стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 березня

04 Березня 2022, 22:19
Війна в Україні 17293
Війна в Україні

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляють станом на 4 березня.

22:18

У Тростянці на Сумщині російські військові захопили залізничний вокзал і розставили свою техніку у житлових кварталах. Гуманітарні вантажі у місто доставити неможливо. Окупанти нікого не випускають.

Про це пише Рубрика.

 Міський голова пише:

  • окупанти грабують склад шоколадної фабрики, розтрощили офісні приміщення;
  •  вкрадені з території АТП всі комунальні автобуси і розставлені по місту;
  •  в будівлі поліції розмістили свій штаб. Який оточили бронетехнікою і патрулями. Чому там? Бо поруч 5 поверхівка з мирними жителями, яким наказали бути вдома. Так званий «Живий щит»;
  •  школи, садочки, де це більш безпечно, печуть хліб і роздають безкоштовно людям;
  •  в гуртожитку організували харчування всіх беженців, що там проживають.

22:00

Українські захисники поділилися списком російських військовополонених за тиждень війни з Україною.

Про це пише Українська Правда.

Попередній список полонених складається із 116 осіб.

Зокрема, серед затриманих найбільше молодиків віком від 20 до 30 років. 

21:53

Радіаційний фон на території Запорізької області не змінився  та не несе загрози життю й здоров’ю населення. 

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я з посиланням на Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

21:47

188 людей, серед яких 122 цивільні, у тому числі 5 дітей, загинули від поранень внаслідок артобстрілів та бойових дій на Харківщині, повідомила поліція регіону станом на 18:00 4 березня. 

З 24 лютого, захищаючи Харківщину, загинули: 

  • 35 військових ЗСУ
  • 14 бійців тероборони
  • 6 нацгвардійців
  • 4 поліцейських
  • 4 прикордонники 
  • 2 військовослужбовців ХНУПС 
  • 1 працівник СБУ

Поранені 394 людини, з яких 290 — цивільні. 

 

За даними поліції, з початку вторгнення РФ на Харківщині затримали 12 російських військових, двох посібників ДРГ, одного підозрюваного в умисному вбивстві, а також 4 підозрюваних у майнових злочинах та злочинах, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю.

20:31

МАГАТЕ терміново проведе перевірку АЕС в Україні. Це зроблять через обстріли окупантами Запорізької атомної станції. Також планується перевірка в зоні ЧАЕС, повідомили в «Енергоатомі».

20:15

Народного депутата з фракції партії ОПЗЖ Нестора Шуфрича затримав батальйон Тероборони за спробу сфотографувати блокпост. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив депутат Олександр Погребиський.

19:04

Оперативну інформацію станом на 18.00 4 березня щодо російського вторгнення повідомили у Генштабі ЗСУ.

Триває дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. 

Основні зусилля окупантів зосереджувались на оточенні Києва та послабленні спротиву в блокованих ним населених пунктах. Також окупанти продовжили нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах. Застосовували артилерію та реактивні системи залпового вогню для руйнування об’єктів критичної інфраструктури та житлових будинків.

На Волинському напрямку положення наших військ без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку Чернігів здійснює героїчну оборону. Підрозділи оперативного угруповання військ утримують позиції на зайнятих рубежах.

В районі населеного пункту Михайло-Коцюбинське Чернігівської області перед водною перешкодою стоїть колона до 200 одиниць техніки та живої сили. Міст через річку зруйнований. 

На Слобожанському напрямку підрозділи зі складу угруповання продовжують ведення оборонних боїв, успішно здійснюють вогневе ураження противника.

Об’єднані сили ведуть оборонну операцію як і раніше, силами двох оперативно-тактичних угруповань. 

На Приморському напрямку оперативне угруповання військ здійснює прикриття морського узбережжя та виконує завдання з недопущення оточення міста Миколаїв.

Повітряні Сили Збройних Сил України здійснюють відбиття повітряних ударів противника. Продовжують ведення систематичних бойових дій. На цей час російські загарбники вже втратили 37 літаків та 37 вертольотів .

Захисники міста КИЄВА продовжують відбиття наступу ворога, нанесення ураження його наступальним угрупуванням та утримання визначених рубежів.

Противник деморалізований. Місцеве населення всіма способами показує, росії тут не раді.

«Боротьба триває по всій країні. Разом переможемо! Закликаємо користуватися тільки перевіреними джерелами інформації і не піддаватися паніці. Ворог цього чекає. Слава Україні!» – додають у ЗСУ.

19:01

Понад 50 окупантів знищили в Гостомелі за останні дві доби.

Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

У боях за Гостомель знищили щонайменше 50 окупантів зі складу 31-шої окремої гвардійської десантно-штурмової бригади (м. Ульянівськ).

З українського боку в боях взяли участь бійці спецназу ГУР МО, 3-ого окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго і групи місцевого спротиву.

Українські військові захопили численні трофеї. Серед них: зброя, військова техніка, штабні та особисті документи.

Захоплену у ворога придатну до використання зброю передали місцевим групам спротиву.

У знищених окупантів не було при собі військових жетонів та жодних документів, що посвідчують особу, окрім сертифікатів про вакцинацію і незаповнених медичних книжок.

Місто Гостомель знаходиться під контролем українських військ.

Нагадуємо, що Гостомель одне зі стратегічних передмість Києва. Бої за контроль над ним ведуться від початку російської агресії. Тут знаходиться аеродром, над яким окупанти прагнуть взяти контроль з метою висадки десанту та вантажів.

18:57

Мобільний оператор Vodafonе відновив мобільний зв'язок у Херсонській області.

Про це повідомила «Українська правда».

18:56

Російські війська п'ять днів нещадно обстрілюють Маріуполь, знищують його інфраструктуру – місто залишилося без тепла, води та електроенергії, у лікарнях три сотні поранених, але лікарні також обстрілюють.

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі українських телеканалів, пише «Українська правда».

«Я не знаю, де ситуація стала кращою чи стабілізувалася. Маріуполь п'ять днів перебуває під жорстоким розстрілом житлової інфраструктури. Нас просто знищують «градами», гаубицями, авіацією. Обстріли навіть не припиняються цієї хвилини. Говорити про стабілізацію не доводиться», – каже міський голова.

За словами Бойченка, маріупольці п'яту добу без тепла, води та електроенергії. У них закінчуються продукти харчування та медикаменти.

17:28

На подвір'я дачі Володимира Зеленського у Конча-Заспі під Києвом впав, ймовірно, уламок ракети. Про це пише Українська правда.

«Мимо», – прокоментував Зеленський

16:30

Збройні сили України знищили черговий ворожий Су-25 разом із пілотом. Про це інформує Держспецзв"язку.

Всього з початку нападу кремля на Україну наші військові знищили 34 літаки і 37 гелікоптерів противника.

16:25

На офіційній сторінці Сухопутних військ ЗСУ у фейсбуці оприлюднили інформацію про те, що окупанти вступили у бій один із одним під Северинівкою на Київщині.

Як результат – ворожі війська втратили 9 танків та 4 БТР.

15:55

Сили оборони Харкова суттєво зміцнили свої позиції та наростили бойові спроможності.

Харківяни загалом ліквідували вже понад 500 одиниць ворожої техніки. Про це пише Оперативний ЗСУ.

15:45

У Херсоні, Мелітополі та Приморську українці масово виходять на мітинги проти рашистських окупантів, – інформує Держспецзв"язку.

Люди несуть плакати, українські прапори та скандують «Одна. Єдина. Соборна Україна!»

15:15

Українська артилерія накрила базу російської десантури на території підприємства у районі села Козаровичі, що на Київщині.

15:10

У Херсоні люди вийшли протестувати проти фейкової гуманітарної допомоги путіна.

15:00

Окупанти не погодились на «зелений коридор» для постачання гуманітарної допомоги на Херсонщину.

Українська влада сформувала 19 фур допомоги, а рашисти кажуть, що самі забезпечать допомогу. Про це повідомляє 12 канал.

14:50

У Маріуполі вулицями міста йде колона мітингарів з гаслами «Окупанти, вам тут не раді!»

14:32

Біля кордону з Чернігівською областю зафіксували ворожі гелікоптери. Ворожа техніка має ТРИ білі смуги на хвостовій балці гелікоптера.

Зауважимо: українська техніка має дві білі смуги.

14:30

Російські військові зайшли в Енергодар та з боєм зайняли приміщення міської поліції, – повідомляє Суспільне.

13:59

Бійці тероборони на Миколаївщині захопили російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь-С1», він у робочому стані.

13:13

Окупанти відключили мобільні мережі Vodafone та Київстар на території всієї Херсонщини. Наразі працює лише WiFi. Про це повідомив голова Херсонської ОДА

13:02

Мер Харкова повідомим, що місто отримає велику гуманітарну допомогу. Її одразу роздадуть.

До міста привозять медикаменти та кисень.

«Провідав сьогодні у лікарнях наших поранених – бійців та містян. Вони тримаються. Вони герої. Ми робимо все можливе, а іноді і неможливе, тому що ми – це Харків. Тому що це – Україна», – сказав Ігор Терехов.

12:58

Російські війська використали щонайменше 95% своїх батальйонно-тактичних групп, а також зазнають втрат на всіх операційних напрямках – Поліському, Сіверському, Слобожанському, Таврійському і в зоні проведення Операції Об'єднаних Сил.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Українські військові і сили ТРО перехопили тактичну ініціативу, але ворог не полишає планів щодо оточення міст Київ, Харків та щодо виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей. При цьому російське окупаційне командування вже використало не менше 95% підготовлених БТГр і потребує термінового підтягування резерву. 

Жорнова ЗСУ, ТРО та інших силових підрозділів щодо перемелювання різноманітних Z, V, A та іншого російського окупаційного матеріалу працюють ефективно і вправно. Усвідомлюючи слабкість власних позицій і з метою виграти час для передислокації і оновлення, ворог наносить інтенсивні авіаційні та ракетно-артилерійські удари по військових та цивільних об’єктах. 

Все це наслідок неспроможності Кремля досягнути своїх цілей в Україні військовими методами, що призвело до санкціонування Путіним методів неприховано терористичних.

Про це свідчить, зокрема, використання санітарних автомобілів із символікою Червоного Хреста для перевезення озброєння і боєприпасів; перевдягнення насамперед російськими силами спеціальних операцій та десанту в українську військову форму, обстріли мирних районів, міст і сіл», – написав Данілов.

11:57

Сили протиповітряної оборони збили над Волновахою Донецької області російський штурмовик Су-25, який бомбив помешкання мирних громадян та цивільну інфраструктуру.

Про це повідомили у командуванні Повітряних сил України.

4 березня в небі над Волновахою підрозділи протиповітряної оборони Об’єднаних сил збили черговий ворожий штурмовик Су-25. Цей літак використовував своє озброєння проти помешкань мирних громадян та цивільної інфраструктури.

«Льотчик катапультувався. Важливо знайти живим ворожого пілота!» – йдеться у повідомленні.

11:47

Україна просить Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново сприяти у створенні гуманітарних коридорів, про що Україна і Росія домовились під час другого раунду переговорів.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, членкиня Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань Ольга Стефанішина, пише «Українська правда».

«Україна надіслала всі необхідні запити до міжнародних організацій щодо створення спеціальних коридорів для доставки найнеобхіднішого та евакуації цивільного населення. На жаль, до цього не було згоди російської сторони. Домовленості за результатами другого раунду перемовин України та Росії дають нам обережну надію на те, що ми нарешті зможемо допомогти нашим громадянам», – зазначила Стефанішина.

За її словами, через постійні обстріли, які здійснюють російські війська, ряд українських міст та сіл опинилися на межі гуманітарної катастрофи. Наразі тисячі людей потребують термінової евакуації, бо в їхніх містах і селах не вистачає продуктів харчування, води, ліків, немає світла та водопостачання.

Україна готова забезпечити вивіз людей і доставку гуманітарних вантажів. Українські Збройні Сили гарантують безпечне проходження коридору. Цього Україна очікує від російської сторони.

Нині у дев'яти областях України є потреба у гуманітарних коридорах. 

Україна сподівається, що президент Міжнародного Комітету Червоного Хреста Петер Маурер зробить все можливе, щоб якнайшвидше розвернути роботу в гуманітарних коридорах для збереження життя людей.

11:43

У Херсоні окупанти почали транслювати 24 російські телелеканали та 3 радіоканали через приставку Т2.

Про це повідомляє Суспільне Херсон.

У місті працює лише телеканал UA:Херсон, де транслюється всеукраїнських марафон. Інші регіональні канали наразі не працюють. Подібрна ситуація і в інших районах області. 

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що окупанти планують провести липову демонстрацію на користь об'єднання Херсонщини з Кримом, за участі нібито «місцевих», завезених з півострова.

10:53

З-за кордону продовжують прибувати військовозобов’язані українці. Після відкритого вторгнення росії лише через пункти пропуску у Львівській області з-за кордону в’їхали понад 50 тисяч громадян України. Серед них близько 80% (майже 40 тис) – це чоловіки, віком 18-60 років. Маємо все більше і більше охочих зустрічати «асвабадітєлєй», але не квітами!

10:35

У ранковому звернення Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що українські військові зупинили ворога на більшості напрямків. На деяких збройні сили здійснили успішний контрнаступ.  Залишається складною ситуація на півдні, де ворог в останні години обстрілював Запорізьку АЕС.

За підсумками 8 діб втрати російської армії перевищили 10 тисяч убитими та пораненими. Підтверджено знищення мінімум одного російського генерала.

10:10

По Житомиру завдали авіаудару – снаряд влучив у школу. Це повідомив міський голова Житомира Сергій Сухомлин. Рятувальники проводять роботи, інформації про травмованих наразі немає.

10:00

Українські військові під Затокою збили російський літак, що атакував один із об'єктів військовї інфраструктури. Про це повідомили у ВМС ЗСУ. Пілота, який встиг капітулюватися, розшукують.

9:02

Про загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 4 березня повідомили у Генштабі ЗСУ.

Орієнтовно вони склали:

  • особового складу – 9166 осіб, 
  • танків ‒ 251 од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 939 од, 
  • артилерійських систем –105 од, 
  • РСЗВ – 50 од, 
  • засоби ППО – 18 од,
  • літаків – 33 од (уточнюється), 
  • гелікоптерів – 37 од, 
  • автомобільної техніки – 404 од,
  • легкі швидкісні катери – 2 од,
  • цистерн з ППМ – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

8:30

У Шосткинському та Конотопському районі Сумщини ситуація більш-менш спокійна. Є перебої зі світлом та водою. Тероборона працює, комунальні служби теж. 

Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Потреби громад забезпечуються, наскільки це можливо.

На дорозі «Кіпті-Бачівськ» знищили російську техніку, яка йшла на Київ.

«Сумщина – північний форпост України. Дякую усім причетним», – йдеться у повідомленні.

8:23

Майданчик Запорізької АЕС захопили військові сили Російської Федерації.

Про це повідомили у Запорізькій військовій адміністрації.

Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації.

8:16

Майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації – Державна інспекція ядерного регулювання України

Оперативним персоналом контролюється стан енергоблоків та забезпечується їх експлуатація відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації.

8:13

Окупанти оточили Маріуполь і готуються висадити морський десант на Одещині, однак ЗСУ дають їм відсіч.

7:57

Радіаційний фон на території Запорізької області (станом на 7:00 4.03) лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення. 

7:45

Енергодар зараз:

«Щодо ситуації в самому місті. Зараз на вулицях тихо, чужинців не помічено. Ті, хто залишався на ніч в укритті, можете повернутися додому.  Але у зв’язку із вкрай напруженою ситуацією поруч рекомендуємо менше перебувати на вулиці і залишатися вдома.

Вночі через пошкодження теплотраси під час обстрілів Енергодар залишився без опалення. Зараз з’ясовуємо можливість його поновлення

Ситуація продовжує залишатися складною, але пожежу на ЗАЕС дійсно ліквідовано. Вся світова спільнота зараз з нами. Обстріл з третьої години припинився», – пише міський голова у фейсбуці.

7:12

Ситуація станом на 06:00

Основні зусилля окупантів зосереджено на оточенні Києва та послабленні спротиву в заблокованих населених пунктах. Тут ворог вичерпав основну частину оперативних резервів та почав підготовку перекидання додаткових сил і засобів з Південного та Східного військових округів.

На кордоні щ Білоруссю в межах Київської області противник силами двох БТГр перейшов до оборонних дій в районах населених пунктів Поліське та Кухарі. Не виключається, що окупант буде здійснювати збройні провокації на кордоні з метою втягування збройних сил Білорусі у війну проти України.

На Поліському напрямку ворог наступає у смузі Козаровичи, Вишгород Фастів, Обухів. Зосереджує зусилля на напрямку Бишів, Українка. У боротьбі за рубежі в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів ворог частково втратив наступальний потенціал. Основні сили противника блоковано та зупинено в районі Макарова. Окупанти відійшли від Бучі та аеродрому Гостомель.

На Сіверському напрямку ворог наступає у смузі Остер, Зазим’я; Березань, Вишеньки, зосереджуючи зусилля на напрямках Києва. Одночасно перегруповується з метою продовжити наступ у напрямку Броварів.

На Слобожанському напрямку російські війська наступають на Новомосковськ. Блокують Харків з півночі. Захопили Балаклею. Противник не досягнув успіху в районі Охтирки і зосередив основні сили в районі Гадяча та Зіньківа.

На Донецькому напрямку угрупування ворога продовжує наступальні дії для розвитку тактичного успіху на Новоайдарському, Волноваському та Маріупольському напрямках. Вийшов до населеного пункту Новоолександрівка. Маючи значну перевагу в техніці, противник оточив Маріуполь.

На Луганському напрямку веде бойові дії в напрямку Старобільська.

На Таврійському напрямку противник зосередив зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ. Після перегрупування та введення резервів продовжує наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь. В операції беруть участь десантно-штурмові підрозділи у напрямку на Миколаїв.

Окупантів зупинили на Миколаївському напрямку, але вони мали частковий успіх на напрямку Вознесенська.

Велика кількість автомобільної техніки йде з Криму. В ній везуть злочинців з місць виконання покарань для організації безладів у Миколаївській області.

В Чорному морі морське угруповання російських окупантів виведено з морських баз із завданням уражати надводні сили угруповання різнорідних сил українських ВМС.

Одночасно, противник продовжує підготовку до висадки морського десанту в районах Затока, Чорноморськ. Прикриття груп здійснює загін кораблів вогневої підтримки і ракетна катерна ударна група.

Для подавлення системи протидесантної оборони України на чорноморському узбережжі відмічено залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500. Прикриття забезпечували винищувачі Су-30СМ.

На всіх напрямках противник має втрати, демотивовані окупанти здаються в полон та кидають техніку. Ці трофеї допомагають бити російських загарбників.

7:03

На Запорізькій атомній електростанції обладнання та енергоблоки зберігають цілісність, бої припинилися.

6:40

О 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає (ДСНС).

6:38

Міністерка енергетики Сполучених Штатів Америки Дженніфер Гренхольм закликала російську владу припинити військові дії біля Запорізької атомної електростанції, на якій через бої почалася пожежа.

Про це міністерка повідомила в твітері, пише УП.

«Я щойно говорила з міністром енергетики України про ситуацію на Запорізькій АЕС. Російські військові дії поблизу заводу є безрозсудними і повинні припинитися.

Міністерство енергетики США активувало свою групу реагування на ядерні інциденти та спостерігає за подіями у консультаціях із Міністерством оборони США, Комісією ядерного регулювання США та Білим домом.

Ми не бачили підвищених показників радіації поблизу закладу. Реактори станції захищені міцними захисними конструкціями, і реактори безпечно зупиняються».

6:09

О 05:55 пожежу в учбово-тренувальному корпусі (розміром 60х40 м) Запорізької АЕС у м. Енергодар локалізували на площі 2 тис. м. кв. Попередньо жертв та постраждалих немає.

5:57

Міжнародне агентство з атомної енергії звернулося із закликом до збройних сил Росії та України утриматися від проведення бойових дій поблизу Запорізької АЕС.

«Україна інформувала про те, що велика кількість російських танків та піхоти здійснили прорив крізь блок-пост у напрямку до міста Енергодар, що знаходиться за кілька кілометрів від Запорізької АЕС», – повідомляє пресс-служба Агентства.

Генеральний директор Гроссі закликав до негайного припинення застосування сили в Енергодарі, а також звернувся із закликом до діючих там збройних сил утриматися від насильства поблизу АЕС.

Агентство продовжує вести консультації з Україною та іншими сторонами з метою надання країні максимальної можливої ​​допомоги у її прагненні підтримувати ядерну та фізичну ядерну безпеку в поточних складних умовах.

5:56

Будь-яке влучення снаряда або пожежа на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) може спричинити неконтрольоване перенесення радіаційного забруднення на невизначену територію.

Про це заявив т.в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телеканалу «Рада», повідомляє кореспондент Укрінформу.

5:55

Після проведення розвідки в п’ятиповерховому учбово-тренувальному корпусі Запорізькій АЕС у м. Енергодар встановлено, що відбувається горіння приміщень на третьому, четвертому та п’ятому поверхах. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 44 особи та 11 од. техніки ДСНС.

5:41

Евакуації мешканців Енергодара через ситуацію на Запорізькій АЕС прямо зараз не буде. Але план евакуації вже готується попри те, що зруйнована інфраструктура і місцями присутні російські війска – голова ОДА Олександр Старух.

5:40

На територію Запорізької АЕС допустили рятувальників для гасіння пожежі в учбово-тренувальному корпусі — ДСНС.

5:34

Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що на ЗАЕС є поранені, але вивезти їх немає можливості.

5:31

Джонсон скликає екстренне засідання Радбезу ООН через обстріл російськими військами Запорізької АЕС.

5:14

AFP News Agency оприлюднили відео обстрілу російськими окупантами Запорізької атомної станції.

5:10

Міністр енергетики Герман Галущенко підтвердив ядерну небезпеку на Запорізькій АЕС та пояснив, у чому суть.

«Є влучання у перший блок. Але окрім шести блоків є сховище відпрацьованого ядерного палива. Це близько 150 контейнерів. Якщо ці варвари далі стрілятимуть по станції – влучення у ці контейнери означатиме ядерну катастрофу. Це може статися за цю годину чи хвилину», – заявив Герман Галущенко

4:54

Оперативна інформація від ДСНС щодо атаки російських загарбників на Запорізьку АЕС станом на 4:00:

Внаслідок обстрілів за територією АЕС продовжує горіти одна з будівель учбово-тренувального комплексу. Вогнем охоплені 3, 4, 5 поверхи п'яти поверхової будівлі.

Окупанти не дають можливості для підрозділів ДСНС приступити до ліквідації наслідків пожежі.

У м. Енергодар на Запорізькій АЕС працює один енергоблок із шести.

Протипожежний стан АЕС в нормі.

4:52

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у розмові з Президентом України Володимиром Зеленським заявив, що скликає екстрене засідання РБ ООН найближчим часом через ситуацію навколо Запорізької АЕС.

4:42

МАГАТЕ: Україна повідомила, що пожежа на ЗАЕС не вплинула на основне обладнання.

Водночас міністр енергетики України Галущенко підтвердив, що російські військові обстрілюють станцію з повітря та танків, пожежа триває, рятувальників не допустили.

4:41

Міністр енергетики України Герман Галущенко

«Щойно провів телефонну термінову розмову з міністром енергетики США пані Дженніфер Ґренголм. Повідомив, що російські війська обстрілюють ЗАЕС з повітря та танків. На станції пожежа і це може бути найбільшою катастрофою за весь час існування людства! Пожежників окупанти не пускають на територію станції. 

Я звернувся з проханням недопустити ядерну катастрофу і закрити зону польотів над Україною».

4:34

Тростянець перетворили на пекло: росіяни окупували залізничний вокзал, там розмістили свою техніку, і розстріляли український прапор.

Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Через окупацію залізниці, в місто не можуть доставляти гуманітарні вантажі, не можна вивезти людей. Не можна пригнати вагони-рефрижератори для зберігання трупів російських військових.

4:22

Під час авіабомбардування російські винищувачі знищили Охтирську ТЕЦ, – голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

«Розбомблено повністю машинне відділення. У місті немає опалення, електроенергії. Ми намагаємося вирішити питання, як терміново вивезти людей з міста, бо через добу багатоквартирні будинки перетворяться на холодну кам’яну пастку без води, світла та електроенергії. На жаль, на Сумщині немає сьогодні «зелених коридорів», – повідомив він.

4:15

«Ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці», – сказав в. о. генерального директора Запорізької АЕС Ігор Мурашов.

4:11

Державне підприємство «Енергоатом» повідомляє про пошкодження першого енергоблоку Запорізької АЕС наслідок обстрілу російських військ. Держпідприємство попереджає міжнародну спільноту, що обстріл АЕС може призвести до трагічних наслідків для усього світу.

Про це Енергоатом повідомив у своєму Telegram-каналі.

«Обстріли з важкої зброї енергоблоків ЗАЕС, що відбуваються прямо зараз, це суворе порушення ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу», – йдеться у заяві держпідприємства.

 

Наразі вогнеборці не можуть загасити пожежу на АЕС, яка виникла внаслідок обстрілів. Повідомляється, що на цей час вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст, зокрема Ростова-на-Дону та Краснодара.

3:58

Володимир Зеленський записав звернення щодо атаки на Запорізьку атомну станцію.

«Звертаюся зараз до усіх людей, до усіх, хто знає слово «Чорнобиль», хто знає скільки жертв приніс вибух на атомній станції. Це була глобальна катастрофа, з її наслідками боролися сотні тисяч людей, евакуювали десятки тисяч. Росія хоче це повторити і вже повторює, але у шість разів більше»

Він зазначив, що вже говорив з іноземними партнерами і всіх попередив.

«Жодна держава окрім росії ще не обстрілювала енергоблоки. Це вперше в нашій історії. Держава-терорист вдалася і до ядерного терору. Російські пропагандисти, ми пам’ятаємо, погрожували засипати світ ядерним попелом»

3:38

На станцію увірвались кадирівці — наразі триває бій з Нацгвардією.

Ймовірно, вони намагатимуться замінувати АЕС та шантажувати всю Європу, повідомляють джерела «Української правди» на станції.

3:26

Інформація від ДСНС:

Станом на 02:26 у місті Енергодар на Запорізькій АЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює тільки 4 блок).

Радіаційний та протипожежний стан на АЕС в межах норми.

За територією АЕС в учбово-тренувальному корпусі виникло загорання.

3:17

На Запорізьку атомну електростанцію пропустили пожежників. Про це близько 3:00 4 березня повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

2:20

Влучили в перший енергоблок АЕС, рятувальники не можуть почати ліквідацію пожежі, адже обстріли російських військових тривають. Інформації про порушення радіаційного фону поки немає, заявив представник пресслужби станції Андрій Туз.

Запорізька АЕС є найбільшою в Європі.

Обстріли з важкої зброї енергоблоків ЗАЕС, що відбуваються прямо зараз, це суворе порушення ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об’єкту, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу.

01:45

Окупанти обстрілюють Запорізьку АЕС з важкої зброї. Почалась пожежа. Про це пише Рубрика.

01:30

В Енергодарі тривають бої. Про це повідомляє міський голова Дмитро Орлов.

01:10

З 24 лютого Росія випустила на Україну 480 ракет, при цьому 70 з них – з території Білорусі. Про це повідомляє Європейська правда.

230 ракет запустили з мобільних пускових установок, які Росія доставила в Україну. Ще 160 – з території Росії, 10 – з кораблів російського флоту в Чорному морі.

01:00

Окупанти звозять до Херсона людей на фейковий сепаратистський мітинг. Подейкують, що автобусами везуть кримчан. Про це пише Захід.

00:50

Оперативна інформація станом на 00:00 4 березня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Закінчилась восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. 

Окупаційні війська, що зазнають втрат при просуванні в глиб території України, почали діяти більш підступно, продовжують зухвало порушувати норма Міжнародного гуманітарного права, використовуючи житлові будинки, для розміщення стоянок техніки та обладнання вогневих позицій, а також військову інфраструктуру та повітряний простір Республіки Білорусь, завдаючи ракетно-бомбових ударів по критичній інфраструктурі, житлових масивах великих міст.

За наявними даними ворог увів на територію України більшу частину створеного для наступу на Україну угрупування. Зі 117 укомплектованих та споряджених БТГр залишилось не більше шести, які не перебувають на території нашої країни, морально-психологічний стан цих підрозділів перебуває на низькому рівні.

Противник зволікає з висадкою десанту в районі Одеса – Затока, проводячи  демонстраційні дії з метою відтягування частини сил Українських захисників на зазначений напрямок. 

Для здійснення ракетних ударів по об’єктах на нашій території російські загарбники використали майже весь боєзапас ракет комплексу Калібр, що призначався для наступальної операції в Україні. На даний час противником проводиться поповнення запасів.

Протягом дня ворог не досяг суттєвих успіхів у просуванні вперед та зосередив зусилля на інженерному обладнанні своїх позицій.

Окупанти під час чергової невдалої спроби заволодіти Гостомелем зіткнулися з Українськими захисниками та втратили під час бою близько 20 одиниць техніки, втрати особового складу

00:40

Протиповітряна оборона України за 3 березня знищила ще три літаки окупантів. У мінус пішли Су-30СМ, Су-34 та Су-25, – інформує Оперативний ЗСУ

00:30

У Києві пролунав вибух. Про це інформує Держспецзв'язку.

Коментар