стрічка

Давайте поговоримо про вино: як правильно його подавати?

25 Червня 2021, 18:11
Давайте поговоримо про вино РЕКЛАМА 825
Давайте поговоримо про вино

Вино ― благородний напій, історія якого обчислюється тисячоліттями. Були періоди, коли виведенням сортів винограду займалися монахи, а сам напій визрівав у амфорах роками. Винороби сучасності пропонують вино, виготовлене й за новітніми, й стародавніми технологіями, різних смакових якостей до всіляких страв. Ідеальне поєднання ― їжа та напої на столі з одного регіону. І, як стверджують сомельє, повне задоволення від розпивання напоїв можна отримати тільки за правильної подачі.

Особливий ритуал: тонкі моменти

Процес подачі вина складається з безлічі нюансів:

  • Молодий бленд за дві доби до подачі встановлюють у вертикальне положення.
  • Пляшку з витриманим напоєм укладають під кутом 30–40º на спеціальні підставки.
  • Біле вино подають злегка охолодженим, в діапазоні 10–12. А келихи наповнюють на дві третини.
  • Червоне, навпаки, розкривається за кімнатної температури, 18–20. Келихи наповнюють наполовину.
  • Важливу роль у винній культурі грають й декантери ― посудини спеціальної форми, що допомагають розкрити смак і аромат напою. Ефект від декантування для білих сортів ― підвищення м'якості і ніжності, а для червоних ― пом'якшення кислого присмаку. Ще переливання знижує кількість осаду.

Якщо вас цікавить, як обрати декантер для вина молодого, зрілого, білого, червоного, завітайте у блог METRO. На сторінках представлено багато корисної інформації стосовно матеріалів виготовлення посуду, особливості його дизайну та форм.

Наскільки важлива форма винного келиха?

Для червоного й білого вина подають різні келихи, що дають змогу повністю розкрити букет напою. Як це працює? У наповненому наполовину келиху відбуваються процеси окислення, в результаті яких запропонований аромат відчувається інтенсивніше. Також смакові відчуття залежать від того, на яку зону язика потрапить вино: бокові частини чутливі до кислого та солоного, а кінчик ― до солодкого. Правильна форма келиха дозволяє акцентувати увагу на пріоритетних смаках та послабити другорядні. Великі чаші у формі кулі підходять для червоних бургундських вин, а сотерн та зменшений бордо ― для білих. Ігристі подають у вузьких флюте, а солодкі ― в модерній чарці.

Як довго можуть зберігатися вина?

Оскільки бленди ― живі напої, вони негативно реагують на температурні перепади. В ідеалі це має бути прохолодне місце з температурою 10–13. Не любить благородний напій й багато світла, сильні сторонні запахи, занадто сухе або вологе приміщення.

Терміни зберігання в оптимальних умовах різняться залежно від категорії вина. Наприклад, для шардоне і шенен блан це 2–10 років, а для альбаріньо лише 2 роки. А ось терміни зберігання десертних вин та рислінгу можуть перевищувати 15 років. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024