стрічка

PMBA проводить для волинян курс тактичної допомоги та бойової підготовки

09 Березня 2022, 09:57
PMBA проводить для волинян курс тактичної допомоги та бойової підготовки 1509
PMBA проводить для волинян курс тактичної допомоги та бойової підготовки

До війни PMBA бізнес академія практичного менеджменту, що входить до інвестиційної компанії VolWest Group організовувала чимало навчать для управлінців та підприємців. Наразі ж вони «перепрофілювалися»і з 27 лютого розпочали щоденні курси з тактичної медицини та бойової підготовки.

Потрапити туди може кожен охочий, однак треба попередньо зареєструватися. Ми теж здобували важливі уміння у воєнний час.

Вранці 8 березня в розважальному центрі «Аденалін Сіті» – людно. Люди впізнають одне одного. Дехто вітає жінок зі святом, або ж жартує, що квіти буде після перемоги.

Кілька людей групкою стоять віддалено, стиха говорять російською. Вони лише перший ранок у Луцьку, першу ніч пережили без обстрілів і прийшли на навчання. Двоє чоловіків зі Сум питають, «де потрібні руки».

Серед учасників навчання колишні весільні ведучі, лікарі, оператори телеканалів, підприємці. Але зараз усі вони разом, аби отримати знання, які можуть врятувати життя.

Попри дружню атмосферу відчувається напруга, адже зараз, в якомусь місті люди знову опинилися у підвалах. Хтось втратив зв'язок із рідними, хтось відчуває провину за те, що п’є каву у спокійному місті, а не захищає Україну. Проте вже на початку навчання усіх заспокоять: тил важливий, кожен має допомагати й робити свою справу. Тому потрібно довіряти військовим, але й не опускати руки і просто чекати перемоги.

Керівниця бізнес-академії Тетяна Репницька жартує, що сьогодні найменше учасників, а значить навчання буде найбільш продуктивним і результативним. Каже, що від початку лекції відвідало вже 3 тисячі людей.

Автор курсу Віктор Корсак — доктор економічних наук, кандидат медичних наук, хірург, Голова Ради директорів групи компаній VolWest Group, фундатор Музей Сучасного Українського Мистецтва Корсаків. Він і розпочинає заняття. Хто хоч раз був на бізнес-лекціях Віктора Івановича знає його підхід до інтерактивного методу навчання і засвоєння матеріалу: 5% – лекції, 10% – читання лекцій, 20% – відео/аудіо, 30% – демонстрація, 50% – робота в дискусійних групах, 75% – практика через дію та 90% – застосування набутих знань і навчання інших. 

Хотілося б, аби застосовувати ці знання нам не довелося, проте, як діяти у разі небезпеки, врятувати комусь життя, або зберегти своє, чи захистити рідних зараз повинен знати кожен. Тож курс теж складається з кількох частин: лекції, спілкування, відпрацювання на практиці. 

Віктор Корсак має увідну лекцію, яка допомагає згадати біологію та основи медицини. Зокрема, які є види ран, як працює кровоносна та дихальна система, як поводити себе у небезпечній ситуації та переміщати пораненого.

До слова, у залі були й медики. «У медицині катастроф, чи військовій нам завжди кажуть, забути все, що ми знаємо. Що ми — лікарі», – розповідають вони.

Перш за все — це тому, що врятувати можна не всіх. І треба чітко оцінити ситуацію та зрозуміти, кому ще можна допомогти. Для прикладу, коли людина отримує поранення організм виробляє багато гормонів і людина може бігти, кричати про допомогу. Натомість далі наступає травматичний шок. Тому перш за все треба зважати на тих, хто уже не може кричати. 

Практичні поради надавала Анастасія Дем’янчук. Перш за все вона наголосила на особистій безпеці. Якщо іде бій, то максимум, що можна зробити — накласти джут. Навіть військові не дозволяють допомагати своїм побратимам, бо може бути більше жертв. Окрім того, перевіряти пульс біля людини потрібно боком, а не схиляючись над нею. Бо поранений може не розуміти, що з ним і атакувати. Віктор Корсак же наголошував, що якщо перед нами військовий — потрібно забрати від нього зброю. Знову ж, аби точно бути у безпеці.

Анастасія Дем’янчук дала чимало практичних порад. Зокрема: якщо людина в свідомості, то встановити голосовий контакт. Якщо ж ми у натовпі, то чітко попрохати когось (дівчино в червоній куртці, – наприклад) викликати швидку. Бо в домедичній допомозі важливо дати можливість людині вижити. 

Практичні уміння уже відпрацьовували на практиці в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Зокрема, там можна було спробувати робити непрямий масаж серця на манекені, чи своєму другові. Спробувати різні види накладання джгута та пов'язки на різні види ран. Також відпрацьовувався прийом «перевертання» пораненого. 

Звісно, окрема частина навчання — це поводження зі зброєю. Так, учасникам навчання розповіли про принцип роботи автомата, навчили ним користуватися та чистити. На території «Адреналін Сіті» розташований тир, тож ті, хто ніколи не користувався зброєю, могли спробувати «один постріл», аби зрозуміти на практиці, як це. До слова, люди приходили і з власною зброєю, аби попрактикуватися у тирі.

Також навчали не лише робити «бандерівський смузі», а й влучного його кидати та розповідали про техніку безпеки.

Окремий, не менш важливий блок під час війни — психологічний стан. Так, психолог Роман наголосив, що зараз у багатьох розвивається комплекс вцілілого. Ми винимо себе у бездіяльності, або ж тому, що не можемо допомогти іншим.

Натомість з’їдати себе – це тримати ще одну жертву у цій війні. За його словами наше тіло дуже сильно реагує на наш емоційний і психологічний стан, і якщо це не проявляється одразу, то виллється у дуже серйозні захворювання за кілька років. Тому винити себе ні в якому разі не можна, як і нескінченно скролити стрічку.

Він розказав про кілька практик і прийомів, які допомагають заспокоїтися та знайти баланс і злагоду з тілом. 

За його словами звертатися по допомогу до спеціалістів — це теж не соромно, а дуже важливо. Особливо, якщо в когось є дітки, адже до 7 років вони дзеркалять емоції своїх батьків.

Після його практик у залі — тиша. На якийсь час люди заспокоїлися, дехто навіть витирає сльози з очей. Бо кожному з нас потрібно відчути, що він цінний і прийняти себе тут і тепер.

Керівниця бізнес-академії Тетяна Репницька зазначає, що  курс «Тактична медицина та бойова підготовка» триватиме до перемоги.

 

Зареєструватись на навчання можна:

https://forms.gle/YtVmdunSJHbWWkNm6

 

або за тел. 050 438 02 8

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024