стрічка

Луцький суд закрив справу начальника управління Пенсійного фонду, який преміював дружину брата

23 Червня 2021, 15:01
Петро Філіпчук 867
Петро Філіпчук

Луцький міськрайонний суд закрив справу проти начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петра Філіпчука за преміювання дружини рідного брата.

Відповідну постанову Луцький міськрайонний суд виніс 22-го квітня. Про це пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Суддя вирішив, що жінка не входить до переліку близьких родичів, а сам керівник не приймав рішення про суму її премії.

З протоколу про адміністративне порушення, яке склало на посадовця Національне агентство з питань запобігання корупції, відомо, що Петро Філіпчук 24-го лютого 2020 року преміював дружину рідного брата. При цьому він не повідомив про наявний конфлікт інтересів. У матеріалах справи не вказано, яку саме суму премії отримала жінка.

У суді Петро Філіпчук не визнав своєї вини. Суду пояснив, що преміювання здійснюється за пропозицією служби персоналу, а наказ видається на всіх працівників. Відтак, індивідуально дружину брата він не преміював.

Не визнав вини директора і його захисник. Він зазначив, що конфлікт інтересів у цьому випадку відсутній, оскільки, дружина брата не підпадає під категорію «близькі особи» визначені Законом України «Про запобігання корупції». Захисник просив закрити провадження у справі за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення. Прокурорка Надія Артиш, своєю чергою, заперечувала та зазначила, що директора слід визнати винним.

Як йдеться у матеріалах справи, 17-го жовтня 2019 року дружину брата призначили на посаду головної спеціалістки Рожищенського відділу обслуговування громадян (сервісного центру) управління обслуговування громадян. А 22-го жовтня 2019 року посадовець повідомив голову правління Пенсійного фонду України про наявність родинних зв’язків.

Згідно з наказом начальника Петра Філіпчука, за підсумками роботи в лютому 2020-го року вирішили преміювати працівників головного управління – державних службовців у розмірі 20% посадового окладу кожного, у тому числі дружину рідного брата керівника. Також премії мали отримати працівники управління, які виконують функції з обслуговування, у розмірі 20% посадового окладу кожен, водії – у розмірі 80% посадового окладу кожен.

Суддя Анатолій Пахолюк зазначив, що дружина рідного брата керівника не входить у перелік близьких осіб. Також з матеріалів справи, відомо, що наказ «Про преміювання працівників Головного управління Пенсійного фонду України в області» виданий на підставі пропозицій (подань) заступників начальника управління та керівників структурних підрозділів щодо преміювання працівників за підсумками роботи в лютому 2020-го року.

Окрім того, з листа заступника начальника управління в області стало відомо, що дружина рідного брата керівника отримала премію на рівні з іншими 276-ма державними службовцями, що займають аналогічні посади. Відтак, Петро Філіпчук безпосередньо не приймав рішення щодо визначення суми премії для працівників і в тому числі для дружини брата.

Також, на думку судді, проколи про порушення не є допустимими доказами у цій справі, оскільки на момент їх складання минуло більше шести місяців з часу виявлення правопорушення. Відтак, суддя зазначив, що вина начальника обласного управління пенсійного фонду не доведена, а провадження у цій справі розпочали протиправно. Таким чином він вирішив закрити справу проти Петра Філіпчука через відсутність складу адміністративних правопорушень.

Читайте такожЗа три місяці Держекоінспекція склала протоколів на більше ніж 20 мільйонів збитків 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024