стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 21 березня

21 Березня 2022, 23:51
Реакція світу на війну росії проти України 21 березня 6698
Реакція світу на війну росії проти України 21 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:51

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що справи у росії, мабуть, йдуть геть погано, раз вони вдаються до пранків і відеофейків.

Про це він написав у Twitter, повідомляє Європейська правда.

«Не дії впевненого в собі уряду, але знову ж таки після розповіді про пам'ятки Солсберійського собору, все можливо», – написав Воллес.

Міністр також проілюстрував свій твіт фотографією двох російських агентів «Петрова та Боширова», які, як було встановлено, отруїли Сергія та Юлія Скрипалів у Солсбері. Потім вони виступили на кремлівському телеканалі та розповіли, що їздили в Солсбері як туристи «дивитися на знаменитий шпиль собору».

23:22

Французька банківська група BNP Paribas повідомила корпоративним клієнтам, що припиняє будь-який новий бізнес в Росії.

Про це заявив голова наглядової ради UKRSIBBANK (входить до BNP Paribas Group) Франсуа Бенаро, повідомляє Економічна правда.

Як зазначає Bloomberg, паризький банк також поінформував своїх корпоративних клієнтів, що його місцевий підрозділ більше не зможе обробляти їхні транзакції з кінця березня. Дочірня компанія BNP Paribas посідає 93 місце за розміром активів серед банків, які працюють у РФ, додав він.

«Протягом останніх років BNP Paribas поступово скорочував свою діяльність у Російській Федерації. Починаючи з 2012 року банк скорочував діяльність у роздрібному бізнесі та у 2020 році повністю припинив споживче кредитування», – заявив Бенаро.

У контексті запроваджених міжнародних санкцій проти росії фінансування усіх нових проєктів у росії групи було призупинено.

22:39

Угорщина не підтримає санкції ЄС проти росії у сфері енергетики, а також виступає проти безпольотної зони над Україною та миротворчої місії, яку пропонує Польща.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, повідомляє Європейська правда із посиланням на угорське видання Portfolio.

Сійярто заявив, що європейська єдність неможлива у питанні ймовірних санкцій ЄС, які можуть призвести до обмеження або припинення постачання енергоресурсів з Росії.

«Ми не підтримаємо санкції, які загрожують безпеці енергопостачання Угорщини. Ми вступили в новий вимір щодо ризиків війни, тому відтепер ми маємо діяти ще жорсткіше та ще чіткіше, щоб гарантувати наші національні інтереси, тобто мир та безпеку в Угорщині», – сказав міністр.

 

Він також уточнив, що запровадження санкцій не лише на постачання природного газу, а й на нафту стане «червоною лінією» для Угорщини. 

Він пояснив, що для того, щоб замінити їх іншим джерелом, необхідно вказати, де і яким шляхом його можна отримати, а у випадку із сирою нафтою переробка залежить від джерела. За його словами, трансформація технології переробки триватиме 2-4 роки.

Щодо безпольотної зони Сійярто також висловився проти, оскільки, за його словами, це призведе до бойових дій у повітрі.

«А створення миротворчої місії в Україні, яке також пропонується, несе у собі ризик сухопутної війни. Нам потрібно чітко говорити про ці питання. Це новий військовий ризик», – сказав міністр, додавши, що позиція угорського уряду зрозуміла, Угорщина хоче залишитися осторонь війни.

Сійярто зазначив, що наполягає на цій позиції в НАТО і виступатиме проти цих пропозицій.

Міністр заявив, що Угорщина не блокуватиме постачання зброї в Україну державами-членами ЄС, але також заявив, що Угорщина не постачатиме зброю і не допустить передачу летальної зброї транзитом через свою країну.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Обран у понеділок заявив, що саміти НАТО та ЄС наступного тижня у Брюсселі будуть важкими, бо «на столі НАТО лежать небезпечні пропозиції», такі як створення безпольотної зони над Україною.

Орбан також заявив, що санкції ЄС не можуть бути поширені на імпорт російського газу та нафти, оскільки це буде «неспроможний, майже нестерпно важкий тягар» для Угорщини та деяких інших країн ЄС.

22:28

Швейцарська влада заарештувала розкішні апартаменти в горах, що, ймовірно, належать російському олігарху Петру Авену, який є близьким соратником президента росії Путіна.

Про це повідомляє Європейська правда.

Квартира з трьома спальнями знаходиться на п'ятому поверсі розкішного комплексу на гольф-курорті на мальовничому Бернському високогір'ї.

22:13

Високий представник Європейського союзу Жозеп Боррель анонсував додаткові 500 мільйонів євро Україні.

Про це повідомляє Економічна правда.

«Я радий повідомити, що ми досягли політичної згоди щодо додаткових 500 млн. у рамках Європейського мирних можливостей», – заявив він.

За словами Борреля, всі держави-члени «залишаються надзвичайно єдиними у підтримці України дипломатично на міжнародній арені, продовжуватимуть ізолювати Росію, закликати до відповідальності за військові злочини, за порушення міжнародного та гуманітарного права».

Він також запевнив, що ЄС готові до подальших обмежувальних заходів, у координації з нашими партнерами для того, щоб продовжувати чинити тиск на Росію.

20:46

США надсилають частину засобів протиповітряної оборони радянського виробництва, які вони таємно придбали кілька десятиліть тому, для підтримки українських збройних сил.

Про це повідомляє Українська правда.

Системам, які, за словами одного американського чиновника, включають Са-8, вже кілька десятиліть, і вони були отримані США, щоб вони могли вивчити технології, що використовуються російськими військовими і які Москва експортує по всьому світу.

Пентагон відмовився коментувати рішення США задіяти свій маловідомий арсенал радянської зброї.

Зазначається, що США протягом десятиліть придбали невелику кількість радянських систем протиракетної оборони, щоб їх могли вивчити експерти американської розвідки та допомогти у навчанні американських військ.

20:39

Польща повністю розуміє всі загрози зі сторони росії. Уряд країни готується до ймовірної атаки держави-агресорки.

Про це в ефірі 24 каналу сказав посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Є певні побоювання, що Росія може напасти на Польщу. Польський уряд готується до цього», – наголосив Дещиця.

Він зауважив, що у країні ухвалили закон про оборону, який зміцнює Збройні Сили Польщі.

«Однак польський уряд розуміє, що краще допомогти Україні і не допустити зближення російських військ до кордонів з Польщею», – сказав посол.

19:42

Європейський союз вперше в своїй історії через напад Росії на Україну схвалив оборонну стратегію. 

Про це повідомив голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, передає ТСН.

ЄС 21 березня схвалив «Стратегічний компас». 

«Європейський Союз щойно затвердив «Стратегічний компас», він дає необхідний набір інструментів для того, щоб ЄС разом із НАТО став реальним гравцем у геополітичній обороні та безпеці», – написав голова МЗС Латвії. 

Міністр закордонних справ Латвії наголосив, що це «лише початок шляху», оскільки багато чого залежатиме від того, яку підтримку ЄС надасть Україні.

«Багато залежатиме від того, наскільки успішно ми підтримаємо Україну проти російської агресії», – наголосив Едгарс Рінкевичс.

19:10

У відповідь на санкції росія вийшла з переговорів із Японією щодо укладення мирного договору про спірні Курильські острови.

Про це йдеться у заяві на сайті міністерства оборони рф.

Росія припиняє переговори про укладення мирного договору та скасовує безвізові поїздки для японців на південні Курильські острови.

«З огляду на очевидний недружній характер запроваджених Японією односторонніх обмежень проти Росії у зв'язку з ситуацією в Україні вживаються такі заходи.

Російська сторона в нинішніх умовах не має наміру продовжувати переговори з Японією щодо мирного договору через неможливість обговорювати підписання основного документа про двосторонні відносини з державою, що займає відверто недружні позиції і прагне завдати шкоди інтересам нашої країни», — йдеться у заяві рф.

Зазначається, що російська сторона виходить із діалогу з Японією про налагодження спільної господарської діяльності на південних Курилах та блокує продовження статусу Японії як партнера Організації Чорноморського економічного співробітництва з секторального діалогу.

15:00

Італійська енергетична компанія Enel, що займається виробництвом та розподілом електроенергії та газу, готується піти із РФ за кілька місяців.

Про це в ефірі Bloomberg TV заявив гендиректор компанії Франческо Стараче, передає Економічна правда.

Bloomberg зазначає, що Enel приєднується до найбільших світових енергетичних компаній, включаючи BP, Shell та Eni, які оголосили про плани припинити інвестування в Росію.

«Ми знаходимося в процесі продажу теплової генерації, це процес, який ми розпочали вже давно. На жаль, ми маємо згорнути роботу», – додав Стараче.

За даними Bloomberg Intelligence, засноване в 2004 році ПАТ «Енелі Росія» приносить трохи понад 1 % від загального валового операційного прибутку компанії. 

Enel – найбільша італійська енергетична компанія, одна з найбільших енергокомпаній світу. 

14:50 

Федеральний уряд Німеччини підтримує надання Україні додаткової зброї та європейського фінансування цих постачань на тлі вторгнення з боку Росії. Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком засідання Ради ЄС у Брюсселі у понеділок.

«Україна потребує додаткових озброєнь, і ми, з боку Німеччини, підтримуємо це», – наголосила Бербок, повідомляє ВРУ.

За словами Бербок, уряд ФРН подбає, щоб німецькі компанії швидко виконали відповідні замовлення. Водночас міністр відмовилася говорити про будь-які деталі надання зброї Україні, щоб убезпечити ці поставки.

14:24

Сьогодні Чехія, Естонія, Польща, Франція, Грузія, Німеччина, Ірландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція, Великобританія та США підписали спільну заяву «Про невідкладну необхідність модернізації ППО України». Про це повідомляє Руслан Стефанчук.

11:39

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз готовий обговорити санкції проти РФ у нафтовій сфері, та назвав події у Маріуполі великим воєнним злочином.

Про це Боррель заявив у понеділок перед початком зустрічей міністрів закордонних справ та оборони ЄС, повідомляє «Європейська правда».

«Ми обговоримо, які ще санкції ми можемо обдумати, більше санкцій. Зокрема, пов’язані з енергетикою», – заявив Боррель.

Він підтвердив, що міністри обговорять можливість запровадження нафтового ембарго щодо Росії. 

Голова дипломатії ЄС переконаний, що Росія скоює в Україні воєнні злочини. Те, що відбувається в Маріуполі, Боррель назвав «величезним воєнним злочином».

«Те, що відбувається в Маріуполі – це величезний воєнний злочин, щось жахливе, ми повинні це категорично засудити, місто повністю зруйноване, люди помирають», – сказав він.

За словами Борреля, міністр оборони Олексій Резніков через відеозв’язок розповість про актуальну ситуацію в Україні, і міністри ЄС обговорять подальші способи підтримки. 

Серед іншого, Боррель сказав про можливе затвердження наступного траншу з Європейського фонду забезпечення миру. Як повідомлялося, у Євросоюзі планують погодити додаткові 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні найближчим часом.

9:03

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон розглядає можливість термінової поїздки до Києва, мета якої показати підтримку України. Про це повідомляє британське агентство Dailу Mail.

За даними видання, прем'єр-міністр попросив чиновників вивчити практичність і доцільність поїздки до столиці України для переговорів з українським президентом Володимиром Зеленським. Джерела в Вайтголлі повідомляють, що пан Джонсон хоче виконати свій план щодо допомоги Україні у війні проти Росії. Натомість його співробітники служби безпеки нібито сильно нервують через візит до України.

06:35

У Білому домі заявили  про готовність вводити нові санкції проти росії, якщо вона не припинить війну в Україні.  Обмеження можуть накласти на ще більше російських банків, а також на нафтогазовий сектор. ЄС вже готує пʼятий пакет санкцій проти росії. Євросоюз планує розширити перелік підсанкційних фізичних та юридичних осіб. Також країни Балтії наполягають на нафтовому ембарго для рф, але проти цього виступає Німеччина. Про це пише Бабель.

05:18

Президент США Джо Байден відвідає  Варшаву 25 березня для зустрічі з польським колегою Анджеєм Дудою — вони обговорять «гуманітарну кризу та кризу в галузі прав людини, викликану невиправданою та неспровокованою війною росії проти України». Про це пише УП.

03:01

Застосування росією гіперзвукових ракет в Україні не зробить істотного впливу на ситуацію. Президент рф володимир путін намагається надати війні «імпульсу». Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін. «Я б не став розглядати використання гіперзвукових ракет як зміну правил гри. Я думаю, що причина, по якій путін вдається до використання цього типу зброї, полягає в тому, що він намагається надати ситуації деякий імпульс», – сказав Остін. Про це пише Радіо Свобода.

02:09

Словенія повертає своїх дипломатів до Києва. «Вже скоро Словенія відправить своїх дипломатів назад у Київ. Вони роблять це з власної волі. Ми вже працюємо, щоб Європейський союз вчинив так само. Україні потрібна пряма дипломатична допомога», — зазначив прем'єр-міністр Словенії Янез Янші. Про це пише НВ.

02:00

Посол Китаю в США Цинь Ган спростував інформацію про те, що Китай допомогає росії у війні з Україною. Він запевнив, що суверенітет та територіальна цілісність усіх країн, і України теж, мають шануватися. За його словами, Китай не постачає зброю або боєприпаси жодній зі сторін, а відправляє лише продукти харчування, медикаменти, спальні мішки та дитяче харчування. Водночас видання Bloomberg  пише про те, що через світові санкції економічна співпраця росії та Китаю погіршилася. Китайські компанії намагалися уникати придбання у рф вугілля, зрідженого газу та сирої нафти. Ті фірми, які мають значні звʼязки з американським ринком, намагаються діяти обачніше, щоб не потрапити під санкції США. Про це пише Бабель

0:42

Прем'єрка Естонії заявила, що путін повинен програти цю війну. 

Про це Кая Каллас заявила у інтерв'ю CNN.

За її словами, НАТО слід перейти від «позиції стримування» до безпечної «позиції оборони», і кожна країна має збільшити свій внесок у зміцнення оборони. 

«Є можливості, які надто дорогі для будь-якої окремої держави, але  якщо ми використовуватимо їх разом тут, у Європі, для захисту наших територій, ми будемо сильнішими. Країни мають рухатися у напрямку ізоляції росії на всіх політичних рівнях, які є можливими», – зазначила Каллас.

Каллас заявила, що вона не бачить можливості початку третьої світової війни у Європі, і що зусилля повинні бути зосереджені на припинення цієї війни.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024