стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 17 березня

17 Березня 2022, 23:25
Реакція світу на війну росії проти України 17 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 7559
Реакція світу на війну росії проти України 17 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:25

Шведська профспілка портових працівників вирішила повідомити про блокаду суден, що мають сполучення з росією. 

Про це повідомляє SVT.

Російські кораблі є зараженою проблемою. Уже два тижні тому Шведська профспілка портових працівників надіслала листа міністру інфраструктури Томасу Енероту, в якому закликала їх зупинити російські та пов’язані з росією судна у шведських портах, інакше вони самі ініціюють блокаду. 

Сьогодні на засіданні керівництво профспілки докерів вирішило втілити загрозу в реальність.  

«Ми повідомили організацію роботодавців та інститут посередництва, що буде введена блокада», – каже Ерік Хельгесон, віце-голова Шведської профспілки портових працівників.  

Блокада включає кораблі, які прямують до росії та з росії, судна, що перевозять російські товари, і судна, що належать росії.

22:46

Палата представників Конгресу США схвалила законопроект про призупинення нормальних торговельних відносин з Росією.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на CNN, за цю ініціативу проголосувало 424 законодавців, проти – лише 8.

Нагадаємо, минулого тижня президент Джо Байден оголосив , що США разом з G7 та Європейським Союзом відмовлять Росії у "найбільшого сприяння".

Цей статус РФ отримала при набутті членства у Світовій організації торгівлі (СОТ). Він означає, що в торгівлі з іншими країнами-членами СОТ, продукція з РФ має низькі тарифі та мінімум нетарифних бар’єрів.

 

Законопроект також передбачає призупинення нормальних торгових відносин із Білоруссю, яка не є членом СОТ.

Авторами законопроекту є демократ Річард Ніл та республіканець Кевін Брейді. У своїй спільній заяві вони оголосили: "Ми повинні зробити все можливе, щоб притягнути Путіна до відповідальності за безглуздий напад на український народ і підрив глобальної стабільності. Призупинення нормальних торговельних відносин є важливою частиною наших зусиль по відновленню миру, спасінню життів та захисту демократії".

Таким чином, найближчим часом цей законопроект розгляне й Сенат США. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що він буде працювати над тим, щоб швидко винести цей документ на голосування.

"Ми залишаємося єдиними в тому, щоб надіслати Путіну чіткий меседж: його нелюдське насильство проти українського народу матиме жахливу ціну, і сьогоднішній крок Палати представників - це ще один спосіб втілити це в життя… Я очікую, що він (законопроект) матиме широку двопартійну підтримку у Сенаті, і я буду працювати зі своїми колегами, щоб знайти спосіб швидкого просування його через цю палату",- додав він.

22:38

У п'ятницю президент США Джо Байден проведе телефонну розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном та планує попередити його про наслідки у разі підтримку Китаєм війни проти України.

Про це на брифінгу заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Адміністрація Байдена публічно і приватно попереджала, що Пекін зіткнеться з жахливими наслідками, якщо надасть матеріальну підтримку війні президента Росії Владіміра Путіна.

"Президент Байден завтра поговорить з президентом Сі і ясно дасть зрозуміти, що Китай нестиме відповідальність за будь-які дії, які він здійснить для підтримки російської агресії", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

 

Блінкен сказав, що Китай зобов'язаний використати свій вплив на Путіна та захищати міжнародні правила, але схоже, що Пекін "рухається у протилежному напрямку".

"Ми стурбовані тим, що вони розглядають можливість прямої допомоги Росії військовою технікою для використання в Україні", - сказав він, офіційно підтвердивши повідомлення, які вперше з'явилися цього тижня, про те, що Китай дав зрозуміти про свою готовність надати Москві таку техніку.

Блінкен не уточнив, які можуть бути санкції для Китаю, а Вашингтон поки не надав доказів твердження, що Китай висловив готовність допомогти Росії. 

22:11

У Лондоні відбудеться благодійний аукціон на підтримку лікарні «Охматдит», де зараз лікують поранених дітей, які постраждали внаслідок російської агресії.

На продаж виставили унікальну антивоєнну картину без підпису, повідомляє Myartbroker, передає УП. Життя.

Аукціон триватиме 10 днів, завершиться 27 березня 2022 року.

Торги починаються від 20 тис. фунтів стерлінгів (26,3 тис. доларів). Всі кошти від продажу підуть на підтримку дитячої лікарні «Охматдит».

Також на сайті аукціону можна зробити пожертву безпосередньо лікарні.

«Незважаючи на активні обстріли та авіаудари Російської Федерації, фахівці "Охматдиту" продовжують залишатися в Києві для захисту та лікування дітей та поранених, яких доставляють до лікарні.

Завдяки самовідданій роботі лікарні своєчасна медична допомога надається пацієнтам у повному обсязі, а зібрані кошти забезпечать продовження цієї важливої роботи», – кажуть організатори акції.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року російські окупанти обстріляли лікарню "Охматдит". У приміщенні вибило вікна.

21:11

Рада безпеки ООН проводить екстрене засідання щодо погіршення гуманітарної ситуації в Україні через повномасштабне вторгнення Росії.

21:01

Туреччина готова розглянути можливість стати гарантом безпеки України в майбутньому, заявило МЗС України після переговорів міністрів закордонних справ двох країн у четвер.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби МЗС.

«Дмитро Кулеба висловив вдячність Мевлюту Чавушоглу за непохитну солідарність Туреччини з Україною, практичну політичну та гуманітарну підтримку, а також готовність розглянути можливість стати однією з держав-гарантів безпеки України в майбутньому», – йдеться у повідомленні.

20:39

Італійський уряд готовий відбудувати зруйнований російськими окупантами драмтеатр у Маріуполі.

Про це заявив міністр культури Даріо Франческоні в четвер після засідання кабінету міністрів, повідомляє Європейська правда.

«Кабінет міністрів схвалив мою пропозицію запропонувати Україні ресурси та засоби для його відновлення у найкоротші терміни. Театри всіх країн належать всьому людству», – написав Франческоні у Twitter.

20:31

Усі українські біженці, які прибувають до Англії, зможуть безкоштовно отримати медичну допомогу від Національної служби охорони здоров'я (NHS).

Цю інформацію підтвердив Департамент охорони здоров'я та соціального захисту, повідомляє Європейська правда із посиланням на CNN.

«У рамках пропозиції Великої Британії тим українцям, які приїжджають до Британії, ми зобов'язалися надати повний доступ до цілої низки державних послуг, включаючи лікарів, школи та повну підтримку місцевої влади», – йдеться у заяві відомства.

За словами міністра внутрішніх справ Пріті Пател, заходи, введені Британією, також охоплюють освіту, пільги та право на роботу.

20:18

Президент Франції Еммануель Макрон під час передвиборчого заходу у Парижі заявив, що країні потрібно бути готовою до війни високої інтенсивності, яка може повернутися на європейський континент.

Про це повідомляє Європейська правда.

У своїй промові Макрон авансував, що оборонний бюджет Франції у 2025 році складе 50 млрд євро, тоді як нині він становить трохи більше 40 млрд євро. 

За його словами, Франції потрібно бути гнучкою на тлі нових типів конфліктів у космосі та кіберпросторі.

 

Макрон сказав, що хоче «інвестувати в передові технології та посилити інвестиції, щоб бути готовим до війни високої інтенсивності, яка може повернутися на наш континент». 

19:40

Велика Британія повністю призупинила обмін податковою інформацією з росією та білоруссю. Лондон обмінювався податковою інформацією з росією у межах Конвенції про взаємну адміністративну допомогу з податкових питань, а також у межах двосторонньої угоди про уникнення подвійного оподаткування. Рішення призупинити обмін податковою інформацією гарантує, що Велика Британія не надаватиме російській владі інформацію, яка може призвести до збільшення податкових пільг чи доходів для РФ.

19:25

Латвія стала третьою країною, парламент якої закликав країни ООН негайно домовитися про заходи щодо створення безпольотної зони над Україною, щоб уберегти життя людей.

18:36

Словаччина готова надати Україні системи протиповітряної оборони С-300 та веде перемовини зі США й іншими союзниками щодо отримання належної заміни, заявив міністр оборони країни.

18:13

Чехія більше не може приймати нових біженців з України. Чехія вже прийняла до себе приблизно 270 тисяч українських громадян. Про це  заявив прем'єр-міністр країни Петер Фіала, повідомляє видання NU.

«Ми повинні розуміти, що досягаємо межі того, що ми можемо прийняти без особливих проблем», – сказав Фіала.

Нагадаємо, що у Чехії краудфандингова кампанія зібрала понад 30 мільйонів доларів на закупівлю зброї для України. Кошти пожертвували понад 100 000 небайдужих людей. 

15:53

Європейське космічне агентство (ESA) відмовилося від співпраці з Роскосмосом у розробці місії ExoMars через російське вторгнення в Україну.

15:39

18 березня Байден обговорить із Сі Цзіньпіном війну Росії проти України — речниця Білого дому Джен Псакі.

15:20

Група колишніх та чинних європейських політиків хоче номінувати Володимира Зеленського та народ України на Нобелівську премію миру.

Про це пише УП.

Для цього вони звернулися до Нобелівського комітету і попросили продовжити терміни висування кандидатів до кінця березня.

15:16

Сейм Литовської Республіки одноголосно ухвалив рішення із закликом закрити небо над Україною. Раніше із таким самим закликом до парламентів держав-членів ЄС та НАТО звернулася Естонія.

14:49

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після промови президента Володимира Зеленського у Бундестазі заявив, що Берлін продовжить надавати підтримку Україні, але виключив військове втручання НАТО.

14:47

Великобританія, США та інші країни зробили запит на проведення засідання Ради безпеки ООН щодо України.

Засідання заплановане на 21.00 (по Києву) 17 березня.

14:37

Три європейські футбольні клуби — французький ПСЖ, італійський «Мілан» та іспанський «Реал» — відмовилися від співпраці з російською букмекерською компанією Fonbet через війну в Україні. ПСЖ співпрацював з нею з 2019 року, а інші клуби — з 2021 року.

14:21

Нині провідні іноземні ЗМІ у своїх матеріалах чільне місце надають подіям в Україні — сьогодні з перших шпальт своїх сторінок розповідають про виступ Зеленського перед двома палатами Конгресу, а також про цинічний і варварський напад РФ на театр у Маріуполі, в якому переховувалися сотні людей. Зібрали в матеріалі, як світові ЗМІ висвітлюють війну в Україні https://bit.ly/3Jnc4FZ

12:20

Після завершення чинного контракту про закупівлю газу по Ямальському газопроводу у грудні Польща припинить купувати газ у Росії.

Про це заявив уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський в ефірі RMF FM, повідомляє Українська правда.

За його словами, російський газ займає велику частку в імпорті Польщі, але державна компанія PGNiG може його замінити. У неї є портфель контрактів, які замінять російські поставки, пояснив він.

12:12

Компанія Square Enix зупинила продажі ігор (Just Cause, Final Fanstasy, Tomb Raider та ін.) в рф – в Epic Games при спробі відкрити сторінки тайтлів з'являється повідомлення про відсутність доступу в регіоні, передає Сегодня.

11:55

Американська біофармацевтична компанія AbbVie заявила про зупинення постачання продуктів для естетичної медицини до росії, передає Сегодня.

11:18

Литовський Сейм 17 березня одноголосно підтримав Резолюцію щодо забезпечення безпольотної зони над Україною.

У повідомленні йдеться, що це допоможе зупинити масову смерть мирних жителів України. Резолюція литовського парламенту направлена до ООН, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

11:15

Компанія Xerox призупинила постачання продукції до росії, повідомляє Україна 24.

8:46

Узбекистан проти військових дій та агресії в Україні, — очільник МЗС Узбекистану Абдулазіз Камілов.

Окрім цього, Узбекистан визнає територіальну єдність та суверенітет України та не визнає так звані «Л/ДНР» як суверенні республіки, повідомляє Україна24.

«Ми продовжимо надавати гуманітарну допомогу Україні», — зазначив Камілов.

8:27

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відправив росії офіційний запит щодо зустрічі з представниками компетентних органів та обговорення ситуації в Україні, йдеться у заяві прокурора.

«Робота прокуратури щодо ситуації в Україні завжди буде здійснюватися відповідно до основоположних принципів Римського статуту. Ми ведемо свою роботу незалежно, неупереджено та сумлінно. Я наголошую, що хочу взаємодіяти з усіма сторонами конфлікту», – сказав Хан.

Він додав, що важливо, аби «російська федерація брала активну участь у цьому розслідуванні, і я готовий зустрітися з ними».

Україна не входить до МКС, проте подала дві заяви, визнавши юрисдикцію суду щодо можливих злочинів, скоєних на території країни з 21 листопада 2013 року. З урахуванням розширення конфлікту Хан 28 лютого заявив про намір включити у процес розслідування і нові можливі злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС.

Кремль категорично відкинув слова Хана про нібито вагомі підстави для справи проти Росії через розпочату нею так звану «операцію».

7:37

Фінансова поліція Італії арештувала віллу російського магната Петра Авена, який є п'ятнадцятою найбагатшою людиною росії зі статками у майже 10 мільярдів доларів, пише Бабель.

7:32

Російським користувачам Slack масово блокують профілі. Користувачі сервісу у рф масово скаржаться, що їх акаунти для робочих просторів видаляються, пише dev.ua.

Частина користувачів магазинів додатків App Store і Play Store написала, що акаунти видалили без попередження і можливості зберегти дані. Інша частина — що попередження прийшло вже після блокування. 

З 12 березня з’явилося близько 60 відгуків з подібними претензіями. Сам сервіс Slack не коментував війну в Україні і не повідомляв про блокування російських акаунтів.

7:27

Найбільший енергетичний концерн Німеччини E.ON припиняє закупівлю нових об'ємів російського газу, пише Bloomberg.

6:25

Іспанія підтримує ініціативу притягнути путіна до суду в Гаазі, пише Оперативний ЗСУ. Іспанія долучиться до ініціативи притягнути президента рф володимира путіна до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі за воєнні злочини, вчинені під час вторгнення в Україну, заявив глава МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес,

3:56

Сербська авіакомпанія Air Serbia відмовилася здійснювати рейси між Белградом та Москвою, пасажири отримали листи про скасування перельотів. Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє портал AVIAPAGES. 
 
На сайті авіакомпанії придбати квитки на цей напрям уже неможливо. Air Serbia – державна авіакомпанія Сербії, офіс якої розташований у Белграді.
 

3:25

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що питання про відправлення миротворчої місії НАТО було обговорено з усіма найближчими союзниками. Його буде представлено на наступному саміті Альянсу, який відбудеться 24 березня, пише Оперативний ЗСУ.

2:29

Президентка Молдови Майя Санду вимагає від рф вивести війська з Придністровʼя. Вона зазначила, що роль, яку росія відіграла у придністровському конфлікті, ні для кого не секрет, пише Бабель. 

1:55

Twitter прийняв рішення тимчасово – до завершення війни, маркувати акаунти, що належать державним ЗМІ України та Білорусі.

Про це на своїй сторінці пише віце-президент компанії з публічної політики Шінейд МакСуїнніповідомляє Європейська правда.

«У періоди конфлікту важливо чітко визначити, які рахунки контролюються державами-учасницями. Сьогодні ми поширюємо мітки державних облікових записів як на Україну, так і на Білорусь», – пише вона.

Варто відзначити, на акаунти державних ЗМІ РФ така норма почала вживатися ще раніше. Спочатку – в рамках боротьби з російською пропагандою, вона стосувалася лише окремих ЗМІ на кшталт RT або Sputnik. 

Втім, відразу після російського вторгнення ця норма стала стосуватися всіх державних ЗМІ Росії. На відміну від нинішнього рішення про маркування державних ЗМІ Білорусі та України, маркування російських держЗМІ є безстроковим.

Своїм новим рішенням Twitter вирішив уникнути звинувачень в упередженості. Проте одночасно – поставив на одну дошку агресора та жертву агресії.

1:50

Канада забороняє білоруським літакам заходити в повітряний простір країни.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомляє міністерство транспорту Канади, пише Європейська правда.

«Набирає чинності негайно і до подальшого повідомлення -  всім повітряним суднам, які прямо чи опосередковано належать, зареєстровані, зафрахтовані, орендовані, експлуатуються чи контролюються громадянином Російської Федерації чи Білорусі, заборонено в’їжджати, виходити з повітряного простору Канади чи облітати над ним», – зазначається там.

Як повідомляється, таке обмеження є частиною низки економічних заходів Канади проти безпосередніх прихильників Росії. 

«Ми без вагань вживемо негайних заходів, якщо буде підтверджено недотримання цих обмежень», – уточнює Міністерство транспорту Канади.

1:47

Україна зараз «розплачується» за те, що Захід довгі роки не розумів загрози, яку представляє Путін.

Як повідомляє Європейська правда, таку заяву зробив у розмові із BBC британський прем'єр Борис Джонсон.

За його словами, проблему створили ті європейські країни, які попри анексію Криму в 2014 році «повернулися до Путіна, як до частини спільноти». При цьому, як вважає Джонсон, російське вторгнення в Україну «вже провалилося», оскільки Путін недооцінив «силу опору» в Україні.

Заяви Джонсона були озвучені під час його візиту до Саудівської Аравії, де він обговорював питання енергетичної безпеки. За його словами, Захід тепер мусить переконатися, що він «ніколи більше не буде вразливим до шантажу Путіна», в тому числі – й шантажу енергетичного.

Варто зазначити, що цей візит британського прем’єра був гостро розкритикований опозиційними лейбористами через порушення прав людини в Саудівській  Аравії. Там зазначають, що Джонсон просто «надав перевагу одному диктатору над іншим».

У відповідь прем'єр відзначає, що не «закриває очі» на інциденти з порушеннями прав людини, проте повинен бути «реалістом» і «дивитися на глобальну картину», коли справа стосується енергетичної безпеки.

«Захід тоді зробив жахливу помилку. Лідер РФ скоїв акт насильницької агресії та відібрав значну частину території суверенної держави – і ми дали йому залишитися з цими здобутками. Ми думали, що можемо якось повернутися до нормального стану справ», – констатує Джонсон.

Він зазначає, що після того торгівля з росією не лише тривала, а й посилювалася, а європейські країни стали ще більш залежними від російського газу.

1:38

Сполучені Штати оголосили про початок роботи спеціальної групи, яка займатиметься пошуком та арештом активів російських еліт та олігархів, а також використовуваних ними підставних осіб.

Як пише Європейська правда, у групі беруть участь США, Великобританія, Канада, Японія, Німеччина, Франція, Італія та Єврокомісія.

Від кожної з цих країн до складу цієї групи увійдуть представники міністерства фінансів, міністерства юстиції та міністерства внутрішніх справ.

16 березня глава Мінфіну США Джанет Йеллен та генпрокурор Меррік Гарланд провели першу віртуальну зустріч із представниками всіх країн-учасниць. Вони домовилися «використовувати всі свої повноваження для збору та обміну інформацією та вживання конкретних заходів, включаючи санкції, заморожування активів, конфіскацію злочинного майна та кримінальні переслідування».

В американському Мінфіні наголошують, що «тільки за останні три тижні інформація, надана правоохоронними органами США іноземним партнерам, сприяла затриманню кількох суден, контрольованих фізичними та юридичними особами, які перебувають під санкціями. У сукупності ці суди оцінюються у сотні мільйонів доларів».

Також учасникам робочої групи передадуть список із 50 осіб, пошук активів яких є пріоритетними для США.

1:36

Китай ніколи не нападатиме на Україну, заявив посол КНР в Україні Фань Сяньжун на зустрічі у Львівській ОВА.

Про це повідомляє Бабель.

Китай передав українському народу вже дві партії гуманітарної допомоги, очікується й поставка третьої.

«Китай ніколи не нападатиме на Україну, ми будемо допомагати, зокрема в економічному напрямі. Наша країна за один рік імпортує товари з усього світу вартістю понад $3 трильйони. Ми готові допомагати вам розвиватись. У цій ситуації, яка є нині у вас, будемо вчиняти відповідально. Ми побачили, наскільки великою є єдність українського народу, а це означає і його силу», – наголосив він.

00:39

Канадська влада заблокувала мовлення двох телеканалів RT i RT France.

Як пише Українська правда, про це повідомила Канадська комісія радіо, телебачення і телекомунікацій з коментарем Ієна Скотта.

«Свобода слова і наявність різних точок зору є невід’ємною частиною нашої демократії. Однак, це привілей, а не право телеканалу мати дозвіл мовлення в Канаді.

Іноземні телеканали можуть бути видалені з переліку, якщо зміст їхніх програм не буде відповідати стандартам, яких очікують від надавачів послуг у Канаді, або якщо продовження їхньої трансляції не слугує громадським інтересам канадців, що ми бачимо у випадку RT i RT France», – розповів Скотт.

У пресслужбі комісії пояснили, що телеканал вирішили вилучити через те, що його мовлення не відповідає інтересам громадськості, а також через порушення канадських законів про теле- та радіомовників. 

У заяві сказано, що програми на російських телеканалах систематично намагалися підірвати суверенітет іншої країни, принижували гідність канадців з певної етнічної групи, а також підважували демократичні інституції Канади.

00:27

Звірячий напад на театр у Маріуполі підтвердив правильність виключення росії з Ради Європи.

Як повідомляє Європейська правда, про це на своїй сторінці у Twitter написав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

«Я засуджую напад росіян на Маріупольський театр, де переховувалися сотні людей, у тому числі діти. Сьогоднішній звірячий напад на мирних жителів наочно підтвердив правильність сьогоднішнього рішення про виключення Росії з Ради Європи. Режим Путіна вчиняє звірства в Україні, за що має бути покараний», – пише він.

Коментар