стрічка

«Як мед, то й ложкою» – волинські пасічники поділилися секретами ремесла

11 Червня 2021, 19:10
Пасічники із Радомишля 675
Пасічники із Радомишля

Антон та Марія Шотіки – пасічники із 40-річним стажем родом із Радомишля. Подружжя – співзасновники відомого бренду «Медова хата» та одні з найбільших виробників меду на Волині.

Про це  повідомляють на сайті Боратинської громади. А ще Антон Максимович та Марія Олександрівна справжні рекордсмени, разом із партнером Володимиром Дмитруком вони – автори найбільшої суцільної свічки в Україні, вилитої з бджолиного воску, а питний мед їхнього виробництва визнаний одним з кращих у світі.

 Для Антона Максимовича та Марії Олександрівни пасічництво не просто спосіб заробітку чи улюблене заняття, а філософія життя, яку вони сповідують вже 40 років. Однак, так було не завжди: замолоду пан Антон працював на підприємстві «Луцьктепло», а дружина вчителювала у школі. Рішення серйозно займатися бджільництвом прийшло випадково, хоча й цілком закономірно.

«Мені було б складніше не стати пасічником, адже це, так би мовити, наша родинна справа. Ще мій прадід Прокіп був знаним бджолярем, дід також мав свою пасіку у Радомишлі. Та незважаючи на це, я не замислювався, щоб пов’язати своє життя із бджолами. Все вирішила доля випадку – якось допомагав сусідові знімати рої з дерева, а він поділився одним зі мною. Вирішив спробувати – сподобалося, так все і закрутилося. Потихеньку почав розширювати пасіку, паралельно займався самоосвітою – вивчав технології бджільництва. Звісно, самому було б складно усе це організовувати, але на допомогу нагодилася дружина», – розповідає Антон Максимович.

Нині Антон та Марія Шотіки господарюють на пасіці у Радомишлі на хуторі Піддубина. На допомогу приходить уся сім’я – доньки, зяті і навіть онуки. Всього у господарстві 70 бджолосімей або ж близько 6 мільйонів бджіл, адже кожен вулик налічує від 60 до 100 тисяч комах.

 «У якийсь період роботи в школі у мене почалися проблеми зі здоров’ям, зокрема, із голосовими зв’язками. Лікарі зарадити не змогли, тому сама почала шукати рішення. Антон на той час уже мав пасіку і я помітила, що перебуваючи там, почувала себе краще. Почала досліджувати цілющі властивості меду та інших продуктів бджільництва і так відкрила для себе нове та захоплююче заняття – апітерапію. Школу мені все ж таки довелося залишити, тож я почала допомагати чоловікові та розвивати нові напрями сімейного бізнесу – апітерапію та виробництво медової косметики», – пояснює пані Марія.

 Обійстя Шотіків – справжня сімейна реліквія та музей водночас: тут і дідівський вулик, якому близько 100 років і древній дуб, вік якого сягає 400 років. Територія навколо пасіки буяє ароматним різнотрав’ям, тож «солодкий промисел» ведеться на славу.

Асортимент продукції Шотіків доволі великий і зовсім не обмежується одним медом. В арсеналі їх фірмового магазину «Медова хата» геть усі продукти, що стосуються бджільництва: десятки різновидів меду, свічки з натурального воску, продукція апітерапії, медова косметика, питні меди – усе власного виробництва.

«Виготовлення медівки та бальзамів – це більше моя прерогатива. А от косметикою та ліками займається Марія. Питні меди – то наша гордість, ми одні з небагатьох в Україні, хто займається їх виготовленням. У нас є медові напої різної міцності і з різними смаками, маємо декілька видів апіфітобальзамів. Наша продукція визнана не лише клієнтами, а й світовими експертами. На Міжнародних конкурсах питних медів наші напої «Сила духу», «Медова ягода», «Біла ніч» неодноразово отримували «срібло» і «бронзу», – каже Антон Максимович. 

Не менший ажіотаж, ніж питні меди, викликає продукція апітерапії та медова косметика, це вже царина Марії Олександрівни.

 «Усі препарати я виготовляю власноруч, для цього проходила спеціальні курси апітерапії в Інституті бджільництва. Мед недарма називають «еліксиром життя», це унікальний продукт, який за харчовими та цілющими властивостями не зрівняється ні з чим. У складі меду та продуктів бджільництва виявлено більше чотирьохсот різних компонентів, майже всі елементи таблиці Менделєєва, амінокислоти та інші корисні біологічно активні сполуки. Саме тому для виготовлення лікувальних препаратів я використовую практично усі продукти бджільництва — мед, пергу, віск, прополіс, маточне та трутневе молочко, бджолину отруту. Усі ці компоненти є надзвичайно корисними і помічними при лікуванні тих чи інших недуг», – розповідає жінка.

Продукція «Медової хати» користується неабиякою популярністю не лише серед волинян, а й серед мешканців України та світу. До прикладу, кілька років тому на Всесвітньому медовому чемпіонаті у Києві пані Марія отримала звання «Медова княгиня України», представивши найбільший асортимент продукції бджільництва. Не зважаючи на розмаїття виробників і торгових марок, Шотікам вдається залишатися конкурентними на ринку, ба більше – утримувати пальму першості. Бджолярі переконують, що секрет успіху не у продукції чи технологіях, а у підході до справи:

«Наша мета не виготовлення меду, задля отримання прибутку. Ми прагнемо поширювати свої знання серед людей, доносити їм про користь та цінність бджолиних продуктів. Саме тому у нашому магазині ми регулярно проводимо екскурсії для дітей та дорослих, де розповідаємо історію бджільництва, знайомимо з властивостями меду. Ще один напрям нашої діяльності – просвітницька робота зі школярами. У співпраці з Волинським обласним еколого-натуралістичним центром ми проводимо уроки бджільництва у школах нашої громади», - коментують пасічники.

Читайте також: Танці, малювання, «живі» картини та борошно: у Луцьку пропонують захопливий квест для дорослих

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024