвізового режиму з Україною. Про це повідомляє Укрінформ.
 

«Ми закликаємо уряд Канади… запровадити безвізовий режим подорожей з України до Канади, в тому числі швидко видаючи електронний дозвіл на подорожі», – йдеться в ухваленому звіті.

Депутати також рекомендують урядові «збільшити кількість персоналу, аби затримки у прийомі мігрантів не стали ще довшими через чинну гуманітарну кризу».

Окрім цього, в ухваленому документі уряд закликають «підтримати українців та інших жителів країни, які постраждали від конфлікту». 

«Ми засуджуємо неспровокований напад на Україну, наказ на який віддав президент росії володимир путін, відверто порушуючи міжнародне право», – наголошується у звіті.

Рішення про візовий режим належить до компетенції уряду, однак законодавці можуть висловити політичну підтримку та звернутися до виконавчої влади із запитом на розгляд певного питання.

06:28

Люксембург заморозив пов’язані з росією активи на 2,5 млрд євро.

Про це заявила 29 березня парламенту Люксембургу міністр фінансів країни Юріко Бекесповідомляється на сторінці Мінфіну у Twitter.

05:25

Поставки газу з росії до Європи через Білорусь газогоном Ямал-Європа на компресорній станції Мальнов на території Німеччини впала до нуля.

Про це повідомляє Суспільне.

Потоки у східному напрямку до Польщі з Німеччини на прикордонному пункті Мальнов востаннє становили 1451155 кВтг/год вдень у вівторок, 29 березня. Але з того часу прокачування газу впало до нуля. 

Водночас потоки двома іншими ключовими маршрутами газогону поки що залишалися стабільними.

05:18

Німецький виробник шоколаду та солодощів Ritter Sport повідомив, що ухвалив рішення не йти з ринку росії.

Про це повідомляє НВ.

У компанії повідомили, що ухвалити таке рішення було «нелегко», проте вихід із ринку рф мав би «серйозні наслідки для нас як незалежного середнього сімейного бізнесу». У Ritter Sport повідомили, що на росію припадає приблизно 7% продаж. 

04:54

На благодійному концерті для України у Великій Британії зібрали 12,2 млн фунтів стерлінгів (майже 16 млн доларів). Ці кошти спрямують на гуманітарну підтримку українців.

Про це повідомляє BBC.

У благодійному концерті «Concert For Ukraine» в Бірмінгемі взяли участь Ед Ширан, Каміла Кабельо та Емелі Санде. Також на заході виступила Джамала із піснею «1944». Концерт транслювали в прямому ефірі на ITV та STV.

04:04

Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС) заявила про обстріл її Маріупольського польового офісу.

Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться у заяві високого представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

«КМЄС отримала достовірну інформацію про те, що приміщення її Маріупольського польового офісу нещодавно постраждали від російських обстрілів. Офіс та обладнання КМЄС зазнали значних пошкоджень. Жоден член Місії чи підрядники не постраждали», – йдеться у заяві.

«Ми рішуче засуджуємо ці напади, а також будь-які напади, спрямовані на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру. Ми вимагаємо від Росії негайно припинити свій військовий наступ і беззастережно вивести всі сили та військову техніку з усієї території України, як цього закликають резолюції Генеральної Асамблеї ООН і розпорядження Міжнародного Суду», – додають у КМЄС.

02:25

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що росія напала на Україну через свої імперіалістичні погляди.

Про це повідомляє Українська правда.

За його словами, треба говорити прямо: росія напала на Україну, керуючись «украй імперіалістичними поглядами», а сама агресивна війна росії проти України спрямована на захоплення території, дорікнув він.

«Ми не можемо і не прийматимемо цього», – наголосив канцлер ФРН, виступаючи 29 березня у Дюссельдорфі.

Шольц також застеріг, що ситуація «серйозна та вкрай, вкрай загрозлива».

02:17

Російське вторгнення в Україну не тільки завдало страждань мільйонам людей, а й дало зрозуміти, що Європа має стати повністю незалежною від імпорту енергоресурсів з рф.
 
Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на форумі Berlin Energy Transition Dialogue, організованому німецьким МЗС, передає Укрінформ.
 

«Нині, коли росія веде війну проти України, йдеться про конкретні інтереси безпеки та геополітику у 21-му столітті. Зараз надзвичайно важливо не зволікати та стати повністю незалежними від імпорту викопної енергії з росії», – заявила міністр.

Глава МЗС нагадала слова міністра економіки Роберта Габека про те, що Німеччина за останні тижні вже вдвічі скоротила імпорт, особливо кам’яного вугілля. 

«І ми не тільки вдвічі скоротимо імпорт у всіх інших сферах, ми повністю відмовимося від викопного палива, яке надходить з росії», – запевнила Бербок.

За її словами, у короткостроковій перспективі ФРН продовжить імпортувати газ і нафту з інших країн і водночас буде готуватися в середньо- і довгостроковій перспективі до повного переходу на відновлювані джерела енергії.

01:02

У рамках санкцій Євросоюзу, запроваджених після вторгнення армії Російської Федерації до України, уряд Люксембургу ухвалив рішення заморозити російські активи на суму 2,5 мільярда євро.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів країни.

00:42

США продовжать постачати Україні оборонну допомогу, – Байден. 

Також США не збираються послаблювати введені проти Росії санкції.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024