стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 березня

01 Березня 2022, 23:52
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 18998
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляють станом на 1 березня.

23:47

Сполучені Штати висилають російського «розвідника», який працює в ООН, заявив у вівторок представник місії США при ООН.

Про це пише Sky News, повідомляє «Європейська правда».

«28 лютого Сполучені Штати також ініціювали процес, що вимагає від'їзду одного співробітника російської розвідки, який працює в Організації Об'єднаних Націй, який зловжив своїми привілеями проживання у Сполучених Штатах», – заявили вони.

Висилка здійснюється на додаток до 12 російських дипломатів ООН, яким Вашингтон наказав залишити країну, пославшись на міркування національної безпеки.

 

Сьогодні Росія заявила, що вживе заходів у відповідь за висилку 12 осіб.

Прессекретарка МЗС Марія Захарова заявила, що дії США «не залишаться без належної реакції та відповіді – не обов'язково симетричної».

23:00

Віце-прем'єрка Ірина Верещук – у зверненні до міжнародних організацій: 

 «Маємо визнати, що ми очікували більш реальної підтримки та допомоги від міжнародних гуманітарних структур. Насамперед, від Міжнародного комітету Червоного Хреста, ООН, ОБСЄ». Віце-прем'єрка попросила Червоний Хрест, ОБСЄ та ООН забезпечити гуманітарні коридори на Донбасі для евакуації людей. Інакше – екстрено допомогти автотранспортом», – пише Сегодня.

Насамперед йшлося про гуманітарну ситуацію в Донецькій та Луганській областях: Волноваха, Сєвєродонецьк та ін.

22:30

Сьогодні з Волновахи евакуювали 346 людей.

Про це заявили в Донецькій ОДА, передає Громадське. 

У місті немає води, електрики, газу. Люди сидять у підвалах. Окупанти не дають можливості вивезти їх зеленим гуманітарним коридором.

Місцева влада звернулася до міжнародних гуманітарних організацій з проханням втрутитися і тиснути на окупанта з вимогою припинити вогонь

22:10

ЗСУ знищили колону російських військових, яка вдень вирушила з боку Миколаєва у напрямку Баштанки.

Наступ наразі зупинено, повідомляє голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна.

«Сьогодні там велись запеклі бої, техніка ворога палає, і маємо двійко пар беньок, якими лупають орки і розповідають, що воювати не хотіли, на навчання їхали, іх обдурили. Але ж як воювати не хотіли, чому стріляли?», – йдеться  повідомлені.

20:25

Привид Києва живий. Сьогодні повідомляли що його збили, але пілоту вдалося врятуватися.

Про це повідомляє Ігор Мосійчук

«Пілот врятувався, повернувся на базу, отримав новий літак і вже на ньому взяв «очко»! 21 орський літун пішов у пекло», – зазначає чоловік. 

20:10

Оперативна інформація станом на 18:00 щодо російського вторгнення.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Шостий день триває російсько-українська війна. Українська нація чинить потужний спротив. Ворогу не вдалося стрімко досягти поставлених цілей. Російські окупанти продемонстрували усьому світу свою підступність: нанесення ракетних ударів, ведення вогню реактивними системами залпового вогню та авіаудари свідчать, що вони неспроможні воювати з готовою до тотального супротиву Українською Нацією. «Сміливість» окупантів проявляється тільки у залякуванні мирного населення та мародерстві.

В той же час Українські Захисники на Сіверщині продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах, із завданням – не допустити просування противника в напрямках населених пунктів Кіпті та Ніжин.

Частина сил продовжує ведення оборони Чернігова, здійснює вогневе ураження противника всіма наявними засобами та не допускає вклинення противника в межі міста.

На Слобожанщині підрозділи ЗС України продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах, завдають противнику втрат в живій силі та техніці, захоплюють полонених.

На Приморському напрямку наші захисники продовжують ведення оборонної операції у визначеній смузі відповідальності.

Угруповання оборони міста Київ продовжує вести бої та утримувати визначені райони оборони, частиною сил готується до виконання раптово виникаючих завдань.

Штурмові підрозділи та підрозділи артилерії зайняли оборону на околицях столиці та удосконалюють фортифікаційне обладнання позицій.

Підрозділи територіальної оборони посилюють особовий склад Збройних Сил України та виконують завдання з охорони та оборони важливих об’єктів інфраструктури столиці.

18:22

В Україні знищили понад 1500 одиниць російської військової техніки

Про це повідомив Радник голови Офісу президента Олексій Арестович в ефірі під час спільного марафону українських телеканалів, передає Верховна Рада України. 

«Знищено та пошкоджено 29 літаків, вертольотів ­– 29, танків – майже 200, бойових броньованих машин ­– 846, артилерійських систем ­– 77, засобів ППО ­– 7, реактивних систем залпового вогню – 24, цистерн із паливно-мастильними матеріалами – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня ­– 3, військових катерів (під час спроби висадки диверсантів) ­– 2 одиниці та автомобільної техніки – 305 одиниць», ­­– розповів Арестович.

17:35

14 Князівська бригада за добу знищила до двох рот ворожої сили та техніки ворога. Захопили полонених. Про це інформує оперативне командування Захід.

17:30

У Києві ворожий об"єкт влучив у телевежу. Мовник тимчасово не працює. Тому громадян просять дивитись канал Рада в ютубі.

17:04

Внаслідок ракетного удару окупанта в Харкові зруйновано лікарню. Є загиблі і поранені. Про це пише Оперативний ЗСУ.

16:30

На Сумщині відбувся обмін полоненими. П"ятьох українців тероборони поміняли на російського офіцера. Про це пише Українська правда.

16:28

У Харкові збили ворожий літак-бомбардувальник. Це той літак, з якого прилетіла бомба на житловий будинок, – пише Українська правда.

16:22

Військовослужбовці Національної гвардії України разом із підрозділами Збройних сил продовжують вести бій із російськими окупантами в районі Енергодару.

Ворог зосередив біля 90 одиниць військової техніки в районі ні села Дніпровка. Відступати наразі підрозділом РФ нікуди, тому вони роблять спроби пройти до Енергодару та зайняти позиції біля найбільшої атомної електростанції у Європі - Запоріжської АЕС.

Розуміючи те, що колона буде повністю розбита, окупанти намагаються зайняти хоч якусь мінімально вигідну позицію та сподіваються зробити прорив саме до електростанції аби прикриватися своїм розташуванням з надією, що по них не будуть відкривати вогонь.

Це ще один прояв досить підступної тактики російської армії, яка може нехтувати усіма нормами міжнародного гуманітарного права, життям своїх військовослужбовців та мирного населення.

Наразі передова група у складі вісьми бронетранспортерів то 20 одиниць автомобільної  техніки РФ висунулась від Дніпровки в сторону Енергодару. Проте зустріне жорстку відсіч.

Українські військові діють досить професійно та завдають ворогу значних втрат, – запевняє Нацгвардія України

14:55

З 24 лютого на Україну повернулось 80 тисяч співвітчизників. Більшість із яких – чоловіки. Про це інформує Державна прикордонна служба.

14:22

За наявними даними, російські окупанти готуються найближчим часом запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію.

Про це повідомив Міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Її мета – з допомогою брехні зламати опір українського народу і української армії.

Спочатку вони плануюсь влаштувати перебої зв’язку. Після цього будуть масовано вкинуті фейкові повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво начебто погодилось на капітуляцію.

На «підтвердження» цього фейку будуть поширювати начебто підписані «документи», а також змонтовані фейкові відеоролики.

Це брехня.

Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога!

13:20

Оперативна інформація Генштабу Збройних сил України станом на 12:00 1 березня:

  • Колони броньованої техніки російських агресорів уповільнили темпи наступу та мають проблеми з забезпеченням на території України. Війська противника без системного підвозу палива та боєприпасів.
  • Не досягнувши успіху в захопленні обласних центрів Харкова та Чернігова, окупанти здійснили обстріли ракетами житлових кварталів зазначених міст.
  • Російські окупанти продовжують утримувати в оточенні українські міста Суми, Лебедин та Охтирка, противник здійснює перегрупування з метою продовження наступу у напрямку Києва.
  • На Донеччині ворожі війська силами 1, 2 АК та підрозділів 8 армії, за артилерійської підтримки, зосередили зусилля на захопленні українського міста Маріуполь. Успіху не мають. Мету виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досягнули.
  • На Таврійському напрямку ворог наявними силами вийшов на рубіж в районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Нова Каховка. Після перегрупування продовжує наступ у напрямку Миколаєва.
  • Є випадки грабежів та мародерства з боку окупантів у районах населених пунктів Буча, Гостомель, Нова Басань.
  • Збройні сили Росії та підтримувані нею терористичні угруповання продовжують систематично та зухвало порушувати норми Міжнародного гуманітарного права в Україні.
  • Втративши наступальні можливості противник зосередився на оточенні міста Києва.

 

Станом на 12:00 орієнтовні втрати озброєння та військової техніки противника ЗС РФ склали:

  • літаків – 29
  • гелікоптерів – 29
  • танків ‒ 198
  • ББМ ‒ 846
  • арт. систем – 77
  • засобів ППО – 7
  • РСЗВ – 24
  • БПЛА – 3
  • АТТ – 305
  • цистерн з ПММ – 60
  • кораблів, катерів – 2.

13:00

Під Харковом у полон взяли роту російських військових. Про це повідомляє канал Рада.

У НВ повідомляють про щонайменше 15 полонених.

11:51

На Чернігівщину зайшли білоруські війська. Інформацію підтвердив речник регіонального управління сил тероборони «Північ» Віталій Кирилов.

10:40

Ніч проти 1 березня у столиці та на підступах до міста минула спокійно, відбулося кілька сутичок бійців тероборони з диверсантами, інформує Держспецзв'язку.

Міські служби наразі обладнують захисні споруди на в'їздах у столицю. Міська інфраструктура працює, подається світло, тепло та вода. Лікарні працюють у посиленому режимі та забезпечені всім необхідним.

Із 08:00 ранку на маршрути вийшов наземний транспорт. Працюватимуть ті маршрути, де можливо забезпечити перевезення.

09:40

За даними Генерального штабу ЗСУ умарні орієнтовні втрати противника з 24 лютого по 1 березня станом на 06:00 становлять:

  • особового складу – 5710 осіб, полонених – 200
  • знищили та пошкодили літаків – 29
  • гелікоптерів – 29
  • танків ‒ 198
  • ББМ ‒ 846
  • артилерійських систем – 77
  • засоби ППО - 7
  • РСЗВ - 24
  • цистерн з ПММ - 60
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 3
  • катери – 2
  • автомобільної техніки - 305.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

 

09:00

Минулої доби під час авіанальоту окупантів на мирні Васильків та Бровари, українські льотчики-винищувачі перехопили та збили два російські літаки.

Роботу наших винищувачів довершили зенітні ракетні дивізіони С-300, уразивши три літаки окупантів. Тож, Повітряні сили 28 лютого збили п’ять винищувачів. За попередніми даними, це Су-30 та Су-35.

Поблизу Києва зенітний ракетний комплекс Бук М-1 збив крилату ракету та вертоліт ворога.

Українські штурмовики Су-25 працювали ланками та парами і завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.

Успішно відпрацювала і бомбардувальна авіація. Су-24м Повітряних Сил нанесли щонайменше чотири нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколоні із пально-мастильними матеріалами на Чернігівщині та поблизу Бердянська.

 

І традиційно ювелірна робота екіпажів Bayraktar TB2. Цього разу – три цілі – танк противника і два зенітних ракетних комплекси «Бук»!

08:20

Оперативна інформація від заступниці міністра оборони Ганни Маляр станом на 06:00 1 березня.

З початку доби противник перегрупував війська та завдавав ракетно-бомбові удари з повітря. Здійснював спроби висадки тактичних десантів. Широко застосовує диверсійно-розвідувальні групи для нападів на об’єкти цивільної та військової інфраструктури.

На Сіверщині тривають оборонні бої з метою недопущення просування противника до столиці з північно-східного напрямку. 

У передмісті Чернігова повідомляють про появу окремих ДРГ противника, які, за підтримки броньованої техніки, намагались прорватись у місто, але були знищені українськими захисниками.

На інших напрямках танкові і механізовані частини ЗС України, за підтримки авіації та артилерії, продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах. Здійснюється вогневе ураження противника всіма наявними засобами.

На Слобожанщині механізовані бригади та БТГр Десантно-штурмових військ зі складу оперативного угруповання знищують живу силу та військову техніку російських окупантів, що намагається вклинитись та відновили положення по першому рубежу оборони.

Угруповання сил оборони Києва продовжує захищати місто, утримувати зовнішні рубежі оборони та критично важливі об’єкти державної інфраструктури не допускаючи наближення окупаційних підрозділів до передмість столиці.

Тривають активні заходи щодо виявлення та знищення ДРГ противника, який, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, перевдягається у військову форму Збройних сил, національної гвардії та національної поліції України для проникнення до Києва через бойові порядки наших військ.

Стійка оборона наших військ стрімко знижує моральний дух противника та його волю до перемоги. Зафіксовано випадки дезертирства та добровільної здачі в полон цілими підрозділами.

 

Повітряні сили знищили упродовж доби п'ять літаків російського агресора.

7:40

З початку доби противник проводив перегрупування військ та наносив ракетно-бомбові удари з повітря. Здійснював спроби висадки тактичних десантів. Широко застосовує диверсійно-розвідувальні групи для нападів на об’єкти цивільної та військової інфраструктури. Про це йдеться на сторінці Генерального Штабу ЗСУ у фейсбуці.

На Сіверщині тривають оборонні бої з метою недопущення просування противника до столиці з північно-східного напрямку.

У передмісті Чернігова відзначено появу окремих ДРГ противника, які, за підтримки броньованої техніки, намагались прорватись у місто, але були знищені українськими захисниками.

На інших напрямках танкові і механізовані частини ЗС України, за підтримки авіації та артилерії, продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах. Здійснюється вогневе ураження противника всіма наявними засобами.

На Слобожанщині механізовані бригади та БТГр Десантно-штурмових військ зі складу оперативного угруповання знищують живу силу та військову техніку російських окупантів, що намагєтьсяся вклинитись та відновили положення по першому рубежу оборони.

Угруповання сил оборони Києва продовжує захищати місто, утримувати зовнішні рубежі оборони та критично важливі об’єкти державної інфраструктури не допускаючи наближення окупаційних підрозділів до передмість столиці. Тривають активні заходи щодо виявлення та знищення ДРГ противника, який, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, перевдягається у військову форму Збройних Сил, національної гвардії та національної поліції України для проникнення до Києва через бойові порядки наших військ.

Стійка оборона наших військ стрімко знижує моральний дух противника та його волю до перемоги. Зафіксовано випадки дезертирства та добровільної сдачі в полон цілими підрозділами.

7:25

Під час нальоту окупантів на Васильків та Бровари винищувачі ЗСУ перехопили та збили два російські літаки, ще три літаки РФ були збиті комплексами С-300.  Усього 28 лютого було збито 5 винищувачів окупантів, за попередніми даними, це СУ-30 та СУ-35. Про це інформує Держспецзв'язку.

 ППО ЗСУ збили крилату ракету та один гелікоптер за допомогою зенітних комплексів БУК-М1.

 Завдано ударів ЗСУ:

  •  штурмовики СУ-25 протягом доби бомбардували колони бронетехніки в Київській та Житомирській областях;
  •  бомбардувальники СУ-24 М завдали чотири бомбових ударів по танкових та механізованих колонах на Чернігівщині та поблизу Бердянська;
  •  «Байрактарами» знищили танк та 2 ЗРК «БУК».

7:01

Під Києвом під обстріл потрапила будівля приватного пологового «Адоніс». Про це повідомив директор мережі Віталій Гірін. Він зауважив, що пошкодження серйозні, але будівля стоїть. Усі, хто знаходився всередині, зараз в безпеці.

3:46

Сепаратисти поширюють фейк про «замінування українськими військовими  складів з аміаком» на підприємстві «АЗОТ» (м. Сєвєродонецьк, Україна). Центр протидії дезінформації при РНБО України спростовує! Українські військові ніколи рідну землю не доведуть до межі екологічної катастрофи. Водночас ЗАСТЕРІГАЮТЬ! 

Ворог може вчинити диверсії на підприємстві! Українців, які проживають на території Луганської області, закликають бути пильними та обережними! 

3:00

Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що місто перебуває під контролем української армії.

Проте внаслідок авіанальоту Маріуполь залишився практично без постачання електроенергії.

2:07

У місцях де відбуваються/відбувалися бойові дії можливі  перебої із мобільним зв’язком та інтернетом.

Це пов’язано із тим, що внаслідок героїчного опору може страждати інфраструктура операторів, – інформує Держспецзв'язку.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій Держспецзвʼязку оперативно моніторить і контролює ситуацію.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, як адміністратор зв’язку України плідно співпрацює з операторами та провайдерами. 

Звʼязок є надзвичайно важливим у тих умовах, в яких Україна перебуває зараз. 

Окрім того, нині оператори фіксують великі навантаження на мережі, тому можливі перебої зі звʼязком.

01:40

Поставлені Ілоном Маском в Україну супутники Starlink вже запущені!

Показаний знімок екрана з сервиса Speedtest з Києва: швидкість скачування варіюється від 100 до 200 МБ/с, пишуть на оперативний ЗСУ.

01:15

Незважаючи на те, що противник втрачає наступальний потенціал він продовжує наносити вогневе ураження по військових та цивільних обєктах і продовжує вести розвідку літаками КПС ЗС РФ, зокрема і з використанням повітряного простору Республіки Беларусь. Пишуть на сторінці Генерального штабу ЗСУ у фейсбуці.

Враховуючи, що противник не полишає прагнень, шодо досягнення своєї мети, а власний наступальний потеціал майже вичерпано, планує долучити найбільш підготовлені військові частини Республіки Бєларусь, що завершують зосередження уздовж Державного кордону України.

Ситуація навколо Києва залишається напруженою. На Поліссі противник продовжує спроби відновити наступ в напрямку столиці.

Російські окупаційні війська застосовують тактику знищення інфрастуктури та нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права.

В акваторії Чорного моря, в зв’язку з несприятливими погодними умовами, проведення морської десантної операції у найближчу добу є малоймовірним. Більша частина корабельного угруповання Чорноморського флоту перебуває у пунктах базування.

На всіх напрямках підрозділи ЗС України за підтримки артилерії та БПЛА «Bayraktar ТВ2» утримують визначені рубежі.

Противник не досяг успіху на жодному з напрямків.

00:35

Всі мобільні оператори України заборонили дзвінки з російських сім-карток на території країни пише Оперативний ЗСУ.

00:18

Українські оператори відключили зв’язок окупантам, заблокувавши доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж, —повідомляє Держспецзв’язку.

Зв’язок – один з ключових елементів ведення ефективних бойових дій. 

Позбавившись можливості телефонувати зі свої номерів, окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони у громадян. 

Українців, у яких відібрали мобільний телефон представники ворожих військ, закликають якомога швидше повідомити про це оператора та попросити заблокувати вкрадений телефон. 

Це дуже важливо – знайдіть сусідів, у яких є телефон, скористайтеся стаціонарним апаратом – від цього залежить безпека нашої держави і життя українців.

00:10

Мережа АЗК ОККО зняла обмеження щодо продажу дизпалива для приватних автомобілів повідомляють в ТГ каналі Інформує Україна.

Коментарі
01 Березня 2022, 00:02
Генеральний штаб ЗС Окремі підрозділи зі складу найбільш боєздатних з’єднань Збройних Сил Білорусі розпочали переміщення до Державного кордону України на Волинському напрямку.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024