стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 11 березня

11 Березня 2022, 23:53
Реакція світу на війну росії проти України 11 березня 2614
Реакція світу на війну росії проти України 11 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:53

Сполучені Штати не будуть вести війну проти росії в Україні, тому що це означатиме початок Третьої світової війни.

Про це написав у Twitter президент США Джо Байден, повідомляє Європейська правда.

«Я хочу чітко пояснити: ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО з усією могутністю об’єднаного й активізованого НАТО. Але ми не будемо вести війну проти Росії в Україні. Пряме протистояння між НАТО і Росією – це Третя світова війна. І це те, чому ми повинні прагнути запобігти», – написав Байден.

Згодом Байден написав ще один твіт, в якому наголосив, що «війна Путіна проти України ніколи не буде перемогою».

«Він сподівався домінувати в Україні без бою. Він сподівався зламати рішучість європейців. Він сподівався послабити трансатлантичний альянс. Він сподівався розколоти Америку. Він – зазнав невдачі», – написав президент США.

22:39

Загарбницькі дії росії в Україні мають ознаки геноциду, за який має настати відповідальність у міжнародному суді.
 
Про це під час виступу перед представниками Сейму і Сенату Польщі заявив президент країни Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.
 

«Наші сусіди показують цілому світу приклад, чим є справжня відвага і прихильність до наших спільних цінностей – свободи, суверенності і демократії. Вони платять найвищу можливу ціну: українські міста бомбардуються, атакуються житлові будинки, школи і лікарні. Атаки з боку російських загарбників мають ознаки геноциду», – підкреслив президент РП.

Він додав, що потрібно зробити усе можливе, аби загарбники відповіли перед міжнародним судом.

«Це питання «бути або не бути», це питання гідності міжнародної спільноти», – наголосив Дуда.

За його словами, путін розпочав жахливу війну, аби відновити колишній СРСР. 

«Ми бачимо, що вибрала росія, і що вибрала і захищає Україна – свободу, демократію, чесний світ», – підкреслив президент РП.

Він зазначив, що з Польщі безперервно лунає заклик: «Ми не можемо дозволити, щоб росія завоювала вільну і незалежну Україну, маємо збільшити зусилля і підтримати український народ, який бореться».

Дуда висловив думку, що своїм героїзмом Україна доводить, що заслуговує на членство в НАТО та ЄС.

«Відважне лідерство президента Володимира Зеленського уособлює цінності, на які cпирається членство в Альянсі. Вільний світ сьогодні має обличчя президента Володимира Зеленського», – констатував глава Польської держави.

На його переконання, рішення про те, чи Україна буде в НАТО, залежить виключно від українського народу, і він вирішуватиме це після перемоги над ворогом.

Президент Польщі зазначив, що своїми діями путін хотів змінити хід історії і запровадити новий світопорядок. Утім, добився зворотнього ефекту – консолідації суспільств країн Заходу.

«Я вірю, що Україна відіб’є російську агресію, і ми підтримаємо Україну та її вступ до НАТО і ЄС», – резюмував Дуда.

22:17

У Державному департаменті США оголосили про запровадження санкцій проти дружини та дорослих дітей речника Кремля Дмітрія Пєскова.

Про це повідомляє Українська правда.

22:07

До Греції та на Кіпр прибуло близько 10 000 українських біженців, які рятуються від російського вторгнення.

Про це пише Європейська правда із посиланням на Spiegel.

Наразі до Греції прибули 7142 людини. Серед них 2289 неповнолітніх, повідомило у п'ятницю Міністерство захисту громадян Греції.

За даними кіпрського державного радіо, понад 3000 людей з України прибули до країни.

 

У Греції всім біженцям з України нададуть соціальний та податковий номер на наступні 12 місяців без будь-якої бюрократії, заявив міністр міграції Нотіс Мітаракіс під час візиту на болгарсько-грецький прикордонний пункт.

22:00

Управління ООН з прав людини нагадало росії, що будь-які напади на невійськові об’єкти можуть бути визнані воєнними злочинами.
 
Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ООН.
 

«Унаслідок атак гинуть і зазнають поранень цивільні особи… Російські війська використовують вибухові речовини з широкою зоною ураження в населених пунктах або поблизу них. Це ракети, важкі артилерійські снаряди, а також повітряні удари», – заявила журналістам речниця Верховного комісара з прав людини Ліз Тросселл у п’ятницю в Женеві.

Вона наголосила, що за п'ятнадцять днів війни в Україні обстрілів зазнали школи, лікарні та дитячі садки, а в кількох населених пунктах також застосовувалися касетні бомби.

«Унаслідок російських авіаударів по двох школах та кількох житлових будинках у Чернігові 3 березня було вбито 47 цивільних», – заявила Тросселл.

Речниця Верховного комісара нагадала і про російське бомбардування дитячої лікарні та пологового будинку в Маріуполі.

Всесвітня організація охорони здоров'я ООН також засудила атаку російських військ на психіатричну лікарню під Харковом, де перебуває 300 осіб.

«Ми нагадуємо російській владі, що прямі атаки на цивільних осіб та цивільні об'єкти, а також обстріли міст і сіл та інші форми атак без вибора цілей заборонені міжнародним правом і можуть бути розцінені як воєнні злочини», – сказала речниця Верховного комісара.

21:50

Європейський союз запровадить нові санкції проти РФ найближчими днями після угоди країн Великої сімки. Зокрема йдеться про нових людей та компаній зі сталеливарної промисловості, виробників військової продукції та технологій, а також компаній, які надають фінансові та інвестиційні послуги.

Про це йдеться в заяві опублікованій на сайті ЄС, повідомляє Економічна правда.

«Я висуваю пропозиції щодо санкцій більшої кількості осіб та більшої кількості компаній, які відіграють активну роль або підтримують людей, які підривають суверенітет України російським урядом.

З цими санкціями ми продовжимо переслідувати олігархів, еліту, пов'язану з режимом, їхні сім'ї та відомих бізнесменів, які залучені до секторів економіки, які забезпечують режим суттєвим джерелом доходу», – заявила голова Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн.

Вона додала, що, зокрема, ЄС заборонить імпорт основних товарів чорної металургії з Росії, що, за її словами, позбавить Кремль мільярдів євро доходів від експорту.

ЄС також запропонує широку заборону інвестиції ЄС в енергетичний сектор Росії. 

«Це може охоплювати всі інвестиції, передачу технологій, фінансові та інші послуги з розвідки та видобутку енергії на нафтових та газових родовищах», – йдеться у заяві.

20:59

GitLab припиняє продажі в росії та Білорусі і не працюватиме із новими клієнтами – Михайло Федоров.

20:47

Недостатня реакція світової спільноти на окупацію росією Кримського півострова у 2014 році призвела до нинішньої агресії росії проти України.
 
Про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав на церемонії відкриття Анталійського дипломатичного форуму, повідомляє власкор Укрінформу.
 

«Якби весь Захід і весь світ підняли свій голос проти вторгнення в Крим у 2014 році, чи зіткнулися б ми із сьогоднішньою картиною? Але ті, хто мовчав про окупацію Криму, зараз вже щось говорять. Хіба справедливість діє в одній частині цього світу і недійсна в іншій частині? Що це за світ? На жаль, міжнародне співтовариство не виявило необхідної чутливості та не надало необхідної підтримки для усунення цієї несправедливості», – сказав Ердоган.

На його переконання, нинішньої російської агресії проти України можна було запобігти, якби дипломатичні інструменти раніше застосовувалися більш дієво.

«Україна залишилася одна у своїй справедливій боротьбі. Сьогодні ми стикаємося з руйнівними і болючими наслідками проблем, які можна вирішити дипломатським шляхом, якщо вчасно проявити сильну волю. Коли ми бачимо, як мирні жителі залишають свої домівки, діти, сповнені страху та тривоги, міста в руїнах, невинні гинуть, наш смуток зростає в геометричній прогресії», – сказав президент Туреччини.

Турецький лідер наголосив на тому, що війна росії проти України призвела до загострення і так значної проблеми біженців.

20:25

Збройні сили України отримають нові партії протитанкового та зенітного озброєння від США після ухвалення Сенатом законопроєкту, який включає 3,5 мільярда доларів на «поповнення американських запасів обладнання, відправленого в Україну».

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Bloomberg,

Очікується, що пакет буде включати нові поставки 105-мм мінометів і додаткові протитанкові і зенітні комплекси Javelin і Stinger, повідомляють джерела агентства.

Один із помічників Конгресу США зазначив, що нові гроші, ймовірно, також будуть витрачені на військове спорядження, таке як гранатомети M203, бронежилети, снайперські гвинтівки та лазерні далекоміри.

19:14

Сполучені Штати в рамках нового пакету санкцій хоче заборонити своїм громадянам здійснювати будь-які інвестиції в Росію. Про це йдеться у повідомленні на сайті Білого Дому.

У США буде створено регулятор, що слідкуватиме за подальшими заборонами нових інвестицій у будь-який сектор економіки Російської Федерації. 

Раніше, у вівторок США в рамках «енергетичного» пакету санкцій заборонили своїм громадянам здійснювати нові інвестиції в енергетичний сектор Росії та фінансувати іноземні компанії, які здійснюють такі інвестиції.

Безпосередньо перелік секторів, інвестиції в які заборонять, буде розроблено міністром фінансів за погодженням із держсекретарем Сполучених Штатів.

09:55

НАЕК «Енергоатом» заявила, що повністю відмовляється від закупівлі ядерного палива виробництва російської федерації. Про це йдеться у телеграм-каналі «Енергоатома».

9:46

Користувачам Facebook та Instagram у деяких країнах дозволять закликати до насильства проти  російських солдатів у контексті вторгнення в  Україну, а також до смерті президента росії володимира вутіна або самопроголошеного президента Білорусі олександра лукашенка.

09:35

The Walt Disney Company оголосила, що припиняє весь свій бізнес у росії. Призупинення стосується як випуску та ліцензування продукції, так і діяльності круїзної лінії Disney Cruise Line, роботи журналу National Geographic, виробництва місцевого контенту та телеканалів. Про це повідомляє Економічна правда.

Компанія припиняє частину бізнесу негайно, але за деякими напрямками потрібен додатковий час.

8:18

Казахстанська Air Astana призупиняє рейси до росії.

8:15

Банк росії не відновлюватиме торги 11 березня 2022 року на московській біржі в секції фондового ринку.

6:30

Сенат підтримав виділення 13,6 мільярда доларів термінової допомоги для України.

6:03

Сорок cенаторів-республіканців США вимагають від адміністрації Джо Байдена дозволити передачу польських винищувачів МіГ-29 Україні.

5:07

Рада ЄС визнала «спецоперацію» Росії в Україні війною, а Білорусь назвала співучасницею. ЄС обіцяє ще більше посилити санкційний тиск на Росію та Білорусь. 

4:50

Лідери ЄС сказали «ТАК» євроінтеграції України.

«Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес почався. Тепер ми і українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що їй раді в ЄС», – написав у твіттері президент Литви Гітанас Науседа.

01:55

Компанія Meta тимчасово дозволила користувачам Facebook та Instagram у деяких країнах закликати до насильства проти російських військових. Такі дописи чи коментарі мають стосуватися повномасштабного вторгнення РФ до України.

Про це повідомляє НВ із посиланням на Reuters. Заяву підтвердив і прессекретар Meta Енді Стоун.

Також у змінах щодо політики мови ненависті у соцмережах тимчасово дозволять публікувати деякі дописи з закликом до смерті російського та білоруського диктаторів Володимира Путіна та Олександра Лукашенка.

Це можна буде зробити в Україні, Росії та Польщі, якщо такі заклики не матимуть інших цілей та мають два індикатори достовірності – локацію і спосіб – пише Reuters. Заклики ж до насильства проти росіян дозволені, якщо в дописі чітко йдеться про вторгнення РФ в Україну.

«Унаслідок російського вторгнення в Україну ми тимчасово дозволили такі форми політичних висловлювань, які зазвичай порушують наші правила, насильницькі висловлювання, такі як «смерть російським загарбникам». Але ми досі не дозволятимемо переконливих закликів до насильства проти російських цивільних», – ідеться у заяві представника Meta.

00:15

Президент США готовий підписати ухвалений напередодні Палатою представників законопроект про фінансування, який стосується і підтримки України.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на сайт Білого дому.

Як зазначається, законопроект передбачає «критичні інвестиції в низку пріоритетів – від забезпечення історичної підтримки українського народу до запуску Агентства передових дослідницьких проектів у галузі охорони здоров’я, інвестування в освіту та  боротьби зі злочинністю».

Пакет допомоги Україні називається історичним.

«Сполучені Штати віддані підтримці українського народу, коли він захищає свою країну та демократію. Двопартійний законопроект про фінансування включає 13,6 мільярдів доларів на гуманітарну, безпеку та економічну допомогу Україні та сусіднім країнам – до 1,4 мільярда доларів допомоги, яку Сполучені Штати надали Україні з 2021 року. Ці ресурси означатимуть додаткове оборонне обладнання для України, рятівну гуманітарну допомогу для українського народу та додаткову підтримку розгортання американських військ у сусідніх країнах», – заявляють у Білому домі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024