стрічка

Маски – безглуздя, а вакцина – протермінована: з'явився фейк про скасування щеплень

18 Січня 2022, 10:15
Маски – безглуздя, вакцина протермінована: в мережі поширюють фейк про скасування щеплень 1118
Маски – безглуздя, вакцина протермінована: в мережі поширюють фейк про скасування щеплень

Протягом останніх днів у мережі активно поширюють інформацію про те, що в Україні скасують обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу. Натомість люди, начебто, отримають компенсацію за недобровільні щеплення.

Повідомлення розмістили в телеграм-каналі під назвою «СНУ», звідки на свої сторінки у фейсбук його репостили рівняни.

Журналістка проєкту «Брехунець» розібралася, що з цією інформацією не так.

ФЕЙК

Автори публікації повідомляють про те, що з 18 січня 2022 року – скасування обов’язкової вакцинації. А українці отримають компенсацію за примусові щеплення. Аби додати в новину правдивості, її ілюстрували офіційним знаком Міністерства охорони здоров'я України.

При відкритті деталей, коли саме скасують вакцинацію та хто отримає виплати, користувачів переадресовує на інший канал. У такий спосіб адміністратори збільшують кількість підписників своїх спільнот. І цей прийом останнім часом став дуже популярним.

Отож, відкривши деталі, дізнаємося, що всього лиш на сайті офіційного представництва президента України з'явилася петиція щодо скасування примусової вакцинації. Вона набрала достатню кількість голосів для розгляду. Втім, відповідь глави держави полягала в тому, що всі чинні заходи з вакцинації та карантину відповідають законодавству. Тож вакцинації бути!

Щодо виплат, то їх отримають ті, хто пройшов повний курс вакцинації. Йдеться про 1000 гривень, яку можна оформити через застосунок «Дія».

ПЕРЕВІРКА

Відзначимо, що текст повідомлення суперечить відомостям, які відкриваються у публікації при  натисканні на певні кнопки з деталями. Якщо основний меседж говорить про скасування вакцинації, зазначаючи конкретну дату, то в поясненнях про скасування щеплень зовсім не йдеться. Це викликає сумніви щодо правдивості інформації, яку транслюють. 

До того ж вакцинація в Україні є добровільною. На Урядовому порталі повідомляють, що обов'язковій вакцинації підлягають лише працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;
  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Щодо петиції, у якій просять скасувати вакцинацію, то таких було дві. Обидві набрали необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Ініціатором першої петиції був Юрій Ахрамєйко. Чоловік вимагав скасувати вакцинацію, карантин та масковий режим, оскільки він – безглуздий.

Іншу петицію зареєстрував Дмитро Зінькевич. Автор просив заборонити примусову вакцинацію, аргументуючи це тим, що вакцини – протерміновані.

У відповідь Володимир Зеленський зазначив авторам, що законодавство зобов’язує українців не лише піклуватися про здоров'я своє та дітей, а й не шкодити здоров'ю інших, а також вакцинуватися в окремих випадках. Додав, що Закон передбачає обов'язкову вакцинацію для працівників деяких галузей, а боротьба з пандемією – правомірна. Тому опубліковане в телеграм-каналі повідомлення про скасування щеплень – ФЕЙК. Щодо петицій та відповіді президента на них, це – ПРАВДА.

Вакцинація, хоч і не усуває ризику захворіти на коронавірус, допомагає захиститися від хвороби. Як повідомляє видання DW, опираючись на дослідження вчених, щеплення запобігає важкому перебігу захворювання Вакцинація зменшує ризик захворювання на затяжний  COVID-19.

До того ж щеплення допомагає тим, хто хворіє на затяжний коронавірус. Ризики від захворювання на COVID-19 більші, ніж ризики від щеплення, а вакциновані захищають невакцинованих.

ВИСНОВОК

Вакцинація та боротьба з пандемією в Україні відбуваються в межах чинного законодавства, а іншого способу, окрім щеплень, зупинити поширення коронавірусу не існує, тому повідомлення про скасування вакцинування – ФЕЙК.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024