стрічка

«Боротьба» з коронавірусом і «знищена» медицина: якими тезами маніпулює рівненський нардеп

31 Грудня 2021, 09:12
Олександр Ковальчук 2471
Олександр Ковальчук

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ковальчук, який представляє Рівне у Верховній Раді, заявив про те, що за три роки пандемії їхній команді «вдалося відновити майже знищену медицину, забезпечити вакцинацію та закупити обладнання».

Відповідний допис парламентар опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.

«У 2019 весь світ зіткнувся з новим викликом – COVID-19 і, на жаль, боротьбу з ним ще й досі не закінчено. Це боротьба не лише з вірусом, але і з його наслідками. Нам вдалося багато що зробити за три роки пандемії: відновити майже знищену медицину, закупити нове обладнання, забезпечити вакцинацію, але головною нашою зброєю в цій боротьбі залишаються наші медики», – пише парламентар. 
 
 
Чому слова нардепа – брехня та маніпуляція, розбиралася журналістка видання Район.in.ua.
 
ПЕРЕВІРКА
 

За словами ексречника Міністерства охорони здоров'я України, радника Уляни Супрун Олександра Ябчанки, після останніх парламентських виборів нова влада отримала законодавчо врегульовану реформу.

«Прийшовши до влади, депутатам вже не треба було нічого приймати. Інша історія, що їм треба було виконувати вимоги закону, а там написано, що фінансування Програми державних гарантій має бути не менше, аніж 5% від ВВП. Прийшовши до влади, депутати нового скликання не скасували цей закон, тобто не зруйнували реформу. І це насправді добре. Далі їм всього лише потрібно було продовжити реформу на всіх інших рівнях. «Первинка» на той момент вже спрацювала, далі просто треба було зробити так само. Однак на ділі все пішло не так», – каже експерт.

За словами пана Ябчанки, причин, чому медична реформа на інших рівнях «дала тріщину», є декілька. Найперше, систему недофінансували.

«Коли ми запускали «первинку», нам вдалося досягнути консенсусу на рівні Кабміну, на реформу виділили достатню кількість грошей, хоча за нами не стояла жодна політсила. Наразі в них – моновлада (політичної партії «Слуга народу», – авт.), вони могли виконати вимоги Закону. Однак грошей на другому етапі реформи виділили недостатньо. Відповідно, пацієнтам доводиться докуповувати медикаменти та розхідні матеріали», – аналізує Олександр Ябчанка.

Щодо покупки медичного обладнання в заклади охорони здоров'я, то, каже ексречник МОЗу, важливо уточнити, в рамках якої саме програми купували те чи інше устаткування. Оскільки на рівні держави функціонують програми, коли з центрального бюджету фінансують у місцеву інфраструктуру.

Щодо вакцинації, то станом на 29 грудня в Україні кількість щепленого проти коронавірусу населення становила 35,6%. Такі дані наводить видання Мінфін. Повний курс вакцинації пройшли 33% українців. Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я України, аби сформувався колективний імунітет, імунізованими повинні бути щонайменше 70% громадян.

ВИСНОВОК

Зі зміною влади у країні, нова команда отримала юридично оформлену реформу та реалізований перший етап. Тому твердження Олександра Ковальчука про відновлення напівзруйнованої медичної системи – БРЕХНЯ.

Теза про закупівлю медичного обладнання – МАНІПУЛЯЦІЯ. Оскільки цільову державну підтримку, в тому числі й на медичну сферу, виділяли й за попередньої влади.

Оскільки вакцинація в Україні знаходиться на критично низькому рівні, заява про «забезпечену вакцинальну кампанію» – МАНІПУЛЯЦІЯ.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024