стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 10 березня

10 Березня 2022, 23:47
Реакція світу на війну росії проти України 10 березня 2120
Реакція світу на війну росії проти України 10 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:47

Інтерпол вводить обмеження у співпраці з РФ, проте не виключатиме її з організації через нібито «серйозні проблеми безпеки та безпеки, які виникнуть, якщо обмін інформацією буде припинено».

Про це повідомляє Європейська правда.

Всі запити від московського бюро Інтерполу будуть попередньо перевірятися на відповідність правилам організації.

23:30

Соціальна мережа Twitter видалила дописи посольства росії у Великій Британії про авіаудар по дитячій лікарні та пологовому будинку в Маріуполі за порушення правил щодо заперечення насильницьких подій.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

«Ми вжили заходів щодо твітів, оскільки вони порушували правила Twitter, зокрема нашу політику щодо ненависницької та образливої ​​поведінки, пов’язаних із запереченням насильницьких подій», – сказав представник Twitter.

23:26

Компанія Mars, що виробляє солодощі M&M, Snickers та Skittles, скорочує виробництво в росії та припинить торгівлю з агресором, а отримані прибутки передасть на допомогу Україні.

Про це повідомляє Економічна правда.

Компанія заявила, що збільшує грошові та натуральні пожертви на гуманітарні цілі на 10 млн доларів на додаток до раніше виділених 2 млн доларів. Компанія вирішила скоротити бізнес в РФ та зосередити зусилля на ніші харчуванні росіян та домашніх тварин. Mars зупиняє нові інвестиції в Росію і не буде імпортувати чи експортувати продукцію в та з країни.

23:16

Автоконцерн Stellantis (Fiat Chrysler Automobiles і PSA Group) призупинив експорт автомобілів з РФ та постачання машин на місцевий ринок з-за кордону.

Про це повідомили «Інтерфаксу» у російському офісі компанії, пише Економічна правда.

«Експорт LCV з Росії тимчасово припинений через порушення логістичних ланцюжків. Ми щодня відслідковуємо ситуацію і намагаємося знайти найкращі рішення для відновлення постачання», – повідомили там.

Там зазначили, що імпорт автомобілів концерну в РФ також припинено.

Калузький автозавод Stellantis зараз продовжує роботу, підкреслили в компанії.

23:12

Міжнародне агентство атомної енергетики також спростувало інформацію білоруського Міненерго про нібито приєднання Чорнобильської АЕС до енергомережі Білорусі.

Про це повідомила пресслужба Енергоатома, пише Економічна правда.

«Ми не можемо підтвердити інформацію щодо підключення Чорнобильської АЕС до білоруської електромережі», – заявив під час пресконференції 10 березня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Росі.

23:00

У Білому домі сказали, що американських військових не будуть надсилати до України в разі, якщо російські окупанти застосують хімічну зброю у війні проти України.

Про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі, повідомляє Українська правда.

22:55

Польські лідери наполягають на посилення санкції проти РФ за військові злочини та закликають противників прийняття України до ЄС змінити думку.

Про це повідомляє Європейська правда.

«У мене є докази численних злочинів, які я показую лідерам інших країн.  Я буду говорити про ще більш жорсткі санкції. Я прошу лідерів, які не хочуть, щоб Україна була в ЄС, змінила свою позицію», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Як повідомляє Onet.pl, таку заяву польський прем’єр зробив напередодні засідання Європейської ради. 

 

Про покарання РФ за військові злочини говорив і президент Польщі Анджей Дуда.

Як повідомляє Польське радіо, президент Дуда висловив переконання, що винні у воєнних злочинах в Україні будуть покарані. За його словами, обстріл російськими військовими пологових лікарень та житлових будинків, є злочинами, що мають ознаки геноциду.

«Я глибоко вірю, що злочинці відповідатимуть за це перед Міжнародним трибуналом, і що міжнародна спільнота зможе зробити це ефективно. Хочу запевнити, що ми, поляки, допомагаємо, щоб міжнародні прокурори могли ці докази зібрати, щоб процеси відбувалися і щоб винні у злочинах були покарані», – стверджує Дуда.

22:51

Словенія активувала закон, який надає тимчасовий захист переміщеним особам з України, надає їм тимчасове проживання, доступ до ринку праці, житла, освіти, соціального обслуговування та охорони здоров’я без необхідності проходження процедури надання притулку.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Euractiv, 

Рішення, яке набуває чинності негайно, прийнято після того, як минулого тижня міністри внутрішніх справ країн ЄС погодилися вперше активувати директиву про мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб.

Тимчасовий захист нададуть особам, які були переміщені з України з початку російського вторгнення 24 лютого.

 

Дія указу поширюється на громадян України, осіб без громадянства та громадян третіх країн, які не є громадянами України та мають право на міжнародний захист або інший рівноцінний національний захист в Україні.

Також він розповсюджується на осіб без громадянства та громадяни третіх країн, які не є громадянами України та проживали в Україні на підставі дійсного дозволу на постійне проживання та не можуть безпечно повернутися до країни походження.

22:48

Disney призупинив роботу всіх підрозділів свого бізнесу у росії, – Geek Journal.

21:29

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї вперше назвав війною вторгнення Росії до України. Він сподівається, що війна незабаром закінчиться – Reuters.

21:26

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон побоюється, що росія може застосувати хімічну зброю в Україні.

Про це Джонсон сказав у інтерв'ю Sky News, повідомляє Європейська правда. 

«Те, що ви чуєте про хімічну зброю, – це прямо з їхнього сценарію», – сказав британський прем’єр.

«Вони починають говорити, що є хімічна зброя, яку зберігають їхні противники чи американці, і тому коли вони самі розгортають хімічну зброю, а я боюся, що вони можуть це зробити, у них виникає своєрідний… фейк, готовий до дії», – розповів Борис Джонсон.

«Ви бачили це в Сирії. Ви бачили це навіть у Великій Британії. Це те, що вони вже роблять. Це цинічний, варварський уряд», – додав він.

Джонсон також сказав, що єдиний спосіб закінчити війну в Україні – це якщо президент росії усвідомить, що зробив «катастрофічну помилку».

21:15

Греція заявила, що відправить літаки та автобуси до Польщі для того аби прискорити перевезення біженців до країни, – Guardian.

21:05

Президент Франції Макрон заявив, що не вважає реальним початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, поки країна перебуває в стані війни — Reuters.

Водночас Макрон заявив, що країни ЄС мають домовитися про термін, коли вони зможуть відмовитися від російського палива.

Про це повідомляє Суспільне.

21:02

Burger King призупинив підтримку мережі ресторанів у росії на рівні операцій, маркетингу та ланцюжка поставок.

Про це пише Економічна правда.

Також компанія не затверджуватиме рішення про інвестиції та розширення в РФ. У компанії в росії немає своїх ресторанів, майстер-франчайзі Burger King на російському ринку є ТОВ «Бургер Рус». У РФ мережа Burger King об'єднує близько 800 закладів громадського харчування.

20:49

США виділяють додаткові майже $53 млн доларів для підтримки мирних жителів, які постраждали від вторгнення Росії в Україну.

Про виділення допомоги під час візиту до Польщі оголосила віцепрезидентка США Камала Гарріс, пише Європейська правда. Кошти будуть виділені через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) на підтримку Світової продовольчої програми ООН. 

Їх витратять на надання продовольчої допомоги для сотень тисяч постраждалих від вторгнення, у тому числі людей, які залишили свої будинки та перетинають кордон з Україною. 

Крім того, кошти підтримуватимуть логістичні операції продовольчої програми ООН з доставки допомоги в Україну, зокрема до Києва.

19:50

Президент Франції Еммануель Макрон вважає нереальним вести переговори про вступ в ЄС з країною, яка перебуває у стані війни.

Про це Макрон заявив перед початком саміту лідерів в четвер ЄС у Версалі, – повідомляє Європейська правда.

18:30

Медіагрупа Hearst Magazines до якої входять такі журнали як Cosmopolitan, Harper’s Bazaar та Esquire вийшла зі співпраці з російськими компаніями. Про це пише Українська правда.

18:24

Китай відмовився постачати авіакомпаніям орків запчастини для літаків.  Про це повідомив начальник управління підтримки льотної придатності повітряних суден Росавіації Валерій Кудінов, – пише Оперативний ЗСУ. 

17:39

Goldman Sachs Group Inc. заявив, що згортає свої операції в Росії, – пише УП.

17:19

Друга найбільша в світі компанія-виробник продуктів харчування та американська продовольча компанія Марс припиняють інвестиції до росії.

 

17:17

Британська косметична компанія призупинила поставки на росію.

17:15

Pandora припиняє діяльність у росії та Білорусі, – інформує Економічна правда.

16:45

Western Union зупиняє роботу в росії.

15:51

Естонська влада оголосила про тимчасове припинення видачі туристичних віз громадянам РФ.

З відповідною заявою виступила міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс, – повідомляє Європейська правда

13:47

Студія Rovio (франшиза Angry Birds) знімає з продажу свої ігри в Google Play та App Store на території Росії та Білорусі.

13:30

Група Fast Retailing, до якої входить японська роздрібна мережа повсякденного одягу «для всіх» «Uniqlo», заявила, що продовжить працювати в Росії, але тимчасово припинить діяльність. Про це інформує Економічна правда.

Група Fast Retailing також заявила, що пожертвує 10 мільйонів доларів та одяг для України на через управління у справах біженців ООН. 

12:30

Американський виробник взуття Crocs призупиняє бізнес-операції та імпорт товарів у РФ.

Про це йдеться у заяві компанії, повідомляє УП.

«Crocs прийняла рішення призупинити свою діяльність в Росії, включаючи онлайн-продаж та роздрібну торгівлю. Також компанія призупинила ввезення товарів в країну», – йдеться у заяві.

При цьому, компанія продовжить платити зарплату своїм працівникам у Росії.

Crocs також зробить пожертву на користь ЮНІСЕФ для надання гуманітарної допомоги дітям та сім'ям переміщених осіб. Призупинила постачання взуття в Росію і американський виробник Skechers.

Зазначається, що компанія призупинила постачання взуття в Росію через війну в Україні, а також 500 тис дол гуманітарної допомоги для організацій, що працюють в Україні. 

Skechers також розглядає можливість передати взуття та шкарпетки для українських біженців.

11:50

Японський виробник принтерів Epson заявив, що призупиняє постачання своєї продукції до Білорусі та Росії. Водночас команія жертвує для України мільйон доларів США через УВКБ ООН і Червоний Хрест, – інформує Економічна правда.

11:45

Велика гірничодобувна компанія Rio Tinto розриває зв'язки з російським бізнесом. Про це повідомляє reuters.

Компанія раніше заявляла, що вона не має операційних активів або співробітників, яких можна було б вивести з Росії чи України, але цей крок пов'язаний з тим, що після початку вторгнення 24 лютого західні фірми зазнають зростання тиску з метою залишити Росію.

 

11:40

Компанія Google заявила про призупинення платежів з РФ у Google Play, у зв'язку з чим російські користувачі не зможуть купувати нові програми або продовжувати передплату на вже придбані. Безкоштовні програми залишаться доступними у Play Store, уточнюється у повідомленні. А користувачі зможуть отримувати доступ до програм та ігор, оплачених раніше.

11:30

Британія запровадила нові санкції проти семи російських олігархів та доповнила перелік, зокрема, Романом Абрамовичем та Олегом Дерипаскою. Про це повідомляється на сайті уряду Британії, – інформує Економічна правда.

Статки цих олігархів сумарно становлять 15 мільярдів доларів. Під новими санкціями всі вони потрапляють під замороження всіх активів у Сполученому Королівстві та заборону на перетин кордону. Громадянам Британії заборонено вступати у будь-яку фінансову діяльність з ними.

Також мільярдери потрапляють під транспортні санкцій, що означає заборону на перетин будь-яким російським повітряним судном британського кордону, а у випадку порушення влада може конфіскувати літак. 

Під санкціями опинилися сім олігархів:

  • Роман Абрамович, акціонер сталевих гігантів Евраз та Норильський нікель, власник ФК «Челсі». Статки сягають 9 млрд доларів;
  • Олег Дерипаска, акціонер En+ Group, статки у 2 млрд доларів;
  • Ігор Сєчін, виконавчий директор Роснєфті;
  • Андрєй Костін, голова ради директорів ВТБ банку;
  • Алєксєй Міллєр, виконавчий директор Газпрому;
  • Ніколай Токарєв, президент російської держкомпанії Транснєфть
  • Дмітрій Лєбєдєв, голова ради директорів Банку Росія.

11:10

Німецький виробник одягу та аксесуарів Hugo Boss AG з 9 березня тимчасово закрив свої магазини в РФ, призупинив усі роздрібні операції та онлайн-продажі.

Про це йдеться у заяві компанії, передає УП.

Зазначається, що на РФ та Україну припало близько 3 % продажів за 2021 рік.

Компанія надаватиме всім постраждалим працівникам фінансову та оперативну підтримку та підтримуватиме тісний контакт зі своїми діловими партнерами.

На російському сайті компанії зазначено, що «доставка замовлень до Росії тимчасово не здійснюється».

10:20

Росія заявила, що більше не збирається бути членом Ради Європи. Заяву про це 10 березня поширило МЗС РФ, – інформує УП.

«Росія не буде брати участь у перетворенні натівцями і ЄС, які їх слухняно наслідують, найстарішої європейської організації на черговий майданчик розповідей про вищість Заходу і самолюбування. Нехай насолоджуються спілкуванням одне з одним без Росії», – заявили в МЗС РФ.

10:05

Японська Hitachi Group вирішила тимчасово припинити свою діяльність у Росії. Про це йдеться у заяві компанії, – інформує ЕП.

Відповідно до заяви, виняток – продукція та технічна підтримка електричних систем, електрообладнання.

Компанія також займалася виробництвом та продажем будівельної техніки, проте продажі цих продуктів у Росії становили близько 0,5% від загальної виручки корпорації.

Дочірнє підприємство корпорації Construction Machinery раніше вже оголосило про зупинення експорту важкої техніки до Росії, зокрема гідравлічних екскаваторів.

 

08:45

Google обмежує роботу магазину програм Google Play у росії. Тепер скачати можна буде лише безкоштовні програми, передає Сегодня.

07:05

Більшість у Конгресі США підтримали заборону на імпорт  російської нафти та інших енергоносіїв у відповідь на вторгнення Росії в Україну.  Це той випадок, коли палата представників була готова прийняти законопроєкт ще після того, як Джо Байден оголосив про введення такої заборони. Про це пише 24 канал.

06:55

Будівельний гігант Caterpillar згортає діяльність у Росії та жертвує Україні мільйон доларів. Про це пише УП.

06:12

Віцепрезидентка США Камала Харріс прибула до Варшави в рамках дводенного візиту до Польщі та Румунії з метою обговорення російського вторгнення в Україну. Харріс прилетіла до польської столиці на тлі дипломатичної суперечки через літаки-винищувачі для України, передає Радіо Свобода. 10 березня вона має зустрітися з президентом Анджеєм Дудою, прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким та українськими біженцями.

06:02

У США схвалили виділення 13,6 мільярда доларів допомоги Україні.  Як розподілять 13,6 мільярда доларів:

  • 4 мільярди доларів отримає Україна та країни Східної Європи, щоб допомогти 2 мільйонам українських біженців.
  • 6,7 мільярда доларів піде на розміщення американських військ та техніки в європейському регіоні та передачу американського озброєння Україні та союзникам США.

Окрім цього, Сполучені Штати Америки виділили економічну допомогу. Про це пише 24 канал.

05:11

Xbox і Nintendo теж покидають російський ринок. Про це пише 24 канал.

04:31

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) заявив у середу про перший пакет фінансування для підтримки сталості України у розмірі 2 мільярди євро. Про це пише Радіо Свобода.

04:01

Керівництво ООН нажахане атакою росіян на пологовий будинок в Маріуполі. «Сьогоднішній напад на лікарню в Маріуполі, Україна, де розташовані пологове та дитяче відділення, жахає. Цивільні особи платять найвищу ціну за війну, яка не має до них жодного стосунку. Це безглузде насильство має припинитися. Припиніть кровопролиття зараз», – генсек ООН Антоніо Гутерреш.

03:17

У Чехії хочуть карати усіх, хто демонструватиме символіку російських окупантів. Наразі вирішують, яка відповідальність буде порушникам. Про це пише 24 канал.

03:16

Компанія Coca-Cola оголосила про підвищення цін на свою продукцію в Росії на 15-30% з 14 березня. 8 березня Coca-Cola оголосила про призупинення роботи в росії, однак продукція бренду буде доступна російським споживачам. Компанія тимчасово заморозила інвестиції в маркетинг та нові проєкти на території росії. Про це пише «Голос Америки».

03:12

В Пентагоні заявили, що «на цей момент» не підтримують надання Україні додаткових винищувачів за сприяння США – сказавши, що на їхній погляд це буде незначним підсиленням спроможностей, але матиме високі ризики. Якщо ж інші країни самостійно і напряму вирішать надати Україні винищувачі, кажуть в Пентагоні, то вибір буде за ними. Там додали, що на думку США, зараз є багато альтернативних опцій, які б значно краще підсилили потреби української армії – і що Сполучені Штати активно зосередяться на цьому. Серед цих альтернативних опцій – системи ППО, зенітні ракети, переносні зенітно-ракетні комплекси та протитанкові ракети. Про це інформує журналіст «Голос Америки».

02:58

Ще один мінус на росії: готельні гіганти Hilton і Hyatt припиняють  розвиток бізнесу в країні. Втім, готелі й надалі працюватимуть. Hilton пообіцяв, що надасть мільйон номерів українським біженцям, а також передасть прибуток від роботи своїх 26 готелів у росії на допомогу Україні. Про це пише 24 канал.

02:50

МВФ затвердив  1,4 млрд дол термінової допомоги для України. Про це пише Радіо Свобода. 

02:24

Дитячий фонд ООН засуджує напад 9 березня на пологовий будинок у Маріуполі Донецької області, повідомила пресслужба ЮНІСЕФ в Україні. «Я приголомшена інформацією про сьогоднішній напад на пологовий будинок у Маріуполі. За повідомленнями, через напад під завалами зруйнованих будівель опинилися маленькі діти та породіллі... Атаки на мирне населення та цивільну інфраструктуру – зокрема на лікарні, об’єкти водопостачання та школи – є за межами допустимого і мають негайно припинитися. ЮНІСЕФ повторює свій заклик щодо негайного припинення вогню і закликає дотримуватися зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом щодо захисту дітей від шкоди, а також забезпечити гуманітарним організаціям можливість отримати безпечний та швидкий доступ до дітей, які потребують допомоги», – заявила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін М. Рассел. Про це пише Радіо Свобода.

02:22

Україна припинила співпрацю з МВФ за програмою Stand-by. «Влада скасувала угоду stand-by і висловила намір співпрацювати над розробкою відповідної економічної програми, спрямованої на відновлення та зростання, коли це буде можливо», – зазначили у МВФ. Спершу після початку війни 24 лютого розглядали різні варіанти економічної підтримки України, зокрема в межах чинної програми на 2,2 мільярда доларів. Місія Міжнародного валютного фонду в рамках другого перегляду 23 лютого почала обговорення програми stand-by з владою на тлі російської кризи. Про це пише 24 канал.

01:52

Українські дипломати завернулися до Ізраїлю із пропозицією, щоб Володимир Зеленський виступив у Кнесеті зі зверненням на тему військової агресії Москви — спікер Кнесета не дав на це згоди.

Про це повідомляє Українська правда.

Натомість Зеленському запропонували спілкування у форматі відеодзвінка, бо у парламенті за розкладом «канікули та ремонт».

01:15

Росія може застосувати хімічну зброю в Україні або створити операцію «фальшивий прапор», звинувативши в цьому Україну.

Як пише Європейська правда, таку заяву на своїй сторінці у twitter зробила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Вона вважає неправдивими заяви РФ про те, що США ніби то розробляють хімічну зброю в Україні.

«Тепер, коли Росія зробила ці неправдиві твердження, а Китай, здавалося б, підтримав цю пропаганду, ми всі повинні дивитися на те, щоб Росія могла застосувати хімічну чи біологічну зброю в Україні або створити операцію під фальшивим прапором із її використанням», – пише вона.

Псакі також відзначила «тривалий і добре задокументований досвід використання хімічної зброї» Росії, а також її модель «звинувачення Заходу в тих самих порушеннях, які здійснює сама Росія».

01:10

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон пообіцяв посилити санкції проти росії у розмові із Президентом України Володимиром Зеленським

01:03

Рада директорів Міжнародного валютного фонду підтримала виділення для України екстреного фінансування обсягом 1,4 млрд доларів.

Про це пише Економічна правда.

Директорка МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що «політична реакція української влади на надзвичайні ситуації була вражаючою». Зокрема, щодо заходів для збереження доступності валютних резервів та зменшення невизначеності щодо обмінного курсу. Також Георгієва підкреслила факт того, що Україна виконала всі боргові зобов'язання.

«Після того, як війна закінчиться і можна буде провести належну оцінку збитків, імовірно, буде потрібна додаткова велика підтримка для підтримки зусиль з відновлення», – заявила вона.

Україна отримає кошти в межах інструменту швидкого фінансування (Rapid Financing Instrument, RFI). Він дозволяє  швидко отримати доступ до фінансової допомоги тим країнам, які стикнулися з терміновими потребами платіжного балансу, зокрема, внаслідок воєнних конфліктів.

Раніше в НБУ пояснювали, що цей інструмент запроваджується тоді, коли реалізувати програму економічних реформ неможливо. Водночас залишається зобов'язання співпрацювати з МВФ для вирішення проблем з її платіжним балансом.

У МВФ зазначили, що виплата «забезпечить критично важливу підтримку в короткостроковій перспективі і відіграє роль каталізатора для фінансування з боку інших партнерів».

Максимальний обсяг RFI обмежений 50% квоти країни в МВФ на рік, тобто максимальний обсяг для України становив 1,4 млрд доларів.

00:14

Сполучені Штати розглядають накладення санкцій проти російської енергокомпанії Росатом, яка є чільним постачальником пального та обладнання для АЕС у світі.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Bloomberg.

Остаточне рішення не ухвалено, і Білий дім консультується з представниками енергетичної галузі щодо потенційного впливу.

Росатом є делікатною мішенню, оскільки компанія та її дочірні компанії забезпечують близько 35% світового збагачення урану і мають угоди про доставку ядерного палива в країни по всій Європі. Будь-які санкції також не повинні торкатися співпраці Росатома з Іраном за умовами угоди про обмеження ядерної програми країни.

Оцінити вплив таких санкцій на американські атомні станції та імпортерів паливо складно. На Росію припадало 16,5% урану, імпортованого в США в 2020 році, і 23% збагаченого урану, необхідного для живлення парку комерційних ядерних реакторів США. Зазвичай реактори заправляються що 18-24 місяців, а комунальні підприємства купують паливо на роки вперед і підтримують значні запаси.

«Ми не можемо дозволити собі не мати російського урану та збагачення», – вважає Кріс Ґадомскі, аналітик галузі ядерної промисловості Bloomberg NEF. «Російський уран дешевший, а США не виробляють урану».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024