стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 12 березня

12 Березня 2022, 22:54
Реакція світу на війну росії проти України 12 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1793
Реакція світу на війну росії проти України 12 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:54

Боснія і Герцеговина виявилася розділеною і у відношенні до війни в Україні. Місцеві серби провели мітинг на підтримку дій РФ, тоді як  боснійці масово підтримали Україну. Про це повідомляє DW Bosnia. Протилежні погляди озвучили на мітингах у містах Тузла та Баня-Лука.

21:51

Російський диктатор Володимир Путін може продовжити агресію та атакувати одну із країн НАТО. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррельпише НВ.

20:30

Президент США Джо Байден погодив надання Україні додаткової фінансової допомоги на суму $200 млн. Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на відповідний меморандум, розміщений на сайті Білого дому, кошти будуть взяті з бюджету Міноборони США.

«На підставі повноважень, наданих мені як Президенту Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, включаючи розділ 621 Закону про іноземну допомогу 1961 року, я цим делегую державному секретарю повноваження… направляти до 200 мільйонів доларів з  оборонних витрат Міністерства оборони, а також витрат на військову освіту та підготовку, щоб надавати допомогу Україні», - говориться у меморандумі.

17:55

Фінансова гвардія Італії заарештувала яхту Sailing Yacht A мільярдера Андрія Мельниченка, який потрапив під санкції ЄС.

Судно, вартість якого оцінюється приблизно в $578 мільйонів, є чи не найбільшою у світі вітрильною яхтою. 

Мельниченко був присутній на зустрічі з путіним 24 лютого, коли той пояснював своє рішення напасти на Україну.

ЄС вважає, що присутність на цій зустрічі свідчить про те, що людина входить до близького оточення путлєра і забезпечує значне джерело доходів уряду рф, – пише Центр протидії корупції.

17:45

Німецький Commerzbank приєднується до свого конкурента Deutsche Bank і виходить з російського ринку під тиском санкцій. Про це повідомляє Bloomberg.

17:42

Англійська прем'єр-ліга відсторонила власника ФК «Челсі» Романа Абрамовича, проти якого запровадили санкції, від управління клубом.

Про це йдеться в заяві ліги, – пише УП.

17:24

Ватикан готовий стати посередником для припинення війни в Україні. Про це заявив державний секретар Ватикану кардинал П"єтро Паролін.

17:22

На польсько-білоруському кордоні українці блокують поставку продовольства для окупантів. Російські і білоруські фури намагаються провезти санкційні та інші товари, – повідомляють очевидці.

17:02

Німецький Commerzbank приєднується до свого конкурента Deutsche Bank та виходить з російського ринку під тиском санкцій.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

«Ми припинили вести новий бізнес в Росії і зупиняємо існуючі транзакції. Звичайно, ми дотримуємося санкцій», – заявила прессекретарка банку.

У перший день російсько-української війни, 24 лютого, банк заявив, що його ризики як у Росії, так і в Україні були керованими.

Днем раніше про вихід з російського ринку заявив конкурент банку Deutsche Bank.

Хвиля виходу банків з країни-агресору розпочалася з Goldman Sachs Group Inc.. Інвестбанк став першим серед великих банків з Волл-стріт, який виходить з РФ через війну проти України. За ним відразу послідував найбільший банк США JPMorgan.

16:15

Росіяни та білоруси, що проживають у Грузії, влаштували акцію солідарності з Україною у Тбілісі, – пише Європейська правда.

Протест провели біля посольства Швейцарії у Тбілісі, де розташована секція інтересів рф, оскільки посольства росії в країні немає з часів війни 2008 року. 

Протестувальники прийшли з українськими прапорами та плакатами "Фашиста Путіна - до Гааги", "Ні війні", "Дайте маніяку миш’яку", "Я росіянин і я проти війни", "Путін - тиран і вбивця", гаслами за деокупацію територій Грузії. 

16:10

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрівся з одним із лідерів кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим.

Лідер кримськотатарського народу та президент Туреччини обговорили питання підтримки України, ситуацію в тимчасово окупованому Криму, у тому числі щодо загроз для кримськотатарського народу від агресора, питання захисту та допомоги  громадянам  України, які за час війни в Україні  були вимушені виїхати до Туреччини. 

За попередніми даними турецької сторони, з України до Туреччини виїхало близько 20 тисяч осіб.

Джемілєв подякував Ердогану за незмінну позицію підтримки суверенітету і територіальної  цілісності України, включно з Кримом, – пише Українська правда.

14:30

Під посольством рф у столиці Литви близько двох десятків росіян зібрались на протест проти війни Путіна проти України, – пише Європейська правда.

14:00

Платіжна система MoneyGram призупиняє надання послуг у росії. Про це пише УП.

12:00

Естонія припиняє видавати візи громадянам рф і білорусі, – передає Держприкордонслужба.

11:16

Американська телекомунікаційна компанія Motorola Solutions призупинила продажі, поставки продукції та надання послуг у РФ та Білорусі, передає Економічна правда.

11:12

Американська кінокомпанія Sony Pictures призупинила роботу всіх відділів свого кінобізнесу в РФ.

Про це пише Variety, передає Економічна правда

Також компанія обмежила доступ до аніме-сервісу Crunchyroll, заморозила угоди щодо передачі прав на телевізійні покази.

А також - відклала вихід у «цифрі» своїх фільмів у РФ, у тому числі «Людини-павука: Немає шляху додому». Сторінку кінокоміксу вже прибрали з російського iTunes.

«Ми підтримуємо багато компаній по всьому світу, які зараз призупинили свою діяльність у Росії, і підтримуємо гуманітарні зусилля, які зараз проводяться в Україні та прилеглому регіоні», – написав у записці для співробітників Sony Pictures Entertainment Тоні Вінчікерра. у п'ятницю.

Корпорація Sony Group також передала 2 мільйони доларів Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців та міжнародній неурядовій організації Save the Children для надання гуманітарної допомоги в Україні.

10:01

Два провідних постачальника неону в Україні, які виробляють близько половини світових запасів ключового інгредієнта для виготовлення чіпів, призупинили свою діяльність через вторгнення РФ в Україну, повідомляє УП.

08:26

Німецький виробник віконного профілю, водяної підлоги та труб опалення Rehau повідомив про припинення діяльності в Росії.

Про це повідомляється на сайті компанії, передає Економічна правда.

Причина полягає у війні, розв'язаній Росією в Україні.

«Rehau рішуче засуджує напад на Україну та всіх, хто до цього причетний. Це війна проти людства, нашої свободи та миру в Європі.

Компанія приділятиме першочергову увагу безпеці своїх колег та їхніх сімей в Україні та тих, хто залишає країну», – йдеться у повідомленні.

07:15

Адміністрація президента США Джо Байдена працює з європейськими союзниками над прискоренням доставки до зони бойових дій досконаліших систем ППО та інших озброєнь.

Про це посилаючись на Washington Post пише НВ.

Представник Пентагону Джон Кірбі заявив журналістам, що Сполучені Штати мають намір озброїти уряд у Києві «тими коштами, які, як ми знаємо, потрібні українцям і які вони дуже добре використовують».

Які саме види зброї можуть бути включені в наступну хвилю постачання Україні, він уточнити відмовився.

06:55

Фінансова поліція Італії заблокувала мегаяхту Sy A  російського олігарха Андрія Мельниченка після запровадження санкцій ЄС проти нього.

Про це інформує Українська правда.

Човен був на зберіганні в порту Трієста.

Sy A – найбільша приватна вітрильна моторна яхта у світі – 143 метри завдовжки і 25 метрів завширшки. Вартість яхти – близько 500 млн євро.

04:45

Канада може надати спеціальні авірейси для перевезення українських біженців з Польщі.

Про це, посилаючись на CBC пише Українська правда.

Президенти двох країн Джастін Трюдо і Анджей Дуда обговорили, як швидко перевезти українських біженців, які мають бажання потрапити до Канади. Один із варіантів – це своєрідний авіаміст. Дуда сказав, що ця пропозиція «потребує обговорення».

Також президент Польщі Дуда звернувся до Трюдо із закликом спростити процедуру прийому біженців.

03:27

Китайський президент Сі Дзіньпінь дав карт-бланщ президенту російської федерації володимиру путіну на вторгнення в Україну.

Про це пише Українська Правда з посиланням на колонку філантропа Джорджа Сороса.

Сорос пише, що вторгненню 24 лютого передувала тривала зустріч путіна і Сі Цзіньпіня, після якої вони оприлюднили ретельно підготовлений документ, у якому оголошувалося про тісне партнерство між двома країнами. Сорос пише, що цей документ сильніший за будь-який договір і обов'язково вимагав проведення детальних переговорів заздалегідь.

Зазначається, що тим часом Сі, схоже, усвідомив, що путін «зірвався з котушок», і 8 березня зателефонував президенту Франції Макрону та канцлеру Німеччини Шольцу і заявив, що підтримує їхні миротворчі зусилля.

03:11

У Міжнародному агенстві з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що передачу даних від систем моніторингу Запорізької АЕС відновлено.

Про це пише НВ.

Зв'язок з ЧАЕС відсутній, також виникають проблеми з передачею даних з Южно-Української АЕС.

Технічний персонал розпочав ремонт пошкоджених ліній електропостачання на ЧАЕС, зовнішнє електропостачання досі не повернули. Штат ЧАЕС не може змінитись через захоплення станції окупантами. 

За даними МАГАТЕ, на Запорізькій АЕС знайшли і утилізували боєприпаси, що не розірвалися, які залишилися там з 4 березня. 

03:01

Польща збільшує армію втричі.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на польського пре'єра Матеуша Моравецького

«Сейм Польщі сьогодні ухвалив закон «Про захист Вітчизни». За ухвалення проєкту проголосували 150 депутатів - ніхто не був проти (і лише 5 депутатів утримались від голосування)», – пише Моравецький.

Закон був розроблений ще у минулому році і безпосередньо не стосується агресії росії. 

Законопроект передбачає збільшення фінансування армії з 2% до 3% ВВП. Чисельність армії планують збільшити з нинішніх 110 тисяч до 250 тисяч та окремо 50 тисяч військ територіальної оборони.

02:22

Володимир Зеленський та Джо Байден провели найдовшу розмову, яка тривала майже 50 хвилин.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на CNN. 

Видання, посилаючись на двох урядових джерел, зазначає, що одна з причин такої довгої розмови полягала у необхідності американської сторони пояснити свої кроки по обмеженню торгівлі з РФ.

Володимир Зеленський зазначив у своєму Твіттері, що робив акцент як на перебіг військових дій, так і на обговоренні нових санкцій.

01:36

Міністерство фінансів США опублікувало перелік осіб, які потрапили під нові санкції США – серед них 10 топпосадовців ВТБ банку, управлінської компанії банку «росія», а також олігарх Віктор Вексельберг.

Про це повідомляє Економічна правда.

Санкції проти ВТБ банку Сполучені Штати наклали ще 24 лютого – у перший день оголошення війни проти України – адже банк є підконтрольним Кремлю. У зв’язку з цим десять осіб, що були або є топпосадовцями банку, внесли до санкційного списку США за діяльність у секторі фінансових послуг економіки РФ. 

Вся їхня власність у Сполучених Штатах була заблокована. Йдеться про:

  • Дергунову Ольгу (віцепрезидентка);
  • Кулика Вадима (заступник голови правління);
  • Лук'яненка Валерія (голова правління);
  • Печатнікова Анатолія (заступник голови правління);
  • Діркс Наталію (членкиня правління);
  • Кондратенка Максима (член правління);
  • Норова Еркіна (член правління);
  • Островського Святослава (член правління);
  • П'янова Дмітрія (член правління);
  • Андресова Юрія (член правління).

Інша частина санкцій спрямована на компанію ABR Management – управлінську компанію групи банка «росія». До санкційного переліку під заходи потрапили також Юрій Ковальчук, голова ради директорів банку «росія». Його, як висловився Байден, називають особистим банкіром Путіна.

Крім того, під санкції потрапило майно російського олігарха Віктора Вексельберга, що володіє статками у понад 6 млрд доларів. Він знаходиться під санкціями США ще з 2018 року, а заходами у п’ятницю США повторно внесли його за іншою статтею та заблокували літак і яхту 90 млн доларів та 180 млн доларів відповідно.

01:27

Україна відкинула ідею проводити перемовини з МАГАТЕ та російським регулятором щодо українських АЕС, оскільки так росіяни намагаються закріпитися на українських ядерних об’єктах.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, повідомляє Українська правда.

На зустрічі в Анталії Києву пропонували провести тристоронні консультації з МАГАТЕ та російським регулятором. 

Кулеба сказав, що якщо будуть хоч якісь найменші спроби під будь-яким соусом визнати присутність росіян на ядерних об’єктах України, то «ми за ці спроби будемо грубо, але чесно і справедливо бити по руках, бо ми розуміємо, про що йдеться, про повзучі намагання закріпитися на наших ядерних об’єктах».

Уточнюється, що голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі розділив цю позицію.

«Я пану Гроссі, директору МАГАТЕ сказав: «А з якого дива, перепрошую за свою дипломатичність, російський атомний регулятор братиме участь у консультаціях щодо української ядерної електростанції?

Якщо ви принципові люди, якщо ви стоїте на захисті певних прав, то ви повинні сказати росіянам: «Киш. Вийшли за межі ядерних об’єктів, демілітаризували ядерні об’єкти і передали їх під контроль українських спеціалістів та спеціалістів МАГАТЕ», – сказав міністр.

00:57

Європейський центробанк опрацьовує шляхи, які б в найближчі дні дозволили українцям, що виїхали в ЄС, конвертувати гривню у тверду валюту для розрахунків.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Reuters.

Багато українців, які мусили покинути свої домівки з початком війни, не мають змоги придбати навіть товари першої необхідності, оскільки їхні заощадження в гривні не конвертуються в більшості країн Європи. Як наслідок, вони можуть постраждати від трейдерів, які пропонують наднизькі обмінні курси.

Кілька політиків ЄЦБ, передусім зі сходу блоку, звернулися до голови ЄЦБ Крістін Лаґард для пошуку спільного рішення, яке банк зараз розробляє.

Проблема в тому, що будь-яка масштабна конверсія може призвести до фінансових втрат, які хтось повинен нести. Інструменти, які зазвичай міг би використати ЄЦБ, вимагають застави, яку Нацбанк України навряд в змозі забезпечити в умовах війни. Без застави законність цих інструментів може бути сумнівною.

Варіант, який розглядають лідери Євросоюзу полягає в тому, щоб ЄС гарантував конвертаційний механізм і використовував ЄЦБ як посередника транзакцій. Фактичні транзакції відбуватимуться через комерційні банки, але під егідою центрального банку єврозони та за загальними правилами.

Зокрема, українцям можуть дозволити відкривати банківські рахунки в Європі та дозволити їм витрачати гривні в електронному вигляді до певного ліміту.

Голова центрального банку Польщі Адам Глапінський заявив у середу, що запровадять систему, яка дозволить українцям продавати гривні. Розглядаються два сценарії: Польський ЦБ або купує валюту, а потім продає її НБУ, або будуть залучені комерційні банки, причому другий варіант вважається більш імовірним. 

00:41

Російський олігарх Віктор Вексельберг, лідер КПРФ Геннадій Зюганов та спікер Держдуми В'ячеслав Володін опинилися під новими санкціями Сполучених Штатів.

Про це повідомляє Українська правда.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024