стрічка

Президент підписав закон про електронні гарантії

02 Серпня 2021, 15:38
Президент підписав закон про електронні гарантії РЕКЛАМА 1866
Президент підписав закон про електронні гарантії

В Україні набули чинності зміни до ЗУ «Про захист прав споживачів» в розділі, що регулює гарантійні зобов’язання в електронному вигляді. Раніше законопроєкт №4185 Верховна Рада підтримала 335 голосами.

Що змінилось

З прийняттям закону покупця та користувачам товарів більше не потрібно перейматись про втрату чи пошкодження гарантійних талонів та чеків. Новий нормативно-правовий акт на законодавчому рівні дозволив надавати покупцям експлуатаційні документи (технічний паспорт і т.п.) в електронному вигляді на офіційному вебсайті виробника.

На думку експертів сервісу Кодекс, такі зміни суттєво змінять динаміку онлайн продаж. Наразі все більше процесів переноситься на інтернет-платформи, тому введення електронного формату для таких важливих документів буде тільки сприяти подальшому розвитку електронної комерції. Підтверджує це і постійне зростання попиту на різноманітні промокоди, купони на знижки, зібрані на https://codes.com.ua.

Згідно з законом, споживач, купуючи технічно складний побутовий товар має право вимагати:

  • фіскальний чек, гарантію, експлуатаційні документи в електронній формі;
  • реєстрацію таких товарів на офіційному вебсайті виробника в установленому ним порядку з подальшим оформленням електронного гарантійного талона;
  • експлуатаційні документи в паперовому вигляді.

Куди продавці надсилатимуть електронні документи, поки не відомо. Можливо, споживачу нададуть право самостійного вибору (на електронну пошту, в особистий кабінет на сайті продавця, запис на власний електронний носій), або продавець буде визначати зручніший для себе варіант.

Як це працює на практиці

На сайтах багатьох виробників вже реалізована можливість реєстрації купленого товару за серійним номером. Просто тепер у продавців з’явились законні підстави відмовитись від розповсюдження паперових документів.

 На практиці все виглядає досить просто та зрозуміло: продавець вносить інформацію про покупку в загальну базу сервісних центрів та надає покупцеві персональний електронний гарантійний талон. Паперові документи тепер можна не складати в коробку до товару тільки при умові, що у споживача буде онлайн доступ до їх електронного екземпляра.

В першу чергу зміни в законодавстві спрямовані на спрощення процесів купівлі-продажу товару та його гарантійного обслуговування. Також це надійний захист від недобросовісних продавців, які практикують видачу підроблених документів. Регулюватиме напрямок Кабмін.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024