стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 березня

18 Березня 2022, 23:30
Війна в Україні 13359
Війна в Україні

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 18 березня.

23:30

На східному напрямку ЗСУ за день знищили 8 танків, 11 БМП і до взводу піхоти РФ. Про це повідомляє оперативно-тактичне угруповання «Схід».

23:04

За даними американського Міністерства оборони, російські окупанти випустили станом на 18 березня вже 1080 ракет по території України. Про це повідомляє неназваний високопосадовець Пентаґону в коментарі ВВС.

21:09

У Запорізькій області у п’ятницю російські окупанти обстріляли рятувальників, які приїхали гасити наслідки попередніх обстрілів, один працівник ДСНС загинув, 5 поранені. Про це повідомили у ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

20:00

За оцінками агентства ООН з питань міграції, близько 6,5 мільйона україніців стали внутрішніми переселенцями та 3,2 мільйона людей виїхали за кордон через війну Росії. Про це пише Європейська правда.

19:59

Російські окупанти захопили в полон секретаря міської ради Нової Каховки Дмитра Васильєва та утримують його в СІЗО, застосовуючи тортури, – пише УП.

19:38

Окупанти обстріляли багатоповерхівку, крамницю та адмінбудівлю в Авдіївці.

За попередньою інформацією є двоє загиблих і троє поранених осіб, – повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

19:36

Кільком українським військовослужбовцям вдалося провести успішну операцію зі знищення ворожої групи, що складалася, у тому числі, з працівників Головного розвідуправління рф, – пише УП.

19:35

З полону окупантів звільнився селищний голова Великобурлуцької громади Віктор Терещенко. Про це повідоми голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

19:30

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну станом на 18:00 від Генштабу ЗСУ.

Триває двадцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Продовжуючи спроби відновити боєздатність окремих підрозділів, що беруть участь у бойових діях, військове керівництво російської федерації планує перекинути на територію України деякі підрозділи зі складу 102-ї російської військової бази, що у Вірменії.

Підтверджуються факти відмови окремих військовослужбовців російської федерації від участі у бойових діях, що обумовлено низьким рівнем морально-психологічного стану російських окупантів після зіткнень з українськими силами оборони. Так, зокрема, у пункті постійної дислокації 20-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, близько 130 військовослужбовців відмовились від участі у бойових діях.

Особовий склад противника деморалізований, почастішали випадки суїцидів та самоскалічень.

Через відсутність позитивних результатів та неспроможність виконати поставлені завдання планується усунення від виконання службових обов’язків командира 45-ї  окремої бригади спеціального призначення повітряно-десантних військ збройних сил рф полковника Вадима Панькова. Його звинувачують у невиконанні бойового завдання на аеродромі Гостомель.

Провладні російські ЗМІ продовжують розповсюджувати хибну інформацію про збройну агресію російської федерації на території України. Не припиняється створення та розповсюдження всіма доступними інформаційними каналами, зокрема і у країнах Європейського союзу та США, постановочних пропагандистських відеоматеріалів з метою дискредитації діяльності військово-політичного керівництва та Сил оборони України.

У місті Джанкой, на тимчасово окупованій території АР Крим, призупинено навчання у місцевих загальноосвітніх навчальних закладах з їх подальшим використанням для розміщення військовослужбовців збройних сил російської федерації, які прибувають до міста.

У Чернігівській області російські окупанти залякують місцевих жителів з метою придушення спротиву цивільного населення.

Окупанти продовжують зухвало порушувати норми Міжнародного гуманітарного права та руйнуюють інфраструктуру міст, створюючи передумови для поглиблення гуманітарної кризи.

Сили оборони України продовжують крок за кроком звільняти тимчасово зайняту територію України на всіх напрямках.

19:16

Після зіткнення з українськими військовими на півночі Полтавщини частина загарбників тікає. На ворога почали «полювання» місцеві мисливці, які відібрали більше 10 ворожих танків, іншої техніки, а також кулемети й автомати.

18:46

Міністерство оборони повідомило, що українські воїни отримали американські кулемети (12,7 мм) Browning M2, який отримав широку популярність у Другу світову війну. Країни НАТО і сьогодні його експлуатують.

18:00

Російські окупанти взяли у полон в тимчасово захопленому Бердянську журналістку hromadske Вікторію Рощину, – пише УП.

17:31

У Сумах внаслідок артобстрілу загорівся склад з лакофарбовою продукцією площею понад 6 тисяч квадратних метрів. За попередньою інформацією, загиблих і травмованих немає, повідомляє ДСНС.

17:27

Українські військові зафіксували випадки пуску ворожих ракет зі стратегічних ракетоносців із Каспійського моря. Про це повідомля спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

17:19

На правому березі Дніпра захисники Києва зупинили ворога на рубежі 70 кілометрів від столиці, – доповів заступник начальника штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич.

Агресор не може вести вогонь по місту і здатен лише обстрілювати місто ракетами, які збиває українська протиповітряна оборона.

По лівому берегу російських загарбників зупинили. На Броварському та Бориспільському напрямках ворог відмовився від наступу.

17:09

Олексій Арестович про ситуацію станом на 18 березня:

  • Суттєвих змін в ситуації на фронті не має. Противник продовжує спроби закріпитися на позиціях, де їх зупинили ЗСУ та намагається поповнити матеріальні запаси. Це стосується напрямків Києва, Сум, Чернігова, Харкова.
  • Зона ООС, місто Маріуполь та напрямки Херсон, Миколаїв залишаються основними для зосередження сил противника, але й там активних дій не велося.
  • Винятком є місто Ізюм. Там росіяни кинули в бій учбовий підрозділ ЗС рф, який зазнав поразки. Сили противника частково знищені, частково взяті в полон і частково розсіяні.

«Хочу зазначати, що в військовий історії, коли кидають курсантів на основні напрямки, – це означає майже розгром», – додав Арестович.

  • Повітряні сили збили за добу понад 10 літальних апаратів противника, з яких щонайменше чотири літаки.
  • ЗСУ нанесли удар по аеродрому у Чорнобаївці Херсонської області і знищили передовий командний пункт армії рф. За попередніми даними, командувач загинув.

16:30

Збройні сили України укріплюють третє кільце оборони Києва, – повідомляє заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич.

16:25

У Маріуполі тривають вуличні бої. Про це повідомив заступник командного полку АЗОВ Святослав Паламар.

16:20

На Сумщині (неподалік Тростянця) сили оборони України знищили колону ворожої техніки.

16:00

Українські військові знищили зенітно-ракетний комплекс «БУК» окупантів на Чернігівщині, пише УП.

15:32

Найближчими дням українці готують акції протесту біля головних офісів іноземних компаній, що продовжують діяльність на території РФ — повідомляє Дмитро Дубілет.

15:05

У Запоріжжі волонтери виявили два вагони з металом, який ворог мав використати для обстрілу українських військових. Натомість тепер він слугуватиме для потреб оборони України.

15:02

Повітряні сили України знищили ворожу техніку разом із особовим секладом. Про це повідомляє 25 окрема повірянодемантна Січеславська бригада.

15:00

У Дніпрі тероборона затримала диверсійну групу окупантів, що розганяла в соцмережах ворожу пропаганду і вела розвідку.

14:48

П’ять автобусів з евакуйованими маріупольцями прямують з Бердянська до Запоріжжя. Всього майже 500 людей, повідомили у міськраді Маріуполя, пише Суспільне.

14:45

Російська армія відкрила вогонь по одному з лікувальних закладів в Лисичанську. Загалом вони випустили десять снарядів. 

14:00

У Києві від початку повномасштабного вторгнення рф загинули 222 людини, із них 60 цивільних, у тому числі чотири дитини. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

13:40

У Львові влаштували акцію пам'яті безжально вбитих російським окупантом 109 українських дітей, – повідомляє мер міста Андрій Садовий.

«Порожні дитячі візочки на площі Ринок сьогодні – це символи життів тих ангелят, які зараз, замість рішучих дій світу, захищають небо над Україною», – йдеться в повідомленні.

13:29

Місто Славутич Вишгородського району Київщини перебуває у повній ізоляції, там бракує продуктів харчування. Про це повідомляє голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

13:14

Російські окупанти знімають фейкові відео, що буцімто роздають гуманітарну допомогу мешканцям на тимчасово захоплених територіях Харківщини. Про це повідомляє голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

12:43

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 12.00 від Генштабу ЗСУ.

Триває двадцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупаційні війська продовжують наступальну операцію проти України. Стратегічні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України залишаються не виконаними. 

Частково ворогу вдалося тимчасово зайняти населені пункти та встановити контроль над шляхами сполучення у Донецькому та Південнобузькому операційних районах.

Ворог намагається вжити заходів для нарощування угруповань військ у напрямку на Київ за рахунок переміщення незлагоджених та небоєздатних підрозділів із Центрального та Східного військових округів.

У зв’язку з витратою майже всього боєзапасу ракет та деяких видів боєприпасів, військово-політичним керівництвом прийнято рішення щодо переведення підприємств російського військово-промислового комплексу, що залучені до виробництва КРМБ «Калібр» та боєприпасів до РСЗВ «Смерч», на цілодобовий режим роботи.

На Волинському, Поліському і Сіверському напрямках суттєвих змін у діяльності окупаційних військ не зафіксовано. Противник зосередився на фортифікаційному обладнанні зайнятих рубежів.

На Слобожанському та Сумському напрямках активних наступальних дій підрозділи російських окупаційних військ не проводять, ворог здійснює перегрупування та робить спроби налагодити логістичне забезпечення. Окупанти більш активно ведуть розвідку.

Російські терористичні війська не полишають спроб оволодіти містом Ізюм, посилюють угруповання введенням додаткових підрозділів, здійснюють заходи з метою організації інженерного та матеріально-технічного забезпечення.

У Луганській області ворог активізував бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне, має частковий успіх. Продовжує здійснювати постійні обстріли незахищених об’єктів цивільної інфраструктури з метою залякування місцевого населення та обмеження дій сил оборони.

У Донецькій області активних бойових дій ворог не вів.

На Таврійському напрямку противник намагається встановити жорсткий адміністративно-поліцейський режим у тимчасово захоплених населених пунктах Херсонської області.

На Південнобузькому напрямку активних дій російських окупантів не відзначено. Ворог продовжує здійснювати обстріли цивільної інфраструктури, нарощує систему логістичного забезпечення угруповання.

Збройні Сили України у тісній взаємодії з іншими складовим сил оборони чинять опір російським агресорам, завдаючи їм значних втрат у живій силі та військовій техніці.

12:13

Проти ночі 18 березня системи протиповітряної оборони України збили над Вінниччиною три крилатих ракети російських окупантів. Ніхто не постраждав, повідомив очільник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

11:19

Внаслідок обстрілу мікрорайону Виноградар у Подільському районі Києва загинула одна людина, постраждали 19 осіб, серед яких 4 дітей. Пошкоджено 6 житлових будинків, дитсадок та школа. Про це повідомили у КМДА.

10:43

У повітряному командуванні «Південь» повідомили, що о 5 годині ранку у небі над Одеською областю зенітний ракетний підрозділ Повітряних Сил Збройних Сил України збив ворожу крилату ракету морського базування.

10:41

Російські окупанти завдали ракетного удару по Краматорську. Відомо про двох загиблих і шістьох поранених, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

10:40

Пожежу на ринку «Барабашово» у Харкові локалізували. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

10:38

Рятувальники завершують гасіння пожежі у Львові. Жертв на місці вибуху немає. Одна людина поранена, вона у стані середньої важкості, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

10:30

У Харкові дуже зруйнований навчальний корпус вищого навчального закладу, а також постраждали два сусідні житлові будинки. Загинула одна людина, 11 постраждали, ще одна людина перебуває під завалами, повідомили в ДСНС

10:18

Російські війська обстрілюють Коростенський район Житомирської області, зруйновано кілька будівель, подає Українська правда.

17 березня у селі Яблунівка Коростенського району внаслідок артилерійського обстрілу зруйновано 2 приватних житлових будинки та пошкоджено ще 2 будівлі.

Вночі 18 березня у с. Залісся Коростенського району ворог пошкодив у двох приватних обійстях житловий будинок та господарську будівлю.  Ще одна господарська споруда внаслідок обстрілів зазнала руйнувань з подальшим загорянням.

Загиблих та травмованих внаслідок цих обстрілів немає.

10:10

Близько 8:15, в Бучанському районі, підрозділами ППО Сухопутних військ України збито ворожий винищувач-бомбардувальний СУ-34! Літак збито з використанням ПЗРК «Стінгер». Катапультування екіпажу не помічено, літак впав на тимчасово окупованій території, повідомляє Киїівська обласна військова адміністрація.

10:05

Уранці 18 березня росія обстріляла передмістя Запоріжжя із реактивних систем залпового вогню «Смерч». Близько восьмої ранку був масовий обстріл військового полігону та одного з заводів та кар’єру, що прилягає до нього — внаслідок чого виникла пожежа на території заводу. Масштаби руйнування та втрати встановлюються, предає Бабель.

10:00

У Харкові внаслідок ракетного обстрілу зруйновано приміщення Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при президентові України, передає УП.

9:41

Детально про гуманітарні коридори евакуації, які працюватимуть 18 березня, написав заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

1. Маріуполь – Мангуш – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя

Рух коридором приватного автотранспорту. Автобуси відправлені із Запоріжжя до Бердянська. Продовжується рух бензовозу з Василівки для дозаправки приватного транспорту, яким виїжджають люди. Тим, хто іде пішки, організована допомога в місті Мангуш.

2. Тростянець – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава 

Можливий рух в колоні приватного автотранспорту разом з автобусами. 

3. Велика Писарівка – Охтирка – Хухра – Котельва – Полтава

Можливий рух в колоні на особистому транспорті разом з автобусами.

4. Краснопілля – Верхня Сироватка – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

Можливий рух в колоні на особистому транспорті разом з автобусами.

5. Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава 

З Сум евакуація на приватному автотранспорті. З Лохвиці будуть відправлені автобуси для евакуації. 

6. Лебедин – Штепівка – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні автобусів. 

7. Конотоп – Шевченкове – Хмелів - Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні автобусів. 

Будуть відправлені гуманітарні вантажі (продукти та медикаменти) з Харкова та Слов’янська до Балаклеї та Ізюму Харківської області.

9:28

Міністерка реінтеграції Ірина Верещук повідомила про гуманітарні коридори, які мають запрацювати 18 березня:

  • з Маріуполя до Запоріжжя. Колона автобусів зі бензовозом продовжила рух з селища Василівка,
  • з Сум, Тростянця, Лебединого, Конотопа, Краснопілля, Великої Писарівки до Полтави,
  • планується гуманітарний вантаж до Балаклеї та Ізюма на Харківщині. 

Також на завтра планують доставку допомоги до міст Херсонської і Луганської областей.

9:27

О 09:14 пожежу в Києві, що сталася  внаслідок потрапляння залишків збитої ракети у житловий будинок у Подільському районі, ліквідували. Одна людина загинула, поранення отримали 4 людей, повідомили у ДСНС.

9:16

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 14200 осіб, 
  • танків ‒ 450 од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 1448 од, 
  • артилерійських систем – 205 од, 
  • РСЗВ – 72 од, 
  • засоби ППО – 43 од,
  • літаків – 93 од, 
  • гелікоптерів – 112 од, 
  • автомобільної техніки – 879 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 12,
  • спеціальна техніка – 11.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

9:11

У Пентагоні повідомили, що українська армія встановила рекорд ефективності використання протитанкових комплексів Javelin, передає УНІАН.

«На 112 пострілів – 100 точних влучень у ціль», – йдеться у повідомленні.

9:02

Російські ракети вдарили по території в районі Львівського аеропорту. За попередніми даними було випущено 6 крилатих ракет, ймовірно Х-555, з акваторії Чорного моря, повідомили у Повітряному командуванні «Захід».

Дві ракети засобами зенітних ракетних військ повітряного командування «Захід» знищені.

8:49

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 6.00 18 березня.

Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали.

Бомбардувальною і штурмовою авіацією Повітряних Сил Збройних Сил України було завдано потужних ударів по колонах військової техніки противника. Було уражено 14 повітряних цілей ворога – 7 літаків, вертоліт, 3 БПЛА та 3 крилаті ракети. 

Командування збройних сил російської федерації проводить приховану мобілізацію, залучає так званих «добровольців», строковиків та курсантів, а також найманців із Сирійської арабської республіки.

На окремих тимчасово зайнятих територіях російські окупанти проводять активний пошук та затримання проукраїнських активістів, держслужбовців, учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей, а також інших громадян, які можуть організувати спротив окупації. 

Ворог продовжує нести втрати. Має проблеми із забезпеченням підрозділів. 

Низький морально-психологічний стан особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації і найманців брати участь у війні проти України.

8:45

Окупанти обстріляля житловий квартал у Подільському районі Києва. На місці працюють рятувальники та медики. Кількість постраждалих уточнюється.

8:25

Міський голова Льваова Андрій Садовий повідомив, що кілька ракет вдарили по авіаремонтному заводу. Від ударів його будівлі знищено. 

Активну роботу заводу завчасно зупинили, тому наразі людських жертв немає. На місці працюють рятувальники та відповідні комунальні служби.

8:13

Повідомляють також про вибухи у Запоріжжі та Одесі.

07:58

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що російські ракети вдарили по території в районі Львівського аеропорту.

«Поки в режимі реального часу не можу називати адресу, але це точно не аеропорт. У будівлях нашого АТП-1 пошкоджені вікна», – Андрій Садовий.

07:30

У Львові близько 6:30 пролунали вибухи, видно загоряння на околиці міста. Про це Суспільне повідомив радник очільника МВС Денисенко. Інформації про руйнування і травмованих наразі немає.

07:27

Понад 20 житлових будинків та об’єктів інфраструктури російські військові зруйнували в Сєвєродонецьку та Рубіжному за ніч, – пише голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Артилерія і системи залпового вогню російської армії протягом вечора та ночі із 17 на 18 березня цілили по мирних жителях Сєвєродонецька та Рубіжного. Є інформація про двох загиблих та чотирьох поранених.

У Рубіжному за ніч сталося займання десятьох будинків та магазину. Є двоє поранених

О 5-й ранку російські окупанти знову відкрили вогонь по Сєвєродонецьку, Кремінній, Привіллю. Кількість жертв і руйнувань уточнюється.

07:20

Рятувальники досі гасять пожежу на харківському ринку «Барабашово», який 17 березня обстріляли російські військові.

Про це повідомляє Суспільне.

06:58

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну від Генштабу ЗСУ станом на 06:00 18 березня.

Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройні Сили України продовжували завдати нищівних ударів по угрупованнях військ ворога, що намагаються закріпитися та утримувати захоплені оборонні рубежі.
 
Протягом доби українськими захисниками та захисницями було частково знищено і зупинено просування вглиб території України підрозділів зі складу 437-го навчального полку та 26-го танкового полку збройних сил російської федерації, втрати ворога уточнюються.
 
Також, за попередню добу, бомбардувальною і штурмовою авіацією Повітряних Сил Збройних Сил України було завдано потужних ударів по колонах військової техніки противника. Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією було уражено 14 повітряних цілей ворога (7 літаків, вертоліт, 3 БПЛА та 3 крилаті ракети).
 
У зв’язку з тим, що окупанти суттєво вичерпали людські ресурси (безповоротні та санітарні втрати, завдані підрозділами Збройних Сил України, випадки самокаліцтва, з метою ухилення від участі у бойових діях та психогенні втрати), командування збройних сил російської федерації вимушено вдається до крайніх мір у питаннях комплектування особовим складом. Проводять приховану мобілізацію, залучають так званих «добровольців», строковиків та курсантів, а також найманців із Сирійської арабської республіки.
 
На окремих тимчасово зайнятих територіях російські окупанти намагаються створити собі показовий позитивний імідж, роздаючи продовольчі товари цивільному населенню. Водночас проводять активний пошук та затримання проукраїнських активістів, держслужбовців, учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей, а також інших громадян, які можуть організувати спротив окупації.
 
Ворог продовжує нести втрати. Має проблеми із забезпеченням підрозділів. Низький морально-психологічний стан особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації і найманців брати участь у війні проти України.
 

06:54

Близько 6:00 у Вознесенську на Миколаївщині по одному зі складів нанесли авіаудар. Інформації про травмованих і загиблих наразі немає.

Про це Суспільному розповів Вознесенський міський голова Євгеній Величко.

06:52

У Львові повідомили про звуки вибухів, пише Суспільне.

03:25

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив про двох убитих серед мирного населення, а також що окупанти відбирають у людей зброю і телефони.

Про це повідомляє Українська правда.

02:51

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив про можливі гуманітарні коридори на 18 березня за напрямками:

  • Тростянець – Полтавська область  (Тростянець, Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).  
  • Суми – Полтавська область (Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).  
  • Лебедин – Полтавська область  (Лебедин, Штепівка, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).  
  • Конотоп – Полтавська область (Конотоп, Шевченкове, Хмелів, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни).  
  • Велика Писарівка – Полтава  (Велика Писарівка, Охтирка, Хухра, Котельва, Полтава). 
  • Краснопілля – Полтавська область (Краснопілля, Верхня Сироватка, Суми, Голубівка, Вільшана, Недригайлів, Коровинці, Ромни, Андріяшівка, Лохвиця, Лубни, Полтава).  

02:31

Британська розвідка відзначає, що активні контратаки Збройних сил України обмежують наступальні можливості росії.

Про це пише Міністерство оборони Британії у Twitter, повідомляє Українська правда.

«Безперервні українські контратаки змушують Росію велику кількість військ використовувати для захисту власних шляхів постачання.

Це серйозно обмежує наступальний потенціал Росії», – зазначає Міністерство оборони Британії.

Крім того, британська розвідка зафіксувала проблеми матеріально-технічного забезпечення російської армії.

«Проблеми у маневруванні, відсутність контролю над повітрям і обмежені можливості пересування заважають Росії забезпечити свої передові війська навіть предметами першої необхідності, такими як їжа та пальне».

02:24

Внаслідок боїв у передмісті Сум загинула молода дівчина: обстріляне цивільне авто. Окупанти вбили чоловіка, який займався підприємництвом і забезпечував невеликий населений пункт продуктами – голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

00:57

Дворічна дитина загинула, четверо осіб – травмовані: російські окупанти обстріляли Нові Петрівці. Про це повідомляє Нацполіція.

17 березня із важкої артилерії окупанти здійснили обстріл житлових будинків на Вишгородщині.

В результаті обстрілу зруйновано багатоповерхівку, пошкоджено сусідні житлові  будинки.

00:55

У Чернігові окупанти обстріляли мирне населення. Є загиблі і поранені. Серед загиблих – громадянин США.

00:50

У Чернігові з-під завалів дістали родину загиблих: троє дітей ( двійнятка по 3 рочки і старша сестричка 12 років) та їхні батьки. Про це повідомляє ДСНС.

Всі вони загинули внаслідок авіаудару по гуртожитку.

00:45

Здобутки повітряних сил ЗСУ за 17 березня.

Винищувачі провели в небі кілька повітряних боїв, уразили дві повітряні цілі, попередньо – це винищувач та штурмовик ворога.

По колонах броньованої техніки та автомобілях забезпечення російських окупаційних військ потужних ударів завдала бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил.

Зенітні ракетні війська Повітряних Сил звітують про ураження ще п’ятьох літаків окупантів, типи встановлюються. Також протиповітряною обороною знищено три безпілотники, три крилаті ракети та один вертоліт рашистів.

Тож 17 березня силами протиповітряної оборони держави знищено щонайменше 14 повітряних цілей російських окупантів:

  • 7 літаків;
  • 1 вертоліт;
  • 3 БпЛА;
  • 3 крилаті ракети

 

00:40

Над Дніпром українська ППО перехопила та збила дві ворожі крилаті ракети. Постраждали і загиблих нема, – повідомляє Дніпропетровська обласна прокуратура, яка здійснює процесуальне керівництво у справі щодо порушення законів і звичаїв війни.

00:29

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну від Генштабу ЗСУ станом на 00:00 18 березня.

Російські окупаційні війська продовжують наступальну операцію проти України. Стратегічні цілі щодо розгрому угруповань Збройних Сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. 

Командування збройних сил російської федерації продовжує вживати заходів щодо поповнення втрат особового складу завдяки іноземцям. За наявною інформацією, російськими окупантами вже підібрано близько 1000 добровольців із представників, так званої армії Башара Асада та Хезболи

Головною вимогою до іноземних бойовиків є досвід ведення бойових дій в місті. Водночас, за наявною інформацією, вищезгадані бойовики мають на меті не участь у бойових діях на території України, а використання «відрядження» як можливості потрапити до країн Європи.

На Волинському напрямку ворог наступальних дій не здійснював. Продовжував посилювати охорону українсько-білоруського кордону підрозділами збройних сил республіки білорусь. Зберігається висока ймовірність проведення провокацій спецслужбами російської федерації.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, основні зусилля окупантів були зосереджені на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні заходів підготовки для можливого наступу на Київ. Водночас втрати, що були завдані окупантам Українськими захисниками, низький морально-психологічний стан рядового та сержантського складу, а також відсутність досвідчених командирів підрозділів тактичної ланки унеможливлюють відновлення наступальних дій у найближчій перспективі.

На Сіверському напрямку ворог намагається утриматись на визначених рубежах, відновити боєздатність підрозділів та поповнити запаси. Окупанти продовжують часткове блокування міста Чернігова та здійснюють артилерійські обстріли міста. 

У напрямку Броварів противник активних бойових дій не проводив.

В районі міста Бровари окупанти періодично здійснюють артилерійські обстріли позицій Збройних Сил України.

На Слобожанському напрямку, з метою відновлення наступальних дій на міста Суми та Харків, окупанти намагаються поповнити запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів та вимушені передчасно задіяти накопичені людські резерви. У напрямку на місто Ізюм ворог намагається відновити наступальні дії.

На Луганському та Донецькому напрямках основні зусилля противник зосередив на підготовці до наступу на Сєвєродонецьк і оточенні Маріуполя.

На Південнобузському напрямку ворог активні дії не проводив. Перейшов до оборони та інженерного облаштування зайнятих рубежів. Намагався провести перегрупування та здійснити поповнення запасів.

Окупанти не полишають спроб виявити та знищити систему протиповітряної оборони вздовж Чорноморського узбережжя. 

В акваторії Чорного моря, противник намагається проводити демонстраційні дії. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024