стрічка

Село на Старовижівщині відсвяткувало 500-річчя

22 Червня 2021, 13:32
Чевель відсвяткував 500-річчя 752
Чевель відсвяткував 500-річчя

У селі Чевель відсвяткували 500-річчя від дня першої писемної згадки.

Унікальний ювілей відзначали 21 червня всім селом, організувавши грандіозне святкування із дотриманням національних традицій, залученням творчих колективів, проведенням історичної виставки. Про це повідомили на сторінці Волинської обласної ради у фейсбук.

Привітали місцевих мешканців голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, депутат обласної ради Володимир Бондар, голова відділу комунального майна облради Михайло Імберовський, керівник комунального підприємства «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк, голова обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Віктор Смолярчук.

З вітальним словом до громади звернулися також селищний голова Василь Камінський, заступник голови Ковельської районної ради Андрій Броїло, керівник апарату Ковельської райдержадміністрації Степан Топольський.

Григорій Недопад привітав присутніх із визначною датою та вручив громаді села пам’ятний гравертон із побажаннями миру, достатку і добра кожній родині. Також голова обласної ради вручив відзнаки В’ячеславу Недзельському за популяризацію традицій, активну участь у громадському житті та створення символіки Чевеля та Анатолію Бондару за активну співпрацю з громадою села.

«Такі села, як Чевель, із багаторічною історією та унікальними традиціями, – основа України, в якій закладено національну самобутність та ідентичність. Отримавши запрошення від активних жителів села, із задоволенням відвідав Чевель і розділив свято з мешканцями. Водночас оглянули стан місцевого ФАПу, школи, обговорили можливості для створення дитсадка, якого, на жаль, у селі досі немає. Облаштування дитячого навчального закладу в приміщенні школи могло б вирішити цю проблему», − зауважив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Під час урочистостей жителів та вихідців села Чевель відзначили грамотами та подарунками.

«Дуже приємно, що нашу громаду в цей день відвідав голова обласної ради та почесні гості. Це означає, що наше село знають і шанують, а сьогодні ми бачимо й результати спільної праці, завдяки чому покращилася інфраструктура села. Щиро бажаю мешканцям села зростання громади, збільшення можливостей для роботи і розвитку населення», − зазначив під час вітального слова Віктор Смолярчук, голова обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, а також виходець із Чевеля.

За активну громадську діяльність і вагомий особистий внесок у розвиток села почесними грамотами нагородили депутата Олександра Карпука, начальника відділу майна облради Михайла Імберовського та голову обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Віктора Смолярчука.

Гостей свята ознайомили з історичною виставкою «Село Чевель – від давніх часів до сьогодення», організовану в приміщенні чевельської загальноосвітньої школи. Директор школи Олександр Добиш розповів, що частина школи була побудована ще у 1933 році, інша частина – в 1993 році. Із 2006 і до 2012 року побудували нову частину приміщення. Історична частина школи, зведена у 1933 році, має унікальну архітектуру з високими стелями та оригінальним розміщенням класів. За кілька років школа відзначатиме 100-літній ювілей із часу заснування. Наразі в навчальному закладі навчаються 45 діток.

Читайте також: У мережі показали ретрофото із життя жителів старовижівського села. 

До слова, село Чевель вперше в історії згадується в 1521 році. Одна із версій походження назви села – від слова щавель. Інша – від назви колишньої річки. На жаль, кількість населення села зменшилась. Якщо у 1988 році було зафіксовано 755 мешканців, то зараз їх – 496. Тому не дивно, що на честь ювілею чимало побажань стосувалися саме збільшення громади, адже від цього залежить і поява дитсадка, розвиток школи та й в цілому перспективи самобутнього села Чевель.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024